Ga naar inhoud

Dollie

Members
 • Aantal items

  74.565
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  171

Alles dat geplaatst werd door Dollie

 1. Dollie

  Snugglesafe

  Ik had vorige week met 30 graden een konijn met gas en een ondertemperatuur die onder een dekentje op een snuggle safe zat 😂 verder sluit ik me hier wel bij aan
 2. Met de meeste konijnen gaat het goed gelukkig, de eerste is inmiddels ook herplaatst. Helaas is Northstar vorige week weer ziek geworden en zijn we nog met hem aan het dokteren. Eén van de baby's blijft achter in de groei en was begin deze week behoorlijk verzwakt. Er zijn nog een paar konijnen met snot. Het blijft helaas een moeizaam proces dus. De baby's zijn tijdelijk huiskonijnen geworden voor de socialisatie. Gelukkig is inmiddels het grootste deel van de konijnen wel gecastreerd, alleen de moeder nog niet en één rammetje dat nog een lange tijd ziek geweest is. Hem willen we eerst wat meer laten aansterken. Een deel is ook al intern gekoppeld, zodat ze in elk geval niet meer alleen in een hokje hier zitten. Slechte foto, maar Thunder, Batgirl, Captain Marvel en Elektra (niet op de foto) zitten samen en waren gelijk dol op elkaar, heerlijke koppeling en elke keer dat je langsloopt zulke tafereeltjes. ❤️ Nog wat leuke plaatjes:
 3. Het ligt ook heel erg aan hoe warm je huis wordt, dierenartsenpraktijken zijn meestal redelijk koel en veel auto's hebben airco (airco nooit heel erg laag zetten natuurlijk).
 4. Ja ik spreek hier ook echt uit eigen ervaring hoor, ik zie het natuurlijk terug bij mensen die afstand doen/adopteren/advies vragen, maar heb het daarnaast aan den lijve ondervonden. Meerdere keren zelfs en een aantal keer toch achteraf te lang aan laten modderen, want het gaat niet slecht. Maar ja, we willen eigenlijk meer voor onze dieren dan 'niet slecht'... Daarnaast heb ik het twee jaar geleden nog eens geprobeerd met een dame die niet in mijn groep kon en die wilde ik ook zo graag een plekje bieden, net als jij nu, dat ik daar mijn lieve koppel voor 'opgeofferd' heb. Koppeling mislukt en het koppel heeft er nog maanden last van gehad. Ik heb me daarna wel voorgekomen er echt niet meer aan te beginnen. Begin dit jaar een tijdelijk drietal gekoppeld, door stormschade moest mijn groep uit elkaar, vervolgens is één van een ander koppel overleden en het overgebleven maatje moest bij de (opnieuw te koppelen) groep in. Die wilde ik niet lang alleen laten, dus tijdelijk een drietal gemaakt (voor tijdelijk vind ik er niet echt bij horen ook veel minder erg, dan is er tenminste wel iets van gezelschap) en dat ging gelijk zo goed dat ik dacht nou kijk het kan wel! Tot een week voor de nieuwe ren kwam en één van de drie telkens overal weggejaagd werd 🙄
 5. Voor mij zou dat een enorme meerwaarde hebben, zeker als het konijn niet direct opgevangen kan worden, dan kan die tijd benut worden om de ingreep uit te laten voeren en rustig herstellen, daarna direct herplaatsen. Specifiek in ons geval (zal per opvang/praktijk verschillen) is het ook nog eens zo dat wij zoveel mogelijk castraties tegelijk proberen te laten doen omdat het best een stukje rijden is, maar tegelijkertijd ook weer niet teveel in één keer kunnen plannen omdat de dierenarts in haar eentje werkt. Het kan best zijn dat ik 15 konijnen heb die gecastreerd moeten worden, maar die kan ik nooit tegelijk laten doen want dan moet zij haar hele dag vrijmaken en dat kan natuurlijk niet. Als een konijn net pech heeft en binnenkomt kort na zo'n ronde of als de ronde al vol is, dan kan het zomaar zijn dat hij of zij een maand wacht tot ze aan de beurt zijn en dat is doodzonde want in die tijd kunnen ze niet geplaatst worden, moeten ze wel voer en een schoon hok etc. Het komt daardoor bijv. ook best wel eens voor dat we op de wachtlijst kijken en specifiek konijnen laten komen die al geholpen zijn. Ik zou dat echt heel fijn vinden, als mensen die moeite al nemen.
 6. Ik heb meerdere malen dat soort trio's meegemaakt en ik vind dat eigenlijk juist wel sneu, Trix verdient toch net zo goed een écht eigen maatje en niet twee waar ze een beetje bij hangt? Wij herplaatsen om deze reden ook niet meer in drietallen, het kan goed gaan maar het gaat ook heel vaak eigenlijk soort van net niet goed waardoor één konijn alsnog in semi eenzaamheid leeft. Maar ja, er wordt niet geknokt, dus dan wil je als eigenaar geen moeilijke beslissing nemen en dan blijft zo'n situatie soms wel jaren ontstaan. Dat is nooit mijn bedoeling bij herplaatsing en ik kan daar ook wel verdrietig van worden om eerlijk te zijn.
 7. Stiekem kan ik jouw gedachten lezen maar wilde niet laten merken dat ik afgekeken heb dus heb beetje gehusseld. 😛
 8. Ach arm ding, wat ziet ze er uit. Gelukkig zit ze er nu goed bij. Ik zou zelf nooit mijn oudere koppel willen verstoren met zo'n jong dier er bij.
 9. Uiteraard kun je de baarmoeder alleen zien als je castreert, dus daar moet dan op moment van castratie (door de dierenarts van de opvang of door je eigen dierenarts als je het zelf laat doen) op gelet worden. Als je kiest voor niet castreren of het konijn was al gecastreerd en er is niet op gelet, dan heb je daar natuurlijk niks aan. Maar het is wel één van de meer betrouwbare methodes om in elk geval een indicatie van jong, volwassen of oud(er) te verkrijgen. Ja helaas maakte die leeftijdsinschatting ook dat men twijfelde aan het nut van behandelen en de kuur dus niet afgemaakt heeft, want het was waarschijnlijk toch ouderdom? Het konijn was ook nog maar zes maanden toen het geadopteerd werd, alle informatie was er... ik vind dat dan echt zo zonde. Overigens zie ik dit vaker gebeuren, dat mensen een leeftijd noemen waarbij ik weet dat die niet klopt met andere bekende gegevens (oornummers of oud-opvang konijn zoals deze). Je moet maar geloven wat mensen bij afstand zeggen, wat kun je anders, maar wel lastig soms hoor. Moet zeggen dat mensen vrijwel altijd het konijn ouder maken dan het is om de één of andere reden, dus dat is dan misschien nog soort van gunstig..? De andere kant op is erger, als je denkt dat je konijn drie is en hij blijkt zeven te zijn of zo. Al is het dus niet gunstig meer als mensen problemen maar gelijk onder de noemer ouderdom wegschuiven en behandeling niet nodig/zinvol vinden.
 10. De baarmoeder is bij een voedster vaak ook nog een indicatie, maar ook daar zijn veel individuele verschillen. Ik vind dat verschil tussen onder de drie en boven de vier eigenlijk ook niet echt zichtbaar, althans, dat is vaak meer een gevoelskwestie dan aantoonbaar ergens op te baseren. En dan zijn het ook nog momentopnames, ik kreeg een paar maanden geleden een eerder herplaatst konijn terug waarbij de baasjes blijkbaar met de neus naar het boekje/de adoptiepapieren (die ze nog wel hadden en meegaven bij afstand??) hebben gekeken want het konijn was al een paar maanden ziek en de dierenarts had in het dossier (wat ik opgevraagd heb) aangegeven dat 'het konijn uit de opvang komt en de leeftijd onbekend is, maar geschat 8-10 jaar' -> konijn had op dat moment E cuniculi en was behoorlijk ziek, dus begrijpelijk dat het er niet zo best uit zag, maar we weten toch echt zeker dat het dier op dat moment net een maand eerder vier jaar was geworden 🤷‍♀️
 11. Volgens mij hebben ze vorig jaar of het jaar daarvoor alle verblijven afgebroken en de ruimte samengevoegd tot één grote ren, dus ik denk niet dat ze nog vakantieopvang doen.
 12. Bunny's Holiday is verhuisd naar Warfhuizen (Groningen)
 13. Dollie

  Joy spam topic

  Het is iets meer dan 5x3 maar ik weet het zo uit mijn hoofd niet exact. Hij is echt fantastisch, maar schoonmaken is juist wel veel meer werk 😂 de vorige ren had (naast het hok met de dakpannen dat ook nu weer in de ren staat) een vast hok waar je makkelijk onder kon vegen en dat was ook gelijk de afscheiding van de ren, dus daar hoefde je niet omheen of zo. Verder stonden daar minder spulletjes in, omdat het een open ren was durfde ik niks binnen een bepaalde afstand van de omheining te zetten want dan kan je met die wildjes net zo goed gelijk een bord ophangen met 'Exit hier'. En de bodem was veel gladder, wat met nat weer niet heel handig was maar wel lekker makkelijk vegen 😛 minder voegen. Nu kost het heel veel tijd om alle spulletjes te verzamelen, alle hoekjes en gaatjes te vegen, het kleine schuilhok aan de kant etc. Maar goed, het is geen straf om in zo'n mooie ren met zulke leuke konijnen een uurtje bezig te zijn dus maakt niks uit 😁 en ik kreeg van sommige vrijwilligers al wat (niet serieuze) moppers of er niet wat minder spullen in konden maar ja voor de konijnen is dit heerlijk natuurlijk. We hopen uiteraard dat ie stormbestendig is, de ren zit stevig vast aan de tegels en aan de muur. Om te voorkomen dat het één dichte hoek is waarin de wind geen kant meer op kan, hebben we een deel van de achterwand open gelaten (twee gaaspanelen in plaats van alles wit). Ik wilde eigenlijk wel alles dicht, omdat de ren op de erfafscheiding staat en de schutting ook schade had na de storm. Daar hebben we een deel van weggehaald dus. Maar goed, de buren hebben daar een heg en het hok is ook nog best hoog dus zo is het prima. Hopelijk kan ie de wind aan, de tijd zal het leren 😅
 14. Dollie

  Joy spam topic

  @Lienappelsien 😁
 15. Dollie

  Het tuin-topic

  Nee dan is de kans dat ze er door gaan klein inderdaad 😁
 16. Dollie

  Het tuin-topic

  Mijn konijn van 4,5 kg past door een buis van 15 cm dus ik denk dat er héél veel konijnen zijn die wel door 13 cm passen 😅ik moet maar even zien, de veiligheid van de konijnen gaat natuurlijk voor maar ik wil ook wel daar waar mogelijk van mijn tuin een fijn plekje voor de natuur maken.
 17. Dollie

  Het tuin-topic

  12,5 wordt aangegeven voor een egel. Daar kan een konijn ook wel doorheen. Mijn ene konijn ben ik niet zo bang voor dat die zich door een bocht gaat wringen, de andere daarentegen... Als ik het wel probeer dan ga ik ook eerst maar eens uitgebreid testen.
 18. Dollie

  Het tuin-topic

  Ik heb (weer) egeltjes in de tuin, maar ben nu van plan om de perkjes opnieuw af te zetten waardoor de egels gelijk nogal beperkt worden in hun bewegingsvrijheid. Ik kan het sowieso wel zo aanpassen dat ze nog steeds onder het terras door kunnen, maar ik ben bang dat doorgang naar het grasveld betekent dat mijn konijnen er ook langs kunnen. Ik zag een tijdje terug een buis als ingang naar een egelhuisje met een bocht er in, om katten buiten te houden. Misschien kan ik zoiets gebruiken, maar denk dat ik dan bijvoorbeeld echt twee of meerdere nauwe bochten moet hebben om te voorkomen dat het bruikbaar is voor de konijnen... heeft iemand hier ideeën?
 19. Ik zou dit ook een beetje too much vinden voor een blind konijn. Ik heb zelf mijn blinde ram van 11 vorige maand opnieuw gekoppeld (en in januari ook al), dat is echt geen enkel probleem geweest beide keren. Ik heb heel gericht kalme konijnen gekozen en niet op neutraal terrein gekoppeld maar gewoon in zijn eigen ren. Ik moet wel zeggen dat mijn ram héél sociaal en makkelijk te koppelen is, altijd al geweest ook. Slecht zicht betekent niet automatisch dat ze ook watjes of makkelijk zijn. De juiste match voor zijn karakter is dus gewoon heel belangrijk, waarbij ik dus wel als basis een volwassen, geneutraliseerd konijn dat niet heel fel of heel dominant is zou zoeken. Ik heb zelf een opvang dus dat maakt het natuurlijk iets makkelijker, ik hoef hem niet mee te nemen naar een andere locatie voor een kennismaking en kan zelf goed inschatten wat matcht. Voor dat stukje zal je in dit geval aangewezen zijn op de deskundigheid van iemand anders.
 20. Job is net 11 geworden vorige week 😁 hij is in topconditie, alleen af en aan wat aan het snotteren en ontstoken oogje. Sinds kort heeft hij een vriendin van een jaar, goed voor elkaar 😉 en Guus is dit jaar 8 geworden, hij loopt wat stram en krijgt daarom dagelijks pijnstilling. Verder dit jaar afscheid moeten nemen van drie oudjes, Summer van 10, Bram van 9 en Tan van 8+. Dat is helaas de keerzijde van veel dieren hebben, zo heb je een complete bejaardensoos en zo vallen ze achter elkaar aan weg.
 21. Dollie

  Liesbreuk

  Ik heb één keer een konijn met een liesbreuk gehad, dit is na de operatie gewoon weggebleven (in 2017 geopereerd en gaat nog steeds goed inmiddels). Bij hem was er destijds alleen buikvet doorheen gezakt, dierenarts had toen ook zoiets van ja voor de zekerheid opereren is misschien niet onverstandig maar kans is ook aanwezig dat het nooit problemen op gaat leveren. Ik vond dat niet zo prettig, zeker aangezien het toen nog gewoon de bedoeling was dat hij herplaatst zou worden, dus ik heb hem wel laten opereren. Uiteindelijk is hij bij mij blijven wonen maar alsnog fijn dat het gewoon weg was en weg is gebleven. Ik heb me er toen eerlijk gezegd ook niet echt in verdiept en ook nooit bij stil gestaan dat het terug kon komen (het is een langharig konijn, dus sowieso meer dan gemiddeld in handen en was natuurlijk wel opgevallen) maar wellicht hebben we gewoon geluk gehad. Het kan in elk geval dus wel gewoon wegblijven na een operatie.
 22. Ik heb ook een led strip klaarliggen, past precies over de lengte van de ren. Nog geen tijd gehad om 'm op te hangen en moet nog een tweede stopcontact komen, dus weet nog niet of het echt bevalt. Ik heb slimme verlichting in huis dus hier ook voor een smart versie gekozen.
 23. Fijn dat het nu zeker is. Toltrazuril is moeilijk leverbaar de laatste tijd helaas. Ik hoop dat het morgen wel lukt, dan kan ze eindelijk echt gaan opknappen en groeien.
 24. Misschien kun je hier wat mee (geen idee meer van de precieze inhoud, maar deze heb ik gebruikt voor een mini paper over netwerkstructuren in wilde konijnenpopulaties: Marsh, M. K., Hutchings, M. R., McLeod, S. R., & White, P. C. L. (2010). Spatial and temporal heterogeneities in the contact behaviour of rabbits. Behavioral Ecology and Sociobiology, 65(2), 183–195. https://doi.org/10.1007/s00265-010-1024-y Marsh, M. K., McLeod, S. R., Hutchings, M. R., & White, P. C. L. (2011). Use of proximity loggers and network analysis to quantify social interactions in free-ranging wild rabbit populations. Wildlife Research, 38(1), 1. https://doi.org/10.1071/WR10150 Richardson, B.J., Hayes, R.A., Wheeler, S.H., & Yardin, M.R. (2001). Social structures, genetic structures and dispersal strategies in Australian rabbit ( Oryctolagus cuniculus ) populations. Behavioral Ecology and Sociobiology, 51(2), 113–121. https://doi.org/10.1007/s00265-001-0424-4 Vink, D. J., Vinke, C. M., & Van Zeeland, Y. R. A. (2018). Onderzoek naar de gezondheids- en welzijnsstatus van konijnen in de Nederlandse gezelschapsdierensector. Retrieved 25 October 2019, from https://www.uu.nl/sites/default/files/van_koppelaar_tot_knuffelaar_-_executive_summary_.pdf
 25. Ja wat Evee zegt. Het staartje is heel typisch een konijn, de beharing past bij een konijn van een dag of 3 a 4, de achterpoten kloppen ook niet met die van een pup, evenals de oren hoewel dat inderdaad wel erg rasgebonden is (zowel bij honden als konijnen natuurlijk).
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .