Ga naar inhoud

Op zoek om een 'spuitje' te voorkomen


Aanbevolen berichten

Mijn konijn Roosje die al 6 jaar bij me woont, en ik denk ongeveer 8 jaar oud is, heeft ernstige gezondheids problemen waar ik niet uit kom. De dierenarts stelt voor om een spuitje te geven en die richting gaat het snel op. Ik weet niet eens wat er aan de hand is en zou op zijn minst iets willen proberen.

 

- In een half jaar tijd ongeveer 1/4 van lichaamsgewicht verloren terwijl ze genoeg eet.

- Drinkt te veel en te vaak water. (nu minder)

- Kan haar plas niet inhouden en laat het gaan.

- Kan niet meer lopen en sleept zichzelf voor op voorpoten. (begon subtiel; nu ernstig)

- Linkerachterpoot lijkt verlamd en staat scheef en laat ze achter zich aan slepen. Rechterachterpoot is ook niet functioneel.

- Plast zichzelf onder en wordt dus constant vies.

- Volgens bloedtest heeft ze bloedarmoede.

- Heeft een jaar geleden infectie (niezen / snotteren) gehad in luchtwegen die nu weg lijkt te zijn.

- Ook heeft ze recentelijk twee keer een soort van epileptische aanval gehad (5-15 seconden).

 

Over een periode van ongeveer een half jaar is het stukje bij beetje ernstiger geworden.

 

De dierenarts houd het mogelijk dat een tumor haar zenuwen aantast waardoor signalen van/naar haar achterpoten niet goed meer werken. Zou ook het verlies van gewicht kunnen verklaren. Om een scan te maken schijnt narcose nodig te zijn die ze zeer waarschijnlijk niet zou overleven vanwege haar verzwakte staat. Elk bezoek bij de dierenarts krijg ik andere dingen te horen en heb nergens ook maar een idee van wat er mis zou zijn.

 

Ze is nog steeds een vreetzakje en eet genoeg. Is nog levendig en wil nog, maar kan niet omdat ze niet meer kan lopen en heel ongemakkelijk zit (ze zit op haar staart).

 

Elk advies dat ook maar een piep klein beetje helpt zal ik enorm waarderen.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Zou het niet EC kunnen zijn? 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/Encephalotozoon-cuniculi-EC-Konijn

 

Heb je al medicijnen geprobeerd?

 

Ik heb nog nooit een konijn onder narcose laten gaan voor een foto. Vaak kan dat prima zonder. Als het konijn al zo verzwakt is zou het toch geen probleem moeten zijn lijkt mij. Als ik dit zo lees zou ik eens naar een andere dierenarts gaan.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik moet ook meteen aan EC denken. Ik durf niet te zeggen of ze daar met medicatie volledig van kan genezen, omdat het al zo lang speelt, maar ik zou het zeker proberen, als ik in jouw schoenen stond. Dus mijn advies zou ook zijn een second opinion, starten met medicatie volgens het behandelplan van Wilhelminapark, en een maand ofzo aankijken.

Link naar bericht
Delen op andere sites

Dit zijn inderdaad allemaal symptomen van e cuniculi. Zou me op basis van wat je vertelt wel verrassen als het dat niet is eerlijk gezegd. Ik zou zeker een poging wagen met het behandelplan van Wilhelminapark. Het is wel nadelig dat het al lang speelt, maar wie weet heb je geluk en slaat de behandeling goed aan. 

Link naar bericht
Delen op andere sites


Door de dierenarts is EC niet benoemd. Geen behandeling heeft plaats gevonden. Wel is ze geschoren om te helpen met viezigheid en eerst werd er aan haar tanden gedacht.

 

Ik had en heb Novacam meegekregen. En geprobeert bij te voeren en gewicht toe te laten nemen maar is juist afgenomen.

 

Citaat

Ik heb nog nooit een konijn onder narcose laten gaan voor een foto.

Het zou dan een MRI moeten zijn als ik het begrepen heb. Ik weet niet of ik een rontgenfoto moet laten nemen.

 

Citaat

Dus mijn advies zou ook zijn een second opinion

Dat is mijn enige hoop denk ik. Ik begin een beetje te twijfelen aan die dierenartsen (zelfde praktijk) tot nu toe en dat kost me bakken met geld ook nog. Ze gaan voor 10 minuten een beetje voelen en dat is het dan. En die bloedtest ben ik niet veel wijzer van geworden behalve bloedarmoede.

 

Roosje heeft het nog niet opgegeven, ze is super sterk, en is hiervoor nooit ziek geweest. Dit is echter wel iets dat lang speelt en steeds erger geworden is en ze is nu ernstig verzwakt.

 

Ik woon in Amsterdam en zit te denken om naar Dierendokters Rozengracht of Dierenkliniek en Trimsalon Europaplein te gaan (die staan op lijst van konijnkundige dierenartsen op website van BunnyBunch)

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Jeetje dat EC helemaal niet genoemd is. 😯

Goed dat je naar een andere dierenarts gaat. In Utrecht bij het Wilhelminapark zit dierenarts Evert-Jan de Boer. Die is gespecialiseerd in konijnen. Vanuit het hele land komen ze naar hem toe. Vanuit Amsterdam is dat ook prima te rijden. Ik zou als je de mogelijkheid hebt daar naartoe gaan. Dan weet je zeker dat je echt goed zit. 

  • Mee eens! 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

Het eerste wat in mij opkomt is ook dat dit eigenlijk allemaal bij EC kan horen.  Als het al een half jaar speelt is het wel een bikkel van een konijn zeg, maar dat maakt helaas ook wel dat de kansen minder mooi zijn dan wanneer er gelijk een behandeling gestart was, hoe sneller de behandeling start, hoe meer kans op vrijwel volledige  "genezing"* zonder restklachten.  *helemaal genezen doen ze nooit, maar de ziekte kan weer in inactieve stand gaan voor lange tijd.

Maar wie weet, ik zou inderdaad ook aanraden naar een goede konijnenspecialist te gaan en de opties die er zijn door te nemen. 

Sterkte er mee!

Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik heb afspraak gemaakt met Dierenklinikiek Europaplein in Amsterdam (staat op lijst met konijnkundige artsen op BunnyBunch). Helaas heb ik geen auto anders zou ik meteen Utrecht gereden zijn afgaande van wat hierzo over die artsen gezegd wordt. Die optie is nog steeds aanwezig door gebruikt te maken van een Uber of trein.

Er is een bloedonderzoek geweest en huidige arts zegt dat EC onwaarschijnlijk is afgaande van resultaten. Hopelijk krijg ik vanmiddag meer antwoorden.

 

Citaat

Als het al een half jaar speelt is het wel een bikkel van een konijn zeg

 

Ik heb altijd geweten dat ze tot het laatst doorgaat en niet zomaar opgeeft. Maar dat ze door de tijd zo ernstig verzwakt is geraakt verkleint de kansen enorm. Zolang ze de wil heeft om te leven maakt ze een kans.

 

 

  • Vind ik leuk 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

Fijn dat je meteen terug kunt. Mocht deze dierenarts EC vermoeden dan kun je het beste het behandelplan meenemen van het Wilhelminapark. Staat op hun website. Het gebeurd namelijk nog regelmatig dat er in het begin een te lage dosis gegeven word of te weinig medicijnen. 

Laat je weten hoe het afgelopen is? Succes!

Link naar bericht
Delen op andere sites

Bloedonderzoek geeft maar zelden duidelijkheid over EC. Eigenlijk kunnen ze pas na de dood, bij autopsie, met zekerheid zeggen of het EC was. De meeste konijnenbaasjes beginnen bij twijfel dus met behandeling voor de zekerheid. In de basis is dat met een ontwormingsmiddel (fenbendazol), en worden de verdere symptomen behandeld.

 

Succes bij de dierenarts! Ik hoop voor je dat je in ieder geval duidelijkheid krijgt!

Link naar bericht
Delen op andere sites

Duimen dat de DA gelijk de goede behandeling met juiste dosering inzet! 🤞 Niet vergeten het behandelplan van Utrecht te laten zien, hoor! Succes!

Link naar bericht
Delen op andere sites

Vandaag naar andere dierenarts gegaan die vrijwel meteen over EC begon. Daarbij heb ik ook het behandelplan van Wilhelminapark Kliniek voorgelegd.

 

Ze wordt verdacht van E.Cuniculi met neurologische en nier verschijnselen.

Ze heeft injectie gehad met Moderin en een injectie met Multivit.
En heb Fenbendazol om oraal toe te dienen.

 

Ik ben blij dat er op zijn minst een diagnose en een behandeling begonnen is. Of het aanslaat en effect heeft is natuurlijk een ander verhaal en valt nog te bezien.

 

Als er een konijn is dat een kans maakt dan is zij het wel. Ze is nog steeds enthousiast en vrolijk ookal is ze praktisch half verlamd. Er is nu een heel klein beetje hoop en de dreiging van dat 'spuitje', dat echt dichtbij kwam, is nu even wat minder geworden.

 

Roosje is een zegen en ik ben dankbaar voor elke dag die we samen hebben.

 

  • Vind ik leuk 8
Link naar bericht
Delen op andere sites

Super fijn dat je nu een goede dierenarts en een passend behandelplan hebt! Ik duim voor Roosje. 

Ga je dit nog teruggeven aan de dierenarts die zo'n lange tijd met haar heeft gelummeld zonder juiste diagnose? 

  • Mee eens! 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

Wat goed dat er nu een diagnose is en dat ze behandeld wordt. Zoals Marjoleink al schreef kan het best even duren voordat je vooruitgang ziet. Ik hoop en duim dat het goed aanslaat voor Roosje en voor jou. Het is voor jullie beiden het hele heftige tijd. 

aangepast door Mira11
  • Mee eens! 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

We gaan met zn alle heel hard voor je duimen! Alle liefde voor Roosje die niet opgeeft, maar ook voor haar baasje die duidelijk óok niet opgeeft! Heel veel succes met het behandelen komende tijd, zoals Marjoleink zegt heb ik ook veel gelezen dat behandelen lang duurt dus niet te snel opgeven! 

  • Mee eens! 1
Link naar bericht
Delen op andere sites
Citaat

Ga je dit nog teruggeven aan de dierenarts die zo'n lange tijd met haar heeft gelummeld zonder juiste diagnose?  

 

Ik weet nog niet helemaal wat ik moet denken en vinden. Dinsdag ben ik jankend & betalend de deur uitgelopen na 'spuitje' als conclusie te krijgen.

 

Gister ochtend en vandaag gebeld en ze beweren nog steeds dat het bloedonderzoek EC onwaarschijnlijk maakt. Na wat kritische vragen krijg ik allemaal smoesjes waar Roos niet mee geholpen is.

 

Ik ga me er verder ook niet druk om maken want Roosje is mijn prioriteit en dat is meer dan zwaar genoeg.

 

Roosje komt vrolijk en energiek over en heeft er zin in vandaag. Ze heeft het echt niet opgegeven en met een beetje steun en hulp heeft zo nog steeds een goede kwaliteit van leven.

  • Vind ik leuk 1
Link naar bericht
Delen op andere sites
  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .