Spring naar bijdragen

happy211

Members
 • Aantal bijdragen

  1146
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

 • Days Won

  9

Alles door happy211 geplaatst

 1. happy211

  Bescherming

  Ik heb zelf een lagere ren, 100m, die wel volledige overdekt is. Ik kan een deel van het dak openklappen om er in te kunnen staan en dan kan ik overal goed bij. Voor zover ik weet is een overdekte ren de enige manier om roofdieren weg te houden. Denk ook aan roofdieren die kunnen klimmen, zoals katten, marters en vossen.
 2. Als ik om 7 uur bij de konijnen kijk voor ik naar werk vertrek dan zijn ze altijd lekker alert en actief en is alles wat ik de avond van tevoren had weggelegd lekker opgegeten. Dan rond 10-11 uur legt mijn vriend de eerste ice pod weg. Rond 1-2 uur wisselt hij de ice pod om met een koele uit de vriezer en geeft ze wat frisse groente, en om 3-4 uur komt er een tweede ice pod bij. De konijnen gaan er niet echt op liggen, dus ik leg ze altijd maar in de buurt zodat de omgeving in ieder geval gekoeld blijft. Als ik rond half 6 thuis kom, leg ik de derde ice pod in de ren. 's avonds tussen 9 en 10 geef ik ze allerlei lekkers, haal twee ice pods weg en laat degene die nog het koelst is liggen. Die stop ik dan 's ochtends in de vriezer als ik ze gevoerd heb.
 3. Helaas komt het hier niet onder de 27 graden in de woonkamer. Gisteren een mobiele airco aangeschaft, maar ook die kreeg het niet onder de 26,5 (wel een flinke verbetering ten opzichte van 29,5, maar nog niet ideaal). Vandaag maar vroeg al aanzetten en hopen dat het nu lukt om de warmte tegen te gaan.
 4. Zelfs met 30 graden liggen ze liever tegen hun maatje dan tegen de ice pod.
 5. Geen idee wat ze gedaan hebben toen het donker werd, maar toen ik ze om 9 uur ging voeren, lagen ze daarna wel weer even languit bij te komen van alle inspanning ­čśů.
 6. happy211

  Hooi vs gras

  Als jouw konijnen 24/7 toegang hebben tot veilig vers gras, en hier geen last van hun darmen van krijgen, dan is dat in principe wel vergelijkbaar met hooi zou ik verwachten. Maar voor de meeste mensen is dat niet haalbaar en dan is hooi het noodzakelijke alternatief. Ten eerste moeten ze hier dus echt 24/7 toegang toe hebben, een konijn moet altijd kunnen eten om te voorkomen dat hun darmen stilvallen. Ten tweede moet het veilig gras zijn, een veilige grassoort zonder giftige meststoffen. Ten derde is het lastig om een veilig verblijf te maken waarbij ze toch toegang blijven hebben tot het gras. Een klein hoekje gras in hun ren is niet voldoende om drie grote konijnen volledig in hun behoefte te voorzien. Op een groot gazon is het juist lastig om een volledig overdekt roofdierbestendig verblijf te maken. En konijnen gaven ook in het gras, dus ze zouden dan makkelijker uit hun verblijf kunnen ontsnappen. Ten vierde zijn er konijnen die best gevoelig zijn voor vers gras, zeker als ze er nog niet goed aan gewend zijn. Ze krijgen diarree, gas of verstopping, en als dat niet snel behandeld wordt kan dat fataal worden. Zoals je ziet, jouw vraag heeft mijn raderen ook flink ge├»nspireerd ­čśë Het is best een onderneming om genoeg veilig gras voor 3 grote konijnen te regelen. In het wild eten konijnen dit natuurlijk, maar daar worden ze ook gepakt door roofdieren of sterven ze aan ziekten, terwijl wij onze huisdier konijnen zo lang mogelijk bij ons willen houden. Ik zou dus toch nog even zoeken naar een soort hooi waar ze wel van houden, want er zit veel verschil in hooi. Probeer eens wat kruidenhooi. Is wel prijzig voor 3 grote konijnen, maar wordt vaak wel goed gegeten. En dan kun je daarna opzoek naar een budgethooi wat je er doorheen kunt mengen.
 7. Mijn buiten thermometer is niet heel precies, maar ik gok tussen de 30 en 32 graden, sowieso onder de 35. Hij hangt in de schaduw tegen het huis aan. Binnen is het ook niet veel beter: 29,5 graden.
 8. Dat is wel heel veel inderdaad. Het spul dat ik voorgeschreven krijg is 15 euro voor 3 maanden, maar valt gewoon onder eigen risico van de verzekering. Helaas zal terugbrengen en je geld terug krijgen ook niet werken, ze zijn absurd streng in het terugnemen van medicijnen. Had een keer mijn 3 maanden voorraad van een ander merk meegekregen, maar daar kreeg ik bijwerkingen van. Dus wilde de twee ongeopende dozen gewoon terugbrengen, maar dat namen ze dus niet aan. Eenmaal uitgegeven wordt niet retour genomen, ook complete ongeopende dozen dus. Alleen als iets dichtgeseald zit misschien. Volle dozen, zo naar de afvalverwerking dus.
 9. Ik ga mijn konijnen nadoen vandaag, lekker languit in de schaduw liggen (op een tuinstoel, met een boek ­čśë) Ze liggen lekker in het schuikhokje, half tegen de icepod aan.
 10. Nog een voordeel van de gezondheidscontrole en vaccinaties, is dat als hij weer is opgeknapt je hem mee kan nemen naar een opvang om een maatje uit te laten kiezen. Konijnen zijn erg sociale dieren die je niet alleen kunt houden. In dit artikel staan nog veel meer tips voor beginnende konijnenbaasjes: https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen
 11. Ik zou met dit konijn naar de dierenarts gaan, en gewoon even alles goed laten nakijken. Ook even bij de vorige eigenaar navragen of ze alle vaccinaties hebben gehad, en zo niet, die dan laten geven. Een konijn dat niet goed eet is al snel een spoedgeval. Het zijn prooidieren, die niet snel laten zien dat er iets mis is. Verder is het voor konijnen belangrijk dat de spijsvertering altijd doorloopt. Als een konijn stopt met eten, of door gas of verstopping niet keuteld, dan kunnen de darmen binnen 24 uur stil komen te liggen en dat is vaak fataal. Dit is dus geen 'lui' konijn, maar een konijn met serieuze gezondheisproblemen. Het kan een probleem met de tanden zijn, waardoor eten te veel pijn doet, een probleem met de darmen of pijn elders in het lichaam waardoor hij niet wil eten. Echt snel na laten kijken dus!
 12. Het klopt dat er veel konijnen zijn die liever uit een bakje drinken dan uit een fles. Ze moeten inderdaad hun nekje draaien en krijgen er minder uit. Maar hier wordt de fles ook fanatiek gebruikt en heb daar eigenlijk geen probleem mee. Ik heb in het hok een bakje water staan waar ze ook altijd bij kunnen en ook uit drinken. In de ren heb ik een fles hangen, omdat het bakje vaak best smerig wordt door de zandbak. Ze kunnen dus kiezen wat ze het fijnst vinden, en ze gebruiken dus beide.
 13. Als je de mogelijkheid hebt om ze binnen te zetten in een koele ruimte, dan zou ik dat doen, mits je een ruim en veilig verblijf kunt regelen (dus dat ze niet kunnen ontsnappen of aan iets schadelijks kunnen knagen). Als je ze naar binnen haalt, dan zou ik het wel in de ochtend doen, wanneer het verschil niet te groot is, en ze de komende week binnen houden, dus niet steeds wisselen. Dat geeft erg veel stress, en dat wil je nu juist voorkomen. Maar heb je die mogelijkheid niet, dan zijn er genoeg manieren om te zorgen dat ze het buiten goed uithouden. In ieder geval zorgen dat er zoveel mogelijk schaduw in het hok is, een paar keer per dag vers drinkwater wegzetten (in een bakje, daar kunnen ze wat gulziger uit drinken dan uit een fles), en wat extra groenvoer geven als ze hier aan gewend zijn. Verder zijn ice pods of koelschijven ook erg fijn, die leg je ofwel in de vriezer of in de koelkast, en blijven daarna een paar uur koel. Tot slot is het slim om de toiletbok/het hok dagelijks te verschonen zodat het minder vliegen aantrekt. Ik denk de meeste mensen hun konijnen buiten laten. Als je gewoon goed oplet en extra maatregelen neemt, komt het vast goed.
 14. happy211

  Sterilisatie

  De kans dat het opnieuw onrustig wordt als je ze op ander terrein zet is er altijd, maar die is wel een stuk kleiner nu ze al meer aan elkaar gewend zijn. Het voordeel van de eerste koppeling bij de opvang laten doen, is dat zij de konijnen pas mee terug geven als ze er vertrouwen in hebben dat het goed gaat komen. Zorg in ieder geval dat je verblijf thuis goed is schoongemaakt en blijf de eerste dag in de buurt. Het eerste uur blijf ik er altijd echt naast zitten, voor het geval het toch mis kan gaan. Daarna ga ik wel iets anders doen, maar zorg dat ik de konijnen nog wel kan horen en ga af en toe kijken. De kans is best groot dat ze thuis nog even wat koppelgedrag laten zien: achter elkaar aan jagen en rijden. Het is pas echt vechten als ze zich echt vastbijten in de ander, als een bolletje samen over de grond rollen, krijsen of boksen met de voorpoten. Dan is het echt slechte boel en kun je het beste met ovenhandschoenen aan tussenbeiden komen en ze uit elkaar halen. Zorg dat je ze dan even helemaal apart zet, dat ze niet bij elkaar kunnen komen. En bel dan de opvang hoe het verder moet. Maar dat is een worst case scenario. Waarschijnlijk gaan ze gewoon wat jagen en/of rijden om de rangorde ook op het nieuwe terrein te bevestigen, en daarna samen het nieuwe verblijf verkennen.
 15. Zeker in de vakantietijd is dat niet zo vreemd, zeker als de opvangen ook aan vakantieopvang doen. Ze moeten het misschien ook met minder vrijwilligers doen op het moment. Als je een telefoonnummer kunt vinden, dan zou ik dat even proberen. Hebben ze alleen een mailadres, dan zit er niets anders op dan even afwachten helaas.
 16. Ik laat het altijd in de originele plastic verpakkingen zitten, die staan in de schuur. Een tijdje mengde ik in een aparte doos het budgethooi en het kruidenhooi door elkaar heen, maar dat is me eigenlijk te veel moeite ­čśç. Nu pak ik gewoon uit beide verpakkingen een pluk en mix het een beetje in de hooiruif.
 17. Voor het eerst gnocchi geprobeerd, maar ik vond het toch niet zo lekker. Ga het niet nog een keer maken.
 18. happy211

  Corona virus

  Oh dat had ik nog niet gehoord. Weet er iemand of er ook vochtige doekjes zijn die tegen virussen werken? Want dan gooi ik daar wel een pak van in mijn tas.
 19. happy211

  Corona virus

  Klopt over de winkelwagentjes, worden niet meer schoongemaakt en wordt niet meer op gehandhaaft door het personeel. Ik vind het niet erg om het zelf schoon te moeten maken, begrijp dat het als bedrijf best veel kost om alleen daarvoor extra personeel te laten komen, maar zorg dan wel dat er genoeg doekjes zijn. Heb al een week geen fatsoenlijk schoongemaakt mandje meer gehad, ik smeer hem altijd maar gewoon in met de desinfecterende handgel uit mijn handtas.
 20. Mijn konijnen zijn meer een fan van dunnere takken. Bij de dikkere eten ze inderdaad alleen de bast eraf, maar de kleinere eten ze helemaal op. Ook speelgoed is meestal gemaakt van dunnere wilgentakken, en dat slopen ze ook helemaal. In mijn ervaring knagen konijnen vooral aan het hok als ze zich vervelen. Dus zorg ook voor genoeg ruimte, een maatje en wat ander speelgoed als je dat nog niet hebt.
 21. Ja, ik vind dat topic echt een geweldige toevoeging aan het forum.
 22. happy211

  Sterilisatie

  Voor het koppelproces is de castratie van de voedster niet nodig. De reden dat dit rond 7 maanden geadviseerd wordt is omdat ze dan sterk genoeg zijn om de operatie aan te kunnen, maar er nog weinig buikvet rond de baarmoeder zit, waardoor de operatie minder zwaar is. Aangezien ze nu al bezig zijn met de koppeling in de opvang, zou ik het voor nu gewoon zo laten lopen. Als ze een paar maanden samen zitten en de relatie is stabiel, dan kun je een afspraak maken bij de dierenarts voor de castratie van de voedster. Het kan later altijd nog, alleen dan is de operatie iets zwaarder. Ik heb mijn voedster pas met 6 jaar laten castreren, maar ze knapte heel snel op, dus leeftijd zegt ook niet alles.
 23. happy211

  Konijn alleen

  @x_blvck als ik jou was, dan zou ik bij de opvang vragen naar een konijntje van minimaal 1 jaar. Dat scheelt dan echt niet zo veel, maar is ze al wel door de puberteit heen. Benjamin moet nkg wel gaan puberen, dus garantie dat het goed blijft gaan heb je nog niet, maar get zal in ieder geval rustiger zijn dan met twee puberende konijnen. Maar zoals @Marjoleink zegt maakt leeftijd niet uit. Toen ik mijn voedster ging koppelen, was ze 5+ (precies weten we het ook niet). Toen was mijn enige vezoek ook minimaal 1 jaar. Ze is uiteindelijk met een rammetje van 3 jaar thuisgekomen, dus 2 jaar verschil.
 24. @JacinthaBrehler het is wel een lange dag geworden, maar dat was meer omdat ik zelf nog iets af wilde maken. Dat vind ik altijd minder erg, maar als ik langer moet blijven omdat anderen hun werk niet kunnen plannen, dan stoor ik me daar zo erg aan. Zorg ik gewoon netjes dat mijn taken binnen 8 uur klaar zijn, komt er 5 minuten voor ik wil vertrekken nog iemand met iets dat die dag per se nog geregeld moet worden. Gebeurt best vaak helaas ­čś× De storing heeft uiteindelijk wel twee uur geduurd, maar heb gewoon in de pauzes doorgewerkt om dat in te halen.
 25. Was je voedster 15 weken toen je begon met koppelen of is ze nu 15 weken? Eigenlijk kun je het beste pas vanaf 16 weken koppelen, omdat jonge konijntjes anders niet weerbaar genoeg zijn tijdens het best ruwe rijgedrag van een koppeling. Als je voedster nu 15 weken is, kan het zijn dat ze nu iets meer van zich afbijt en dat je ram daar nu op reageert. Het klinkt nog niet als echt vechten, meer als gewoon koppelgedrag. Hou het wel goed in de gaten, als ze echt gaan vechten (vastbijten, boksen, soms erbij krijsen) dan moet je ze direct uit elkaar halen en zullen ze niet meer samen kunnen. Hopelijk valt het mee. Sommige konijnen kijken eerst even de kat uit de boom voor ze aan het echte koppelproces beginnen.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .