Ga naar inhoud

Het algemene vaccinatietopic 2020


Evee

Aanbevolen berichten

Het begint weer de tijd van het jaar te worden - vaccinatietijd! De meeste konijnenbaasjes laten de inentingen tegen myxomatose / VHS/RHD 1 en 2 in het voorjaar zetten. De reden daarvan is dat de konijnen dan in de tijd van het jaar dat de ziektes het meest actief zijn (voorjaar / zomer) ook het best beschermd zijn. 

 

Wil je iets weten over vaccinaties, met de rest van het forum delen hoe het ging dit jaar, of weet je een vaccinatie-dag van een konijnenopvang waar je andere forumleden op wil attenderen? Deel het dan in dit topic! 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Weet iemand trouwens al wanneer de nieuwe entstof op de markt beschikbaar komt? 

 

Nobivac Myxo-RHD Plus: Vanaf voorjaar 2020 wordt er één vaccin tegen Myxomatose, RHD1 en RHD2 verwacht op de Nederlandse markt. Dat vaccin is 1 jaar werkzaam en toe te dienen vanaf een leeftijd van 7 weken. Eén prik voor alle ziektes dus, wat de kans dat er fouten gemaakt worden, een stuk kleiner maakt! Het nieuwe vaccin heet Nobivac Myxo-RHD Plus.

Link naar reactie
Delen op andere sites

8 uur geleden zei DaniëlleV:

Mijn konijnen krijgen in maart de  rhd2 prik en in mei de rhd1/myxomatose prik. Ik laat ze nooit tegelijk geven omdat ik denk dat dit teveel van ze vraagt. Is dit ook zo of maak ik me voor niks druk en kunnen allebei de prikken prima in 1 consult? 

Volgens mij kun je alle prikken in 1 keer doen hoor?! Die van mij worden in ieder geval in 1 keer ingeent tegen RHD1&2 en myxomatose, nog nooit problemen mee gehad. Hoe minder ik naar de DA moet hoe beter want Binky is daarna altijd dagen van slag.

Link naar reactie
Delen op andere sites

8 uur geleden zei DaniëlleV:

Mijn konijnen krijgen in maart de  rhd2 prik en in mei de rhd1/myxomatose prik. Ik laat ze nooit tegelijk geven omdat ik denk dat dit teveel van ze vraagt. Is dit ook zo of maak ik me voor niks druk en kunnen allebei de prikken prima in 1 consult? 

 

In Engeland adviseren ze dat je ik dacht twee? weken tussen beide vaccinaties houd. Ik vermoed dat het daar vandaan komt?

 

In Nederland is dat advies volgens mij alleen als het om levende vaccins gaat, en volgens mij is dan vier of zelfs zes weken er tussen het advies. Konijnen worden met dode vaccins gevaccineerd, en hier mag dat dan dus gewoon tegelijk. Net als met je reizigersvaccinaties voor je zelf op reis gaat, die mogen ook gewoon tegelijk 😉 En alles in 1x scheelt vaak toch weer consult kosten.

 

Als het nou echt om verzwakte konijnen gaat, bijvoorbeeld EC probleemgevalletjes, chronisch snot en dat soort aandoeningen, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Maar mijn ervaring is dat baasjes er dan toch ook eerder voor kiezen om helemaal niet te vaccineren. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Precies, ik heb dat weleens gehoord inderdaad. Ook dat ze met beide prikken tegen rhd 1 dubbel worden ingeënt omdat allebei de prikken daartegen zouden helpen? 
 

verder is het vandaag een jaar geleden dat ze de rhd2 prik kregen en had ik eigenlijk een afspraak voor vandaag staan om die opnieuw te halen maar dit kon niet doorgaan omdat Bennie na het slijpen van zijn kiezen onder narcose (drie weken geleden) in de afgelopen weken wat vage symptomen van EC liet zien, zoals urine laten lopen en wat wankel lopen en moeizaam eten. Vorige week urine getest op blaasontsteking maar zijn urine was schoon. Toch was al een ruime week zn achterste steeds nat. Ook had hij wat vage kale, geïrriteerde plekken op zijn wang. Voor dit laatste heeft hij zalf gekregen. 
 

Aanvankelijk ging hij na de urinetest met alleen de zalf en metacam naar huis maar afgelopen zaterdag vond ik hem opeens wat wankel op zn pootjes staan en toen gingen bij mij de alarmbellen af. 
ik had al eerder een konijn met EC gehad en die had een scheve kop. Bennie niet. Aan hem zie je verder niets. Het is echt een heel sluipende ziekte. Hij was nat aan zn achterste maar het was niet zo dat hij extreem veel dronk. 
 

ik heb zaterdag meteen gebeld naar de kliniek met de vraag om panacur pasta, aangezien ik wel de fenbendrops had staan maar ik daarvan voor mijn fransoos zoveel moest geven en dit zulk vies spul is dat ik het onmogelijk over het eten kon doen. Van de pasta had ik minder nodig om hem toch de goede dosis te geven. 

 

Zaterdag ben ik begonnen met de pasta op wat peterselie en wortelloof te smeren en dat ging erg makkelijk naar binnen gelukkig! 😃 

zijn dosis metacam over de andijvie en hij eet alles keurig op. 
 

Het is onvoorstelbaar hoe snel hij opknapte! 😃

s’middags gaf ik zijn eerste dosis en s’avonds stond hij weer eens op zijn achterpoten en dat was lange tijd geleden. Ook liet hij zijn urine niet meer lopen. 

En nu gaat het elke dag beter met hem en wordt hij meer en meer zichzelf. En ik ben erg blij na drie weken tobben en niet goed weten wat hem nu echt mankeerde... 

 

Maar daarom kan helaas de inenting vandaag niet doorgaan en nu gaan ze 3 maart voor de inenting. Hij is dan nog als het goed is aan de panacur en ik ben ook van plan om hem daar zeker rond de inenting nog op te houden. 
De andere inenting loopt pas begin juni af. 
ik denk dat ik in mijn geval het deze keer nog beter maar in twee keer kan doen.. 
 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik hoop dat de prijzen een beetje gaan zakken met die nieuwe combinatieprik. Sinds RHD type 2 is inenten fors duurder geworden. Vorig jaar schrok ik me rot bij de dierenarts. €40 per konijn! En mijn dierenarts is juist super redelijk met de prijzen! Maar goed, dat zal komen doordat de productiekosten van het vaccin moeten worden terug verdiend. Daarna zal het wel goedkoper worden. Althans, dat hoop ik 😅

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Die van mij zijn gisteren geweest, Bounty had alles (inclusief zichzelf, die dierenarts en Twix) ondergepiest... :'). Ieder 2 prikjes gehad, maar de dierenarts zei dat inderdaad dat het 'binnenkort' naar 1 prikje ging. Ik had nog wat extra's bij de dierenarts gekocht, maar ik denk dat ik rond de €35 per konijn kwijt was (inclusief het consult wat ze dan meteen doen: gewicht checken, gebit bekijken, buik voelen, hartje beluisteren). 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de oproepkaart ook weer binnen gekregen. Aangezien ik ook de katten wil laten checken binnenkort even een afspraak plannen voor de konijnen & katten tegelijk. Het is alleen een beetje mega druk deze maand, dus wanneer dat gaat worden?! pff haha. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Ik had nog geen afspraak gemaakt, ivm alle regels omtrent corona. Maar gisteren was ik bij de dierenarts ivm de katten en heb ik gelijk even gevraagd hoe of wat. Ik ben gewoon welkom met de konijnen om ze te laten vaccineren deze maand, dus even kijken of ik dat volgende week kan inplannen. Het is alleen één baasje per bezoek, en met klachten moet je thuis blijven. 

 

Wat betreft het nieuwe vaccin: ze gaven aan dat het deze week voor het eerst op hun bestel-lijst stond. Of het ook direct geleverd ging worden is dan nog eventjes afwachten, maar meestal gaat dat wel goed en het is dus te bestellen.

 

Ze gaven aan dat als ik de afspraak maak en aangeef dat ik de nieuwe vaccinatie zou willen (en ik geef ook wel de voorkeur aan één prik, ipv 2 en niet dubbel voor de RHD-1) dat ze zorgen dat die voor mij klaar ligt 🙂 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik was maandagavond met de kat bij de dierenarts, maar daar wisten ze nog niet wanneer het zou komen. Kon nog wel een paar maanden duren zeiden ze. Nu kunnen Artemis en Apollo gelukkig nog vooruit tot augustus, maar ik laat ze toch liever in het voorjaar vaccineren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Er was wat onduidelijkheid over het nieuwe vaccin door een opmerking in de bijsluiter. Omdat daar een zin in stond dat als konijnen al eerder gevaccineerd zijn met bepaalde vaccins, dat de werking kan beïnvloeden. De bescherming tegen RHD 1 en 2 is dan in eerste instantie niet optimaal.

 

Als je een goede konijnkundige dierenarts heb zou die dat zelf moeten controleren en jou daarover moeten adviseren, maar omdat het zeker helpt om als baasje goed voorbereid bij een dierenarts te staan, hieronder de info. Overigens schijnt het zo te zijn dat dit ook al voor de "oudere myxo-rhd enting" te gelden, waar de afgelopen jaren veel konijnen mee gevaccineerd zijn. Helemaal nieuw is het dus niet. Het houd niet in dat het vaccin niet goed zou zijn of wat dan ook, het is gewoon netjes uitgebreid getest en gecontroleerd, er zijn alleen wat dingen die meebepalen hoe effectief de vaccinatie is. Wel belangrijk om daar even goed op te letten dus!

 

Ter info:

De verminderde werking is niet van toepassing als je konijn al volledig gevaccineerd is vorig jaar, dus als je zowel vaccinaties tegen myxomatose, VHS/RHD 1 en 2 hebt laten zetten. 

 

Het is ook niet van toepassing als een konijn nog nooit gevaccineerd is. 

 

Heeft jouw konijn een onvolledige vaccinatie gehad, dus niet tegen alle drie de ziektes, dan kan het wel invloed hebben.

Is jouw konijn afgelopen jaar ziek geweest door myxomatose, dan kan het ook invloed hebben.

 

Let daar dus wel even goed op: 
 

Citaat

 

De bescherming tegen VHS/RHD1 en 2 :

1. Als een konijn niet gevaccineerd is of al een vaccinatie tegen de RHD1 en RHD2 heeft gehad het afgelopen jaar dan zal dit nieuwe vaccin goed werken tegen de myxomatose en de RHD1 PLUS RHD2: Nobivac Myxo-RHD PLUS is voldoende!
2. Als een konijn echter alleen myxomatose heeft gehad (ziek of vaccinatie) dan kan er onvoldoende bescherming ontstaan tegen de RHD1 en RHD2:
in dit geval geven we eerst Filavac KC+V geven en 2 weken later de Nobivac Myxo-RHD PLUS!
3. Als een konijn alleen de Nobivac Myxo-RHD1 heeft gehad dan kan er onvoldoende bescherming kunnen ontstaan tegen de RHD2:
in dit geval geven we eerst Filavac KC+V en 2 weken later de Nobivac Myxo-RHD PLUS! 

 

 

 

nobivac%20myxo%20rhd%20plus%20overgang.j

 

 

Bron van bovenstaande informatie:

https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/nieuws/vaccinatie-konijn.html?

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had het al gelezen maar fijn dat het hier nu ook staat. Ik zag van de week ook op fb een discussie dat het nieuwe vaccin niet goed zou zijn.. zelfs mensen die beweren dat je dan beter met alleen de oude nobivac kan enten 😶😕 (Dan is een konijn dus niet beschermt tegen rhd-2!)

 

Dit nieuwe vaccin in juist een uitkomst, een jaar lang beschermt tegen alle 3 de ziektes! Je moet alleen dus het juiste protocol volgen (als je konijn onvolledig ingeënt is eenmalig de ontbrekende enting geven).

 

Ik ben er blij mee! Ben wel heel benieuwd wat de kosten gaan zijn. (Met 7 konijnen wel relevant, niet dat het gevolgen heeft voor wel/niet enten maar zodat ik weet hoeveel ik moet sparen 😂😆)

Is iemand al geweest en wil delen wat de kosten waren?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het goed is zou je met dit vaccin niet duurder uit moeten zijn dan met twee losse vaccins. Waarschijnlijk ben je bij mijn dierenarts zelfs vijf euro goedkoper uit dan de twee losse. Dit is dan alleen een nadeel als je er tot op heden voor koos om slechts één van de twee te geven, want die optie gaat verdwijnen. (Waren best nog veel klanten die wel voor maar één van de twee kozen.)

 

Bij de overgang van de lyomyxovax/cunical naar de Nobivac MyxoRHD speelde hetzelfde qua kruisreactie met de oude vaccins als nu. Ik heb nooit het idee gehad dat dat heel veel problemen opgeleverd heeft eigenlijk. Ik las nu ook al reacties dat mensen (eerst) niet gaan vaccineren met het nieuwe vaccin omdat het nog zo nieuw is. In 2012 werd hetzelfde geroepen, volgens mij is dat ook allemaal wel losgelopen. Ik heb in elk geval geen slechte ervaringen gehad en ben gelijk alle opvangkonijnen gaan vaccineren met het (destijds) nieuwe vaccin. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .