Ga naar inhoud

Haakjes


rabbitPuk

Aanbevolen berichten

We zijn vanavond met Puk naar de dienstdoende dierenarts geweest. Hij was de hele dag al anders dan anders. Toen ik tussen de middag thuiskwam waren de brokjes ook niet op. Normaal zijn die in no time op. Hij lag de hele middag in de kooi. Hij ligt wel vaker overdag rustig maar ik vertrouwde het niet. En toen hij vanavond zelfs geen stukje gedroogd appel wilde, normaal zijn favoriet, dacht ik dit klopt niet. Toch maar even gebeld. Dierenarts zag haakjes maar hij liet zich niet makkelijk onderzoeken. Gelukkig geen gasbuik, wel een leeg maagje. Heeft nu pijnstilling en dwangvoer gehad en straks om 12 uur nog een keer. Morgen gelijk maar even eigen dierenarts bellen.

Wordt straks mijn eerste keer zelf dwangvoeren. Hoop dat het gaat lukken🙈

aangepast door rabbitPuk
Link naar reactie
Delen op andere sites

@happy211 ik heb er met moeite een spuitje ingekregen rond 12 uur. Hij werkte niet bepaald mee zeg maar🙈. Om 3 uur ben ik wezen kijken. Toen nog geprobeerd wat gedroogde peterselie, maar hij draait zich af. Nu zo weer proberen met de spuit en dan om 8 uur ga ik gelijk bellen met de dierenarts. Normaal komen ze s ochtends blij aangerend als we beneden komen maar nu niks. Ook Tilly niet. Die wil ineens ook geen brokjes. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Helaas willen stelletjes nog wel op elkaar letten - dus als de ene niet goed eet, gaat de andere ook niet goed eten. In het wild is dat handig: er is misschien wat mis, dus beter doen we voorzichtig. Hier bij ons is het heel vervelend. Ik hoop dat de dierenarts je kan helpen om te bekijken wat het beste is.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ach wat vervelend! Hopelijk is hij er snel bovenop. Ja als je iets anders doet dan anders dan willen ze elkaar nog wel eens beinvloeden. Heb ik een keer gehad toen Micha geen groenten wilde. Omdat ik hem toen heb gepakt werd Kushi argwanend en kwam ook niet meer

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Super fijn dat je vandaag terecht kan. Altijd slim om maatje mee te nemen als steun, ook als daar niets mis mee is.

De meeste dierenartsen vragen daar ook om. En als ze er toch zijn, kunnen ze vaak ook ff nagekeken worden.

 

Duim voor goed nieuws vanmiddag. En liever al dat er straks meer gegeten wordt. Zet hem op Puk!

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ze net weer allebei opgehaald. Tilly at vanaf vanochtend ook niks meer, die is ook gebleven vanmiddag.

Deze dierenarts vind niet dat haakjes de oorzaak zijn. De darmen liggen stil, maar waarom is dus een vraagteken. Bij beide dus ook. Ze haren wel heel erg uit, misschien haar? Ze hebben metacam, ciseral en metomotyl gekregen. De cuseral hebben we meegekregen en een potje met rabbit parex. De dierenarts gaf ook aan dat konijnen niet binnen horen, dat dat de konijnen met de meeste problemen zijn.

En ze vonden Tilly er raar uitzien😱. Haar gebit is heel geel, wat niet past bij ee. 1 jarig konijntje en haar koppie is te smal. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Uh, ok, maar hoe is het nu met ze? Eten ze weer en keutelen ze weer? Want ik zie geen dwangvoeding erbij?

Wel pijnstilling en dingen voor de darmen, wat natuurlijk ook goed is.

 

Konijnen worden heel veel binnen gehouden en hoewel de mijne buiten zitten en buitenkonijnen gemiddeld ouder worden vind ik het wel een beetje een rare opmerking.

 

Geboortedata worden heel vaak geschat, maar je kan wel goed zien of een konijn onder de 1 is, want dan blijven ze echt behoorlijk groeien en of een konijn ouder is. Lodewijk is geschat 1 nu, maar misschien eigenlijk 10-11 maand want hij groeit nog. Scarlett is bijna 2, maar die is waarschijnlijk ook iets jonger.

 

aangepast door bunnyempress
Link naar reactie
Delen op andere sites

Jeetje, wat een hoop zorgen om beide moppies, sterkte. Hoezo zag Tilly er raar uit? Ze is toch geen op show uiterlijk gefokt raskonijn? Als ze bij de opvang gecastreerd is dan hebben ze toch aan het vet rond de baarmoeder ook iets op kunnen maken over haar leeftijd? Misschien komt het vergeelde gebit wel door de slechte voeding en verzorging voor ze in de opvang en later bij jou kwam? Vet balen dat je nu met twee zieke zorgenbeestjes zit, ze zijn zo gelukkig samen en dan dit....😢

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voorzichtig blij, Tilly eet wortelloof🙊. Puk wil niet. Ligt echt in een hoekje. Zo zielig.

 

@bunnyempress sorry zie nu dat ik dat er niet bij heb gezet. Ze hebben allebei dwangvoeding gehad en heb het ook meegekregen. Moet vanavond nog 3 x wat geven.

Wat betreft dat binnen/buiten; ik voelde me een beetje op de vingers getikt alsof we het helemaal fout doen. Ook zei ze, ze kennen ook niks hè, want ze wilden niets van wat ze hen aanboden. Maar ze lusten wel luzerne, gedroogde peterselie, johannesbrood, verse groente als witlof, wortelloof, peterselie, paksoi, paprika, andijvie, radijs (heel af en toe) dus het is niet zo dat ze niks krijgen of niks lustten🤷🏼‍♀️

 

@JokeC ik vond het ook een bijzondere opmerking. Ja ze heeft een smal koppie maar is dat ook niet een beetje het ras? En ze is verwaarloosd en heeft medicatie gehad, dat zou wel mee kunnen spelen, dat zei de dierenarts nog wel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Punt gescoord door Tilly, hoera, ze eet wat. Wil Puk ook niets aanpakken als je hem een beetje plaagt met een sprietje van zijn favoriete groente/kruiden? Kan me erg goed voorstellen dat je je toch wat ontdaan en onzeker voelt na die opmerkingen van de DA. Je zorgt wél prima voor je moppies, hoor! Moeten ze nog 3 keer dwangvoeding vanavond? Hoeveel moet je dan per keer geven? Het klinkt alsof de moppies dan volgestampt worden. Heb je nog keutels en plasjes gezien?

Link naar reactie
Delen op andere sites

12 minuten geleden, JokeC zei:

Punt gescoord door Tilly, hoera, ze eet wat. Wil Puk ook niets aanpakken als je hem een beetje plaagt met een sprietje van zijn favoriete groente/kruiden? Kan me erg goed voorstellen dat je je toch wat ontdaan en onzeker voelt na die opmerkingen van de DA. Je zorgt wél prima voor je moppies, hoor! Moeten ze nog 3 keer dwangvoeding vanavond? Hoeveel moet je dan per keer geven? Het klinkt alsof de moppies dan volgestampt worden. Heb je nog keutels en plasjes gezien?

 

Dankje☺️. Voel ik me toch iets gerustgestelder.

Een halve spuit per keer, dat is ongeveer 7,5 a 10 ml.  Gisteravond moest ik van de dienstdoende 2,5 spuit geven, dat kreeg ik er echt niet in. 1 spuit ongeveer gelukt. 

Er liggen nu een paar keuteltjes op de grond en in de reisbak lag er net ook 1. Ik denk van Tilly, die scharrelde net wel wat rond en Puk heeft zich weer teruggetrokken onder de bank

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een onaardige opmerkingen! Het zal je maar gezegd worden als je net het konijn uit de opvang hebt gehaald.

 

De tanden kunnen verkleuren door voeding. Ik zag dat bij beaphar toen ze nog die kleurstoffen gebruikten heel goed terug. Tanden hebben tijd nodig om af te slijten. Als je nu heel natuurlijk gaat voeren (of in ieder geval zo gezond mogelijk), veranderen ze als het goed is weer van kleur.

 

Wat betreft binnen/buiten. Ik ben ooit wel gaan kijken naar UV-licht. Of dat zinvol was, volgens mij is er zelfs een topic over geweest. Problemen die je bij binnen konijnen kunt verwachten zitten dan meer in het gebit en de botten. Want de calicumopname is afhankelijk van vitamine D, als ik het uit mijn hoofd goed zeg. Nou bestaan er dus brokken voor binnenkonijnen. House Rabbit heet die variant geloof ik. Het is in ieder geval van science selective. Ze pretenderen met de samenstelling rekening gehouden te hebben met dat de konijnen binnen wonen. 

 

Hopelijk gaat het snel beter met ze. Trek je niet teveel aan van wat de dierenarts heeft gezegd hoor, je komt me juist als een heel goed zorgende baas over! Dwangvoer geef je normaal iedere 3 uur, als ze echt niks willen, 6 x op een dag dus. Zet vannacht ook in ieder geval 1 keer een wekker, Cisaral wil je er nu 4 keer in hebben, dat is een no brainer (per dag dus). Zeker als ze echt stil liggen. Heb je voor thuis nog emeprid meegekregen? Dat is hetzelfde als die metomotyl injectie, maar dan in vloeibare vorm die je oraal toedient. Als dat niet zo is, en het gaat de komende uren niet beter, zou ik daar morgenochtend even achteraan gaan.

 

Mocht je selderij, munt, tijm, oregano, peterselie of iets in die richting in huis hebben, proberen! De mijne at het eerst weer weegbree en selderij.

  • Mee eens! 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

@Kolino dankjewel voor je advies.

Ik ben net bij ze geweest 2.15u en Puk is nog zelfde. Ontdek ook geen keutels van hem. Ik durfde het niet aan om nu weer te dwangvoeren, als er een obstructie is, ben ik bang dat ik misschien nog veel meer druk op dat buikje ga zetten. Hij heeft om 22.30 zo'n 12 ml binnengekregen. Ik ben er nog niet ervaren genoeg in om te weten wat nu het beste is.

Instinctief heb ik het idee dat ik het erger ga maken als ik hem geef nu. Hoop niet dat ik een verkeerde keuze maak nu.

Tilly at wat wortelloof wat ik haar voorhield, die heeft om 22.30 zo'n 8 ml dwangvoer binnengekregen, die laat ik wat dat betreft nu ook even net rust. 

Maak me toch wel erge zorgen. Ga straks om 8 uur maar weer bellen, breng hem liever weer naar de praktijk (kreeg ik ook mee als advies als ik het niet vertrouw). Dan maar wat later op mijn werk.

Het is mijn maatje, ik moet er niet aan denken om hem nu al kwijt te raken. Hij is gekomen terwijl ik door omstandigheden nogal in de put zat en hij heeft me echt geholpen om me wat beter te voelen.  

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ze vanochtend weer heengebracht. Puk was echt niet oke. Tilly nam ook niks aan vanmorgen. Da belde net ze vermoedt dat hij een opstopping heeft door karton. Ze hebben idd een kartonnen tunnel🙈. Zijn buik is ook hard en pijnlijk.

De vraag was of ik een rontgenfoto wou laten maken. Voor beleid maakt het niet uit. Twijfelde wel sterk maar wil toch wel graag weten hoe ernstig het is van binnen. Ook ter lering. En hoop zo dat hij op gaat knappen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Och,  wat vervelend. Er is echt heel veel wat karton heeft of van karton is dat voor konijnen wordt verkocht.

Het ene konijn laat het karton met rust, terwijl het andere er aan knaagt en mogelijk teveel binnen krijgt.

Je weet dat echt niet van te voren.

 

Ik hoop dat Puk snel opknapt en Tilly ook. Heb je knaagsporen gezien aan de tunnel?

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vervelend! Hopelijk knappen ze snel weer op. Ze zijn nu bij de dierenarts dus je kan er zelf niks aan doen. Moeten ze vanavond sowieso weer naar huis ivm het weekend?

 

Het is opvallend dat ze opeens tegelijk een verstopping hebben. Dat maakt dat het haakjes zijn ook onwaarschijnlijker.

 

Nu maar even afwachten. Ze zijn vast in goede handen!

 

Ik vind het wel vreemde opmerkingen van de dierenarts, al weet ik niet hoe ze het zei. Konijnen horen niet buiten, want dat zijn de konijnen met de meeste problemen? Het zou kunnen, maar ik vermoed dat bij binnenkonijnen er ook eerder gezien wordt dat een konijn problemen heeft en zo bij de dierenarts terecht komen. Buiten wordt dat sneller over het hoofd gezien en is een konijn bijvoorbeeld ‘opeens’ dood. Ze eten de daar aangeboden groente niet omdat ze het niet kennen? Huh? Omdat ze ziek zijn of bij de dierenarts überhaupt te gestresst om iets te eten (bij mijn konijnen hoef ik op de behandeltafel van de dierenarts, en ook als ik ze thuis vast zou hebben echt niet met eten aan te komen, hoe lekker ook. Ze voelen zich dan onveilig en willen alleen maar weg! Bekijk het met je eten denken ze dan). En hoezo ziet Tilly er raar uit? Misschien omdat ze een rex is? Of vanwege de gele tanden? Zou best door de verwaarlozing kunnen komen. Bijzonder dat ze een van die 130 konijnen is trouwens! Ze heeft een gouden ‘mand’ gevonden 🙂 En een smalle kop is toch veel natuurlijker dan die bolle koppen? 

Maar goed, dat is nu allemaal niet belangrijk. Hoofdzaak is dat ze hopelijk allebei weer opknappen. Maar je hoeft echt niet aan jezelf te twijfelen. Volgens mij verzorg je ze hartstikke goed! 

 

Succes met wachten

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .