Ga naar inhoud

Kolino

Moderators
  • Items

    4.667
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    22

3 Volgers

Profiel informatie

  • Geslacht
    Vrouw

Recente bezoekers van dit profiel

4.449 profielweergaven

Kolino's prestaties

Konijnoloog

Konijnoloog (6/6)

  1. Als je twijfelt kun je het beste een professional daar naar laten kijken, zeker omdat het alleen met een ingreep gecorrigeerd kan worden. Er zijn wel aanwijzingen, selectief eten, moeilijk doen, denk aan voer laten vallen, wel trek hebben maar niet eten.
  2. Hierin moet ik mijn onderbuik gevoel volgen en zeg ik, laat naar de nieren, urinewegen, blaas kijken. Wat de medicatie betreft vind ik het een lastige, ik durf daarin geen advies te geven. Niet als ik niet weet of er beweging in de darm zit of er wel of geen gasvorming is. Ik denk dat je een röntgenfoto moet laten maken, dan kun je dingen uitsluiten en een betere inschatting maken. In principe zeg ik, volg het advies van de dierenarts op, met die 3x daags emeprid en cisaral. Maar zo'n verslechtering zit me niet lekker. Gaat er wel genoeg vocht in? Wat ik vaak heb gedaan is 3ml vocht geven op het moment dat je medicatie geeft, mocht er ergens iets vast zitten, dan wil je daar vocht bij hebben. Water geven is een manier die in die hoeveelheid eigenlijk niet schadelijk kan zijn. Mijn advies is wel, ga terug naar de dierenarts. Misschien kun je het tot morgenochtend redden met pijnstilling, maar het is wel een risico. Wordt er nog steeds gekeuteld?
  3. Hier tot nu toe alleen door een ongeval gebitsproblemen moeten behandelen. De snijtanden waren gebroken en bleven zitten, dus die fragmenten moesten er uit gehaald worden, om de echte tanden op de juiste manier te laten groeien. Een van de huidige konijnen heeft wat scheefstand. Het is een echte vreetschuur en ik gok dat hij toen hij jong was iets teveel brokjes heeft gegeten. Ik hoop daar nooit wat aan te hoeven doen. Ik moet er niet aan denken dat ze met hun leeftijd nog onder narcose moeten. Even heel hard afkloppen dus maar!
  4. Dat klopt, dat is niet hetzelfde, maar het kan tegelijk voorkomen en de headtilt kan ook daar vandaan komen. E.C. is wel meer voor de hand liggend. Dexamethason raad ik in principe af, tenzij... je krijgt in eerste instantie juist een verergering van de ziekte doordat de weerstand onderuit gaat, daarnaast wordt corticosteroïden gebruik bij konijnen afgeraden (leverschade) en lijken deze injecties geen verschil te maken in overlevingskansen bij de behandeling van E.C. Alleen bij leven of dood situaties waarin je echt de ontstekingsreactie een halt toe wilt roepen, kun je het overwegen. Belangrijker is dat je zo snel mogelijk met fenbendazol start, liefste binnen 10 dagen vanaf het eerste moment dat je symptomen ziet. Wat je wel kan doen om de ontstekingsreactie te verminderen is om pijnstillers vragen. Let wel, je kunt die nooit tegelijk met dexamethason geven! Wat bij evenwichtsproblematiek bij E.C. vaak voorkomt is dat een konijn misselijk wordt en daardoor niet wil eten. Hier kun je ook medicatie op inzetten. Want genoeg voedingsstoffen binnen krijgen is ook heel belangrijk nu, mocht je medicatie halen, dan zou ik aanraden om ook een zakje dwangvoeding te kopen als je dit niet in huis hebt.
  5. Wat weerhoud je om de duurdere optie te kiezen? De prijs? Verhalen van mensen die deze operatie bij hun konijn hebben laten doen ga je denk ik niet vinden. Deze problematiek komt wel voor, maar een andere behandeling dan zalf of oogverwijdering had ik er nog niet over gehoord. Het klinkt wel als een goede ingreep die rust geeft aan het hoornvlies, bij mensen gebruiken ze volgens mij donoren om het op te lossen. Geen idee hoe dat bij konijnen werkt. Mijn gevoel zegt dat je voor de beste oplossing moet gaan die ook het snelste geneest. Aan de ene kant snap ik het idee van het oog te willen redden wel, aan de andere kant, wat je ook aan het hoornvlies laat doen, het blijft een zwakke plek. Tenminste daar ga ik wel van uit. Wat je zelf ook aangeeft, garantie dat het oog er niet alsnog uit moet heb je niet. Een kraag/kap is voor konijnen echt niet leuk, de meeste konijnen verdragen het helemaal niet. Daar zijn mogelijk wel verhalen over te vertellen. @Lappie2 die kleine van jouw heeft er toch een tijdje mee geworsteld? Ik verwacht eigenlijk dat het bij oogverwijdering ook moet, dus dat je alleen met conservatieve behandeling dit zou kunnen omzeilen. Maar zo lang zo vaak medicatie in het oog proberen te krijgen is ook heel intensief, voor zowel het konijn als de tijd die je daar voor vrij moet maken. Minimaal om de 4 uur bezig zijn met dat oog is een paar dagen wel te doen, maar weken, is ook slopend qua nachtrust en heel stressvol voor het konijn. Wat je zou kunnen doen is kijken hoe je konijn reageert op zo'n kraag/kap voordat je de ingreep doet, als dat echt niet gaat, kun je dan nog een andere optie kiezen. Ik snap echt dat je het oog wilt redden, dat zou ook mijn eerste gevoel zijn, maar kijk ook naar het welzijn van het konijn en wat haalbaar is voor hem. Dwangvoeren lijkt me het minste probleem, al kan dat ook intensief zijn en ook dat moet in het uiterste geval (van helemaal niet eten) 6x per dag. Welke weg je ook kiest je hebt dus een intensieve periode voor de boeg. Ik hoop dat je er een beetje uitkomt. Iets over de ingreep vinden is inderdaad nogal lastig, ik vind het echt een mooie oplossing, maar als ik kijk naar hoe konijnen omgaan met een kraag/kap, dan houd ik m'n hart vast hoe realistisch een voorspoedig herstel is. Daarom zeg ik ook, als je hier voor kiest, kies de methode die het snelste heelt. Als geld het probleem is dan zou ik of conservatief handelen en eventueel later het oog verwijderen, of meteen het oog verwijderen. Dit vanwege het onvermogen van konijnen om met een kraag/kap om te gaan. Maar misschien heb je geluk en reageert je konijn minder gestrest.
  6. Op zich is het niet gek dat je na een week nog geen verbetering ziet. Een maand is realistischer, soms duurt het zelfs langer. Ik zou nu dus nog niet opgeven, maar wel uitrekenen hoeveel mg panacur (fenbendazol) per kg je geeft, dit hoort 2x 20mg per kg per dag te zijn de eerste 2 weken, dus 40mg per kg totaal. De meeste vormen van panacur die aan konijnen gegeven worden zijn 25mg/ml. Wat zou betekenen dat je 25mg geeft totaal, wat ook kan verklaren waarom je geen verbetering ziet (ook al is het daar nog vroeg voor). Er zijn wel vormen van panacur te krijgen die minder of meer mg/ml hebben (er zijn er ook van 100mg/ml), dus het is wel belangrijk om uit te vinden welke panacur je hebt. Zo kun je berekenen hoeveel je geeft en of de dosering wel juist is. Er is een behandelplan van Wilhelminapark wat houvast kan bieden. Enige waar ik het niet mee eens ben is het gebruik van dexamethason, maar in geval van de dood of de gladiolen kan ik me voorstellen dat het toch ingezet wordt. Het helpt wel om ontstekingen terug te dringen. Een link naar dit plan en meer informatie over de ziekte vind je in het volgende artikel: https://www.bunnybunch.nl/informatie/Encephalotozoon-cuniculi-EC-Konijn Mijn advies is eigenlijk altijd om het een maand aan te kijken, zeker als het in de hersenen zit worden ze zo zielig dat je denkt dat ze het niet overleven, maar deze klachten komen doordat er ontstekingshaarden in de hersenen zitten door de parasiet, op het moment dat je die onder controle krijgt en de ontstekingen verdwijnen kunnen de klachten ook (grotendeels) wegtrekken. 7,5 is inderdaad wel een leeftijd dat E.C. overwinnen wat lastiger wordt, maar het is niet onmogelijk en ook weer niet zo oud dat ik zeg, behandel maar niet. Let op, ik heb het bij mijn berekening over milligram en niet over milliliter, dit omdat ik niet weet welke variant je hebt. Waarschijnlijk zul je 0,8ml per kg moeten geven, maar dat kan ik niet met 100% zekerheid zeggen. Bij de variant van 100mg/ml is dat maar 0,2ml namelijk. Het is wel heel belangrijk om die eerste 2 weken zo hoog te doseren, na die 2 weken wordt de dosis gehalveerd en ga je nog minimaal 6 weken door, dan kijk je of je nog door moet gaan of niet, het is niet gek om dan nog een maand door te gaan. Sommige konijnen moeten zelfs op de onderhoudsdosering blijven, omdat ze bij stoppen een terugval krijgen. Dit is geen probleem, zolang je konijn verder een fijn leven heeft.
  7. Even serieus, het gaat om 9 tot 11 dieren, die gevangen worden en daarna gewurgd. Ik weet niet hoe lang jullie er over doen om een konijn te vangen? Maar dat dan een aantal keer en dan moet je ze ook nog ombrengen. Hier ben je echt wel even mee bezig, minimaal een half uur, maar ik denk dat een uur of langer realistischer is. Blijkbaar houdt daar niemand toezicht? Het is maar goed dat hij uiteindelijk betrapt is, maar al die arme konijnen en cavia's die daarbij het leven gelaten hebben... ik vind dat echt heel heftig!
  8. Wat bedoel je met een oogflap? Je bedoeld denk ik een ingreep aan het hoornvlies? Is er een diagnose gesteld? Want ik zat even terug te lezen, maar kon zo snel niets vinden, anders dan dat er iets met het oog is. Ik denk dat er mensen zijn die je met alle liefde advies willen geven, maar dan is het wel handig om te weten wat er nu precies aan de hand is.
  9. Ik wil geen discussie uitlokken of je konijnen wel of niet moet vaccineren in het algemeen. Maar wat als je hele oude konijnen hebt of dat ze E.C. hebben of andere ziektes waarbij je moet afwegen wat verstandig is? Wat ik heb gelezen is de E.C. de effectiviteit van de vaccinatie nadelig beïnvloed. Of dit gaat over actieve E.C., wat wat mij betreft een contraindicatie voor vaccinatie is, of ook als het onder controle is, weet ik niet zeker. Feit is dat vaccinatie er wel voor kan zonder dat inactieve E.C. weer actief wordt. Tot welke leeftijd vaccinatie verantwoord is en hoe vaak het dan moet vind ik wel een interessante discussie, want vaccins worden alleen op konijnen jonger dan een half jaar getest. Werkt een vaccin ook bij oudjes nog een jaar of moet je bij hen boosten? Daar wordt geen onderzoek naar gedaan, zover ik weet. Ik denk ook niet dat daar data van is, maar ik heb niet gezocht. Zou best mooi zijn als er een dierenarts zoiets zou willen onderzoeken tijdens de studie. Titerbepalingen worden bij konijnen gewoonweg niet gedaan, zover ik weet. Wat ook wordt gezegd is dat een vaccinatie bij een wormbesmetting niet goed pakt en je dus geen volledige bescherming hebt. Ik moet toegeven dat ik het wel uitgezocht heb of ontwormen voor een vaccinatie standaard zou moeten worden, bij sommige diersoorten wordt dat wel gedaan, maar het zou maar zo kunnen zijn dat konijnen alleen bij een actieve besmetting ontwormd mogen worden. Het heeft in ieder geval geen zin om konijnen preventief te ontwormen. Dan heb je natuurlijk ook nog konijnen met een algemeen zwakke gezondheid, waar denk ik individueel en ieder jaar weer gekeken moet worden wanneer en of je het doet. Dat zijn ook risicoafwegingen. Ik heb tot nu maar 1x gehad dat ik echt niet wist of een konijn gevaccineerd zou kunnen worden. Ik ben wel benieuwd naar ervaringen in deze gevallen.
  10. Dat gedrag van "als ik wat ga slopen, dan kom je wel", dat doen ze hier ook. Ze weten precies wat niet mag hoor, ze doen het gewoon om te zorgen dat je wel moet reageren! Het beste zou zijn niet belonen door te reageren, maar ja het nadeel is, dan heb je straks geen deur meer over. Ik zorg nu meestal dat ze weten dat ik ze heb gezien, maar doe pas wat voor ze als ze gestopt zijn met het gedrag dat ze niet mogen vertonen.
  11. Je weet dat er vitamine D aan de brokken wordt toegevoegd? Het maakt niet uit of je konijnen op het noorden of het zuiden zitten, het uv-licht wat nodig is voor vitamine D komt niet door glas heen. Jaren geleden heb ik me wel eens in zitten lezen over uv-lampen, maar dan moet je dus UV-B lampen regelen. Eigenlijk kwam ik er gaandeweg achter dat het behoorlijk ingewikkeld is om dat goed te doen. Ze moeten ook precies in een bepaalde range vallen, op een bepaalde hoogte hangen en dan moeten ze er ook nog eens onder gaan zitten. Konijnen zijn schemerdieren, waardoor ze eigenlijk helemaal niet zoveel vitamine D nodig hebben als wij mensen. Volgens mij is niet helemaal bekend hoeveel konijnen precies nodig hebben, maar als je een konijn 20 gram brok/kg geeft zit je op of boven de 20IE per kg konijnengewicht. Een gemiddeld konijn krijgt dus 40IE per dag binnen en dat is dus 1ug. Overigens zit er dus ook vitamine D in kruiden, bijvoorbeeld paardenbloem. In kleine hoeveelheid, dat wel. Vitamine D is een vitamine die alleen in olie oplosbaar is. Dus als je wilt supplementeren, altijd voor oliebasis kiezen. Maar die moet je eigenlijk alleen gebruiken bij medische noodzaak. Je kunt het laten testen via bloed, er zijn referentiewaarden voor konijnen bekend. Een waarde <42,5 nmol/L is bij konijnen een tekort, wat ik zo snel kon vinden. Als je gaat rekenen met mensen waarden dan heb je 800IE per dag nodig om een waarde >50 te krijgen. Laten we even zeggen dat een mens gemiddeld 70 kilo weegt (als ik even een gemiddelde neem van man/vrouw), die een normaal BMI heeft. Dan hebben konijnen 0,5 ug/23IE per dag nodig, voor een gemiddeld konijn van 2kg. Zie bovenstaande, dan kom je met alleen brok al op genoeg uit.
  12. Klinkt nogal hormonaal, kan door het voorjaar komen. Ze zijn niet gecastreerd denk ik? Ze zijn inderdaad een beetje aan het klooien met de rangorde, dat is wel iets wat je in de gaten moet houden hoor. Check ook goed op ander gedrag, misschien is een van beiden ziek?
  13. Een muis kan door alles heen waar jij je pink in kunt steken, gaas dat hen tegen houdt ga je niet vinden met de juiste dikte. Muizen kunnen inderdaad ziektes overbrengen, dus daar moet je rekening mee houden in de manier hoe je de konijnen voert. Geen volle bak brokjes, maar liever een portie geven die ze binnen een half uur op hebben (in principe zijn ze nog sneller hoor, 10-20 is normaal).
  14. Wordt te warm in de zomer/zon, dus dat zou ik nooit overwegen, als het groot genoeg is dan zal het met de ammoniaklucht wel meevallen, maar dat is bij kleine ruimtes wel een probleem. Een constructie maken waarbij het (gedeeltelijk) weg kan is zeker aan te raden dus.
  15. Ik denk dus meteen het is voorjaar, misschien scheidt het niet gecastreerde konijn hormonen uit die de ram ruikt? Het is niet dat hij alles verleerd is 😉 Wonden wil je niet, al denk ik dat de ram gewoon te hardhandig vastgrijpt in dit geval. Het is best normaal om met de bek vast te grijpen in de nek tijdens het rijden. Maar de risico's die het oplevert, denk aan abcessen enzo, dat wil je niet natuurlijk. Als de situatie verder stabiel is zou ik castratie overwegen van de voedster, als dat niet zo is, 2 koppels maken.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .