Ga naar inhoud

Sammy is ziek😞 vocht in buik


Aanbevolen berichten

Hi iedereen!

Met één van mijn konijnen  gaat het niet zo goed, ik zal eerst wat achtegrond informatie delen. Het gaat om Sammy. Sammy is een rammetje en is ongeveer 9 jaar oud. Sammy is gecastreerd en leeft samen met een vrouwtje (Puck) van dezelfde leeftijd, ze kunnen goed met elkaar overweg. Ze verblijven buiten in een hok met een grote ren erbij. 

 

Het gaat alleen helaas niet zo goed met Sammy😔

Uit het niets had hij ineens een hele grote en dikke harde buik. Eerst dachten we dat hij iets te dik was, maar al snel bleek het om een medisch probleem te gaan. De buik werd steeds groter dus zijn we naar de DA gegaan. De DA concludeerde dat het vocht is. Dit vocht is naar het lab gestuurd om te kijken wat er uit komt. Het vocht (dus de dikke buik) komt van een verhoogde bloeddruk. Het bloed wordt niet goed weggepompt, dit duidt op hartfalen.

 

Deze kwaal is niet op te lossen, maar we hebben wel vochtafdrijvers gekregen zodat hij wat dunner wordt. Helaas slaat dit niet aan.

 

Sammy zelf is nog vrolijk, eet nog, is nog nieuwsgierig. Het enige waar hij lasti van heeft is die dikke buik. Hij lijkt geen pijn te hebben maar door die buik kan hij zichzelf niet meer goed wassen, en valt hij soms om op zijn rug en komt hij niet meer overeind (dit komt waarschijnlijk omdat hij zichzelf probeerd te wasssen en dan omvalt). Dit is wel is in de nacht gebeurd als we slapen, dus dan ligt hij een aantal uur achter elkaar op zn rug. Niet wat je wilt natuurlijk.

 

de DA ziet geen verdere stappen behalve evt een gespecialiseerde kliniek, maar de kans dat zij iets vinden is erg klein agz je bij een konijn de bloeddruk etc. kan opmeten.  Dus volgens de DA is de volgende stap euthanasie. Maar dit vind ik lastig aangezien hij nog zo vrolijk is, en niet laat zijn dat hij ziek is.

 

Iemand advies/ervaring hiermee?

 

IMG-1775.avifIMG-2262.pngIMG-2264.pngIMG-2265.png

aangepast door Evee
titel aangepast zodat duidelijk is wat het betreft
Link naar reactie
Delen op andere sites

Jeetje, wat heftig. Ik heb dit nog nooit gezien. Hier zitten echter wel veel mensen met ervaring met heel veel konijnen (vrijwilligers bij de konijnenopvang), dus ik hoop dat dit probleem bekend is. Binnen Nederland staat de Wilhelmina kliniek in Utrecht het best aangeschreven als het gaat om lastige gezondheidsproblemen bij konijnen.

Mogelijk kan je dierenarts met hen overleggen?

 

Heel veel sterkte voor jou en voor Sammy.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee wijzigde de titel naar Sammy is ziek😞 vocht in buik
8 uren geleden, Mare_ zei:

Maar dit vind ik lastig aangezien hij nog zo vrolijk is, en niet laat zijn dat hij ziek is.

Kijk wat Kolino schreef in dat topic. Als medicijnen niet helpen probeer het dan met de kruiden zoals zij die aanraadt: bijv. verse paardenbloemen. Volop te vinden.

Er staat nog meer bij.

Maar wat een heftig gezicht joh, dat hij opgezet is. 

Mensen die vocht vasthouden, moet je op rantsoen zetten. Dat wil zeggen dat ze dan niet onbeperkt vocht mogen. Heeft de DA daar wat over gezegd? Dat had mijn man eerst ook met zijn hartproblemen. Nu mag hij weer normaal drinken.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat heftig! 
 

Het is zo moeilijk om dan te beslissen of/wanneer je hem moet laten inslapen. 😞

 

Je dierenarts zou inderdaad nog met Dierenkliniek Wilhelminapark https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl kunnen overleggen of met het universitair ziekenhuis van universiteit Utrecht https://diergeneeskunde.nl/klinieken/gezelschapsdieren/vogels_bijz_dieren/ (konijnen vallen in de categorie bijzondere dieren).

Dat wordt vaker gedaan, dat dierenartsen met hen overleggen.

 

Sterkte

aangepast door Lienappelsien
  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat heeft de dierenarts gezegd over ruimte in de buik voor andere organen? Ik vind dit eigenlijk geen houdbare situatie. Vochtafdrijvende medicatie zou levensverlengend moeten zijn, maar het is uitstel van executie, je geeft al aan dat het niks doet. Wordt er ook iets bloeddruk verlagend gegeven? De vraag die je jezelf moet stellen is, hoe ver ga je? Ga je door tot hij wel gaat lijden?

 

Natuurlijk kan ik kruiden en planten noemen die kunnen helpen, maar als er constante aanvoer blijft lost dat niets op. Gezien de medicatie niet aanslaat, heb je inderdaad alleen de optie, kan de specialist tijd kopen of zorg je er bij voorbaat voor de het geen lijdensweg wordt?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zie net dat mijn bericht is gelinkt. Mijn konijn had ook vocht in haar buik. Waarschijnlijk van de lever afkomstig. Leverfalen dus. Ze liet het verder ook niet blijken. Maar bij het inslapen was ze als eerste heel snel weg. 

 

Heel eerlijk? Als het mijn konijn zou zijn, had ik hem al laten gaan. Ze zijn er zo verdomde goed in om te proberen te laten zien dat het prima gaat. 

Ik ben het dan ook met Kolino eens. Naar mijn eerlijke mening, is dit geen houdbare situatie meer voor je konijn. En aangezien de medicatie niks doet. En je konijn al 9 jaar is... denk ik dat het het eerlijkste is om hem niet langer te laten afzien met zo'n enorme buik. Sorry :-( 

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

4 uren geleden, Domino zei:

denk ik dat het het eerlijkste is om hem niet langer te laten afzien met zo'n enorme buik. Sorry :-

Mee eens. Ik las juist zaterdag ergens in het nieuws dat een dierenarts zei dat mensen over het algemeen te lang doorgaan met behandelen.

Ik ben het volledig met hem eens. Mijn grens zou ik allang getrokken hebben. Een konijn moet konijn kunnen zijn en een ontspannen konijnenleven kunnen leiden en dan leiden met een korte ei en niet met een lange ij. 

Maar zo redeneer ik misschien omdat we al veel dieren gehad hebben en die ook in hebben moeten laten slapen. Daarna namen we weer andere dieren maar je vergeet je oude maatjes niet en dat hoeft ook niet.

Ik heb hier een link. Het is niet het artikel dat ik bedoelde maar er staat hetzelfde in:

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een dierenarts nog nooit te lang door zien gaan bij mijn dieren. Wel merk ik dat euthanasie bij dieren binnen 5 minuten beslist kan zijn, maar dat als mensen ondragelijk lijden dit veel langer moet duren, dagen, weken, maanden, jaren of het mag helemaal niet. Dit verschil snap ik dus niet.

 

Bij konijnen moet je soms echt naar de feiten kijken en niet naar gedrag. Het zijn meesters in het verbergen van pijn. Niemand wil afscheid nemen van een dier dat nog vrolijk oogt. Ik heb dat ook moeten doen, dat is echt de hel, maar als je in een situatie komt die echt niet meer goed komt, dan moet je wel, juist om lijden te voorkomen. 

 

Je kunt voor je gemoedsrust en om zeker te weten dat het niet goed komt naar een specialist, maar als die aangeeft het niet op te kunnen lossen, kies dan de weg van euthanasie,hoe moeilijk ook.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hey iedereen,

 

bedankt voor al jullie tips. We hebben geprobeerd om met vochtafdrijvende groentes de buik op natuurlijke manier af te laten nemen maar helaas werkte het niet.


Sammy heeft tot vanochtend nog vrolijk en blij rondgelopen. Uiteindelijk hebben we wel besloten om hem in te laten slapen omdat het leven oncomfortabel is met die buik voor hem en na dat we hem weer op zijn rug aantroffen.
 

Sammy is helaas vanochtend onverwachts ingeslapen. Hij is weer omgevallen tijdens het wassen en kon niet meer overeind komen. Viel constant om, het was niet realistisch meer en hij had veel pijn. Hij is uiteindelijk 11 geworden en heeft zijn laatste daagjes nog vrolijk rondgehuppeld. Je moet ook realistisch tegenover jezelf blijven en niet uit egoïsme keuzes maken. Dit was echt de druppel, en het is beter zo. 
 

Helaas is het andere konijn nu alleen. Deze hebben we goed afscheid laten nemen zodat ze niet naar Sammy gaat zoeken. Maar weet iemand van jullie een alternatief voor een “leen konijn”. We willen stoppen met konijnen houden maar onze lieve Puck niet weg doen (was sowieso een opgave wordt agz ze 11 is). Zelf kan ik dit concept alleen vinden in andere landen

 

  • Verdrietig 4
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat verdrietig dat  je Sammy uiteindelijk toch hebt moeten laten gaan. Heel veel sterkte ❤️.

 

Veel konijnenopvangen zijn bereid om het konijn dat je adopteert kosteloos terug te nemen als je aangeeft dat je je senior wil koppelen.

Het is namelijk heel moeilijk om op een ethische manier te stoppen met konijnen. Bijna niemand wil een konijn dat je al heel lang hebt afstaan en een konijn alleen laten is zeer ongewenst.

 

Je geeft dan van te voren aan dat de opvang wat je wil en zij gaan dan Puck koppelen. Soms wordt er gekozen voor een jonger konijn dat over een paar jaar goed makkelijker te herplaatsen is, maar wel goed matched, soms wordt er gekozen voor een andere senior of moeilijkere plaatser. Hou er rekening mee dat je je ook weer aan dat nieuwe konijn kan hechten en dat je die dan uiteindelijk toch niet wil opgeven.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

@bunnyempress ja precies! Bedankt voor je reactie, ik heb al wat mailtjes gestuurd maar dan weet ik dat het vaak iig wel mogelijk is. 

 

Het hechten aan het nieuwe konijn.. ja dat kan natuurlijk en is hartstikke logisch, maarja ik woon nog bij mijn ouders en ik kan hun niet verplichten om konijnen te houden dus ik zal het wel moeten opgeven (tenzij ik dan inmiddels een eigen plekje heb natuurlijk).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Verdrietig! Maar jullie hebben Sammy verder lijden bespaard. Hij heeft wel een mooie leeftijd bereikt. Sterkte.

 

Lief en fijn dat je meteen aan zijn vriendinnetje denkt. Bij goede konijnenopvangen zijn er plaatsingsvoorwaarden. 1 daarvan is dat als 1 van de konijnen dood gaat, het andere konijnen een nieuw konijnenmaatje moet krijgen of dat het konijn anders terug moet naar de konijnenopvang. Dus als jullie nu een maatje adopteren en jullie huidige konijn gaat eerder dood, dan ben je zelfs verplicht om het ‘nieuwe’ konijn terug te brengen als je hem niet gaat koppelen. 
 

Leg de situatie gewoon uit aan de konijnenopvang. Zoals @bunnyempress al aangaf is dit eigenlijk de enige manier om met konijnen te stoppen. Goede konijnenopvangen horen dus regelmatig van baasjes die in een vergelijkbare situatie zitten.

 

Hier vind je een lijst:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .