Ga naar inhoud

happy211

Moderators
  • Items

    3.859
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    29

5 Volgers

Profiel informatie

  • Geslacht
    Vrouw
  • Namen van de konijnen:
    Artemis, Apollo
  • Huisdieren
    Muffin (kater)

Recente bezoekers van dit profiel

4.458 profielweergaven

happy211's prestaties

Konijnoloog

Konijnoloog (6/6)

  1. Het komt wel vaak voor, in de zin dat bijna iedereen die al langer konijnen heeft, waarschijnlijk ook wel een konijn met tandproblemen heeft gehad. Maar ik heb dus 1 konijn met tandproblemen gehad, en 4 die er geen last van hadden.
  2. Apollo was drie jaar toen ik hem kreeg, en toen ik hem iets meer dan een jaar had kreeg hij voor het eerst last van haken op zijn kiezen. Daarna is het nog 3 keer voorgekomen, met tussen de 3-6 maanden tussen de behandelingen. Nu is het intussen al ongeveer een jaar geleden dat hij zijn laatste behandeling had. Ik ben hierom twee jaar geleden overgestapt van het merk science selective naar een hardere brok waardoor ze meer moeten kauwen (nu een mix van de merken trovet en beaphar). In het begin holp het dus niet, maar misschien op de lange termijn wel omdat het nu al weer lang geleden is dat hij een behandeling nodig had. Maar dat kan ik niet zeker zeggen.
  3. Meestal als we weggaan gaan we maar een weekend weg. Gelukkig heb ik een vriendin in de buurt die ervaring heeft met konijnen, dus die komt dan 2x per dag kijken. Zou zij niet kunnen, dan zou ik nog een kennis kunnen vragen, of anders ze naar een pension brengen. Ik regel altijd eerst de verzorging voor de konijnen voor ik de vakantie/weekend weg boek.
  4. Mijn ram eet na een gebitsbehandeling ook nog niet direct brokken, wel groente en kruiden. Dat duurt soms wel een dag of twee voor hij dat weer wil, en vaak pas na 5 dagen dat hij weer eet zoals vanouds en er weer enthousiast voor aan komt rennen.
  5. Dit klinkt super. Dat achter elkaar rennen rond etenstijd gebeurt vaak, ook bij koppels die al langer samen zijn. Zolang het alleen bij rennen blijft, en het niet overgaat in rijden om dominantie aan te geven op dat moment, of knorren, ofzo, dan zou ik me er geen zorgen over maken. Als verder alles rustig is, rangorde bepaald lijkt, en ze veel bij elkaar in de buurt zijn, dan zou ik het wel aandurven om de overstap van neutraal terrein naar eigen verblijf te maken op een dag dat je er zelf veel tijd voor hebt. Maar van neutraal terrein meteen naar een hele studio, dat is een te grote stap. Je moet echt eerst beginnen met een afgezette ruimte van ong. 4 m2. En ook daar zou ik ze bijvoorbeeld een maand laten voor je ze onder toezicht een keer door de rest van het apartement laat.
  6. Ik heb draaddikte 1,45mm, maaswijdte 19mm. Van de gamma.
  7. Ik heb een losse panelenren, die gebruik ik als ze voor ziekte naar binnen moeten. Meestal is dat uiterlijk een week. Vaak maak ik dan een ziekeboeg in de badkamer, omdat we ook een kat hebben die in de rest van het huis komt. Als schuilhuisje gebruik ik de reismand. Als ze langdurige gezondheidsklachten krijgen, dan moet ik dan gaan zoeken naar een meer permanente oplossing en dat is tot nu toe (5 jaar heb ik ze al) nog niet nodig geweest gelukkig.
  8. In theorie kan dit, maar het is wel een hele onderneming. Hoeveel ervaring heb je met het koppelen van konijnen? Want een groepskoppeling zou ik niet eens beginnen als je geen/weinig ervaring hebt. Een goede optie is om dit bij een goede konijnenopvang te laten doen. Zij kennen hun konijnen en kunnen wel inschatten of ze geschikt zijn voor een groepskoppeling. Waarschijnlijk zullen ze kiezen voor twee voedsters erbij, of een voedster en een ram. Nog een voordeel van een konijnenopvang: als het niet werkt, kunnen ze een andere voedster of andere opstelling proberen. Die optie heb je thuis waarschijnlijk niet. Het is wel aan te raden om alle konijnen te laten castreren voor een groepskoppeling. Wat is het grootste risico bij het plan om van een koppel een groep te maken? Er is een kans dat de koppeling mislukt met de nieuwe konijnen, èn dat jouw koppel door alle stress ook niet meer samen kunnen. Dus de vraag is altijd: wil je het riskeren om te stoken in een goed huwelijk?
  9. In een konijnenopvang komt dat niet voor, maar als je particulier of bij een fokker gaat, dan kan het hypothetisch wel inderdaad. Dan moet je ze sowieso volledig gescheiden houden tot minimaal 15 dagen na de castratie van de ram en dat beide konijnen 20 weken oud zijn. Dan kun je gaan koppelen en hopen dat het een match is. Ik denk dat die kans 50/50 is, dat het even vaak goed gaat als niet. Stel dat het goed gaat, dan kan de voedster inderdaad vanaf 6 maanden gecastreerd worden. Of de konijnen daarvoor uit elkaar moeten hangt af van hun relatie. Sommige rammen zijn heel zorgzaam voor hun dame, anderen zien het als een kans om de rangorde opnieuw te bepalen en vallen de zwakkere voedster constant lastig. Bij een goede konijnenopvang zullen rammen altijd gecastreerd worden. Anders kunnen ze immers niet gekoppeld worden en een gespecialiseerde konijnenopvang zal nooit een konijn alleen uitplaatsen. Niet alle opvangen castreren de voedsters. Het is wel goed om preventief te doen, maar het is wel een grote kostenpost.
  10. Ik denk dat de ideale optie is om iemand aan huis te hebben die voor de dieren zorgt, mits die persoon er genoeg verstand van heeft en 2x per dag kan komen. Dat is voor de dieren het prettigst, dan kunnen ze in hun vertrouwde omgeving blijven. Een andere goede optie is naar een pension/vakantieopvang brengen. Voor de dieren wel meer stress want nieuwe omgeving, maar dan worden ze in ieder geval goed verzorgd met veel kunde. Meenemen op vakantie zou ik zelf eigenlijk nooit overwegen. Het is voor de dieren niet prettig want nieuwe omgeving en waarschijnlijk veel minder ruimte. Voor jezelf ook niet prettig, want je hebt veel meer zorgen op vakantie. Stel dat ze door de verandering opnieuw de rangorde moeten bepalen of stoppen met eten, dan ga je zelf ook niet fijn een hele dag op pad. Bij een pension kan dat ook gebeuren, maar dan is er in ieder geval genoeg toezicht. En stel dat je ergens op een vakantiepark in the middle of nowhere zit, en je moet met spoed naar een dierenarts, lijkt me gewoon heel vervelend allemaal.
  11. Banaan en appel krijgen ze bij mij wel regelmatig. Dat is het fruit dat ik zelf het vaakst eet, en dan krijgen ze ook een stukje, bijvoorbeeld een schijfje dat ze dan samen moeten delen.
  12. Dit klinkt niet gek voor een koppeling. Het kan nog alle kanten op als de rangordebepaling eenmaal begint, maar dit is zeker geen abnormaal gedrag in een koppeling. Dit heeft gewoon tijd en van jouw kant geduld nodig. Als je merkt dat hij veel blijft schuilen, dan zou je na een paar dagen ook wat schuilmogelijkheden weg kunnen halen zodat je zorgt voor wat meer ruimte voor interactie.
  13. Ik heb niet direct een antwoord, maar ik denk als ze echt bang zijn dat je dat wel zou merken inderdaad. Maar of ze het echt fijn vinden en als spelen zien, of dat ze het toch wel onprettig vinden maar niet direct echt bang zijn, dat weet ik eigenlijk ook niet. Misschien zou je eens kunnen kijken wat ze doen als je er niet naartoe rent als ze omkijken? Komen ze dan naar je toe? Gaan ze verder met hun eigen spel? Of gaan ze juist rustig rondscharrelen nu je ze niet meer achterna komt? Mijn gevoel zegt dat je niet moet rennen rond dieren, een groot rennend mens kan best eng zijn. Maar ze kennen jou goed en jij kent jouw konijnen het beste om hun gedrag te begrijpen.
  14. Op deze lijst kun je beginnen met je zoektocht naar een konijnenopvang voor een koppeltje konijnen: https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst Ik werk als vrijwilliger bij een konijnenopvang, en de meeste konijnen die we hebben zijn erg jong, denk aan jonger dan 1,5 jaar. Als je een jong konijn wil, dan kan dat dus ook zeker via een konijnenopvang. Veel konijnen komen tussen de 6 en 12 maanden in de puberteit, en waar ze als jonge konijnen dan vaak nog samen gingen met 'broertje' of 'zusje', gaat dat dan niet altijd meer, waardoor ze vaak bij de opvang terecht komen. Konijnen hebben echt een eigen karakter en kiezen daarom ook graag zelf hun partner uit. Soms klikt het tussen de konijnen die wij voor elkaar uitkiezen, maar vaak genoeg wijzen ze onze eerste keuze af, en moeten we een andere proberen voor ze hun match gevonden hebben. En dat begint dus in de puberteit. Daarnaast hebben veel konijnenopvangen ook al volwassen koppels zitten, die dus als koppel worden afgestaan en al langer samen leven. Als mensen langskomen voor een koppel dan adviseer ik nieuwe konijneneigenaren, die dus nog niet eerder konijnen hebben gehad, om voor een bestaand koppel te gaan. De eerste periode van een koppeling, dus de eerste weken, is vaak nog erg onrustig en dat kan best lastig zijn als je nog niets weet van wat normaal konijnengedrag is. Dan is het wel fijn dat je dat kan leren met een koppel dat elkaar al goed kent. Dat is ook de reden dat ik zou adviseren om direct een koppel uit een opvang te adopteren, in plaats van eerst 1 konijn ergens te kopen, en die later bij de opvang te laten koppelen als die gecastreerd is/wat ouder is. Daarnaast zijn er zoveel foute praktijken en onkunde bij bijvoorbeeld fokkers en dierenwinkels, dat ik daar ook niet achter sta voor het kopen van dieren. De meeste handelen puur uit winstoogmerk en geven foutieve informatie, zoals @bunnyempress ook al aangaf. Dan denk je nu misschien, want een gedoe, al dat koppelen. Dat klopt wel, konijnen zijn niet de makkelijkste huisdieren als je het goed wil doen vanuit dierenwelzijn. Maar een konijn alleen houden, dat is echt geen optie. Ik hoor het bijna wekelijks, hoe een konijn lusteloos en stil wordt na het overlijden van een maatje, en hoe blij de baasjes zijn dat ze opnieuw kunnen laten koppelen. Ook al is voor henzelf het verlies van het konijn eigenlijk nog erg groot, ze zien dat hun konijn een partner nodig heeft. Ik merk het ook als ik foto's of filmpjes krijg van koppelingen die gelukt zijn. We verzorgen de konijnen in de opvang natuurlijk zo goed als we kunnen met de beperkte middelen en ruimte die we hebben, maar een eigen maatje bij een eigen thuis, dan zie je ze helemaal weer opleven. Er is niets mooier dan te zien hoe een konijn dat een tijdje alleen in de opvang heeft moeten zitten gewassen wordt door hun nieuwe maatje. Dus kijk vooral of er een konijnenopvang in jouw regio zit, en kijk even op de website. Vaak worden opvangen gerund door vrijwilligers, dus de konijnen die op de site staan is niet altijd up to date, maar het kan wel een beeld geven. Vaak moet je een afspraak maken om te komen kijken en helpen ze je dan ook verder met veel meer informatie.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .