Spring naar bijdragen

Kolino

Members
 • Aantal bijdragen

  543
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

 • Days Won

  1

Kolino last won the day on 11 September 2019

Kolino had the most liked content!

Waardering in de gemeenschap

43 Uitstekend

2 Volgers

Over Kolino

 • Rang
  Burchtenbouwer

Profiel informatie

 • Geslacht
  Vrouw

Recente profielbezoeken

874 profielweergaven
 1. Dan zou je nog voor Yogi kunnen gaan, je weet wel die beer. Die is wel bruin :) Mellow klinkt erg leuk!
 2. Ik had daar eerlijk gezegd niet aan gedacht @Evee Gelukkig is er dan weer wetgeving die zegt dat, omdat er geen middelen zijn, er gebruik gemaakt mag worden van medicijnen voor andere dieren. Veel medicatie is toch ook op konijnen getest (als proefdier), ondanks dat het dan voor een ander dier bedoeld is?
 3. Helaas is het zo dat er geen speciale pijnstillers voor konijnen in de handel zijn. De dagelijkse hoeveelheid voor een KONIJN (geen hond, geen kat) is 0,5mg per kg lichaamsgewicht. Orale pijnstilling werkt bij een konijn maar 12 uur, vandaar dat je het 2x per dag geeft. Bij honden en katten is dit 1x per 24 uur, als ik mij niet vergis. Zo uit de openingspost te lezen wordt het konijn voor blaasontsteking behandeld. Zoals de topictitel al zegt: " 0,5mg/kg" dat klopt helemaal als dagdosering. @Mijntje60 heeft 0,5 mg per ml, dus geef je 3,5 (want het konijn weegt 3,5 kg) x 1ml (want er zit 0,5mg in 1ml) per dag aan dit konijn. Verdeelt over 2x is dit dus 1,75ml per 12 uur. Voor de zekerheid de dierenarts even bellen of de dosering dan klopt kan natuurlijk geen kwaad 🙂
 4. Volgens mij gaat het hier inderdaad om novacam kat. Als ik het goed zeg is 0,67 ml (afgerond) hond hetzelfde als 2ml kat. Het is dus eigenlijk een hele lage dosering. Per dag geef je maximaal 0,5mg per kilo. In jouw geval geef je dus maximaal 3,5 ml per dag, zoals al eerder werd aangegeven. Verdeeld over 2 keer is dat dus inderdaad 1,75ml per keer. Je kunt ook lager doseren, dan kom je ongeveer op de helft uit. Weet je zeker dat je niet 2x daags 1ml moet geven?
 5. Het klopt inderdaad dat konijnen 2x daags een hoge dosis orale pijnstilling krijgen. Er moet minimaal 8 uur tussen zitten, heb ik me laten vertellen. Ik dacht dat de injecties langer werken dan orale pijnstilling, maar misschien dat iemand anders dat zeker weet. @Pomme Als ik je profielfoto zie vraag ik me af, is het rechter konijn op de foto de voedster?
 6. Jeetje, wat naar! Hoe is het nu met zijn vriendinnetje? Het lijkt me goed om even met een konijnkundige dierenarts te overleggen wat het geweest kan zijn, dan kunnen jullie samen een inschatting maken of er voor haar nog een behandeling moet worden opgestart of niet. Mocht het RHD zijn dan kun je volgens mij nu niks doen, want ze is pas ingeënt. Dus dat is afwachten. Zelf zou ik in zo'n situatie vragen of een ontlastingsonderzoek van zijn vriendinnetje zinvol kan zijn, dat kan uitsluitsel geven over wormen en andere parasieten. Heel veel sterkte met het verlies van Dim!
 7. Het kan ook nog een (midden)oorontsteking zijn, maar gezien de ogen is de kans op E.C. wel heel groot. Is het al gelukt om een afspraak bij de dierenarts te maken?
 8. Ik kan me goed voorstellen dat je wilt weten wat er is gebeurd. Ik zit ook te denken aan een verstikking, al dan niet veroorzaakte door de onderliggende ziekte. Of je een autopsie doet of niet, je haalt je konijn er niet mee terug. Voor het overgebleven konijn is het wel fijn om te weten dat het niet besmettelijk is. Er zijn meer opties dan alleen in de tuin begraven. Je hebt dierencrematoria en begraafplaatsen. Met een verhuizing op handen geeft een individuele crematie misschien wat rust. Je krijgt dan na de crematie de as terug en dit kun je dan meenemen naar je nieuwe huis. Zorg je wel dat je haar koelt houdt, ook al is het nu niet heel warm, ontbinding gaat best snel! Hoe dan ook, heel veel sterkte met het verlies!!!
 9. Ik denk niet dat dierenartsen in deze tijd aan huisbezoeken doen, anders dan zou je dat nog kunnen overwegen. Zonder een filmpje van de aanvallen kom je denk ik niet onder een bezoekje aan (of van) de dierenarts uit. Het kan van alles zijn. Ook epilepsie bij konijnen heeft een oorzaak. Dat kan E.C. zijn, maar ook heel iets anders. Ik zou eerst eens bellen met de dierenarts, overleg niet alleen met de assistente maar vraag of de dierenarts jou belt op het moment dat het hem/haar uitkomt die dag. Bespreek waar je mee zit en dat je hem geen onnodige stress wilt bezorgen. Niets doen is toch ook geen optie?
 10. Of het kan, ligt aan de halfwaardetijd van fenbendazol. Ik heb het even opgezocht en dat is 13 uur voor konijnen. 4 uur is dan toch wel een behoorlijke lange tijd om het medicijn volledig binnen te krijgen. Je kunt natuurlijk altijd even aan je dierenarts vragen wat die er van denkt. Ik vind het nog niet zo'n slecht voorstel om het op een deel van de biks te doen en als dat op is de rest te geven.
 11. Helemaal met Eefje eens, met van dat vieze spul als fenbendazol moet je gewoon echt even doorpakken. Het ene konijn is wat makkelijker dan de andere maar met fenbendazol is het hier altijd tegenstribbelen geweest. Omdat ik het altijd alleen moet doen zet ik het konijn meestal klem met mijn arm tegen mij aan en zorg dat ik met de hand van diezelfde arm ook het kopje kan sturen/stil kan houden. De andere hand heb ik dan vrij voor de spuit. Hoe sneller je werkt hoe beter, maar zorg ook dat je zelf rustig bent, want dan gaat het makkelijker. Wat je eventueel nog zou kunnen proberen is het te vermengen met ongezoete appelmoes. Niet de meest gezonde oplossing, maar voor die korte tijd wel te overzien.
 12. Het kan van alles zijn. E.C. is wel het meest voor de hand liggende, maar er zou ook iets met de nieren kunnen zijn of iets in het koppie kunnen zitten. Tijd om een afspraak bij de dierenarts te maken en je zorgen te delen. Daar kun je mogelijke oorzaken laten uitsluiten ( denk aan bloedonderzoek, röntgen, echo) en mocht daar niks uit komen, dan kun je eventueel overleggen of je toch een behandeling mag starten alsof het E.C. is.
 13. @Lene Mocht je facebook hebben, er is een facebookpagina "help ik heb een charlie konijn". Daar zitten allemaal mensen met konijnen met megacolon en dus veel ervaringen en tips die je misschien wel verder kunnen helpen. Water geven uit een spuitje is een goed idee, lactulose (laxatract) wordt ook vaak gebruikt. Je zorgt er hiermee voor dat er meer vocht in de darmen komt en de ontlasting zachter wordt en makkelijker naar buiten komt. Je wilt NU weten wat er aan de hand is, of er nog beweging in de darmen zit... gezien de opgezwollen buik vrees ik dat er nog maar weinig of geen activiteit is. De enige die dat goed kan bepalen is een dierenarts. De volgende medicatie moet je altijd in huis hebben: laxatract, metocloral (emeprid), cisaral, pijstillers en eventueel nog simeticon (infacol). Als je niet weet wat er aan de hand is zijn laxatract, pijnstillers en simeticon veilig om te geven. Cisaral en metocloral kunnen complicaties geven bij een verstopping, al zal in de meeste gevallen toch worden gekozen om deze middelen te geven. Dwangvoeding wil je eigenlijk ook pas geven als het konijn door een dierenarts is gezien. Dit om te controleren of de maag wel of niet gevuld is. Ik hoop dat je inmiddels je vertrouwde dierenarts hebt kunnen bereiken! Want dit is wel een gevalletje SPOED! Ik snap heel goed dat het frustrerend is als er geen goede dierenarts in de buurt is en je dan verwarrende adviezen krijgt. Daarom is het denk ik wel goed om je ervaringen te kunnen delen met andere baasjes die ook een megacolon konijn hebben.
 14. Als ik naar het weerbericht van komende week kijk, dan zou je je konijn nu nog naar binnen kunnen halen. Besef wel dat eenmaal binnen, ze pas in mei (rond de ijsheiligen) weer naar buiten kan! Een gezond konijn kan prima tegen onze winters hoor, maar het zou natuurlijk wel fijn zijn als ze lekker tegen iets warms aan kan kruipen. Ik begrijp uit je verhaal dat ze geen maatje heeft, ga je dan zelf nog regelmatig bij haar zitten, ook als het vriest dat het kraakt? Heb je een snugglesafe waar ze lekker tegen aan kan kruipen? Of misschien nog wel leuker, zou je haar een vriendje kunnen geven zodat ze niet meer alleen buiten hoeft te zitten?
 15. Dat ligt er helemaal aan hoe hoog je zelf de verwarming zet. ongeveer 5 graden onder de dag temperatuur, is zeker acceptabel. Dus bij 20 graden zou dat een minimale buitentemperatuur van 15 graden betekenen of een temperatuur vergelijkbaar met de nachttemperatuur in huis, maar die zal ook tussen de 15 en 17 graden liggen. Als het een keertje 13 graden is, dan is dat ook niet zo'n ramp, maar binnenkonijnen maken niet zo'n dikke wintervacht aan, dus veel kouder moet het echt niet zijn. Mijn advies zou zijn, bekijk het van dag tot dag of ze wel of niet naar buiten kunnen. Praktisch gezien zullen ze dan in de wintermaanden niet of nauwelijks naar buiten kunnen.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .