Spring naar bijdragen

Lienappelsien

Members
 • Aantal bijdragen

  10134
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

 • Days Won

  78

Lienappelsien last won the day on January 26

Lienappelsien had the most liked content!

Waardering in de gemeenschap

2131 Uitstekend

Over Lienappelsien

 • Rang
  Konijnoloog

Profiel informatie

 • Geslacht
  Onbekend

Recente profielbezoeken

2546 profielweergaven
 1. Ai! Ik heb (ook?) een konijn gehad met EC die uveïtis had en in korte tijd extreem afviel terwijl hij goed at. Heb je de volgende pagina`s al gelezen?: http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/cuniculi.html http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/uveitis en cataract.html Ik kan natuurlijk niet zeggen of jouw konijn dit ook heeft. Je kan de pagina`s ook met je dierenarts doornemen. Geef haar in ieder geval veel te eten. Griezelig dat haar oog uitpuilt. Sterkte morgen. Hopelijk gaat de operatie goed.
 2. Bij mij liggen ze alleen bij warm weer op hun zij, achterpootjes opzij. Jerry en Rosa heb ik de afgelopen dagen voor het eerst weer eens met hun achterpootjes opzij zien liggen. Ze hebben ook nog hun wintervacht, dus dat is nu vast best warm. Toen Bonno driekwart jaar (ziek) binnen woonde lag hij heel vaak op zijn buik met z’n achterpoten recht naar achteren! Dat was heel grappig om te zien. Hij lag dan heel relaxt. En dan het liefst in z’n tunnel. Zag je 2 achterpoten uit de tunnel steken 😍
 3. Sterkte. Abcessen zijn sowieso moeilijk bij konijnen.
 4. Het ligt er aan of dat een manier is die het beste werkt. Ze zullen een aantal weken uit elkaar moeten, vanaf dat het rammetje 10 weken is. Hij kan gecastreerd worden vanaf het moment dat de ballen zijn ingedaald. Meestal is dat op de leeftijd van rond 3 maanden. Ook na de castratie moeten ze nog 2 weken apart blijven, omdat de ram nog vruchtbaar kan zijn. Sommige konijnen die al een koppel zijn kunnen in de tussentijd door tralies van elkaar gescheiden leven. Maar het kan juist ook frustraties geven dat ze elkaar wel kunnen zien maar niet echt bij elkaar kunnen. Zeker voor de ram die vruchtbaar wordt kan het heel frustrerend zijn dat hij vlakbij een voedster zit terwijl het enige waar hij aan denkt is om haar te dekken. Let er ook op dat ze absoluut niet bij elkaar kunnen komen! Zeker vruchtbare rammen kunnen erg vindingrijk zijn om uit te breken. Als ze heel rustig blijven is het te overwegen om ze zo naast elkaar te houden. Zelf zou ik er denk ik eerder voor kiezen om ze ieder in een andere ruimte te zetten zolang ze niet samen mogen. Het steeds wisselen van hok vind ik overbodig. 2 weken na de castratie zet je ze het best samen in een ruimte waar beide konijnen nog nooit zijn geweest. In een rennetje in de (bij)keuken, badkamer, gang of slaapkamer bijvoorbeeld. Ze kunnen even gaan rijden en achter elkaar jagen en wat plukjes haar uittrekken. Dat is om de rangorde (opnieuw) te bepalen en is normaal koppelgedrag. Met 2 jonge konijnen verwacht ik weinig problemen als je ze weer samen zet. Het nadeel van zo’n jong koppel konijnen is wel dat je niet weet of ze elkaar nog leuk blijven vinden zodra ze volwassen worden/zijn. Dan wordt hun karakter pas echt gevormd en is er een kans dat er opeens geen klik meer is. Hoe groot is het hok waar ze straks samen in komen te wonen? Een hok is eigenlijk altijd te klein. Je hebt ook een ren nodig waar ze dag en nacht in kunnen. Een koppel kleine konijnen heeft minimaal 2 m2 nodig, gerekend op 1 oppervlak. Zet je ze in een kleiner verblijf dan heb je een grote kans dat ze op een gegeven moment gaan vechten. Ze kunnen elkaar dan niet echt uit de weg en ook kunnen ze hun energie niet kwijt. Dit gaan ze dan op elkaar botvieren.
 5. Komt er ook permanent een ren omheen/tegen? Dat is veel belangrijker dan een kooi. Als je alleen een kooi hebt is deze altijd te klein. Wist je dat je binnen eigenlijk helemaal geen kooi nodig hebt? Je kan bijvoorbeeld een panelenren kopen, ook wel puppyren genoemd. Ik raad dan een ren aan van 91 cm hoog, of hoger. Kijk eens op zooplus.nl Op de grond leg je bijvoorbeeld een stuk vinyl om je vloer te beschermen. Daarop zet je de panelenren. Laat het vinyl net iets buiten de ren doorlopen zodat niet aan de randjes geknaagd kan worden. Zorg wel voor een schuilplekje in de ren. Dat kan een kartonnen doos zijn, een schuilhuisje of een reisbox. Ook kan je een kooi aan de ren vastmaken als je dat echt zou willen. Of je zet alleen de onderbak van de kooi in de ren.
 6. Ik zou dan iets in de stijl van een hondenhok maken. Zorg er wel voor dat het hok iets van de grond staat. Vaak vinden ze het ook erg leuk om bovenop zo’n hok te zitten, dus maak geen puntdak. Iets naar 1 kant aflopend kan wel.
 7. CVanaf half/eind mei kan je ze prima naar buiten verhuizen. Het maakt niet uit dat ze daarvoor binnen woonden. Verhuis ze wel uiterlijk eind augustus naar buiten, want ze moeten wel een wintervacht aan kunnen maken (wat uiteraard niet gebeurt als ze binnen wonen). Voor zulke grote konijnen moet je aan een ren denken van minimaal 6 m2. Groter is natuurlijk altijd leuker voor ze. Je kan inderdaad grond uitgraven, een stevige gaasbodem maken (inclusief zijkanten die je vastmaakt aan de wanden, dus een soort gaasbak), en er dan weer zand of grond op gooien. Het idee van gras klinkt leuk, maar zou ik laten varen. Binnen de kortste keren staat er namelijk geen sprietje meer 😉 tenzij je echt een héél grote ren maakt. Zand op de tegels gooien kan ook, maar het (regen)water kan dan wel moeilijker weg. Ook eventuele plasjes spoelen dan moeilijker weg. Misschien kan je een gedeelte van de grindtegels laten liggen en daar het hok op zetten, en de loop van de rendeur naar het hok, en de rest van de grindtegels weghalen en daar ondergaasd zand of grond hebben? Zorg wel voor een goede aansluiting tussen de tegels en het gaas. Normaalgesproken kunnen konijnen prima op tegels worden gehouden, maar zulke grote konijnen hebben inderdaad eerder last van zere hakjes. Zand of grond is dan fijner. En het graven vinden ze natuurlijk super! Je kan je huidige ren gebruiken en daar een gaasdak op vastmaken. Praktischer is om een hogere ren te maken waar je zelf rechtop in kan staan. Het dak maak je dan dicht met gaas of met iets dichts zoals golfplaten. Je kan de ren maken van hout en stevig gaas. Denk aan gaas met een draaddikte van minimaal 1,4 mm en een maaswijdte van bijvoorbeeld 19 bij 19 mm. Dan kunnen de konijnen er niet uit, en roofdieren er niet in. Er zijn ook kant en klare renpanelen, vaak van aluminium. Die worden meestal verkocht als kattenren of volière.
 8. Het kan inderdaad vast ook onder de toiletbril door lopen... Een vuilniszak over de pot tapen vind ik een goede tip! @Newby1981 vervelend dat Binky nog niet opknapt!
 9. Super dat ze op 7-jarige leeftijd nu toch nog een ruime ren een vriendje krijgt! Ik word er blij van om dit te lezen 🙂
 10. Leuk dat je fijne vakanties hebt gehad! En dat het met Qila zo ook is bevallen. Ik had opeens weer een hoop ongelezen topics nu je weer terug bent haha
 11. Leuk! Ze is niet mee zo onder de indruk van hem als eerst. Komt vast helemaal goed 🙂
 12. Hoe lang heeft Janneke al last van dat gesnotter? Het kan inderdaad een allergie zijn, maar de ziekte snot is ook heel waarschijnlijk. Vaak wordt dit door de bacterie Pasteurella veroorzaakt, maar het kan ook door andere bacteriën komen. Dit gaat niet vanzelf over en moet met antibiotica behandeld worden. Je kan er voor kiezen om eerst een swab uit haar neus te laten nemen en dat op kweek te laten zetten (is niet zo ingewikkeld en vaak ook niet zo duur). Daaruit blijkt dan of en met welke antibiotica het behandeld kan worden. Het wordt helaas snel chronisch, want het snot in de neus en luchtwegen is heel taai en voor antibiotica moeilijk te bereiken. Ik heb er helaas met meerdere konijnen ervaring mee dat het chronisch werd. Maar ook dan kunnen ze er soms nog best een aantal jaar mee door, al is het wel met klachten. Het beste is natuurlijk om er van af zien te komen. Bij konijnen waar het chronisch is geworden helpt antibiotica niet meer om er volledig van af te komen, maar soms helpt het hun wel voldoende om weer een beetje op te knappen als ze heel ziek worden. 8 en 9 jaar hoooooogbejaard... Ze zijn natuurlijk best al oud, maar om nou te zeggen dat je ze vanwege die leeftijd niet lang meer zal hebben vind ik voorbarig. Ze hebben in ieder geval bewezen sterk te zijn denk ik altijd. Je hebt best kans dat ze nog een paar jaar mee gaan.
 13. Janneke is in gedrag al wat ouder en Jip is nog fit maar is ook niet heel actief als ik het zo lees. Zijn ze een gelukkig koppel samen? Ik zou er zeker geen jonge konijnen aan koppelen, dan zijn ze qua activiteisniveau zo verschillend. Als ze gewoon een fijn koppel zijn dan zijn ze het beste af om gewoon lekker met zijn tweetjes te blijven 🙂 Mocht er op een geheven moment een dood gaan dan kan je het beste naar een goede konijnenopvang gaan. De overblijver neem je dan mee, en samen met de opvang kijk je dan welk konijn uit de opvang het beste bij hem of haar past. Bijna alle goede konijnenopvangen koppelen alleen voedster - gecastreerde ram. Maar het karakter van de konijnen is verder ook belangrijk. Een ouder konijn of een van karakter rustig volwassen konijn is dan wellicht een optie. In de opvang kunnen ze dan meteen in een rennetje even kennismaken om te kijken of het klikt. Hier vind je een lijst met goede konijnenopvangen: https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen/ Maar ik zou nu gewoon lekker van Jip en Janneke genieten. Dat is voor hun het fijnst. Mocht je het ook gewoon leuk vinden om nog 2 konijnen te hebben, dan zou ik naar een opvang gaan en daar een koppel (voedster - gecastreerde ram) adopteren en die dan apart van Jip en Janneke huisvesten. Dan heb je dus 2 aparte koppels.
 14. Wat een droppie! Konijnen kunnen eigenlijk niet tegelijk binnen én buiten wonen. Ze kunnen slecht tegen temperatuurwisselingen. Een konijn dat normaalgesproken buiten leeft heeft in de winter ook een dikke wintervacht en heeft het daardoor erg warm als je hem voor een paar uurtjes naar binnen haalt. En andersom, een konijn dat binnen woont heeft in de winter geen wintervacht, waardoor het in de winter en in het voor- en najaar buiten te koud is om daar even rond te hupsen. Alleen in de zomer zou het dus qua vacht en temperatuur wel kunnen, maar ook dat is niet ideaal. Konijnen zijn erg aan hun omgeving gehecht, en zoals al is gezegd gaan ze bij een nieuwe of wisselende ruimte die ruimte vaak markeren met keutels en plasjes. Dat is territoriaal gedrag. Met castratie (zeker doen!) haal je het hormonale gedrag wel weg, maar het territoriale kan wel blijven. Ik zou een beslissing maken waar je hem, en zijn toekomstige vriendinnetje(?), wil houden: binnen of buiten. Waar kan je ze permanent de meeste ruimte bieden? Reken op minimaal 2 m2.
 15. Lienappelsien

  Koppelen

  Je hebt het jezelf een stuk makkelijker gemaakt met dit besluit en je mogelijk ellende bespaard. Je had ze namelijk al snel weer apart moeten houden ivm vruchtbaarheid, dan de ram moeten laten castreren op het moment dat dat kan, ze dan nog 2 weken apart moeten houden omdat hij dan nog steeds vruchtbaar kan zijn, en ze dan moeten herkoppelen. En dan is het nog maar de vraag of het nog steeds klikt. Wat een gedoe terwijl het zoveel makkelijker kan. Over een aantal weken gewoon lekker naar een goede konijnenopvang gaan met je voedster en samen met haar een leuke gecastreerde ram uitkiezen. Ze kunnen dan in de opvang even kennismaken in een rennetje om te zien of het klikt. Daarna neem je ze samen mee naar huis om verder te koppelen op voor beide konijnen onbekend terrein. Zorg er voor dat ze dag en nacht minimaal 2 m2 ruimte hebben.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .