Ga naar inhoud

Kolino

Moderators
  • Items

    5.082
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    28

3 Volgers

Profiel informatie

  • Geslacht
    Vrouw

Recente bezoekers van dit profiel

5.699 profielweergaven

Kolino's prestaties

Konijnoloog

Konijnoloog (6/6)

  1. Dit is wel precies wat ik tegen je wilde zeggen, 2 verblijven met 3 konijnen of 2 verblijven met 4 konijnen, maakt qua verzorging niets meer uit. Je voelt gewoon dat je haar bij je wilt houden, dat mag toch? Ze hebben je dan ook minder nodig, want ze hebben elkaar. Ik zou haar wel goed (lang genoeg) op koppel vakantie doen, zodat ze stabiel bij jou terugkomen. Dat je minder kans hebt op dat er iets mis loopt. Want nog meer konijnen is niet realistisch natuurlijk. Succes! Je kunt het wel!
  2. Er is toch ook wel eens gekeken naar chemische castratie bij konijnen? Je kunt daar in ieder geval navraag naar doen. Ik weet niet meer hoe dat nou zat, maar dat weet de dierenarts vast wel, of het een optie is. Zonder narcose castreren wordt zoals gezegd ook gedaan, maar dan moet je net een dierenarts treffen die dat kan. Ik zou tot die tijd niet koppelen.
  3. Ik heb als tip, let op dat er geen struikel elementen in zitten. Qua merk/ model geen idee. Mij valt op dat je eigenlijk moet zorgen, dat er geen obstakels zijn waar over heen gesprongen moet worden. Dus als een het hok op pootjes moet worden dan moet er een opstapje komen die voor hem duidelijk is en waar hij zich niet aan kan bezeren. Iets vol hooi of stro stoppen heeft als nadeel dat ze niet zien wat uitsteekt, ik zou dus het hok zelf al isolatie geven en alleen de bodem stro strooien. Handigst is dat je in de zomer zorgt dat het ook koel kan zijn. Een blind konijn is eigenlijk uitproberen wat kan en wat niet en ook kijken hoe ze er zelf mee om gaan. Ik denk dat als je obstakels contrastrijk maakt dit ook al helpt. De meeste blinde konijnen zien nog wel (lang) licht en donker.
  4. Ik vind het wel een lastige om aan te raden welke brok te kiezen. Want heel eerlijk, ik kijk daarvoor ook naar de individuele behoefte van een konijn. De lijst is aardig compleet qua merken, er zijn nog wat varianten binnen die merken, die ook nog zouden kunnen. Bij hobby first heb je nog balance en bij versele laga cuni sensitive. Meer weet ik zo uit mijn hoofd ook niet. Met 2 konijnen is een zak van 3 kilo het handigste. Maar 5 kilo zou als je het goed afgesloten bewaard ook nog kunnen. Als je een grotere zak koopt kun je vaak nog iets besparen. Of kijken naar een aanbieding. Het artikel kan je wel verder helpen, denk ik. Qua overstappen zou ik, of iets kiezen wat beter is, maar qua ingrediƫnten nog dichtbij de oude brok ligt, of iets kiezen wat goed te boek staat, maar niet vergelijkbaar is en dat heel langzaam opbouwen. Met een paar brokjes per dag dus. Hoe dan ook is het belangrijk om de darmflora niet te overbelasten. Niemand zit te wachten op zieke konijnen. Wel een goede tip om meer hooi te geven. Dat helpt ook om de darmen goed te laten werken.
  5. O ja hoor, dat mag je vragen. Oudere konijnen hebben wat sneller last van pijntjes na kleine ongelukjes. Ze hebben minder spiermassa en natuurlijk last van slijtage. Bij oude konijnen is het "normaal" dat ze af en toe pijntjes hebben (moet wel dragelijk zijn natuurlijk!). Je zit met 7 vaak net op de grens, van de spieren zouden het nog moeten kunnen hebben en het gevoeliger worden voor blessures. Hangt een beetje van het gewicht en de grote van het konijn af, waar dat kantelpunt precies zit.
  6. Hoe oud is je konijn? Ik vind dit een lastige, want ik snap volkomen dat die kosten een obstakel zijn. Het kan zo ontzettend veel zijn, pijn heeft hij sowieso. Dus inzetten van pijnstillers is wel nodig. Maar ik durf niet te zeggen of het tot morgen kan wachten. Wat wel kan is in overleg nu pijnstilling geven en als dat niet verbetert alsnog naar de spoed. Meer kan ik er niet van maken.
  7. Het klinkt inderdaad of je beter terug kunt gaan naar de dierenarts. Je verhaal komt wel overeen met pijn hebben, de vraag is, waar? Hoe vaak per dag mag je pijnstillers geven en zie je verschil in wanneer je het net gegeven hebt en wanneer het uitgewerkt is? Keutels worden wel kleiner als je dwangvoert. Dat ze zo selectief blijft, geeft wel aan dat je verder moet zoeken. Mijn ervaring is, hoe langer het duurt, hoe slechter de prognose. Mijn advies is dus ook, ga terug naar de dierenarts, want ik kan tig oorzaken opschrijven, maar ik heb geen glazen bol waarin ik kan zien wat er aan de hand is. Ik heb wel wat hoofdverdachten, zou meerdere organen onder de loep nemen, het gebit uitsluiten. Wat bij pijnstilling kan gebeuren is dat de pijnstilling zelf voor problemen gaat zorgen. Ook dat wil je uitsluiten.
  8. Ik wil het van afgelopen jaar niet weten, dat was echt heel veel. Mijn advies, leg per konijn 1000 euro apart. Met 500 kom je er niet meer mee weg, als het echt serieus is.
  9. Jeetje, ja, hij heeft je wel laten schrikken! Lijkt me een slim plan, die panacur. Even afhankelijk van wanneer je wilt koppelen aan een nieuw konijn, dan weer herhalen, of langer doorgaan. Tzt goed overleggen met de dierenarts. Fijn dat er nu iets in gaat, als het te weinig is, dwangvoeren inderdaad. De lijn is zo dun, je wilt zo min mogelijk stress, maar soms kan het niet anders. Ik probeer eigenlijk altijd minimaal 3 uur tussen de laatste en de volgende handeling te houden. Hoe lang je er tussen kunt houden hangt af van hoeveel voedsel er zelfstandig in gaat. Ik zou 1 eetlepel poeder op 1,5 eetlepel water aanraden. In mijn ervaring is van 1 eetlepel poeder, 15ml maken het makkelijkst toepasbaar. Volgens mij is het volgens de verpakking 3 eetlepels droge stof per kilo konijn. Dus 45ml. Dit komt overeen met de hoeveelheid brok van een konijn van 2 kilo, ongeveer.
  10. Oef, dat is zwaar! Heel veel sterkte met het verlies. Heb je tijd om hem te observeren van een afstandje? De schrik zit er nu ook gewoon in. Wanneer heeft hij voor het laatst brokken op? Ik twijfel een beetje over dwangvoeren, ik zou liever eerst medicatie doen, dan observeren en daarna pas dwangvoeren. Maar als jij het laatste gisteren avond hebt gezien, dan zit je op een punt dat je eigenlijk al over de 12 uur heen zit. Dat maakt het spoed en dan is het wel een risico om zelf te dokteren en niet naar de dierenarts te gaan. Is zijn temperatuur wel goed? Is hij verder levendig? Zeker weten dat hij door heeft dat ze er niet meer is. Dat kan wel een reden zijn voor afwijkend gedrag, maar niet eten heeft uiteindelijk dezelfde gevolgen, wat de oorzaak ook is. Is er iets wat hij super lekker vindt? Want hem aan het eten krijgen is toch het hoofddoel. Let op met pijnstilling trouwens, dat mag NIET op een lege maag!!!! Met die +12 uur op de klok is dat een risico. Als de maag leeg is, zul je dus wel moeten dwangvoeren, voordat je medicatie kan geven. Of je moet voor de dierenarts kiezen die medicatie kan injecteren.
  11. Als ik de opties zo zie, zou ik ook voor optie 3 kiezen.
  12. Heel veel sterkte, ook al weet je dat het soms het beste is, dat maakt het niet perse makkelijker. Het gemis en verdriet is er altijd en dat mag er ook zijn.
  13. Jeetje, ja dat klinkt wel als een stapeling van problemen. Wat duidelijk is, is dat het niet konijnwaardig is, als je het niet kunt verbeteren. Veel succes en sterkte bij de dierenarts straks.
  14. E.C. en/of orgaanfalen zou wel een optie kunnen zijn, als ik je verhaal zo lees. Je zou ook nog aan een blaasontsteking kunnen denken. Ik denk dat je jezelf de vraag moet stellen, is het oplosbaar, als in kan ik het "lijden" door behandeling wegnemen of is dat niet meer mogelijk? Dat het nu niet gaat is duidelijk, dus een keuze voor inslapen is niet verkeerd en zeker invoelbaar. Wat ik proef in je schrijven is toch ook een wens dat het wel oplosbaar is. Wat ik me afvraag, konijnen gooien met plassen altijd de staart omhoog, jouw konijn kan dat nu niet meer. Wat je bij amputatie nog wel eens hoort is het ontstaan van zenuwpijn of fantoompijn. Je konijn kan niet praten. Maar het zou een verklaring kunnen zijn, er bestaat medicatie om dergelijke pijn te blokkeren, dat zou je kunnen proberen. Hetzelfde geldt voor een behandeling tegen E.C. of een urineonderzoek om blaasontsteking uit te sluiten. Voor mij zitten er dus wat open eindjes in je verhaal waar ik van denk, stel dat... Ik zou dus in eerste instantie een gesprek met een goede konijnkundige dierenarts regelen. Maar ik ben het wel eens met, jij kent je konijn het beste, uiteindelijk bepaal je samen met de dierenarts het moment dat het genoeg is.
  15. Hoe erg hecht je aan een konijn als je vooraf weet dat terugbrengen een optie is? Als je dat aan kunt, zou je nog een adoptie bij een konijnen opvang kunnen overwegen, het nieuwe konijn mag dan terug op het moment dat je eigen konijn er niet meer is. Zo kun je stoppen zonder dat je konijn alleen blijft, je nu al afscheid moet nemen. Enige is dat het opvang konijn dan op een later moment terug moet, of als je gehecht bent geraakt, toch weer moet koppelen.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .