Ga naar inhoud

Kolino

Moderators
 • Aantal items

  2070
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  6

Alles dat geplaatst werd door Kolino

 1. Dit is wel heel herkenbaar voor een konijn met E.C. Jij kent je konijn het beste, de enige overweging die ik je mee zou willen geven, misschien kun je hem nog 1 kans geven met de juiste medicatie. Dus dat echte behandelplan van wilhelminapark met de cortisoneninjecties etc. Het is natuurlijk geen must, maar neem het in overweging. Het is heel normaal om inslapen te overwegen bij E.C. zeker omdat de konijnen er zo zielig en ziek van worden. E.C. is wel een aandoening waar je een lange adem voor nodig hebt, even door dat zieke konijn heen kijken en met jezelf de afspraak maken, binnen die en die tijd wil ik verbetering zien en anders dan laat ik het konijn gaan. 4 tot 6 weken is daarin denk ik vrij gangbaar. Natuurlijk kijkt niemand je raar aan als je toch besluit hem te laten gaan. Wat ik al zei, jij kent je konijn het beste. Heel veel sterkte morgen bij de dierenarts! Wat een prachtkonijn is het!
 2. Welkom! Gabber is toch niet kaal hé? 😉
 3. De lijst wordt gemaakt met aanbevelingen van mensen die een praktijk aanmelden, helaas heeft niemand een praktijk in de regio aangemeld. Ik heb zelf ook een dierenarts op loopafstand die ik niet zo konijnkundig vind, maar waar ik in geval van nood wel terecht kan. Het kan nooit kwaad om, bij een grotere praktijk te vragen wie er affiniteit heeft met konijnen. Of dat ze zich bijscholen, er is namelijk een werkgroep voor dierenartsen met interesse in konijnen. Mijn konijnen moeten het standaardhooi van de welkoop ook echt niet hebben, ik heb het ooit gehaald toen ze een ander merk niet hadden. Ik heb het hooi als bodembedekker kunnen gebruiken, want eten, ho maar. Goed dat je nu iets anders probeert. Soms dan kun je beter voor iets duurder hooi gaan dat ze wel goed eten.
 4. Lastig om je een goed advies te geven. Of konijnen een match zijn kun je eigenlijk pas zien als ze wat ouder zijn. Wil je 4 konijnen samen houden of 2 aparte koppels maken? Bij een viertal zou ik 3 voedsters+ram kiezen (dus 2 voedsters), maar bij 2 koppels juist 2x voedster+ram (dus een ram+voedster). Maar het is niet gezegd dat alles elkaar leuk blijft vinden. Je weet ook nog niet wat de geslachten zijn, dus je moet maar afwachten wat je opties zijn. Wat slordig van de opvang, heeft hij dan al die tijd niet gecastreerd bij jullie voedster gezeten, nog een geluk dat zij dan wel gesteriliseerd was.
 5. De samenstellingen van brokken verschillen wel heel erg. Soms zit er anti-coccidiosemiddel in, dat voer wil je niet hebben. Gemengd voer is meestal niet hoogwaardig genoeg en kan er voor zorgen dat ze selectief gaan eten. Al moet ik zeggen, als je het met kleine beetje geeft en ze alles opeten, dan kan het in theorie wel. Maar waarom zou je dat doen? Je oppert hobbyfirst complete, dat is een prima brok! Niet te duur, samenstelling is voldoende. Mijn konijnen krijgen nu geperste brok, maar ik heb ze heel lang op geextrudeerde brokken gehad. Ik merk geen verschil in het gebit. Brokken zijn ook alleen maar een bijvoeding. De hoofdvoeding bestaat uit hooi en groenvoer. Misschien heb je wat aan dit artikel: https://www.bunnybunch.nl/informatie/voedingsbehoefte-van-een-konijn
 6. Waarschijnlijk een bunnyflop proberen te maken, die de mist in ging. Gelukkig is hij er nog! Kan me voorstellen dat je je kapot schrikt. Dat gewichtsverliest past wel echt bij E.C. Even goed overleggen met de dierenarts dus, zeker omdat de hoeveelheden medicatie dan niet meer kloppen. Even opnieuw (laten) uitrekenen dus 🙂
 7. Je zou eens kunnen overleggen of probiotica iets zou kunnen zijn, misschien helpt het om de darmflora weer in balans te krijgen. De medicatie is prima, maar wat wil je als je bij wilhelminapark zit. Op het forum zijn wel eens gevallen geweest dat er na de verwijdering van de baarmoeder problemen waren in de buik. Als ik het goed zeg had dat te maken met littekenweefsel. Het klinkt niet alsof ze pijn heeft, dus ik ga hier eigenlijk niet van uit. Zie je tekenen die mogelijk op E.C. kunnen duiden? Behalve dan het afvallen, maar als je niet goed eet... Goed om in het bekje te laten kijken, als het niet verbetert, het gebit van een konijn groeit best snel, helemaal als ze niet goed eten, want dan slijt het niet goed af. Hoe gaat het met plassen? Ik zou vooral dingen aan blijven bieden die ze normaal gesproken lekker vindt, als ze groenten eet, geef dan lekkere kruiden die de eetlust een beetje kunnen stimuleren, peterselie is daar een goed voorbeeld van.
 8. Ik zou inderdaad kijken of je 2 koppels kunt maken en ja daar zijn dan 2 verblijven voor nodig. De verblijven in spiegelbeeld neerzetten van elkaar, zou dat helpen? Lucifer wegdoen en zorgen dat hij een eigen vriendin krijgt, zou ook kunnen. Alleen zijn drietallen vaak niet heel stabiel, er valt er dan meestal eentje buiten de boot. Dat is wel iets om mee te nemen in de overweging. 2 verblijven en 2 koppels, mits 1 van de 2 voedsters het met lucifer kan vinden, zou dan niet eens zon gekke oplossing zijn.
 9. Jeetje, wat sneu. Heel veel sterkte met het verlies.
 10. Dat is wel rotnieuws zeg, nog maar wel even alles er tegenaan gooien, denk ik. Ik bedoel, het is nog geen maandag. Hopelijk doet de novacam iets, dat ze daarmee weer wil eten. Wat heeft ze nog meer voor problemen dan?
 11. Konijnen mogen dat zeker 🙂 Ik heb het vroeger wel eens gegeven, wel een goed idee voor mijn kruidenverzameling.
 12. Misschien heeft ze toch last van de haakjes, je zal niet de eerste zijn met een konijn dat om die reden weigert te eten. Ik snap uiteraard dat je eerst de luchtwegproblemen onder controle wilt hebben. Je loopt de kans dat ze al die tijd niet wil eten, ik zou dus wel een vinger aan de pols houden en als de antibiotica na 3 dagen niet lijkt aan te slaan zeker even contact zoeken met de dierenarts om andere oorzaken uit te sluiten. De reden dat ik aan gebitsproblemen dacht is dat er misschien mogelijk iets in de kaak niet goed zit. Maar ik heb je konijn niet gezien, dus het is pure speculatie. Geef je water uit een flesje of een bakje? Konijnen die zich ziek voelen willen vaak niet uit een flesje drinken, omdat het teveel energie kost. Je zou dan een bakje neer kunnen zetten. In dwangvoer zit natuurlijk ook al vocht, dus dat kan ook een reden zijn om niet te drinken.
 13. Kolino

  Kring rond oog

  Mijn eerste reactie zou ook verharing zijn, dus ik denk dat de dierenarts goed zit. Bij mijn konijnen is het me nooit zo opgevallen, maar zij hebben donkere vacht rondom hun ogen, dus ik denk dat het daardoor ook minder gauw opvalt.
 14. Misschien eetlustopwekkende kruiden aanbieden, peterselie en selderij werken vaak goed. Je zou ook wortelloof van bospeen kunnen proberen. Hier werkt weegbree altijd goed, maar dat moet je maar net in de tuin hebben. Weegbree kun je echter ook gedroogd kopen in sommige dierenwinkels en online webshops met konijnenkruiden. Hier in de webshop wordt het ook verkocht, maar daar heb je vandaag niks aan. Ik zou dus gaan voor verse kruiden en dingen waarvan je weet dat ze dat heel lekker vindt. Dwangvoeren is inderdaad niet heel fijn om te doen, het geeft stress. Toch kun je soms niet anders, dus ik zou daar wel mee doorgaan. Het is belangrijk dat de darmen in beweging blijven en dus moet er eten in. Als ze niet eet is dwangvoeren de enige oplossing. Ik heb eigenlijk nooit meegemaakt dat een konijn niet wil eten door snot, waardoor ik ineens ga denken aan gebitsproblemen. Is daar naar gekeken?
 15. Hij zou volgens mijn berekening 2x daags 2,8 ml meranox moeten krijgen. Maar ik ben geen dierenarts, dus ik weet niet of het beleid hierin anders is geworden. Het enige dat ik kan bedenken is een onderhoudsdosering, maar dat lijkt me in deze acute situatie niet gepast. Wat betreft novacam, de hond variant is voor grote konijnen inderdaad fijner, daar zit uit mijn hoofd gezegd 1,5mg per ml in. Ik dacht dat de meeste dierenartsen 1mg/kg per dag aanhouden. dus dat is 7ml novacam kat en 2,3ml novacam hond, in jouw geval. Dat is dus per dag en kun je verdelen over 2 keer. De dosering kan ook lager en er zijn zelfs gevallen dat er een nog hogere dosering wordt gegeven. Goed om nog even te bellen met de dierenarts, ik hoop dat jullie er samen uit komen.
 16. Nou dat is wel een geruststelling toch? Ik vind alleen de 1x daags fenbendazol zo raar, in mijn idee moest ik dat altijd 2x daags geven. Volgens de Meranox is je konijn rond de 3,5 kilo, maar volgens de Novacam zou ik zeggen rond de 2 kilo, of net daar onder (als ik uit ga van novacam hond).
 17. Ik bedenk me nu dat een stofallergie ook nog zou kunnen. Snot begint natuurlijk niet chronisch, het kan het wel worden. Ik zou naast groente nog wel andere dingen aanbieden. Mijn konijn met chronisch snot (heeft dit al ruim 7 jaar) moet op het moment van z'n eigen haren niezen. Doe je ook al dingen om stof in het verblijf te verminderen? Denk dan aan bodembedekking/toiletvulling, haren, hooi etc. Hoe minder dingen de neus kunnen irriteren, hoe beter. Zoals gezegd mijn konijn is ongeveer 8 jaar oud en behalve niezen en kuchen merk je niks aan hem. De longen zijn nog steeds schoon, gelukkig 🙂 Het betekent dus niet perse het einde voor een konijn als hij of zij chronisch snot krijgt, natuurlijk speelt het wel altijd in mijn achterhoofd en blijf ik alert op verandering.
 18. Dat klopt konijnen kunnen niet verkouden worden, zoals mensen. Konijnen kunnen wel om verschillende redenen niezen: Snot (pasteurella), een vreemd object in de neus, bijvoorbeeld een grasaar of rhinolieten (schrijf ik dat zo goed). Goed dat je een antibiotica hebt meegekregen, dat zou moeten helpen tegen snot. Helpt dat niet, dan zou je verder onderzoek in de neus kunnen laten doen. Rhinoscopie noemen ze dat geloof ik, met een cameratje in de neus kijken, dit kan alleen niet bij heel veel praktijken omdat ze de apparatuur er niet voor hebben. Mocht dit nodig zijn dan kunnen ze je uiteraard doorverwijzen.
 19. Ach jeetje 😞 arme zoetje, hopelijk haalt ze het! Zijn jullie konijnen ook zo in de rui? Mijn snotkonijn moet gewoon niezen van z'n eigen haren. Ik heb ze van de week al ontdaan van een hoop haar, maar het gaat maar door. Het is binnen ook behoorlijk warm, dus op zich niet gek. Ik zag dat van het weekend de temperaturen gaan oplopen tot boven de 25 graden 🥵
 20. Charlie is in de pubertijd en het kan dus zo zijn dat, waar ze elkaar eerder wel dulden dit nu niet meer het geval is. Charlie en Lucifer gaan elkaar daardoor als rivalen zien. Als ze echt vechten komt het niet meer goed. Echt vechten is, boxen, vastgrijpen en niet meer loslaten, als een bolletje konijnen over de grond rollen, dat soort dingen. Neutraal terrein zijn plekken waar ze nooit zijn geweest. Het nadeel van een ander stukje gras is dat ze vanuit daar waarschijnlijk nog wel hun bekende terrein kunnen zien, dit zou invloed kunnen hebben op hun gedrag. Het liefste wil je dat geen enkel konijn een voordeel heeft ten opzichte van het terrein, of beter gezegd dat ze niet kunnen denken, dit terrein is van mij en iedereen waarvan ik vind dat die er niet thuishoort moet wieberen! Helaas laten konijnen dat hardhandig weten en kunnen ze vechten tot de dood. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Je zou natuurlijk voor Lucifer of Charlie een ander vriendinnetje kunnen zoeken als de rest van de groep die je hebt wel stabiel is. Twee koppels van 2 konijnen zou ook kunnen, als je daar de ruimte voor hebt zou ik dat zeker overwegen.
 21. Kolino

  Klaagtopic 2022

  Komt goed, ik gebruik al jaren GIMP en weet er inmiddels wel mee te werken. We zijn van dezelfde leeftijd ongeveer, toch? Het is even uitvogelen hoe je dingen aanpakt, maar in principe kan het naar mijn idee alles wat CS2 (oude versie van photoshop) ook kon. Safe wel regelmatig waar je mee bezig bent, het programma wil (met name als je er teveel van vraagt) nog wel eens vastlopen 😅
 22. Twee rammen gaat zelden goed, of het karakter moet echt matchen. Hoe dan ook moeten beide rammen gecastreerd zijn, maar dat heb je gedaan toch? Heb je ze wel op neutraal terrein aan elkaar proberen te koppelen? Dus een plaats waar geen van de konijnen geweest is. Ik zie dit eigenlijk somber in als ik je verhaal zo lees. Hoeveel konijnen probeer je nou aan elkaar te koppelen? 4? Heb je al een plan B, mocht deze koppeling niet lukken?
 23. Ik vermoed dat je dierenarts met oude informatie werkt, in de boekjes stond toen een maand behandelen met fenbendazol. Nu is het advies om 2 weken de dubbele dosering te geven (dat is de dosering tegen wormen x2) en daarna nog minimaal 2 weken de normale dosering. Afhankelijk van de ernst van de klachten en hoe het herstel is. Er zijn konijnen die genoeg hebben aan die maand, maar er zijn ook konijnen die hierna nog 2 a 3 maanden behandeling nodig hebben en zelfs konijnen die levenslang fenbendazol moeten blijven gebruiken. Daar is dus geen eenduidig antwoord op. Het minimum is in ieder geval 2 weken dubbele dosering en 2 weken normale dosering en van daaruit kijk je verder. De pijnstillers zijn geen must, al denk ik dat in jouw situatie de cortisonen zelfs wel ingezet zouden kunnen worden. Die scheve kop is er wel een indicatie voor, de kop gaat scheef staan door de ontstekingen in het lijf die de parasiet veroorzaakt. Weet je zo of je naar een konijnkundige dierenarts gaat? Zou je het behandelplan van Wilhelminapark voor durven leggen?
 24. Kolino

  Cavia dood

  Heel veel sterkte en ook beterschap
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .