Ga naar inhoud

Kolino

Moderators
 • Items

  4.740
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  23

Alles dat geplaatst werd door Kolino

 1. Er waren eerder dierenwinkels met bakken waar je zelf een zakje kunt volscheppen. Is al wel een paar jaar geleden dat ik dit heb gezien.
 2. Wat heeft de dierenarts gezegd over ruimte in de buik voor andere organen? Ik vind dit eigenlijk geen houdbare situatie. Vochtafdrijvende medicatie zou levensverlengend moeten zijn, maar het is uitstel van executie, je geeft al aan dat het niks doet. Wordt er ook iets bloeddruk verlagend gegeven? De vraag die je jezelf moet stellen is, hoe ver ga je? Ga je door tot hij wel gaat lijden? Natuurlijk kan ik kruiden en planten noemen die kunnen helpen, maar als er constante aanvoer blijft lost dat niets op. Gezien de medicatie niet aanslaat, heb je inderdaad alleen de optie, kan de specialist tijd kopen of zorg je er bij voorbaat voor de het geen lijdensweg wordt?
 3. Nee dat kan prima, zou niet met meer dan 3 maanden tegelijk vervroegen, das een beetje zonde van het geld. Maar als je ze nu een maand eerder doet is geen enkel probleem. E.C. is wel een dingetje, normaal zou je dan een korte kuur met panacur kunnen doen (14 dagen uit mijn hoofd gezegd). De dierenarts heeft daar vast een goed plan voor.
 4. Hoeveel onderzoek wil je nog laten doen? Anders zou ik zeggen haal van die vitamine A oogzalf, misschien dat andere mensen de naam weten van wat ik bedoel. Natuurlijke zalf, mogelijk is het oogje gewoon wat droog en kun je het daarmee fixen en zo niet is het ook niet erg om te gebruiken. In jouw geval zou ik dat doen dan. Je kunt wel een röntgenfoto doen, gebitsfotos, maar en dan? Je behandeld al palliatief.
 5. De bedragen die genoemd worden zijn (helaas) doodnormaal. Je hebt 3 dingen, de narcose, de tijd die de dierenarts bezig is en dan nog de extracties per tand en de recovery. Tel dat bij elkaar op en je zit zo aan de 300 hoor.
 6. Tekort is iets van 6mg totaal, als ik het snel even reken. Op het dagtotaal dan. Dat zou 0,24ml moeten en dat klopt als een bus. Want ik zei al 1,84 en je geeft 1,6.
 7. Het ligt echt aan hoeveel mg/ml er in zit hoe je doseert, alleen in jouw geval kan ik het niet volgen. Je had het over 2ml minder dus je gaf wel 3,6 ml per dag tijdens het ophogen toch? Ik had daar 3,7 van gemaakt. Wat je niet wilt is te laag doseren en dat het daardoor er doorheen breekt. Ik zeg in het geval van panacur altijd dat ik liever 25mg/kg geef dan onder de 20mg/kg. Je geeft als het goed is nu 17,39mg/kg per dag. Bij 1,8ml geef je 19,56mg. Bij 1,9ml geef je 20,65mg. Even een notitie voor de doe-het-zelver, deze berekening is gemaakt op dit specifieke konijn, een konijn met een ander gewicht heeft dus een andere uitkomst! Dit is alleen ter informatie van de TS. Hoe ze er bij komen dat minder genoeg is, ik weet het niet. 20mg/kg/dag is de standaard (let op per dag! verdeeld over 2x dan geef je 2x 10mg). Ik zou eigenlijk altijd zeggen, vertrouw de dierenarts, zeker als wilhelminapark heeft meegekeken. Zij hebben een artikel gemaakt over hoe ze doseren. Ik ben wel benieuwd waarom er lager gedoseerd wordt.
 8. Ik ga er vanuit dat je 50ml hebt meegekregen waarin dus 25mg/ml zit. Dat is 2,3x0,4=0,92 ml en dat dan 2x (zo kwam ik dus aan 1,84). Goed plan om het even na te vragen, mogelijk is Bunnie wat aangekomen, waardoor je de dosis aan moet passen? De dierenarts kan zo voor je narekenen of het nog klopt.
 9. O dat ligt aan de sterkte. Doorgaans geeft een dierenarts iets mee met 25mg/ml. Maakt inderdaad wel uit welke je hebt en de ene voor een schaap is weer sterker dan de andere. Als ik het goed zeg is de 2,5% suspensie die met 25mg. Je hebt ook met 10% die bevat dus 100mg en dan is de dosering lager. Check het vooral bij de dierenarts, belangrijk is dat je nu 20mg (of 2x 10mg) geeft per dag.
 10. Ik weet eigenlijk niet waarom dat zo is, er zijn een aantal ontwormingsmiddelen waar konijnen niet helemaal lekker op reageren, ik kan me voorstellen dat daarom de keuze is gemaakt om het te verdelen over 2x. Wat de halfwaardetijd is van deze medicatie in een konijn weet ik niet, dat kan eventueel invloed hebben nog. Hoewel de kuur tegen wormen ook 1x daags is. Je bent je wel bewust dat je nu lager doseert dan zou moeten? Zeker met 1x daags zou ik er niet onder gaan zitten. De lage dosis = 0,4 x gewicht en hoog 0,8 x gewicht. In jouw geval dus nu 1,84 per dag (tijdens de opleving 3,68 per dag). Zelf zou ik dit naar 1,85 of 1,9 ml afronden. Afhankelijk van de spuit. Als ik bijna 4ml aan panacur ellende zie, dan denk ik ook, krijg dat er maar eens in! Meer dan 2ml in 1x wordt toch verdomde moeilijk, omdat je het konijn ook de gelegenheid moet geven om het door te slikken en niet langs de bek te laten lopen.
 11. Ik zou ook even goed kijken of er geen maden in zitten. Soms gebeurt het ook dat een kieswortel door de kaak drukt en er een abces ontstaat, maar dat verwacht ik eerder in de onderkaak. Eerlijk gezegd voelt het aan als onhandigheid, maar ergere dingen uitsluiten is wel slim. Ga wel mee in boven genoemde opties.
 12. Wat spannend! Ik ga heel hard voor jou en Lio duimen dat het goed komt! Was er nog wat uit de swap gekomen?
 13. Even voor de mensen met slakken in de ren. Ik dacht dat de slakken vaak wormen bij zich dragen en zo dus wel een gevaar zouden kunnen vormen voor de gezondheid van mens en dier. Welke wormen ze allemaal bij zich dragen weet ik niet precies, maar er wordt ook altijd gezegd ze niet met blote handen vast te pakken. Hoeveel gevaar een konijn loopt weet ik niet, het meeste wordt er gewaarschuwd voor longwormen bij honden. Alleen heb ik dat bij konijnen nog nooit gehoord, misschien weet iemand anders dat? Het is inderdaad een tijgerslak, ik vind die er altijd wel grappig uitzien.
 14. Eigenlijk maakt de soort hooi niet uit, als je maar genoeg hooi voert. Dan heb ik het alleen over het afslijten van het gebit. Er is wel iets voor te zeggen om meerdere hooisoorten tegelijk te voeren. Maar dan kijk je naar voedingsstoffen. Stevigere stengels zijn niet perse beter voor het gebit, het is de maalbeweging die moet kloppen. Belangrijk is dus dat je hooi voert dat je konijn graag eet, welke soort vind ik daarin ondergeschikt.
 15. Mooi geworden hoor 🙂 Scarlett is wel een diva zeg 😄 Hoe doe je dat eigenlijk met wilg en de pijnstilling van Lodewijk? In theorie kan het wel, maar door de pijnstillende werking van de wilg is er meer kans is op maagproblemen, vandaar dat ik het me afvroeg.
 16. Nee, dat is niet veel 10kg hond is net geen 0,7ml als het goed is. Ik denk dat jouw konijn 2 kg weegt aan de medicatie te zien. Je konijn krijgt dan 1mg/kg, dat is de standaard dosis voor konijnen.
 17. Jep, dat deed ik altijd wel (de schil is niet zo geschikt voor hun darmen. Maar als je al lijnzaadbrokjes geeft is dat voldoende. Het is niet en en maar of of. Ik las in een eerder bericht dat je iedere dag borstelt, maar hoe meer je borstelt hoe meer ze verharen. Ik zou dat dus minder vaak doen, 1 keer per week is bij konijnen met een normale vacht ruim voldoende. Ik borstel ze vrijwel nooit, gebruik liever mijn handen. Als ze erg verharen haal ik de losse plukken weg. Ieder konijn heeft trouwens wel eens een kettingkeutel, ik ben daar nog nooit voor naar de dierenarts geweest. Een pijnlijke buik, zoals jij beschrijft is natuurlijk wel een reden om te gaan. Je kunt het niet tegen gaan dat je haren binnen krijgen, zolang ze er met de keutels uitkomen is dat geen probleem. Cisaral is in dit geval ook best, liefste zelfs gecombineerd met emeprid, want dan heb je het hele spijsverteringsstelsel gestimuleerd. Weet je wat soms ook goed werkt? Simpelweg water. Dat klinkt echt heel stom, maar vocht is je beste vriend om te zorgen dat massa waar haar in zit makkelijker de darm passeert. Ik zeg altijd geef maar 3ml, met alle medicatie erbij zit je dan meestal al rond de 5ml. Dat krijg je er bij de meeste konijnen wel in als je toch met de medicatie bezig bent. Zeker als ze zich niet lekker voelen wordt drinken ook teveel moeite, terwijl dat juist kan helpen om de boel soepel te houden. Als ik emeprid afbouw minder ik vaak eerst de dosering en daarna de frequentie, bij cisaral hetzelfde. Het is heel makkelijk uit te leggen, de medicatie neemt een functie over die het lijf normaal zelf doet, als het dan ineens de medicatie niet krijgt op dat tijdstip moet het zelf aan de slag. Om die klap te verzachten kies ik er dus voor om de dosis te verminderen. Hoe ik het precies aanpak wisselt wel per situatie, dat ligt er aan hoe slecht het konijn er aan toe is en hoe snel ik verbetering zie.
 18. Er moeten ook geen marters en ratten de ren in kunnen komen, wat konijnen maak ik me meer zorgen over verwonding of dat ze toch een manier vinden om het los te trekken. Ze hebben 24/7 voor projectjes... dus dat.
 19. Mijn eerste reactie, toen ik het woord moutpasta las: niet weer! Gelukkig is het niet de kattenvariant deze keer. Verder sluit ik me aan bij Evee. Wat betreft medicijnen, ik heb zelf een konijn gehad dat echt jarenlang achtereen emeprid heeft gebruikt. Op het moment dat je het meer dan 3 dagen achtereen gebruikt moet je uitsluipen (dus de dosis verminderen tot het konijn zonder kan). Ik zet emeprid ook bij mijn huidige konijnen wel in, maar niet preventief. Een paar keer per jaar een aantal dagen, daar maak ik me helemaal geen zorgen over. Naja wel over het konijn, maar niet over de inzet van het middel. Het standaard advies is inderdaad eigenlijk altijd 5 dagen, dit is de tijd die konijnen gemiddeld nodig hebben om te herstellen. In jouw situatie, als je alleen wilt ondersteunen is olie(zaad) een optie, lijnzaadbrokjes (1 of 2 per dag voor een gemiddelde dwerg) of eventueel in overleg met de dierenarts lactulose (laat je goed voorlichten wanneer je dit wel en niet mag geven). Prozyme wordt ook nog wel eens aangeraden, maar daarvan is het effect niet bewezen, toch noem ik het maar voor de volledigheid. Wat olie of oliezaden betreft kun je kiezen voor zonnebloempitjes of olie (theelepel pitjes of 1 eetlepel olie), olijfolie (eetlepel), pompoenpitjes (theelepel, 6 stuks). Overigens zit in de meeste brok ook wel iets van lijnzaad. Nog even over emperid en pijnstilling, heb je wel contact gezocht met de dierenarts? Zomaar medicatie geven is niet verstandig. Je weet niet wat er aan de hand is, medicatie als emeprid kan bij verkeerd gebruik schade aanrichten. Daarnaast is het verstandig, als het echt mis is de eerste dosis door de dierenarts te laten injecteren (deze kan daarmee een hogere dosis geven, waardoor het konijn als het ware een boost krijgt).
 20. Wat een verhaal! Dus eigenlijk had je nu 3 ingrepen in 1x? Dat ze even bij de dierenarts moet blijven kan ik me goed voorstellen. Aan de andere kant, maar 1x narcose. Beterschap voor je konijn!
 21. Kun je kruiden specificeren? Dan kan ik een beter antwoord geven. Weegbree en paardenbloemblad geven sowieso de juiste maalbeweging (let op calcium bij paardenbloem, geef dat liever vers bij blaasproblemen). Bloemen uiteraard niet, blad van bomen ook niet. Hoewel deze dingen wel een gezonde toevoeging kunnen zijn in het totaalplaatje. Maar als het echt over hooivervanging gaat dan wordt het anders. Ik heb een hele tijd terug wel iets geschreven in een topic over welke grassen (incl granen) je vers zou kunnen kweken. Mogelijk staat dit nog in het archief, volgens mij is dit voor de jaarwisseling geweest).
 22. Lees vooral ook goed de bijsluiter, waar je moet spuiten, hoeveel afstand je moet houden met de spray en ook hoe vaak je moet herhalen (uit mijn hoofd gezegd NOOIT meer dan 1x per maand). Ik ken meer nare verhalen van madeninvasie waar het slecht af liep, dan konijnen die het overleefd hebben. Inderdaad NOOIT afwachten, meteen naar de dierenarts, vaak zitten er meer maden dan je met het blote kunt zien! Dat kan niet vaak genoeg gezegd worden, een konijn heeft alleen overlevingskans als jij direct actie onderneemt! Bij konijnen met urinebrand heb je wel een uitdaging, want je mag dit product NIET gebruiken op de beschadigde huid, wat bij urinebrand dus een dingetje is. In dat geval zou ik contact opnemen met de dierenarts hoe je dit het beste aanpakt. Want juist deze konijnen zijn ideale slachtoffers. Ik denk dat je daar het beste uit bent met een goed plan, van vacht schoon en kort houden, huid rustig houden en op de juiste momenten de spray inzetten.
 23. Wat ook nog belangrijk is, stel nou dat je 2 of meer konijnen hebt en je hebt ze niet laten vaccineren, dan moet je het zieke konijn (of konijnen) direct scheiden van de rest en naar binnen halen! Konijnen met klachten hebben uiteraard een behandeling nodig (let op, die is intensief en je bent daar weken mee zoet!) Alle andere konijnen zonder klachten kun je het beste direct laten noodvaccineren, dat vergroot hun overlevingskansen. In het geval van TS denk ik dat er sprake is van een van de eerder genoemde dingen, zoals infectiedruk, wat bij jou To dus ook het geval kan zijn. Ik weet dat je bezorgd bent voor deze ziektes, met al die hazen en konijnen in de buurt. Ik ken geen verhalen van konijnen die met nobivac zijn ingeënt en overleden aan myxo, milde verschijnselen komen geregeld voor. Denk je eens in, iemand komt in de situatie dat die met een konijn met myxo naar de dierenarts moet, een half uur later sta je zelf in de praktijk, dan ben je toch maar wat blij als je konijnen gevaccineerd zijn?
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .