Ga naar inhoud

Het konijnencafe 2024 - slowchat konijnendingen


Evee

Aanbevolen berichten

Ik geef wel regelmatig kool. Niet heel veel, maar in de winter eten wij het zelf ook regelmatig en daardoor heb ik dan ook restjes voor de konijnen. Boerenkool, broccoli en spruitjes zitten dus met regelmaat in de mix hier. Ook sla krijgen ze. Wel met veilige soorten er bij. Gelukkig zijn ze hier niet al te gevoelig op de spijsvertering.  Daardoor durf ik het wel. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik geef heel soms mini stukjes broccoli. Maar sinds onze vorige voedster is overleden aan een gasbuik, ben ik heel terughoudend. Zij had nooit last van haar darmen waardoor ik haar wel een aantal dagen een klein spruitje durfde te geven. Dat bleek toch teveel van het goede.

 

@Cheeta26 Silke hier vond de merels eerst ook ook maar niks (eng). Inmiddels is ze er aan gewend. Als er vogels in of te dichtbij hun ren komen, rent ze er op af om ze weg te jagen 😄

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb nog nooit problemen gehad met kool geven, doe het niet vaak en als ik het doe maar een klein beetje. Het kan prima als je het doseert en opbouwt.

 

Er gaan wel verhalen dat je het niet met droogvoer moet combineren. Ik vermoed dat dit verhaal in de wereld is geholpen omdat dit de darm vertraagd en een kool zo meer kans geeft op gas omdat die later uitgepoept wordt dan handig is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

6 uren geleden, Kolino zei:

Er gaan wel verhalen dat je het niet met droogvoer moet combineren.

Dat was toch met al het groenvoer, dat je het apart moest scheiden van het droogvoer?

 

https://www.bunnybunch.nl/forums/topic/100187-hoeveel-konijnenbrokken-geef-jij/?do=findComment&comment=2208632

 

Ik weet nog steeds niet hoe je naar een topic / reactie uit een ander topic moet linken 😂🤔🤦‍♀️.

Link naar reactie
Delen op andere sites

We zijn een week verder met 0,0 klachten, dus ik dacht: we gaan weer rustig terug wat kool proberen.

Nog steeds hebben die twee arme konijnen hier geen snoep of extra snacks gehad. Ik snap dat sommige mensen 0,0 risico willen hebben en kool en sla gewoon vermijden, maar Scarlett houdt heel erg van het knagen aan brocolli en kontjes van bleekselderij enzo. Ze hebben nu sinds December 2022 geen last gehad ervan, dus 1 malig 1 konijn, 1,5 uur last, is ook niet het grootste risico. En ik weet nog steeds niet of het door kool kwam, want het was in de ochtend, bij zijn brokjes dus ze hadden nog geen groenvoer gehad. Ik denk dus dat het de verharing is geweest. Ze hadden ook appelblokjes op (gedroogd), maar volgens mijn man niet veel de avond ervoor.

 

Ik vind dat ze nog veel verharen en ben dus de afgelopen week ook bezig geweest met borstelen bijna elke dag. Die nieuwe borstel werkt geweldig, want er komt echt veel mee, wat ik handmatig anders lastig kan plukken en beide konijnen blijven er langer stil mee zitten. Bij mij dan... tijdens het groenvoer. Ik borstel alleen de ondervacht bij de kont en pluk handmatig wat bij de wangen wat er nog zit. Bij de kont zie je het echt wegvliegen en soms komen er vlassige plukjes mee. Bij mijn man huppen ze beledigd weg als hij wat probeert, haha. 😅. De lijnzaadbrokjes worden ook weer netjes gegeven.


Ging mijn man gisteren het groenvoer bakje maken en ik zou het dan geven en voor de tweede keer borstelen. Zie ik daar brocolli stronkjes in zitten en daarnaast ook nog 2 grote stukken paksoi (10cm lang). Ik: we zouden toch rustig weer kool gaan toevoegen?! Hij: zit maar 3cm brocolli in. Ik: Paksoi is ook een koolsoort. Hij: uh, oh. 🤐. Serieus... nou vraag ik me dus af wat ze vorige week allemaal wel niet opgegeten hebben, maar hij is gelijk weer de hele lijst van groenvoer doorgegaan 's avonds, dus hij vond het wel rottig dat het verkeerd was gegaan.

aangepast door bunnyempress
  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

14 uren geleden, bunnyempress zei:

hele lijst van groenvoer doorgegaan 's avonds,

Nu er veel groenvoer in de natuur te krijgen is, laten ze veel witlofstukjes liggen. Gisteren heb ik er een poos bijgestaan om te kijken wat ze nu het eerst uit de bak groenvoer halen. Dat is paardenbloem. Flo trok het gelijk uit de bak. Nr. 2 was gras.

Vanmorgen was de bak leeg maar zag ik dus nog wat stukjes witlof liggen. Fluitenkruid, peterselie, munt, basilicum was weg. Vanavond krijgen ze er wat berkenblaadjes bij.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier is witlof alleen niet geliefd als mijn man het bakje heeft klaargemaakt. @To van de Veluwe. Grappig dat die van jou dat ook zo zien. Op 1 of andere manier vinden we dan soms zelfs 's morgens nog stukjes. Als ik de witlof echter heb klaargemaakt, gaat alles schoon op. Ik vraag me af of hij het anders snijdt of een minder goede verdeling maakt dan ik met de verschillende soorten groenten.


Vanuit de tuin krijgen ze ook nog wel af en toe wat, maar nog niet zoveel als ik zou willen. Maar goed, de natuur is heel raar gelopen de afgelopen weken. En ik moet 350 gram overbruggen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

🎉 Jippie! Mijn mama heeft smalle weegbree planten gevonden. Ze belde om te controleren of het de juiste plantsoort is. Ze neemt er 2 mee. Eentje bloeit al bijna, de ander is nog laag. Dan kan ik ze handig planten in de konijnentuin (1) en de ander hoog, zodat die blijft leven 😛 

 

Hoor ik zo half het gesprek met die Mw. van het plantencentrum:

* Ja, het is voor de konijnen

* Nee, dat mogen ze eten

* Ja, ik kocht het ook niet voor mijn konijn 🫣 (Pluis at nauwelijks planten)

 

Implicatie was geloof ik dat ik onze konijnen gruwelijk verwen... Ach ja... er zijn ergere dingen om beschuldigd van te worden. 🤣😅.

Link naar reactie
Delen op andere sites

7 minuten geleden, Evee zei:

Verkopen ze weegbree in een tuincentrum?

Voor de meeste mensen is het onkruid 😂

 

Smalle Weegbree. Super lastig te krijgen, maar nu dus gevonden, bij een plantencentrum die veel inheemse soorten verkoopt. Ze worden nu veel onbespoten verkocht voor de bijen, dus volgens mijn mama ging het hard. Ze had een paar weken geleden gehoord dat ze wat hadden besteld.


Brede weegbree kan je nauwelijks vinden.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 30-4-2024 om 09:59, bunnyempress zei:

Paksoi is ook een koolsoort.

Echt? Nooit bij stilgestaan 🫣dan krijgen ze hier dus weleens meer dan 1 soort kool in hun groenten schotel 😅

 

5 uren geleden, bunnyempress zei:

Als ik de witlof echter heb klaargemaakt, gaat alles schoon op.

Hier hebben we dat met de cavia’s 😅 die eten alleen witlof blaadjes en geen stukjes 😂

 

Op 23-4-2024 om 20:18, To van de Veluwe zei:
Op 23-4-2024 om 18:59, Evee zei:

 

Ik heb van de week eens rucola gekocht. Maar ze geven er hier niet om.

Hier laten ze de rucola ook liggen.

Veldsla, eikenblad sla en Romeinse sla vinden ze wel lekker.

Link naar reactie
Delen op andere sites

11 minuten geleden, mammafelina zei:

Echt? Nooit bij stilgestaan 🫣dan krijgen ze hier dus weleens meer dan 1 soort kool in hun groenten schotel 😅

 

Zal het mijn man vertellen. Die schrok ervan dat hij er niet over had nagedacht. Mij leek het logisch, maar goed, het is ook eten uit mijn achtergrond.

 

11 minuten geleden, mammafelina zei:

Hier hebben we dat met de cavia’s 😅 die eten alleen witlof blaadjes en geen stukjes 😂

 

Tja, als ik het doe eten ze alles. Ik denk echt dat hij het raar snijdt ofzo. Scarlett houdt van alles waar ze flink op kan knagen als het gaat om groenvoer. Hoe harder, hoe beter, het liefst kontjes. Ik vind dat wel fijn, want aan hout is Lodewijk juist de knager en zij veel minder. 

 

Sowieso merken wij hier gewoon dat de konijnen vaak anders op mij reageren dan op hem. Sommige dingen zijn slecht gedrag van mijn man, zoals tegen Lodewijk praten en zijn naam roepen, terwijl hij binnen staat. En dan vervolgens verbaasd zijn dat Lodewijk nauwelijks op zijn naam reageert als hij hem roept. Ik zei hem al: je zegt zijn naam gemiddeld 20x per dag, zonder de deur open te doen voor hem of naar buiten te komen. Ik zou er ook klaar mee zijn. 😆

 

aangepast door bunnyempress
  • Haha 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

7 uren geleden, bunnyempress zei:

Brede weegbree kan je nauwelijks vinden.

Dat wordt ook wel het 'voetspoor van de Indiaan' genoemd. Dat vind je vaak op plaatsen waar gelopen wordt. Hier groeit het op het pad naar de schuur. Het is daar nergens betegeld. Ik heb wat smalle weegbree uitgestoken uit de berm en bij ons gepoot. Kan daar niet van oogsten (honden in de berm) maar allicht volgend jaar. Nu pluk ik het aan de rand van een grasland. Paardenbloemen staan bij ons genoeg. Soms haal ik ze er met wortel en al uit maar niet altijd want anders heb ik volgend jaar niets meer.

Rucola eten ze hier ook niet. Eigenlijk gek want als ik sla, rucola, gras of weegbree proef. Het is voor mij één pot nat.

aangepast door To van de Veluwe
Link naar reactie
Delen op andere sites

Helaas hebben we Hubble gister moeten laten inslapen.

Toen hij en Silke zijn ontbijt zouden krijgen, gaf hij het na een paar brokjes op. Liet zich zo oppakken. We hebben hem naar binnen gehaald en in de onderbak van hun kooi gelegd. Hij leek al zo zwak dat ik hem de rit naar de DA wilde besparen. Af en toe probeerde hij overeind te komen, wat niet lukte. EC is wel even door mijn hoofd gegaan maar omdat hij zo zwak was en de DA een paar weken terug al aangaf dat hij een onregelmatige hartslag had, besloten hem te laten gaan. Om half viijf leefde hij nog ssteeds. Was wel rustiger nadat ik hem Metacam gegeven had, hij heeft ‘s middags nog beurtelings bij mijn kinderen en mij gelegen. Toen toch de DA maar gebeld omdat ik niet wou dat hij alsnog veel pijn of angst zou krijgen. Hij is daar rustig ingeslapen. We hebben dit niet aan zien komen, hij was nog altijd vrolijk en actief ondanks zijn 10 jaar. Hij was wel afgevallen maar dat was het enige en kon met zijn leeftijd te maken hebben. We gaan hem ontzettend missen.

 

Omdat de DA ook aan EC dacht, is het waarschijnlijk verstandig alles goed schoon te maken vanwege Silke. Zij lijkt gelukkig geen verschijnselen te hebben.

  • Verdrietig 8
Link naar reactie
Delen op andere sites

1 uur terug, Bunny566 zei:

Helaas hebben we Hubble gister moeten laten inslapen.

Toen hij en Silke zijn ontbijt zouden krijgen, gaf hij het na een paar brokjes op. Liet zich zo oppakken. We hebben hem naar binnen gehaald en in de onderbak van hun kooi gelegd. Hij leek al zo zwak dat ik hem de rit naar de DA wilde besparen. Af en toe probeerde hij overeind te komen, wat niet lukte. EC is wel even door mijn hoofd gegaan maar omdat hij zo zwak was en de DA een paar weken terug al aangaf dat hij een onregelmatige hartslag had, besloten hem te laten gaan. Om half viijf leefde hij nog ssteeds. Was wel rustiger nadat ik hem Metacam gegeven had, hij heeft ‘s middags nog beurtelings bij mijn kinderen en mij gelegen. Toen toch de DA maar gebeld omdat ik niet wou dat hij alsnog veel pijn of angst zou krijgen. Hij is daar rustig ingeslapen. We hebben dit niet aan zien komen, hij was nog altijd vrolijk en actief ondanks zijn 10 jaar. Hij was wel afgevallen maar dat was het enige en kon met zijn leeftijd te maken hebben. We gaan hem ontzettend missen.

 

Omdat de DA ook aan EC dacht, is het waarschijnlijk verstandig alles goed schoon te maken vanwege Silke. Zij lijkt gelukkig geen verschijnselen te hebben.

Heel veel sterkte 🌈🖤 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

9 minuten geleden, bobbyonthefloor zei:

Oh fluitenkruid mogen ze ook? Bloem en blad?

Ik geef eigenlijk altijd alleen het blad omdat zo gauw de bladeren verschijnen ik ze pluk. Maar ze mogen de bloemen ook. De hele plant is eetbaar. Je moet erop letten dat het bijv. geen Gevlekte Scheerling is maar echt fluitenkruid: Brussels kant.

Ik pluk het altijd van eigen terrein.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .