Ga naar inhoud

Kolino

Moderators
  • Items

    4.946
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    26

3 Volgers

Profiel informatie

  • Geslacht
    Vrouw

Recente bezoekers van dit profiel

5.160 profielweergaven

Kolino's prestaties

Konijnoloog

Konijnoloog (6/6)

  1. Het heet denk ik werkgroep konijnen, maar dat is echt voor dierenartsen. Een konijnkundige dierenarts weet dan echt wel wat je bedoelt. Ja de tube zie je wel op de röntgenfoto maar als het goed is kun je de kieswortels dan nog wel zien, want daar zit de tube niet. Coccidiose heeft een cyclus, dus het kan zijn dat je net op het verkeerde moment test en dan niks vindt. Dit kun je ondervangen door van meerdere dagen keutels te verzamelen, maar ik weet niet hoe grondig een dierenarts test, want als je net een keutel hebt zonder, dan vind je het ook niet. Dat van dierenartsen die je maar lastig vinden, dat ken ik, de een kan dat wat beter verbergen dan de ander. Uiteindelijk gaat het er om dat het konijn goed geholpen wordt.
  2. Snap ik, je kunt er echt voor kiezen om ze tot bepaalde hoogte te laten snotteren en niezen als het chronisch is geworden. Daar maak je gewoon duidelijke afspraken met de dierenarts over. Zeker als het snel terugkomt na behandeling of behandeling niet helpt of de bijwerkingen erger zijn dan de kwaal, dan is dat een legitieme overweging. Je wilt immers ook nog antibiotica kunnen inzetten als het echt nodig is. In jouw geval, omdat er vocht te zien was, zou je een keertje controle kunnen doen met stethoscoop, de dierenarts kan vast horen of de longen weer schoon zijn. Dan hoef je de rest voorlopig niet te doen. Dat de longen weer vrij zijn en hij niet benauwd, dat is het belangrijkste!
  3. Hoe reageert ze op de fenbendazol? Ga er vanuit dat het prednisolon is, houd er rekening mee dat de weerstand een opdonder krijgt en dat je dus ook tijdelijk een verslechtering kunt zien. Mag je fenbendazol nog langer doorgeven? Bijvoorbeeld dat je de 3 maanden volmaakt? Je verhaal komt op mij niet heel positief over, maar het kan zijn dat het allemaal minder negatief is dan het lijkt. Normaal wil je met een maand wel verbetering zien, oprekken tot 3 maanden vind ik realistisch als de situatie houdbaar is. Ik vind het wel apart dat je de ogen pas na bijna 2 maanden mag behandelen. Is er iets veranderd? Ik ben benieuwd of het nog iets doet met het oog. In mijn ervaring kunnen (bijna) blinde konijnen zich gelukkig prima redden. Maar kijk vooral naar hoe ze het overall doet, heb je een blij konijn, dat genoeg eet en zichzelf op gewicht en schoon kan houden?
  4. Ja inderdaad, ik snap je gevoel wel hoor. Zeker als je helemaal niet weet wat er is of waar je moet zoeken. Je kunt wel intuberen tijdens een foto of ct, maar hoe je dat vervolgens tijdens een gebitsbehandeling doet? Dan zit die tube in de weg, dus de vraag is dan, hoe realistisch is dat? Misschien kan je eigen dierenarts overleggen met de dierenarts van Wilhelminapark. Als het goed is, is er ook een groep van dierenartsen met bijzondere interesse in konijnen die met elkaar overleggen. Wie weet hebben die nog een idee? Mijn ideeënbron is wel opgedroogd, ontlastingsonderzoek is voor de konijnen geen probleem. Maar coccidiose vaststellen is best lastig. De soort waar ik het over had nestelt zich in de dunne darm trouwens. Ik kan behalve voeding verder perfectioneren niet echt iets verzinnen wat niet ook negatief uit kan pakken. Daar heb je echt even een inventieve dierenarts voor nodig.
  5. Ik vroeg me dus af, is er misschien medicatie geweest die iets met het spijsverteringskanaal gedaan kan hebben, maar dat zou met AB en pijnstilling wel kunnen, al zou ik dat met een paar dagen pijnstilling niet verwachten, of je moet het op een lege maag gegeven hebben, maar daar ga ik niet van uit. Weegbree mag je zowel gedroogde als verse geven. Oregano is vers handiger, maar als je aan groffe gedroogde oregano kunt komen (niet die wij zelf in de keuken gebruiken), dan zie ik niet waarom dat niet zou kunnen. Ik heb nog even gekeken, maar er is een vorm van coccidiose die afvallen kan verklaren zonder diarree. Je verhaal verder lezende, denk ik, hebben ze niet weer wormen? Die keutelvorm kan ook veranderen door een worminfectie. Dat lijkt qua vorm ontzettend op megacolon. In andere gevallen zie je bij teveel brok meestal plakpoep of blindedarm keutels die blijven liggen. Omdat dat soort stoffen vooral naar de blindedarm gaan. Bij megacolon is alle poep afwijkend trouwens, niet alleen de ronde keutels. Is het oog al bekeken met kleurstof? Dat zou je nog kunnen doen om letsel uit te sluiten en/of naar een simpele oogzalf kunnen vragen. Kijken of het daarmee over gaat. Heel ver gezocht zou er een infectie in het maag-darmkanaal kunnen zijn met een bacterie die door zichzelf te wassen bij het oog is gekomen. Maar wat ik al zeg, heel ver gezocht. Alles bij elkaar opgeteld zou ik beiden met fenbendazol behandelen en het oog met een simpele oogzalf. Kijken hoe het dan na 2 weken gaat. Je konijn is gevoelig voor narcose, als in dat ze stopt met ademhalen? In zo'n geval kun je het beste eerst al het andere uitsluiten en dan pas het risico aangaan. Ik zou dat ook doodeng vinden, maar soms kun je niet anders natuurlijk. Zeker problemen in de kaak kun je op andere manieren echt niet zien, of het moet ver gevorderd zijn en dan is de overlevingskans echt een stuk minder.
  6. Brrr ja, konijnen houden kost je echt een paar levensjaren! Ik vind de eerste en de laatste het engste, maar Lodewijk die aan Scarlett likt, leef je nog?, is ook niet grappig.
  7. Ik heb jaren Beaphar nature gegeven, maar sta eigenlijk op het punt om naar een andere brok over te stappen. Juist omdat het moeilijker wordt om het te voeren en ik liever heb dat er goed gegeten wordt. De meeste konijnen vinden deze brok niet zo lekker namelijk. Bij megacolon is het sowieso zoeken naar de juiste brok, graanvrij, als in geen tarwe, gerst of andere granen met gluten is aan te raden. Haver kan wel, in mijn opinie, zeker als ze gewicht verliezen, maar dan zou ik dus haver de plant geven, dus als een soort hooi. Ook de brok van bunny nature (bijvoorbeeld konijnendroom) is wel prima om te geven (ondanks dat daar een klein beetje graan in zit). Wel een stuk duurder. Ik zou bij megacolon wel voor een goede geperste brok gaan. Megacolon konijnen hebben moeite met voedingsstoffen opnemen, dus het is belangrijk dat ze kwaliteit binnen krijgen en waar het kan groente aanbieden. Je zult merken met de jaren dat je steeds aanpassingen moet doen in wat wel en niet gaat qua voeding. Voor gebitsfotos is inderdaad een roesje nodig. Je zou eerst kunnen kijken of er iets in het maagdarmkanaal niet goed zit. Oregano en weegbree zou ik bij twijfel inzetten, dat kan geen kwaad. Is voor beide konijnen goed. Weegbree heeft dezelfde kauwbeweging als hooi, voor haver geldt een beetje hetzelfde. Het is allemaal een beetje diffuus, niet goed herleidbaar waar je moet zoeken. Weersveranderingen hebben veel invloed op konijnen met een rugzakje, dus zo simpel kan het ook zijn. Welke medicatie heb je na de castratie gegeven en hoeveel en hoe lang? Het zou nog zoiets stoms als een irritatie van het slijmvlies van het maagdarmkanaal kunnen zijn.
  8. In jouw geval gebitsfotos (is inderdaad met röntgen) of een ct-scan. Weet niet wat ik zou kiezen. 10 maanden is wel jong voor zoveel problemen. Bij haar vriendje, is de megacolon aangeboren en zo ja, zijn ze familie? Niet dat ik denk dat zij het ook heeft, maar megacolon kan ontstaan ook na een wormbesmetting en ze zijn gevoeliger voor dingen als coccidiose, wormen en gisten etc. Keutels worden inderdaad wat donkerder met meer brok. Ze is 20 gram aangekomen in 2 weken? Ik moet nog aan coccidiose denken, gezien de leeftijd, maar de symptomen zijn niet zo passend, heel soms zijn de keutels alleen ietsje natter (bij megacolon zie je dat eigenlijk altijd, dus die zijn geen goede referentie). Hooi laten staan doet mij denken aan gebit of pijn. Hoeveel groente zijn ze inmiddels gewend? Zit te denken of je daar wat mee kunt, ik maak veel gebruik van kruiden en planten als konijnen problemen hebben. Eventueel zou je een deel van de brok (het aanvullende deel) kunnen vervangen voor een "hooibrok". Of een brok waar het eerste ingrediënt een hooisoort is, of een brok die echt uit hooi bestaat (ik weet dat er bijvoorbeeld brokken op basis van timothy hooi bestaan). Het moeilijke is, geen hooi eten heeft invloed op de darmen, het klinkt eigenlijk of er toch te weinig in gaat. Iets wat je niet goed maakt met nog meer brok. Ik denk dat je dit met de juiste groente en kruiden wel deels kunt compenseren. Natuurlijk is oorzaken uitsluiten belangrijk. Wat ik nog zit te denken, er was ooit een verhaal van een voedster die na castratie problemen kreeg. Hoe het precies zat weet ik niet meer, maar zie je tekenen dat er ergens pijn zou kunnen zitten? Littekenweefsel, iets van een ontsteking? Ik hoop dat je de oorzaak gauw vindt.
  9. Zou je gevoel van het gebit volgen, soms drukt een kieswortel van binnenuit in dat gebied ergens tegenaan waardoor het oog gaat tranen. Wel gewoon de kuur afmaken tegen e.c./wormen. Hoe oud is je voedster en hoe zien de keutels er uit? Zie je daar ergens problemen?
  10. Je kunt zelf niet diep genoeg kijken, dus ik durf niet te stellen dat er niks zit. Het enige wat ik toelaatbaar vind is als de gewone huisvlieg zit te klieren en ze daar op reageren. Na aaien zie ik het ook wel regelmatig, zeker bij het verharen, als er een haartje in het oor komt daardoor, bijvoorbeeld. Hoeveel dagen heb je gekrab gezien? Het is niet verklaarbaar dat het ineens weg zou zijn, zeker met een vakantie in het vooruitzicht, dan zou ik een dag met jezelf afspreken, tot wanneer je het aankijkt en als je niet zeker bent toch een controle laten doen. Omdat ze daarna maar kort iemand zien per dag, dan heb je te weinig controle.
  11. Ik zou wel eerst laten kijken wat je moet behandelden. Je weet nog niet wat het is, er kan ook iets anders zijn, wat een andere behandeling vraagt.
  12. Het kan puur ouderdom zijn, afvallen, spiermassaverlies en ouderdomsstaar kunnen op die leeftijd allemaal voorkomen zonder dat er verder iets aan de hand is. Maar ja, ik weet ook, als je gevoel zegt er klopt iets niet, dan is dat vaak zo. Voor nu zou eerst wat extra brokjes geven een optie kunnen zijn, kijken of hij daarmee stabiel blijft. Het zegt in ieder geval wel dat je rekening moet gaan houden met afscheid nemen, voor de groepsdynamiek geen fijn vooruitzicht.
  13. Als het is wat je denkt, dan geef je voor je weggaat de eerste pipet, beetje afhankelijk van hoe lang je weg bent, ben je alweer terug voor de volgende (mocht dat nodig zijn). Beetje afhankelijk van de mijt en de hardnekkigheid heb je 1 tot 3x een pipet nodig per konijn, maar er zit een aantal weken tussen die pipet momenten.
  14. Check de ogen eens goed, ziet ze nog wel goed? Ik zie hier wel wat mogelijke scenario's, passief agressief noem ik het, kan territoriaal zijn, maar ook dus slechte ogen. Wat ze laat zien is meer een pas op, kom niet verder dan dit. Ga je net over die grens dan pakken ze je vast om weg te duwen. Meestal is is oppervlakkig en niet doorbijten. Ik begrijp dat je je daarbij ook zorgen maakt over de kinderen, wat ik zelf doe is rustig praten en goed naar de lichaamstaal kijken. Eigenlijk zie je dit wel aankomen, tenzij je jezelf onvoorspelbaar opstelt. Ik denk dat ze afleiden als je gaat schoonmaken een optie is, bijvoorbeeld een stuk ren schoonmaken waar ze op dat moment niet zijn, ze daansr iets te doen geven met lekker eten, groente of een gezonde snack, zodat je ongestoord verder kunt ( op de plek die al schoon is dus). Of ze eten belangrijker vinden dan waar jij mee bezig bent ligt een beetje aan de konijnen. Proberen kan altijd. Je zou je kinderen ook spelletjes met ze kunnen laten doen. Beetje afhankelijk van wat ze leuk vinden. Voermatten, stapel bekertjes, voerbal, puzzles. Zij kunnen het dan vullen/klaarzetten en de konijnen helpen om het goed te doen.
  15. Zou inderdaad even naar de dierenarts gaan voor een checkup, dan kun je nog voor de vakantie de behandeling starten. Dit is niet iets waar je de oppas extra mee moet belasten. Zeker als je langer weg bent is het beter om te weten wat het is.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .