Ga naar inhoud

Kolino

Moderators
  • Items

    4.946
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    26

Alles dat geplaatst werd door Kolino

  1. Het heet denk ik werkgroep konijnen, maar dat is echt voor dierenartsen. Een konijnkundige dierenarts weet dan echt wel wat je bedoelt. Ja de tube zie je wel op de röntgenfoto maar als het goed is kun je de kieswortels dan nog wel zien, want daar zit de tube niet. Coccidiose heeft een cyclus, dus het kan zijn dat je net op het verkeerde moment test en dan niks vindt. Dit kun je ondervangen door van meerdere dagen keutels te verzamelen, maar ik weet niet hoe grondig een dierenarts test, want als je net een keutel hebt zonder, dan vind je het ook niet. Dat van dierenartsen die je maar lastig vinden, dat ken ik, de een kan dat wat beter verbergen dan de ander. Uiteindelijk gaat het er om dat het konijn goed geholpen wordt.
  2. Snap ik, je kunt er echt voor kiezen om ze tot bepaalde hoogte te laten snotteren en niezen als het chronisch is geworden. Daar maak je gewoon duidelijke afspraken met de dierenarts over. Zeker als het snel terugkomt na behandeling of behandeling niet helpt of de bijwerkingen erger zijn dan de kwaal, dan is dat een legitieme overweging. Je wilt immers ook nog antibiotica kunnen inzetten als het echt nodig is. In jouw geval, omdat er vocht te zien was, zou je een keertje controle kunnen doen met stethoscoop, de dierenarts kan vast horen of de longen weer schoon zijn. Dan hoef je de rest voorlopig niet te doen. Dat de longen weer vrij zijn en hij niet benauwd, dat is het belangrijkste!
  3. Hoe reageert ze op de fenbendazol? Ga er vanuit dat het prednisolon is, houd er rekening mee dat de weerstand een opdonder krijgt en dat je dus ook tijdelijk een verslechtering kunt zien. Mag je fenbendazol nog langer doorgeven? Bijvoorbeeld dat je de 3 maanden volmaakt? Je verhaal komt op mij niet heel positief over, maar het kan zijn dat het allemaal minder negatief is dan het lijkt. Normaal wil je met een maand wel verbetering zien, oprekken tot 3 maanden vind ik realistisch als de situatie houdbaar is. Ik vind het wel apart dat je de ogen pas na bijna 2 maanden mag behandelen. Is er iets veranderd? Ik ben benieuwd of het nog iets doet met het oog. In mijn ervaring kunnen (bijna) blinde konijnen zich gelukkig prima redden. Maar kijk vooral naar hoe ze het overall doet, heb je een blij konijn, dat genoeg eet en zichzelf op gewicht en schoon kan houden?
  4. Ja inderdaad, ik snap je gevoel wel hoor. Zeker als je helemaal niet weet wat er is of waar je moet zoeken. Je kunt wel intuberen tijdens een foto of ct, maar hoe je dat vervolgens tijdens een gebitsbehandeling doet? Dan zit die tube in de weg, dus de vraag is dan, hoe realistisch is dat? Misschien kan je eigen dierenarts overleggen met de dierenarts van Wilhelminapark. Als het goed is, is er ook een groep van dierenartsen met bijzondere interesse in konijnen die met elkaar overleggen. Wie weet hebben die nog een idee? Mijn ideeënbron is wel opgedroogd, ontlastingsonderzoek is voor de konijnen geen probleem. Maar coccidiose vaststellen is best lastig. De soort waar ik het over had nestelt zich in de dunne darm trouwens. Ik kan behalve voeding verder perfectioneren niet echt iets verzinnen wat niet ook negatief uit kan pakken. Daar heb je echt even een inventieve dierenarts voor nodig.
  5. Ik vroeg me dus af, is er misschien medicatie geweest die iets met het spijsverteringskanaal gedaan kan hebben, maar dat zou met AB en pijnstilling wel kunnen, al zou ik dat met een paar dagen pijnstilling niet verwachten, of je moet het op een lege maag gegeven hebben, maar daar ga ik niet van uit. Weegbree mag je zowel gedroogde als verse geven. Oregano is vers handiger, maar als je aan groffe gedroogde oregano kunt komen (niet die wij zelf in de keuken gebruiken), dan zie ik niet waarom dat niet zou kunnen. Ik heb nog even gekeken, maar er is een vorm van coccidiose die afvallen kan verklaren zonder diarree. Je verhaal verder lezende, denk ik, hebben ze niet weer wormen? Die keutelvorm kan ook veranderen door een worminfectie. Dat lijkt qua vorm ontzettend op megacolon. In andere gevallen zie je bij teveel brok meestal plakpoep of blindedarm keutels die blijven liggen. Omdat dat soort stoffen vooral naar de blindedarm gaan. Bij megacolon is alle poep afwijkend trouwens, niet alleen de ronde keutels. Is het oog al bekeken met kleurstof? Dat zou je nog kunnen doen om letsel uit te sluiten en/of naar een simpele oogzalf kunnen vragen. Kijken of het daarmee over gaat. Heel ver gezocht zou er een infectie in het maag-darmkanaal kunnen zijn met een bacterie die door zichzelf te wassen bij het oog is gekomen. Maar wat ik al zeg, heel ver gezocht. Alles bij elkaar opgeteld zou ik beiden met fenbendazol behandelen en het oog met een simpele oogzalf. Kijken hoe het dan na 2 weken gaat. Je konijn is gevoelig voor narcose, als in dat ze stopt met ademhalen? In zo'n geval kun je het beste eerst al het andere uitsluiten en dan pas het risico aangaan. Ik zou dat ook doodeng vinden, maar soms kun je niet anders natuurlijk. Zeker problemen in de kaak kun je op andere manieren echt niet zien, of het moet ver gevorderd zijn en dan is de overlevingskans echt een stuk minder.
  6. Brrr ja, konijnen houden kost je echt een paar levensjaren! Ik vind de eerste en de laatste het engste, maar Lodewijk die aan Scarlett likt, leef je nog?, is ook niet grappig.
  7. Ik heb jaren Beaphar nature gegeven, maar sta eigenlijk op het punt om naar een andere brok over te stappen. Juist omdat het moeilijker wordt om het te voeren en ik liever heb dat er goed gegeten wordt. De meeste konijnen vinden deze brok niet zo lekker namelijk. Bij megacolon is het sowieso zoeken naar de juiste brok, graanvrij, als in geen tarwe, gerst of andere granen met gluten is aan te raden. Haver kan wel, in mijn opinie, zeker als ze gewicht verliezen, maar dan zou ik dus haver de plant geven, dus als een soort hooi. Ook de brok van bunny nature (bijvoorbeeld konijnendroom) is wel prima om te geven (ondanks dat daar een klein beetje graan in zit). Wel een stuk duurder. Ik zou bij megacolon wel voor een goede geperste brok gaan. Megacolon konijnen hebben moeite met voedingsstoffen opnemen, dus het is belangrijk dat ze kwaliteit binnen krijgen en waar het kan groente aanbieden. Je zult merken met de jaren dat je steeds aanpassingen moet doen in wat wel en niet gaat qua voeding. Voor gebitsfotos is inderdaad een roesje nodig. Je zou eerst kunnen kijken of er iets in het maagdarmkanaal niet goed zit. Oregano en weegbree zou ik bij twijfel inzetten, dat kan geen kwaad. Is voor beide konijnen goed. Weegbree heeft dezelfde kauwbeweging als hooi, voor haver geldt een beetje hetzelfde. Het is allemaal een beetje diffuus, niet goed herleidbaar waar je moet zoeken. Weersveranderingen hebben veel invloed op konijnen met een rugzakje, dus zo simpel kan het ook zijn. Welke medicatie heb je na de castratie gegeven en hoeveel en hoe lang? Het zou nog zoiets stoms als een irritatie van het slijmvlies van het maagdarmkanaal kunnen zijn.
  8. In jouw geval gebitsfotos (is inderdaad met röntgen) of een ct-scan. Weet niet wat ik zou kiezen. 10 maanden is wel jong voor zoveel problemen. Bij haar vriendje, is de megacolon aangeboren en zo ja, zijn ze familie? Niet dat ik denk dat zij het ook heeft, maar megacolon kan ontstaan ook na een wormbesmetting en ze zijn gevoeliger voor dingen als coccidiose, wormen en gisten etc. Keutels worden inderdaad wat donkerder met meer brok. Ze is 20 gram aangekomen in 2 weken? Ik moet nog aan coccidiose denken, gezien de leeftijd, maar de symptomen zijn niet zo passend, heel soms zijn de keutels alleen ietsje natter (bij megacolon zie je dat eigenlijk altijd, dus die zijn geen goede referentie). Hooi laten staan doet mij denken aan gebit of pijn. Hoeveel groente zijn ze inmiddels gewend? Zit te denken of je daar wat mee kunt, ik maak veel gebruik van kruiden en planten als konijnen problemen hebben. Eventueel zou je een deel van de brok (het aanvullende deel) kunnen vervangen voor een "hooibrok". Of een brok waar het eerste ingrediënt een hooisoort is, of een brok die echt uit hooi bestaat (ik weet dat er bijvoorbeeld brokken op basis van timothy hooi bestaan). Het moeilijke is, geen hooi eten heeft invloed op de darmen, het klinkt eigenlijk of er toch te weinig in gaat. Iets wat je niet goed maakt met nog meer brok. Ik denk dat je dit met de juiste groente en kruiden wel deels kunt compenseren. Natuurlijk is oorzaken uitsluiten belangrijk. Wat ik nog zit te denken, er was ooit een verhaal van een voedster die na castratie problemen kreeg. Hoe het precies zat weet ik niet meer, maar zie je tekenen dat er ergens pijn zou kunnen zitten? Littekenweefsel, iets van een ontsteking? Ik hoop dat je de oorzaak gauw vindt.
  9. Zou je gevoel van het gebit volgen, soms drukt een kieswortel van binnenuit in dat gebied ergens tegenaan waardoor het oog gaat tranen. Wel gewoon de kuur afmaken tegen e.c./wormen. Hoe oud is je voedster en hoe zien de keutels er uit? Zie je daar ergens problemen?
  10. Je kunt zelf niet diep genoeg kijken, dus ik durf niet te stellen dat er niks zit. Het enige wat ik toelaatbaar vind is als de gewone huisvlieg zit te klieren en ze daar op reageren. Na aaien zie ik het ook wel regelmatig, zeker bij het verharen, als er een haartje in het oor komt daardoor, bijvoorbeeld. Hoeveel dagen heb je gekrab gezien? Het is niet verklaarbaar dat het ineens weg zou zijn, zeker met een vakantie in het vooruitzicht, dan zou ik een dag met jezelf afspreken, tot wanneer je het aankijkt en als je niet zeker bent toch een controle laten doen. Omdat ze daarna maar kort iemand zien per dag, dan heb je te weinig controle.
  11. Ik zou wel eerst laten kijken wat je moet behandelden. Je weet nog niet wat het is, er kan ook iets anders zijn, wat een andere behandeling vraagt.
  12. Het kan puur ouderdom zijn, afvallen, spiermassaverlies en ouderdomsstaar kunnen op die leeftijd allemaal voorkomen zonder dat er verder iets aan de hand is. Maar ja, ik weet ook, als je gevoel zegt er klopt iets niet, dan is dat vaak zo. Voor nu zou eerst wat extra brokjes geven een optie kunnen zijn, kijken of hij daarmee stabiel blijft. Het zegt in ieder geval wel dat je rekening moet gaan houden met afscheid nemen, voor de groepsdynamiek geen fijn vooruitzicht.
  13. Als het is wat je denkt, dan geef je voor je weggaat de eerste pipet, beetje afhankelijk van hoe lang je weg bent, ben je alweer terug voor de volgende (mocht dat nodig zijn). Beetje afhankelijk van de mijt en de hardnekkigheid heb je 1 tot 3x een pipet nodig per konijn, maar er zit een aantal weken tussen die pipet momenten.
  14. Check de ogen eens goed, ziet ze nog wel goed? Ik zie hier wel wat mogelijke scenario's, passief agressief noem ik het, kan territoriaal zijn, maar ook dus slechte ogen. Wat ze laat zien is meer een pas op, kom niet verder dan dit. Ga je net over die grens dan pakken ze je vast om weg te duwen. Meestal is is oppervlakkig en niet doorbijten. Ik begrijp dat je je daarbij ook zorgen maakt over de kinderen, wat ik zelf doe is rustig praten en goed naar de lichaamstaal kijken. Eigenlijk zie je dit wel aankomen, tenzij je jezelf onvoorspelbaar opstelt. Ik denk dat ze afleiden als je gaat schoonmaken een optie is, bijvoorbeeld een stuk ren schoonmaken waar ze op dat moment niet zijn, ze daansr iets te doen geven met lekker eten, groente of een gezonde snack, zodat je ongestoord verder kunt ( op de plek die al schoon is dus). Of ze eten belangrijker vinden dan waar jij mee bezig bent ligt een beetje aan de konijnen. Proberen kan altijd. Je zou je kinderen ook spelletjes met ze kunnen laten doen. Beetje afhankelijk van wat ze leuk vinden. Voermatten, stapel bekertjes, voerbal, puzzles. Zij kunnen het dan vullen/klaarzetten en de konijnen helpen om het goed te doen.
  15. Zou inderdaad even naar de dierenarts gaan voor een checkup, dan kun je nog voor de vakantie de behandeling starten. Dit is niet iets waar je de oppas extra mee moet belasten. Zeker als je langer weg bent is het beter om te weten wat het is.
  16. Zei toch al dat dit zou gebeuren, ik kan nog tal van plekken noemen waar precies hetzelfde gebeurt. Het maakt me boos en verdrietig, je moet juist de drempel om naar de dierenarts te gaan verkleinen, niet vergroten.
  17. Hopelijk heb je de baas inmiddels gesproken. Mij zou je wel midden in de nacht mogen bellen als er echt iets met een konijn is. Maar dat is wel persoonlijk, wel iets om even te vragen! Wat je omschrijft laat het konijn wel pijn zien, met het weekend en de hitte voor de deur lijkt een checkup en alles regelen om het weekend zonder spoed door te komen wel handig. Verwacht dat als het in de darmen zat je niet veel gaat vinden, maar gebit moet natuurlijk wel asap gedaan worden. Dan is dagopname misschien geen gek idee, zodat ze pas weer terugkomt als de temperatuur is gezakt. Zieke konijnen in deze hitte is niet grappig, succes!
  18. Plan wel een dag in dat je een paar dagen minder dan 25 graden hebt, zodat ze zonder hittestress kunnen worden gekoppeld.
  19. Dat de dode slakken worden opgegeten door dezelfde soort vliegen. Maar ik zie dat eigenlijk alleen overdag gebeuren. Het was om een voorbeeld te geven dat deze vliegen overal voorkomen een niet perse alleen in landelijk gebied.
  20. Ik heb zelf konijnen gehad met chronisch snot en darmproblemen. Alleen, de bacterie kan niet zien hoe de schedelbouw is, of een konijn er last van krijgt ligt aan de weerstand. Doorgefokte konijnen schijnen toch wel wat gevoeliger te zijn. Rhinitis is een irritatie aan de bovenste luchtwegen, wat snot ook gewoon is (snot heeft een bacteriële oorzaak). Al heb je dus wel verschillende oorzaken van irritatie, zijn alle andere oorzaken van irritatie al uitgesloten? Denk aan rhinolieten, doorgegroeide kieswortels, abcessen etc etc. Uitstel snap ik wel, 2x narcose vlak achter elkaar is wel heel veel. Eigenlijk vind ik dat enger dan de darmen. Ik zou je, denk ik, aanraden om de darmflora te ondersteunen, maar eigenlijk kan dat pas als de antibiotica klaar is. Dwangvoeren en zorgen dat je een goede balans hebt tussen verzorgen en rust is wel essentieel. Hij is wel jong genoeg om over een aantal weken de ct-scan aan te kunnen hoor. Zelf maak(te) ik veel gebruik van (verse) planten en kruiden om de darmflora in balans te proberen te krijgen. Dat is wel een proces van opbouwen natuurlijk. In jouw geval zou ik sowieso oregano aanbieden, verder vind ik venkel handig en weegbree. Je kunt nog allemaal andere dingen proberen hoor, veel teveel opties, maar dit is wel iets wat vrijwel alle konijnen lusten. Eetlustopwekkend, vind ik peterselie, selderij, paardenbloemblad goed werken. Afhankelijk van het konijn werkt aardbeienblad ook wel goed, maar niet alle konijnen zijn daar gek op. Oja vergeet ik munt nog, de meeste konijnen vinden dat ook wel lekker en dat is fijn voor de maag. Sommige konijnen met last van de luchtwegen houden niet van dingen die sterk ruiken, dus dat moet je even uitproberen. Hopelijk pakt hij ook bij jou snel de draad weer op! Spannend is het zeker om nu alle verantwoordelijkheid te hebben, als je het niet vertrouwt gewoon weer contact opnemen met de dierenarts. Succes de komende dagen, zeker met die warmte!
  21. Geen ervaring, maar hier wel over gesproken met de dierenarts, mocht het nodig zijn, dan... Wat ik bij mij zelf merk is dat je de afweging maakt, als ik dit doe, wat levert het dan op? Welke informatie verkrijg ik daarmee en wat doet dat met een behandelplan? In jouw geval dus, wat probeer je te vinden? Ik raad wel eens een ct-scan aan bij konijnen die mogelijk problemen hebben in de kop, vooral bij mogelijke problemen in de kaak, zoals kieswortelproblematiek, abcessen, dat soort dingen, daar zou ik wel een ct-scan voor overwegen. Ik hoor je ook over benauwdheid, ik weet niet in hoeverre ze daar de oorzaak hebben achterhaald? Als in, zijn ze daar nog naar iets op zoek wat ze niet op röntgen kunnen zien? Een ct-scan is niet goedkoop, dus ik zou dat zelf vooral bij het gebit in zetten en met name de kaak. Dus als daar problemen zitten en ze weten niet hoe erg iets is, ja dan heeft diagnostiek zin. Spannend is het zeker als hij net weer keutelt, want inderdaad, de narcose legt de darmen voor even stil. Nou moet je dus wel bedenken, ze hebben daar dwangvoer en medicatie genoeg, dus in die zin, als alles werkt dan moet dat goed komen. De vraag die je je eigenlijk moet stellen, wat gebeurt er als ik het niet doe? Van mij mag je hier sparren hoor, want dierenartsen die de beschikking hebben over een ct-scan zullen hem ook sneller gebruiken, ook als dat niet nodig is. De grootste vraag is, is een ct-scan helpend voor een goede diagnose en geeft het inzicht in hoe de behandeling er uit moet zien? Je kunt je voorstellen dat als er abcessen zijn, of doorgegroeide kieswortels dat een ct-scan deze goed in beeld kan brengen en je dus antwoorden krijgt in hoe je moet (be)handelen en dan vind ik het wel te verantwoorden om hem onder narcose te brengen. Hopelijk heb je toch iets aan dit verhaal. De hel die je meemaakt, we kennen hem allemaal wel, denk ik. De bedoeling is uiteindelijk dat je met een herstellend beestje naar huis gaat.
  22. Dat kan wel hoor, heb je hulp om te bepalen of de speeddate succesvol is? Een plan b, mocht het thuis toch niet goed gaan? Een half uur moet lukken hoor, ik zou wel zorgen dat je met twee mensen gaat, zodat eentje bij de konijnen kan zitten. Verwacht wel dat je ze gescheiden moet vervoeren, eigenlijk is het een stressmomentje dat bonding kan werken, maar na een speeddate een half uur zo klein samen houden, net iets teveel gevraagd. Je hebt thuis wel een neutrale ren waar ze dan een aantal weken kunnen blijven? Uit je eerste post denk ik van wel?
  23. Even weer een voorwaarschuwing voor de mensen die het weerbericht gemist hebben, vanaf donderdag wordt het weer boven de 25 graden in delen van het land, de dagen erna loopt dat op naar 30+. Zondag is de verwachting dat er weer een omslag met onweer is geweest, met op maandag temperaturen die 10 graden lager liggen. Deze weersveranderingen hebben ook invloed op de weerstand van konijnen, dus let een beetje extra op ze komende weken.
  24. Ik ben het eens met bovenstaande, je verandert de dynamiek in huis. Het kan goed gaan, maar ook goed fout gaan. In een andere ruimte zou kunnen, maar ook dan kan geur nog steeds een rol spelen. Vooral als je de verzorging na elkaar doet, ik zou dan altijd met je eigen koppel beginnen. Als je ver uit elkaar woont kan ik me voorstellen dat je niet iedere keer heen en weer kunt, dan is de enige keuze dus een andere ruimte. Het verschil met konijnen naar de opvang brengen, waar ze ook andere konijnen ruiken, is dat ze niet in hun eigen omgeving zijn, dan is de kans op onrust er nog steeds, maar zullen ze door het onbekende ook op elkaar terug vallen. Indringers bij het eigen territorium, dat is andere koek en dat is wat je hier in feite doet. Dat is inderdaad teveel onrust en onnodig risico.
  25. Inderdaad, dexamethason verlaagd de weerstand, waardoor de parasiet vaak weer een cyclus kan volbrengen. Dat is dus de reden dat ik aangeef de dosis fenbendazol te verhogen. Het is een goede ontstekingsremmer, alleen met voor konijnen grote nadelen. Steeds meer onderzoek laat zien dat konijnen meer schade oplopen door gebruik dan andere dieren. In gevallen dat een konijn toch al overlijdt als je het niet doet kan het een laatste redmiddel zijn, maar bij E.C. krijg je dus eerst een verslechterde toestand. Fenbendazol is eigenlijk het enige middel dat de parasiet inactief maakt. Helaas blijven daarbij dus nog sporen achter die later weer uit kunnen groeien tot parasieten. Weerstand vermindering, zoals bij dexamethason is een trigger. Zoals gezegd, als de situatie niet verbeterd kijk ik ook altijd naar de omgeving, zijn er bronnen van nieuwe besmetting? Konijnen, objecten waar sporen op zitten, deze wil je allemaal wegnemen en uitsluiten. Soms lukt behandeling ook niet, als je er te laat bij bent of als het terug komt, heeft het konijn veel minder kans op herstel. Je moet je voorstellen dat het konijn altijd irreversibele schade oploopt, dus hoe vaker en hoe langer de parasiet vrij spel heeft, hoe slechter de kansen. Klachten zijn afhankelijk van het getroffen gebied, schade aan lever ontdek je pas heel laat of bij toeval, nieren kunnen ook langer symptoomloos zijn, terwijl je bij hersenen sneller problemen ziet. Toch zijn de konijnen met neurologische symptomen er vaak slecht aan toe. Even over de staat van de nieren, die zou door het gebruik van de genoemde medicatie niet verslechtert moeten zijn. Dexamethason is bij mijn weten vooral een aanslag op de lever. Indirect heeft dat wel als gevolg dat de nieren harder moeten werken. Zie je aanwijzingen dat er iets met de nieren is, of ben je gewoon bang voor langdurig medicatie gebruik? In dat laatste geval zie ik alleen voor dexamethason bezwaren. Meloxidyl (meloxicam) kan sowieso langdurig gebruikt worden tot een bepaalde dosering, de meeste dierenartsen gaan daar niet overheen. Alleen als de nieren (door de E.C.) zijn aangedaan zie ik wel bezwaren bij bepaalde medicijnen. Hoe is het nu met je konijn?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .