Ga naar inhoud

Dollie

Members
 • Items

  74.754
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  176

Dollie won de laatste dag op 20 januari

Dollie had de meest gelikete inhoud!

Recente bezoekers van dit profiel

47.201 profielweergaven

Dollie's prestaties

Konijnoloog

Konijnoloog (6/6)

5,7k

Reputatie

 1. Dollie

  Vlas eten

  Meestal eten ze inderdaad specifiek de zaadjes eruit en niet het vlas zelf. Wij gebruiken in de opvang vrijwel alleen maar vlas al 11 jaar en echt nog nooit problemen mee gehad. Lang niet elk konijn doet het, maar er zitten genoeg bij die bij een schoon hok eerst alles er tussenuit gaan snacken.
 2. Als ze er aan zitten dan heb je inderdaad geen andere optie dan een kap. Zo'n opblaaskraagje ben ik ook wel benieuwd naar maar denk dat dat bij konijnen inderdaad minder goed werkt. Ik doe bij dit soort operaties bij de konijnen in de opvang niet standaard een kap om, twee weken geleden nog een ooglidcorrectie laten doen en dat konijn heeft er totaal niet aan gezeten.
 3. Googlen op Engelse benamingen kan nog wel eens extra resultaten geven als je iets niet kunt vinden.
 4. Konijnen vinden dit veeel minder vies dan de vloeibare dus kan echt wel verschil maken in zelf opeten. Sterkte!
 5. Niet alles gedetailleerd gelezen maar je kunt beter de panacur pet paste hebben dan vloeibare panacur, daar hoeven ze maar een beetje van namelijk. Je kunt het bovendien doordat het zo dik is veel makkelijker op voeding smeren. Het is wat lastiger om heel nauwkeurig te doseren (zeker voor een klein konijn), maar dat komt met panacur ook niet enorm nauw. Dit is de hoeveelheid voor een konijn van 2 kg:
 6. Dollie

  Traanoog

  Ik neem aan dat je hierin inmiddels al een beslissing genomen hebt, maar voor mocht iemand in een vergelijkbare situatie nog twijfelen: 2 jaar geleden was mijn konijn van toen 10 in no time heel veel afgevallen, ook opeens van vrolijk en fit naar zielig beestje. Dierenarts adviseerde eigenlijk om het gewoon te accepteren en voor euthanasie te kiezen, verstandelijk leek mij dat ook de beste optie maar gevoelsmatig zat het niet lekker en dus voor bloedonderzoek en gebitsbehandeling gekozen. Bleek inderdaad het probleem in het gebit te zitten en verder was hij nog hartstikke gezond. Na de behandeling direct weer lekker aan het eten en heel rap weer op gewicht. Vorig najaar vond ik 'm weer wat dezelfde kant op gaan dus wederom gebit laten doen en hij wordt nu bijna 12 en doet het nog steeds super. In dit soort situaties heb je ook niet heel veel te verliezen, als je niets doet gaat hun gezondheid snel achteruit en hebben ze vaak ook geen kwaliteit van leven meer. Een gebitsbehandeling is weliswaar riskant want narcose, maar als ze er goed doorheen komen is er doorgaans geen langdurig/zwaar herstel (wat bij een ander type ingreep wel een afweging kn zijn).
 7. Daar is ook een Facebookgroep voor: https://www.facebook.com/groups/1526363850730077 Ik check via lokale gevonden/vermist Facebookgroepen ook wel eens chips van gevonden of overleden katten.
 8. Het is bij dierenambulances wel steeds meer standaard protocol om konijnen wel te controleren dus dat argument wordt gelukkig minder valide, ik hoop dat we daarmee ook uit dat cirkeltje komen van chippen heeft toch geen zin. Vanuit de Dierenbescherming was het overigens inderdaad een landelijke actie begin april, maar wel voornamelijk gericht op katten, een enkele keer zag ik in social media posts konijnen genoemd worden. https://www.dierenbescherming.nl/actueel/chipactie
 9. Ik heb echt een trap met treden, zoals een gewone trap, dan kunnen ze evt. ook halverwege de trap blijven zitten om even de kat uit de boom te kijken of om gewoon te zitten. Neemt ook nog minder ruimte in dan een loopplankje en is veiliger.
 10. Als het goed is had de dierenarts dit bij de operatie echt wel opgemerkt, mijn konijn kon niet geopereerd worden omdat hij erg ziek was dus het abces is zonder verdoving open gesneden (da's een handeling van een paar tellen, sneu maar gelukkig snel klaar). Er bleven zwellingen in de bult aanwezig ook als er geen pus meer uit kwam. Om het ingewikkelder te maken kan de pus ook verharden tot een soort rubberachtige substantie die je er niet uit kunt spoelen, dat moet er echt uit geplukt worden als het ware. Maar ook dat zal de dierenarts zeker gedaan hebben indien daar sprake van was. Bij mijn konijn ging het uiteindelijk binnenin het abces allemaal alsnog open, maar als dat niet gebeurd was dan had hij alsnog geopereerd moeten worden op een later moment als dat wel veilig zou zijn.
 11. Maar als er pus zit, dan zit het abces er nog? Een abces is een holte met pus, dat is precies wat er nu zit.
 12. Je zou eens contact op kunnen nemen met Eva Tesselaar voor een (online) consult, zij is ontzettend deskundig op dit gebied.
 13. Het is natuurlijk het beste om hierover in contact te blijven met je dierenarts en dat advies aan te houden, maar 7 dagen is soms wel kort. Ik had vorige maand een konijn met een abces (op z'n dijbeen t.g.v. een caviabijtwond, dus andere situatie) en die heb ik gedurende 15 dagen 1x daags (op bepaald punt een paar keer 2x daags) gespoeld. Wat het bij hem wat ingewikkeld maakte is dat er meerdere 'kamers' in het abces zaten, na zes dagen nam de hoeveelheid pus al behoorlijk af maar zaten er nog meerdere zwellingen binnenin het abces die op latere momenten nog open zijn gegaan en dan begin je toch een stukje van voor af aan. Op dag 14 kwam er nagenoeg niks meer uit, op dag 15 laatste keer gespoeld maar toen kwam er niks meer uit. Toen gestopt met spoelen, nog wel een paar dagen lang de wond 1x daags open gemaakt. Anders moet het weer opnieuw open gesneden worden als er toch weer pus komt en dat wil je natuurlijk ook niet.
 14. De Dierenbescherming en ook een aantal andere organisaties hadden wel veel van dit soort acties even geleden, maar vooral gericht op katten, ik heb konijnen niet veel benoemd zien worden.
 15. Niet alleen voor laten doen, maar ook juist zelf alle handelingen uitvoeren met de dierenarts(assistent) erbij, zodat je weet hoe het voelt en hoeveel kracht je mag zetten etc. Konijnenpus is heel dik en taai spul, ik denk dat je te voorzichtig bent maar dat is op afstand natuurlijk niet met zekerheid te zeggen.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .