Ga naar inhoud

Eefje

Moderators
  • Items

    14.095
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    229

Alles dat geplaatst werd door Eefje

  1. Gijs had ook te pas en te onpas blindedarmkeutels op ss en trovet. Ik ben graanvrije brok gaan voeren, heel kleine hoeveelheid en nu gebeurt het vrijwel nooit meer. Wellicht het proberen waard, hier was dat DE oplossing.
  2. Hoe ziek is je voedster? Ec symptomen betekent niet meteen doodziek liggen tollen. Bij alleen een scheve kop hoeven ze echt niet naar binnen. Volledig natte onderkant is niet heel handig met deze kou. Dus kijk wat er nodig is. Samen in de schuur is ook prima. Het is heel wisselend hoe konijnen omgaan met een ziek maatje. Mijn vorige ram was in zijn eerste koppel niet dominant en was strontvervelend toen mijn voedster net gecastreerd was. In zijn tweede koppel was hij wel dominant en was hij juist super lief voor die voedster na haar castratie. Je weet gewoon niet hoe het gaat lopen, ook niet hoe ziek je voedster gaat worden. Het kan ook erg meevallen. Mijn vorige ram heeft ook symptomen van ec gehad die na 2 dagen behandelen weg waren en nooit meer terug zijn gekomen, dat kan ook he. Ik zou ze nu beide in de schuur zetten en dan zie je wel hoe het loopt en handel je op wat je tegenkomt.
  3. Speelsheid sluit ec niet uit hoor, pas als ze flink ver heen zijn daarmee. Een voormalig lid heeft een konijn gehad dat maanden met een gebroken rug rond heeft gelopen, was bijna niks aan te merken. Hele minimale dingetjes die kwamen en gingen. Dus laat je daardoor aub niet voor de gek houden.
  4. Ik zou het af laten hangen van het konijn. Het konijntje waar ik regelmatig bij gespoeld heb vond het wel vervelend, maar ging niet totaal over de flos. Zij was ook heel tam en vond het niet erg om gehanteerd te worden. Even snel, zoals Joke zegt met enige kracht flats door die neus, keer niezen, snoepje erin en klaar. Bij mijn huidige konijnen geen haar op mijn hoofd die ze dat aan zou doen. Die zijn dagenlang totaal van slag als ze alleen maar denken dat je ze oppakt.
  5. Ik vind het wel meevallen met de pech. Mijn huidige konijnen hebben alleen soms in de rui buikpijn, verder nog niks, wel even afkloppen. Die andere konijnen hadden weleens wat, maar dat is verspreid over vele jaren. Eentje is met 5,5 jaar ingeslapen , die had daarvoor nooit wat en toen wel iets wat niet te verhelpen was. 2 verloren aan snot, ze hebben daar nog een paar jaar prima mee geleefd tot het niet meer ging. Die zijn allebei ongeveer 9 geworden , dat is een prima leeftijd. Het hoort wel bij konijnen houden. Meestal moet je ze laten gaan omdat ze wat mankeren en niet meer te redden zijn ik zie het eerder als geluk als ze nooit wat hebben. Ze zijn kwetsbaar. Ik kijk er inmiddels ook wel anders naar. Ik geef ze een goed en fijn leven en de medische zorg die ze nodig hebben en reëel is. En als het tijd is laat ik ze inslapen. Ik ben er meer nuchter en realistisch in geworden. Wat niet wegneemt dat mijn hart telkens breekt als ik ze niet kan redden. Maar dat vind ik eigenlijk ook wel mooi, dat ik zo'n emoties kan voelen om zo'n beestje. En niet kunnen redden is natuurlijk niet waar. Ik heb ze allemaal een mooi en fijn leven gegeven, dat is het beste en enige dat je voor ze kunt doen.
  6. Heel vervelend inderdaad, en herkenbaar. Het zijn wel dingetjes die er een beetje bijhoren. Gasbuikjes en haakjes zeggen vaak weinig over de algehele gezondheid. Mijn konijnen raken steevast een keer verstopt tijdens de rui, maar zijn gewoon gezond. Dit heb ik met 4 van de 5 konijnen gehad 🤷. Gasbuikjes en verstoppingen kon ik op gegeven moment prima zelf oplossen, dus de kosten vielen wel mee. Maar haakjes, e cuniculi (gelukkig heel mild), middenoorontsteking, blaasproblemen, snot, daarvoor moest ik wel naar de dierenarts, maar gelukkig kwam dat niet zo frequent dat de kosten en zorgen echt een probleem waren. Alleen bij 2 snotteraars in vergevorderd stadium was het lastig om de kwaliteit van leven goed in te schatten. De vragen die Evee stelt zijn belangrijk. En je financiële draagkracht natuurlijk. Je moet het wel kunnen betalen. Wat betreft schuw en chagrijnig zijn, ik heb hier twee eikels zitten die altijd schuw en chagrijnig zijn, maar deze hoef ik vrijwel nooit te pakken of behandelen, dus daarvan ben ik niet zo onder de indruk. Bij deze konijnen zou ik geen langdurige behandelingen doen, niet wekenlang dagelijks medicatie geven als het er onder dwang in moet bijvoorbeeld. Niet omdat ik dat niet wil doen, maar omdat ze daar dan wekenlang zo ernstig onder zouden lijden dat ik ze dat niet aan wil doen voor een onzekere uitkomst. Mijn vorige voedster was heel erg tam, die heb ik probleemloos heel lang en vaak kunnen behandelen tegen snot. Veel medicatie ging er vanzelf in en ze vond het niet erg om aangeraakt te worden. Mijn ram die ook chronisch snot had heb ik teveel behandeld, zonder resultaat. Achteraf heb ik daar spijt van, hij vond de behandelingen verschrikkelijk. Ik had het na de eerste twee behandelingen op zijn beloop moeten laten en tijdig voor inslapen moeten kiezen. Al doende leert men. Ik vind dat je dat mee moet nemen als je kwaliteit van leven beoordeelt en behandelingen overweegt. Maar akkefietjes als haakjes en gasbuikjes zijn daarin wel anders dan ziektes en onzekerheid of ze er bovenop komen na wekenlang behandelen. Dat duurt meestal maar om een paar dagen, dat doe ik met deze twee konijnen ook wel indien nodig. Je onzekerheid kunnen wij niet wegnemen, we kunnen je hooguit wat overwegingen en ervaringen meegeven. Heel fijn dat je een goede dierenarts hebt, dan kun je ook vertrouwen op zijn of haar mening en oordeel. Blijf goed in overleg!
  7. Ik heb ook twee van die rotzakken. Het is hier ook met een koppeling na een paar weken fout gegaan en de voedster is teruggegaan naar de opvang. Nu gaat het met dit huidige koppel toch alweer ruim twee jaar goed. Nou ja, er is wel veel onenigheid rond eten, met af en toe een pluk haar die uitgetrokken wordt en ze jagen elkaar flink na, maar het is nog nooit tot vechten gekomen. En daarbuiten liggen ze veel samen. Je kunt er niet echt wat aan doen. Als het hierop mis gaat is de match niet goed. Enige wat ik doe is zorgen dat ik het eten heel snel neerzet en dat ik zelf snel de kamer weer uit ben, mijn aanwezigheid zorgt ook voor onrust, zeker als ze eten hebben.
  8. 10.5 is een hartstikke mooie leeftijd voor een konijn hoor! De mijne hebben dat nog nooit gehaald.
  9. Ongezond, denk dat dat wel meevalt. Ze krijgen hier elke dag wel zonnebloempitjes. En soms wat lijnzaadbrokjes. Weinig mis mee volgens mij.
  10. Konijnen laten het niet gauw merken als er iets is, gedragsverandering is daarom voor mij altijd wel reden voor zorgen. Zolang hij nog eet en keutelt is het geen bloedspoed, maar het is vrijdag, dan zit je wel ellendig voor het weekend als het mis gaat. Denk dat ik zelf wel even zou proberen bij een dierenarts terecht te komen vandaag om die reden.
  11. Zo verdrietig 😢. Je hebt gedaan wat je kon en wat nodig was. Veel sterkte. Doet pijn zo'n groot verlies van zo"n klein beestje ❤️
  12. Voor wat het waard is: ik heb hier veel te vaak te maken (gehad) met gas en verstopping. Wat ik nu doe als er eentje zich niet lekker voelt is 1 keer de hele zooi aan medicatie erin en een paar uur afwachten. 9/10 keer lost het zich dan op en geef ik geen medicatie meer. Zijn ze binnen 4 uur niet een beetje opgeknapt dan ga ik pas dwangvoeren en medicatie herhalen. Afbouwen heb ik alleen bij Frits gedaan toen hij er langer mee zat en echt stilliggende darmen had. Bij de rest eigenlijk nooit.
  13. Ik denk dat ik het erop zou gokken om te zien wat er gebeurt als je haar even met rust laat. Dus ook geen medicatie meer. Je kunt het altijd weer starten als het weer fout gaat. Mijn konijnen vertonen na 1 keer medicatie al de rest van de dag zulk gedrag en doen er dan een week over om zich weer zo te gedragen als normaal.
  14. Ach wat verdrietig 😢. Schuldgevoel is nergens voor nodig. Je konijn voelt zich hartstikke rot, dat is alles wat hij weet. Hij heeft geen bucketlist of besef dat hij beter kan worden. Een goede dierenarts laat een dier niet inslapen als dat niet terecht is. Voor wat het waard is: ik heb zelf meer schuldgevoel over te laat inslapen dan vroeg. Het is niet zo dat je een kerngezond konijn een spuitje geeft. De realiteit is dat hij nu geen kwaliteit van leven heeft en dat het zeer de vraag is of dat nog komt. Inslapen in zo'n situatie doe je uit compassie. Veel sterkte vanmiddag, wat de uitkomst ook zal zijn ❤️
  15. Ik denk ook aan ec. Het is niet ongebruikelijk dat dat de kop opsteekt in periodes van stress. Ik zou voor de zekerheid wel zsm een behandeling starten. Liever vandaag dan morgen. Zo'n behandeling kan geen kwaad, uitstel daarvan als het wel ec is kan funest zijn.
  16. In een bakje. Dan zijn ze direct rustig als het bakje staat. Als ik ga strooien zijn ze vervelender tegen elkaar. In het verleden bij andere konijnen gaf ik het vaak in een voerbal. Dat kan bij deze twee ook niet, het geeft ze teveel onrust.
  17. Is Ukkie niet gewoon bang van je vanwege de behandelingen? Als Gijs medicatie heeft gehad zie ik hem ook een paar dagen niet eten, dan moet ik echt op de camera loeren om te kijken wat hij doet. Zolang ik in de buurt ben verrektie het dan.
  18. Ik maak me de grootste zorgen om vocht en temperatuur. Als die twee niet op orde zijn, en die kans is groot, krijg je haar hier niet uit. Dat zijn ook net de dingen die je zelf niet goed kunt. Temperatuur nog wel redelijk, in een reismand op een snugglesafe met een dekentje er overheen. Maar voor vocht is een infuus nodig. Ik zou zelf wel richting een Dierenziekenhuis gaan dat die basis checkt en in orde brengt. Het wordt wel heel kritiek zo, het duurt te lang.
  19. Ik ben in deze situaties van de dood of de gladiolen, zeker als het langer duurt dan moet. De hele shabam in de hoogste doseringen, inclusief laxeermiddel. Het is ook niet ongebruikelijk dat ze een infuus nodig hebben, dus ook om die reden was het handig geweest om haar mee te nemen. Ik heb het met Frits eens gehad dat hij niet aan de gang kwam, na dat infuus was hij binnen 3 uur de oude. Hij was behoorlijk uitgedroogd, ondanks dwangvoer en waterspuitjes en voelde zich daardoor ellendig. Ging zo een halve liter aan vocht in volgens mij, was echt een grote spuit 😅
  20. Heb je ook emeprid gekregen? Ik vind het wel raar dat de dierenarts haar niet gezien heeft, eerlijk gezegd. De behandeling is afhankelijk van waar het probleem zit. Als de boel is opgehoopt in de maag heb je veel minder aan cisaral en meer aan emeprid. Ik zet altijd beide in.
  21. Een konijn met gas kan snel ondertemperatuur krijgen. Alleen naar binnen is vaak in zo'n geval ook niet voldoende. Soms moeten ze in een reismandje op een snugglesafe of zelfs bij de dierenarts in opname in een couveuse. Ik trek in zo'n geval alles uit de kast qua medicatie, dwangvoer en warm houden indien nodig. Je kunt dat voelen aan de oren en in de nek. Als er sprake is van ondertemperatuur komen ze in een spiraal waar ze niet uitkomen zonder dat je ze opwarmt.
  22. Het is een rotziekte. Veel konijnen herstellen, maar veel moeten ook worden ingeslapen. Het is erg persoonlijk hoe je daarin staat en ook afhankelijk van het konijn. Er geen geen goed of fout. Persoonlijk zou ik bij mijn huidige konijnen heel snel voor inslapen kiezen als de medicatie er niet zonder dwang in gaat. Ze meerdere keren per dag oppakken en dat langdurig maakt dat de stress daarvan niet opweegt tegen de mogelijkheid om beter te worden. Maar dat geldt voor deze konijnen, die zijn niet zo tam en gaan er te hard van over de flos. Mijn vorige voedster heb ik wel langdurig en regelmatig behandeld (geen ec, ze had snot), maar zij had daar heel weinig stress van. Monitor hem goed en bepaal een grens voor jezelf, overleg goed met de dierenarts en houd er rekening mee dat veel konijnen het niet redden, maar veel ook wel. Ik weet niet hoe die kansen statistisch gezien zijn en bij welke symptomen en welk stadium.
  23. Ik heb bij mijn eerste snotteraar een rhinoscopie bij Wilhelminapark laten doen, daar is niks uitgekomen. Bij zijn vriendin dus niet meer gedaan. Mijn ram heeft die voedster dus wel besmet. Toen hij overleed heb ik haar wel opnieuw gekoppeld, ze kon ook echt niet alleen, kwijnde direct weg. Ze heeft een jaar samengeleefd met dit konijn, toen heb ik haar in moeten laten slapen. Dit konijn heeft tot de dag van vandaag nergens last van en zijn nieuwe vriendin ook niet. Ik heb hem nu ruim 3 jaar. Je kunt er dus niet met zekerheid iets over zeggen. Besmetten kan, maar lijkt meer pech dan regel.
  24. Ja, dit herken ik en er is geen oplossing gekomen. Uiteindelijk 2 konijnen laten inslapen toen het te erg voor ze werd. Je hebt al erg veel geprobeerd. Ik weet niet of je al draxxin antibiotica hebt gegeven, zo niet zou ik daar nog een poging mee wagen. Als dat niet werkt zou ik het zelf met de kennis van nu op zijn beloop laten, de kwaliteit van leven goed monitoren en tijdig laten inslapen. Geen leuke boodschap, maar dat is mijn ervaring. Ik heb heel veel en heel lang gedokterd met mijn konijnen, zonder enig resultaat. Zou ik het nu aan de orde hebben dan zou ik het sneller opgeven, in het belang van het konijn. Eigenlijk is het met snot meestal zo dat de eerste klappen goud waard zijn. Als dat niet aanslaat wordt het snel chronisch. Soms kun je ook met bepaalde antibiotica die eerder wel aangeslagen hebben af en toe een periode de bacterie de hoek in drukken. Maar echt beter worden ze vrijwel nooit meer als in de eerste weken behandelingen niet aanslaan.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .