Ga naar inhoud

Konijn in laten slapen indien maatje gaat overlijden en flinke ooginfectie?


Eef1234

Aanbevolen berichten

Hi, ik heb 2 konijntjes van 6 jaar die beide flink ziek zijn. Konijn 1 heeft na een week dwangvoer zojuist bij de dierenarts flinke pijnstillers gekregen en zal of deze nacht overlijden (in bijzijn van haar maatje) en anders laten we haar morgen inslapen wegens te veel pijn. Achtergrond is dat ze vorige week oogzalf heeft gekregen voor ontstoken oog, maar het blijkt nu helaas een tumor te hebben en is te zwak om geopereerd te worden. Heel sneu en verdrietig. Konijn 2 heeft een flinke ooginfectie opgelopen die helaas niet beter is geworden met oogdruppels. Het is zo ver naar binnen gegaan dat voor verbetering het oog er waarschijnlijk uitgehaald moet worden. Konijn 2 heeft pijn (en pijnstillers), maar is nog wel een beetje levendig. Echter een stuk minder dan voorheen. Nu vraag ik me af wat de beste keuze voor konijn 2 gaat zijn: hem in leven proberen te houden dmv oogopetatie OF hem morgen samen met zijn maatje in laten slapen? Ik vind het een lastige keuze omdat hij nog niet volledig stilletjes in een hoekje zit, maar ik weet ook niet of het juist is te wachten totdat dit potentieel gebeurd. Aan de andere kant kan hij goed herstellen van de oogopetatie, maar gaat het herstelproces dan in moeten zonder zijn maatje die net overleden is. Benieuwd of jullie advies hebben in dit trieste geval.. 1.5 week geleden leken het nog hele gelukkige konijnen met nog een aantal jaar te gaan :( 

Link naar reactie
Delen op andere sites

2 uren geleden, Eef1234 zei:

Nu vraag ik me af wat de beste keuze voor konijn 2 gaat zijn: hem in leven proberen te houden dmv oogoperatie OF hem morgen samen met zijn maatje in laten slapen?

Moeilijke beslissing. Persoonlijk zou ik ook voor inslapen gaan. Herstellen zonder maatje is ook al wat en nu kun je moeilijk koppelen.

Keuze is altijd persoonlijk. Er zijn mensen die heel ver gaan en andere mensen niet. Ik kijk altijd of het een konijnwaardig leven is.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het een lastig dilemma. Ik vind eigenlijk dat je in korte tijd wel heel veel moet afwegen. Het alleen zitten vind ik echt ondergeschikt, dat is echt niet lang en als je je konijn binnen houdt in een voorspelbare ruimte is dat best te overbruggen.

 

Wat wel lastig is, maar echt niet onmogelijk is koppelen. Je hebt even de tijd nodig dat je konijn aan het nieuwe idee moet wennen, maar dieren passen zich ongelofelijk makkelijk aan een situatie aan. 

 

Het is wat anders dat je een dure operatie uit laat voeren en de overlevingskansen nihil zijn, maar dat is gewoonweg niet het geval. Ergens vind ik het gek dat het andere konijn niet te redden is. Hoe kun je nou twee konijnen hebben die op hetzelfde moment allebei iets aan hun ogen mankeren, is daar een verband? Zelfde nest? Wat ik niet kan plaatsen is dat het ene konijn een tumor heeft en het verhaal van het andere konijn meer richting E.C. of iets met oogdruk/glaucoom lijkt te hebben.

 

Misschien wil je er nu niet over praten en ik moet eigenlijk geen dierenartsen tegenspreken, maar ik vind het zo frappant. Teveel pijn snap ik, te zwak voor een operatie snap ik ook. Maar is er een overweging geweest waar je pijn dus zoveel mogelijk wegneemt en dan de voeding overneemt (dus dwangvoert) totdat er genoeg energie in zit. Puur de vraag of die overweging er is geweest, dus niet dit moet je doen, maar ik wil graag weten waarom ze het niet meer redt. Omdat ik een verband vermoed vind ik het lastig om de overlevingskansen van de ander in te schatten.

 

De ander heeft ook duidelijk pijn, maar dat klinkt als oog er uit en de pijn is weg. Snap je wat ik bedoel? Ik vind het zo rot dat het voor je andere konijn niet meer kan. Ik wens je echt heel veel sterkte met je keuze. Ik zou zelf, op basis van de informatie die ik nu heb voor de operatie gaan en dus niet in laten slapen. Toch heb ik het gevoel dat ik informatie mis, wat die keuze misschien zou beïnvloeden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat lijkt me dat een nare afweging om te moeten maken. Sterkte.

 

Het is inderdaad een heel persoonlijke afweging, je kunt het niet fout doen. Zelf zou ik denk ik wel voor de oogoperatie gaan, maar zoals hierboven te lezen is, sommige anderen weer niet. Ik heb begrepen dat steeds meer dierenartsen pleiten voor sneller kiezen voor inslapen, omdat een dier er niet op gericht is hoe lang zijn leven duurt, maar op het moment. Als je zo kijkt snap ik dat als ''het moment niet meer leuk is'', je zou kiezen voor inslapen. Dat je konijn waarschijnlijk niet meer gelukkig zou worden, ben ik het niet mee eens. Ik heb even de zoekfunctie gebruikt of er andere konijntjes zijn die een oogoperatie hebben gehad, en zie dat het oog van Fluffy van @mammafelina met succes is verwijderd, voor zover ik weet is dat al even geleden en is dat nu gewoon een blij, gezond konijntje.

 

Maar dat het andere maatje dan overleden is, is wel een dingetje. Alleen zitten is op lange termijn in elk geval al niet konijnwaardig, je konijn zal dus gekoppeld moeten worden aan een ander konijntje. Koppelingen geven stress, ik zou dat niet doen zolang je konijn nog herstellende is. Dat betekent dus dat je konijn in zijn/haar eentje moet opknappen, mét het verdriet van het verlies van de ander. Niet ideaal. Maar zoals @Kolino zegt, verder wel te overbruggen. Als het konijn eenmaal hersteld is en je een konijnenopvang in de arm neemt, gaat die koppeling dan ook nog wel lukken. Maar goed, het stapelt zich wel op bij het totaalplaatje.

 

Ik kan niet zeggen of je het moet doen of niet, zoals gezegd is het heel persoonlijk. Wat ik hier noem, zijn dingen die je in je overweging kunt meenemen. Het lijkt me een ontzettend zware keuze, ik wens je heel veel sterkte.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt allemaal voor de reacties! 

 

@Kolino, het is inderdaad een raar verhaal dat 2 konijnen tegelijkertijd wat aan hun ogen hebben en het ook nog eens wat anders zou zijn.. Achtergrond is dat ik vorige week woensdag voor konijn 2 naar dierenarts ben geweest gezien oog dicht zat en ik konijn 1 voor de zekerheid mee had genomen gezien ze een beetje pus in het oog had. Ze hebben beide oogzalf gekregen (+pijnstillers als ontsteking erger zou worden). Echter ontwikkelden klachten zich anders en eetgedrag ook (qua dwangvoer was mijn intentie om konijn 1 weer op gang te helpen gezien ze weinig ad sinds donderdag). Oog van konijn 1 staat nu naar buiten terwijl oog van konijn 2 nog volledig dicht zit. Bij beide hebben oogdruppels (+ ontstekingstemmer) niet geholpen. Vandaag zijn ze met spoed bij een andere dierenarts geweest waarbij diagnose tumor (konijn 1) en zware oogontsteking met beschadiging (konijn 2) is vastgesteld. Deze dierarts opperde om over scenario van konijn 2 na te denken, vandaar deze post.

 

Het extra vervelende wat ik nog niet heb genoemd is dat ik ook nog in het buitenland ben sinds vrijdag en de konijnen bij mijn ouders zijn die ze met alles wat ze kunnen verzorgen en vandaag dus ook bij de dierenarts zijn geweest. Morgenochtend heb ik een vervroegde vlucht terug. Ik vrees ervoor dat ik ga schrikken met wat ik aantref. Ik zal jullie op de hoogte houden en indien jullie aanvullend advies hebben dan hoor ik dat graag. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

1 uur geleden, Lollie zei:

Ik heb begrepen dat steeds meer dierenartsen pleiten voor sneller kieze

Ergens in de familie hebben we een DA (persoonlijk ken ik hem niet) en ik hoorde dat hij zich verbaast hoever sommige mensen gaan en dat het vaak een bepaalde manier van lijden voor een beest betekent. In de natuur zouden ze een prooidier worden. Maar net zoals ik zei: het is voor ieder persoonlijk. Ik heb een paar keer gedokterd en het heeft niet geholpen maar wel veel geld gekost en moest ik het konijn alsnog in laten slapen. En dat twee keer.

Net wat Lollie zegt: een verkeerde keuze is er niet!

aangepast door To van de Veluwe
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hierbij korte update:

Konijn 1 hebben we vanmiddag in laten slapen. Was helemaal op en fijn dat het voorbij is voor haar na lange weg met veel pijn..

Konijn 2 is verrassend levendig vandaag en lijkt er naast zijn oog & pijn daaraan goed aan toe. Heel fijn om te zien en oog lijkt zelfs iets beter! We hebben hem daarom niet in laten slapen en gaan morgen naar onze vaste dierenarts toe om te kijken wat beste vervolgstappen zouden zijn. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankjewel voor je update, dat je dit besluit moest nemen is niet leuk, maar ik lees ook berusting. Sterkte met het verlies! Ook al is het beter, dan nog is het geen besluit waar je om staat te springen. Hopelijk is er voor de ram toch nog hoop. Wel fijn dat je eigen dierenarts daar morgen na kan kijken, dan hoef je niet heel lang meer te wachten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heeft iemand wellicht nog een tip hoe ik de eerste nacht zonder maatje zo comfortabel kan maken voor het achtergebleven konijn? 

Hij loopt nu nog even los in de tuin, maar ik zou hem zo graag in zijn binnenhok zetten zodat hij ook zo min mogelijk last heeft van insecten, maar dan wel zal merken dat hij er alleen in zit. Bedankt alvast 😊

Link naar reactie
Delen op andere sites

Soms geven ze knuffels die geschikt zijn voor baby's, maar niet alle konijnen kunnen daar mee omgaan. Sommige konijnen gaan daar tegen aan liggen, andere konijnen gaan het slopen. Bij slopen moet je het weghalen uiteraard. Maar ik zie dat je dat al hebt gedaan, succes morgen!

 

 

  • Vind ik leuk 1
  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Door privé omstandigheden ben ik iets minder actief op het forum vandaar mijn late reactie.

Als eerste wil ik je sterkte wensen met het verlies van één van je konijnen.

 

Het klopt inderdaad dat ik bij mijn ram Fluffy een oog heb laten verwijderen. Fluffy was nog geen jaar oud toen hij EC in zijn oogje kreeg. We hebben van alles geprobeerd om het te bestrijden, maar helaas mocht het niet baten.

Mijn dierenarts stond gedurende de behandeling in contact met de konijnen specialist van dierenartsen praktijk Wilhelmina park in Utrecht, voor de volledigheid ben ik daar ook een keer met Fluffy op consult geweest. Uiteindelijk hebben we in goed overleg besloten om Fluffy’s aangedane oog te verwijderen. 
Fluffy heeft het vanaf dag 1 na de operatie super goed gedaan en nu na 2,5 jaar is er helemaal niets meer aan hem te merken ❤️

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Hoi allemaal! Hierbij een update hoe het momenteel met konijn 2 (Eddie) gaat. Onze vaste dierenarts heeft begin september medicatie voor zijn ontstoken oog voorgeschreven en wonder boven wonder is dat aangeslagen. Hij heeft beperkte oogschade opgelopen, maar dat is veel posiever dan eerdere berichten. Het enige vervelende is dat de oogontsteking na een aantal weken terug is gekeerd. Binnenkort gaat hij naar de oogspecialist voor verdere diagnose en behandeling. Hopelijk kan hij er daarna nog een aantal jaar tegenaan met wellicht een leuk nieuw maatje :). Een fijne avond gewenst allen! 

  • Vind ik leuk 4
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .