Ga naar inhoud

Ascites (vocht in buik)


Domino

Aanbevolen berichten

Ik ben niet zo heel actief meer, maar lees zo nu en dan nog wel eens mee. 

Ik heb alleen weer eens een vreemd iets bij 1 van mijn konijnen. Het viel me op dat ze wat slechter at de laatste tijd. En vooral voorkeur had voor kruiden en groenten. 

Van het weekend hebben we een foto gemaakt en daarop bleek dat er vocht in haar buik zit. (De organen zijn dan waziger te zien, bij vet juist scherper). 

De vraag is alleen, hoe kan dit, en wat kan ik ermee? Het kan bv de lever zijn, of het hart... maar verder onderzoek moet dat nog uitwijzen. 

 

Maar ik was benieuwd naar jullie ervaringen. Ec is ook genoemd, maar ik weet niet of dit een symptoom ervan is? Verder vertoont ze daar geen symptomen van. Ze komt aanrennen voor eten, maar wijst het toch af als het haar niet aanstaat. Gedroogde weegbree valt ze bijvoorbeeld wel op aan, en gras enzo. 

Gebit heeft ietwat onregelmatigheid, maar dat kan ook door het slechte eten komen. 

Haar buik voelt vol aan, maar ze is ook "bottiger" geworden. 

Ik weet niet exact hoe oud ze is. Ze woont nu 4 jaar bij ons, maar was al volwassen. Ze is 4 jaar geleden ook geholpen, en er waren geen duidelijke tumoren of iets te zien. Leek echt op vocht, ascites. 

 

Ik heb 1 oud topic erover gevonden, maar daar kwam ik niet heel veel verder mee. 

 

Alvast bedankt! 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik begrijp dat het vocht door de hele buik zit? Dus niet alleen achter de longen, waar je dat met hartproblemen zou verwachten. Ze is niet kortademig toch?

 

Vervolgschade van E.C. zou mijn niks verbazen, maar dan nog komt het dan van een orgaan af. E.C. pakt gewoon orgaan voor orgaan, dus ja dat kan hart, lever, nieren, longen zijn onder andere.

 

Wat ik zou willen weten is of er een punctie gedaan kan worden van het vocht, mocht dit kunnen, zou dat wel een idee kunnen geven met wat voor vocht je te maken hebt. Maar is goed mogelijk dat dit niet kan natuurlijk.

 

Ik herinner me alleen verhalen van konijnen met hartproblemen en vocht achter de longen. De enige behandeling die ik ken zijn diuretica.

 

Ik zou tot je uitsluitsel hebt waar het vandaan komt goed kijken naar wat ze wel eet, weegbree is mijn favoriet bij konijnen die moeite hebben met eten. Kijk ook naar vochtafdrijvende kruiden en groente, witlof, andijvie, paardenbloem (liefste vers vanwege calcium), er zijn nog wel meer opties. Misschien zo'n bakje granen opkweken (knaagdiergras). Ik gaf ook wel geweekte havermout en erwtenvlokken, dan krijgen ze toch ook wat dingen binnen die wat aanzetten.

 

Mocht het de lever zijn kan ik mariadistelzaad aanraden, er is niet echt medicatie voor de lever, maar ik had verhalen gehoord dat leverwaardes verbeterden na gebruik daarvan. Dus ik had zoiets, als ik 1 theelepel per dag ga geven, dan past dat binnen een normaal konijnendieet en kan het geen kwaad. Ik doe dat nu een aantal weken en ik heb gewoon weer een konijn dat normaal aanvoelt voor een 9+'er. Dat hele knokige is er van af, dat was na 2 weken al. Hij is er ook echt helemaal gek op, ik durf dit dus wel met een gerust hart aan te bevelen, mits mensen zich houden aan 1 theelepel voor konijnen tot 3 kilo en 2 theelepels voor konijnen daarboven.

 

Ik zit nog te denken, als het laag in de buik zit, is de blaas in orde? Is er een echo mogelijk om de organen beter te bekijken, mocht het andere onderzoek niks opleveren.

 

Je zou eventueel fenbendazol kunnen starten, ik kan geen reden verzinnen waarom niet, het blijft natuurlijk een geneesmiddel, maar mocht dat de oorzaak zijn, dan wil je die parasiet wel een halt toeroepen.

 

Ik vind het lastig hoor, de topictitel lezende schoot de moed me al in de schoenen. Ik hoop dat je snel meer weet en dat er iets aan te doen is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben het eens met wat Kolino hierboven zegt, zou je nog een echo kunnen laten maken? Daar kunnen ze de maag wat beter in kaart brengen en zo misschien achterhalen waar het vocht vandaan komt. Wat naar Domino, ik hoop voor je dat het meevalt met je konijntje en je snel weet wat je verder kunt doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

9 uren geleden, Kolino zei:

k begrijp dat het vocht door de hele buik zit? Dus niet alleen achter de longen, waar je dat met hartproblemen zou verwachten. Ze is niet kortademig toch?

 

Vervolgschade van E.C. zou mijn niks verbazen, maar dan nog komt het dan van een orgaan af. E.C. pakt gewoon orgaan voor orgaan, dus ja dat kan hart, lever, nieren, longen zijn onder andere.

 

Wat ik zou willen weten is of er een punctie gedaan kan worden van het vocht, mocht dit kunnen, zou dat wel een idee kunnen geven met wat voor vocht je te maken hebt. Maar is goed mogelijk dat dit niet kan natuurlijk.

 

Ik herinner me alleen verhalen van konijnen met hartproblemen en vocht achter de longen. De enige behandeling die ik ken zijn diuretica.

 

Het vocht zit inderdaad in de buikholte. Niet bij de longen. Ze is verder ook niet kortademig. Het schijnt dat bij problemen aan de rechterkant van het hart, er dan wel vocht in de buikholte zou kunnen komen. 

 

Ze heeft 4 jaar geleden EC gehad. Echter zie ik nu verder geen symptomen daarvan. Of zou haar lever destijds beschadigd kunnen zijn? 

 

We hebben de vraag uitstaan of er een punctie gedaan kan worden. Daar zitten dacht ik wel aardig wat risico's aan. 

 

Vocht achter de longen heb ik helaas ook ervaring mee bij een konijn. Maar die had een vergroot hart en had het ook benauwd. 

 

Fenbendazol kan ik evt geven, echter vind ze dat vreselijk en vraag ik mij dan af of ik er niet meer kwaad mee doe ivm de stress die het met zich mee brengt. 

 

Ze woont ook samen met haar partner Joep, misschien kennen sommigen hem nog wel met zijn oogabces een aantal jaar geleden. Hij is inmiddels 11 jaar met de nodige kwalen. 

 

De prognose is, als het uit de lever of het hart komt, niet bepaald goed.... bij honden en katten is er vaak nog wel iets mogelijk qua therapie, maar ook niet heel veel. 

 

Ondertussen is de vraag ook bij specialisten uitgezet. Dus ik hoop van een van hen ook reactie te krijgen. 

Maar eerlijk, heb ik er niet bepaald een relaxed gevoel bij. :-( 

  • Verdrietig 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Succes met de verdere zoektocht naar behandeling! 

Ik wilde nog even zeggen, als mijn ram last heeft van haken op zijn kiezen dan blijft hij wel vaak groente en gedroogde kruiden eten. Soms is een klein haakje ook al genoeg dat ze er selectief van gaan eten. Zou toch mooi zijn als het bij zoiets relatief simpels zou blijven. 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Ik merk dat ze er toch best wel last van heeft en ook steeds moeilijker gaat eten. Daardoor wordt ze steeds dunner en kan ze zich binnenkort niet meer warm houden. 

 

Ik heb de rotbeslissing genomen om haar en haar vriendje eerdaags samen te laten gaan. Hij weegt inmiddels ook nog maar 3 kilo en is dus ook veel reserves kwijt. Ik zie er enorm tegenop. Maar ik denk dat het voor hun eerlijker is  :-( 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is echt zo rot als je niks kunt doen, je hebt wel overleg gehad over vochtafdrijvers? Misschien geeft het wat verlichting tot het moment dat je overgaat tot euthanasie.

 

Ik ga eigenlijk een beetje uit van een kapotte lever, dat is bij konijnen moeilijk te behandelen. De dierenarts heeft daarin gewoon gelijk en ik snap je keuze dus 100%. Jammer dat het onderzoek geen duidelijkheid heeft gegeven.

 

Ik hoop dat je ze nog even kunt vertroetelen en mooi afscheid kunt nemen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ze samen laten inslapen. Debby bleek slechter te zijn dan ze zich voordeed. Ze was bij het eerste spuitje al zo goed als weg. En Joep zijn lijf was op. Ze zijn samen de regenbrug overgegaan. Joep heeft 11 jaar bij ons mogen wonen. En van Debby weet ik de leeftijd niet. 

Ik zal ze wel enorm gaan missen :-( 

  • Verdrietig 6
Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 22-10-2023 om 16:45, Lienappelsien zei:

Wat verdrietig… Maar je had daardoor dus een bevestiging dat het de juiste beslissing was. 
 

Wat zal het raar zijn om opeens een koppel kwijt te zijn, zeker Joep die zo lang bij je was.

 

Sterkte!

Bedankt allemaal!

 

Ja het is zeker raar. Bruce zit nu nog in zijn uppie in de tuin. Hij heefg Dina eerder dit jaar verloren. Ik wilde hem met Debby koppelen maar dat werd hem dus ook niet meer. 

Zaterdag gaat hij op koppelvakantie en dan kan ik ondertussen de ren schoonmaken en verbouwen zodat hij en zijn nieuwe liefde 12 vierkante meter tot hun beschikking hebben. En dan hou ik het voorlopig op 4 konijnen. 

Ik ben er dit jaar nu 4 kwijtgeraakt, ik vind het wel even genoeg zo. 

 

 

Ik zie trouwens dat ik regenbrug heb geschreven, maar bedoelde uiteraard regenboogbrug. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 25-10-2023 om 14:24, Lienappelsien zei:

4 dit jaar?! Dat is heftig! Dan is er een hoop gebeurd. Begrijpelijk dat je 2 koppels nu even genoeg vindt. 
 

Fijn dat Bruce zaterdag een nieuwe liefde mag uitkiezen. Succes! Wat een bofkonten dat ze dan 12 m2 krijgen. 

Ja, begin dit jaar mijn prachtige mooie Boris op 8 jarige leeftijd. Hij kreeg weer last van zijn buik. Dat ging na een dag weer goed en 2 dagen later was het helemaal mis en raakte hij zelfs in shock ondanks alles wat we hadden gedaan. 

 

Toen Dina die tumoren in haar melkklieren had ondanks castratie. En nu dan Joep en Debby. 

Dus ik vind het wel genoeg voor dit jaar. 

Bruce is nu uit logeren. Dus ik hoop dat hij een hele lieve dame aan de haak slaat. 

  • Vind ik leuk 1
  • Verdrietig 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja! Sorry voor de late reactie...

De koppeling gaat heel goed. Ik mag ze eigenlijk wel weer ophalen. Maar helaas ben ik gisteren ziek geworden. 

Gelukkig mogen ze nog even langer daar blijven. Maar ik baal enorm dat het nog niet kan. Ik mis Brucie heel erg. Maar hij was eerst heel onzeker en nu ligt hij er relaxed bij. En zij komt vaak bij hem zitten. 

  • Vind ik leuk 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .