Ga naar inhoud

happy211

Moderators
 • Items

  3.437
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  25

happy211 won de laatste dag op 17 april

happy211 had de meest gelikete inhoud!

5 Volgers

Profiel informatie

 • Geslacht
  Vrouw
 • Namen van de konijnen:
  Artemis, Apollo

Recente bezoekers van dit profiel

3.448 profielweergaven

happy211's prestaties

Konijnoloog

Konijnoloog (6/6)

1,9k

Reputatie

 1. Ik ben het eens met wat Kolino hierboven zegt. Verder merk ik bij mijn voedster ook dat ze in het voorjaar en de zomer, ook vaker languit gaat liggen om op adem te komen na inspanning. In de winter blijft ze meer als een bolletje zitten. Maar dan inderdaad alleen het neusje wat sneller op en neer en je ziet haar flanken duidelijker meebewegen met de ademhaling omdat ze languit ligt. Heeft jij konijn haar bek open om naar lucht te happen, ga dan zeker langs bij een dierenarts.
 2. Het is een flinke operatie, zo in de buik. En er zijn wel wat risico's waar je je het beste op kunt voorbereiden, die @bunnyempressgoed benoemt. Maar er zijn ook genoeg voedsters die er met de juiste pijnstilling fluitend doorheen komen. Veel succes!
 3. Heb je al kruiden geprobeerd? Zoals verse peterselie of basilicum, of gedroogde weegbree. Dat ruikt vaak erg lekker en zijn dingen die konijnen snel weer eten na een operatie. Als ze het nog niet gewend is, begin dan met een kleine hoeveelheid, bijvoorbeeld 1 of een half blaadje basilicum afhankelijk van hoe groot jouw konijn is. Er is ook hooi waar kruiden door vermengd zijn. Dat eet mijn konijn ook als eerste weer als hij ergens last van heeft. Wanneer heb je de DA voor het laatst gesproken? Krijgt je konijn naast pijnstilling ook een middel om de darmen te stimuleren?
 4. Als ik niet vorige maand al geweest zou zijn voor vaccinaties, dan had dit topic me waarschijnlijk wel kunnen overhalen om ze dit jaar te laten chippen. Helaas niet iets te laat daarvoor dus, en ik vind het niet hard genoeg nodig om er een extra afspraak voor te maken. Volgend jaar wordt Artemis al 10 en Apollo 8. Dus dan denk ik niet dat ik het nog ga laten doen. Maar een volgend konijn, als dat niet al door de opvang gedaan zou zijn, zou ik wel laten chippen.
 5. Een dierenarts kan je hier het beste over adviseren, die kan de konijnen zien en voelen. Je kunt dit bijvoorbeeld vragen bij de jaarlijkse vaccinatie of tussentijds een afspraak maken voor consult als je denkt dat ze zijn afgevallen. Over het algemeen moet je de ruggengraat wel kunnen voelen maar niet zo heel duidelijk. Mijn ram is de laatste tijd wel wat afgevallen en ik merk het nu veel duidelijker bij hem. Maar dat is vooral een kwestie van je konijnen goed kennen, zodat je het merkt als het anders is.
 6. Je zou kunnen proberen deze voedsters te koppeling, maar er is een sterke kans dat het niet lukt. Dat heeft niet te maken met de leeftijd, maar met het karakter. Konijnen hebben een maatje nodig, maar kunnen soms best kieskeurig zijn wie ze daarvoor uitkiezen. Twee voedsters samen heeft ook een kleinere kans van slagen dan een gecastreerde ram met voedster, en als het wel lijkt te gaan op het begin, is het vaak minder stabiel waardoor er bij bijvoorbeeld ziekte of een dierenartsbezoek grotere kans is dat het koppel toch uit elkaar valt. Ik zou dus inderdaad eerst aan de fokker vragen om ze te koppelen, voor je ze overneemt. Anders zit je, als het niet matcht, met 3 konijnen die niet samen kunnen. Als deze voedsters matchen en je neemt ze over, dan zou ik ze absoluut niet in de buurt van jouw ram zetten. Een ongecastreerde ram zal zeker voor veel onrust zorgen. Dat is al het geval bij stabiele koppels waarbij zowel de ram als de voedster gecastreerd zijn, laat staan bij twee voedsters. De voedsters laten castreren zou wel de kans op een stabiel koppel vergroten, dus als het matcht bij de fokker en de koppeling is goed gegaan, dan zou dat zeker een goede volgende stap zijn. Maar als het bij de fokker niet matcht, dan zou ik het niet op gokken dat het na castratie wel goed gaat. Lastig dat jouw ram zoveel gezondheidsproblemen heeft dat hij niet gecastreerd kan worden, wat eenzaam voor hem. Weet je zeker dat jouw dierenarts konijnkundig is? Helaas zijn de meesten dat niet, want het komt maar kort in de opleiding aan bod. Heb je er al eens over nagedacht om een second opinion te vragen? Hoeveel mooier zou het zijn om in plaats van deze twee nieuwe voedsters, hem een eigen maatje te kunnen geven. Heel eerlijk, het klinkt voor mij als heel veel gedoe en risico's. De kans dat het goed gaat en blijft gaan is heel klein en de kans dat het nu of later niet gaat is heel groot. Wil je echt meer konijnen, dan zou ik een koppel adopteren uit een konijnenopvang. Daar zijn vaak zowel de ram als de voedster al gecastreerd, waardoor je die kosten en zorgen niet meer hebt en zijn stabieler dan het plan dat je nu hebt. En daarmee hou je ook de fok niet in stand, terwijl er al een groot konijnenoverschot is. Ik hoop dat er toch iets voor jouw ram gevonden kan worden, dat zou natuurlijk de meest ideale oplossing zijn.
 7. Wat geef je verder, qua groente en kruiden? Ik zou zelf naar 15gr brok per kilo gaan, zonder verder iets aan te passen, en dat voor bijvoorbeeld een week aankijken. Gaan ze hiervoor meer hooi eten, dan kun je daar een tijdje mee doorgaan. Heeft het weinig effect, dan zou ik na die week andere soorten hooi proberen, voor je verder de brok naar beneden haalt. Je kunt ook proberen om het op verschillende manieren aan te bieden, bijvoorbeeld zowel in een ruif als los in de toiletbak. Of meng er gedroogde kruiden doorheen (wel opbouwen als ze dat nog niet gewend zijn). Heb je verschillende dingen geprobeerd voor een tijdje, maar eten ze nog niet genoeg hooi, dan zou je 10gr per kilo kunnen proberen. Als je alleen hooi en brok geeft zonder aanvullende groente of kruiden, dan zou ik niet onder de 10gr per kilo gaan. Geef je wel veel extras, dan kun je het wel proberen en goed hun gewicht in de gaten houden. Maar bij 10 gram brok per kilo zouden ze echt al wel goed hooi moeten gaan eten.
 8. Welkom op Bunnybunch! 🙂🐰
 9. @Kolino ik heb vorige week 99 euro afgerekend, zonder medicatie voor thuis want die had ik nog. Mijn dierenarts is wel een van de goedkopere hier in de regio.
 10. Ideaal is het zeker niet, maar ik heb eens, toen Apollo op zondag stopte met brok eten, tot woensdag moeten wachten voor hij geholpen kon worden. Toen was maandag ook een feestdag, en omdat hij nog wel kruiden en groente at, durfde ik het wel aan te kijken tot de dierenarts weer openging (uiteraard met kennis over medicijnen, dwangvoer en het nummer van de spoedarts onder de sneltoets mocht het toch eerder nodig zijn). Dinsdagochtend meteen gebeld en kon hem dezelfde dag brengen, maar helaas liep hun planning op de OK mis waardoor hij pas woensdag geholpen kon worden. Ik zeg dit, zodat je misschien iets geruster het weekend in gaat. Zonder brok maar met nog genoeg andere dingen, red hij het in uiterste nood wel tot na het weekend. Maar dit zeg ik ook omdat ik weet dat je genoeg kennis in huis hebt om te weten wanneer je wel actie moet ondernemen.
 11. Dit klinkt heel vergelijkbaar met hoe Apollo is als hij weer last van zijn gebit heeft. Steeds minder brokken en nog wel andere dingen, totdat hij helemaal niets meer eet. Ik heb de laatste keer dat Apollo last had van zijn kiezen bewust een kleine zak zachte brokken in huis gehaald (science selective, terwijl ze normaal juist trovet krijgen om zijn kiezen te laten slijten). Dat heeft er denk ik wel voor gezorgd dat hij langer brok is blijven eten en ook sneller na de behandeling weer begon. Dus dat zou je ook kunnen doen om het misschien wat langer aan te kijken en hem misschien zelfs wat aan te laten sterken voor de behandeling. Ik denk dat je niet onder een behandeling uit zult komen, dus dan zou ik persoonlijk niet willen wachten tot hij helemaal niet meer uit. Zeker als je problemen verwacht dan kun je hem er het beste zo sterk mogelijk in laten gaan. Bespreek je zorgen zeker met de dierenarts, dan kunnen ze er misschien rekening mee houden door hem als eerste patiënt van de dag te behandelen of juist wat langer laten bijkomen van de autorit voor de beginnen oid. Op enkele dagen zal het waarschijnlijk niet aankomen, maar ik zou zelf denk ik donderdagochtend bellen voor een afspraak. Dan kun je misschien vrijdag of begin volgende week terecht. Als het een gedragsprobleem is, dan zou je op die termijn ook wel verbetering verwachten. Dit is uiteraard gebasseerd op mijn eigen konijn, misschien heb jij wel een bikkel die nog heel lang dooreet totdat hij ineens stopt als de pijn te groot wordt. Maar dan sta je ook snel genoeg bij de dierenarts, zoals je zelf ook aangeeft.
 12. Ik zag afgelopen week een bericht van de dierenbescherming dat de tweede kamer een wet heeft aangenomen voor een houdverbod voor dieren. Dan kan een rechter bepalen dat iemand geen dieren meer kan houden in een zaak van verwaarlozing of mishandeling. Hopelijk komt het ook door de eerste kamer zodat juist mensen zoals deze fokker geen verdere schade kunnen aanrichten.
 13. Welkom op Bunnybunch! 🙂🐰
 14. Dit soort polls is zowel om een beetje overzicht te krijgen door middel van de stemmen (wat vervolgens bijvoorbeeld gebruikt kan worden in een van de informatieve artikelen) als om een discussie over het onderwerp te starten. Dus extra uitleg mag altijd. Sommige foto-topics hebben wel een eigen discussietopic, om het zo overzichtelijk mogelijk te houden. Bijvoorbeeld de fotowedstrijd wordt gesloten elke maand, terwijl het discussietopic wel doorloopt. Bij foto's van verblijven vragen we mensen om een eigen topic te openen, omdat daar soms best uitgebreide discussies over ontstaan zoals 'welke maat gebruik je, waar vind ik dit, wanneer plaats je extra plexiglas in de winter, etc'.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .