Ga naar inhoud

Opbouwen groenvoer


paulien77

Aanbevolen berichten

Inderdaad en je moet bij zaden ook nog oppassen voor verstoppingen. Hangt een beetje af van welk zaad je voert. Eigenlijk geef je alleen konijnen die geen brok eten zaden en de rest niet of als snoepje. Bij zonnebloemen inderdaad gepeld, vanwege wat ik benoemde. Ik zou de zaden lekker voor volgend jaar bewaren, dan heb je weer nieuwe bloemen die je kunt voeren 🙂

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 19-8-2023 om 08:56, bobbyonthefloor zei:

Wij hebben hier op het erf heel veel soorten riet staan maar de stengels zijn zo scherp.

Vandaag een plek met riet gevonden en wat meegenomen. Ik heb het een paar uur geleden geplukt en vind de scherpte erg meevallen.

Ik ga het wel in stukken aanbieden. Vanavond eerst een klein stuk. Ongeveer 10 cm. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 21-8-2023 om 12:09, Evee zei:

Konijnen zijn foliveren, bladeters. Het zijn geen zaden eters, zoals veel vogels bijvoorbeeld zijn. Het wil dus niet zeggen dat van de veilige planten zaden giftig zijn, dat is meestal niet het geval. Tenminste, niet direct in kleine hoeveelheden. Maar zaden hebben voor konijnen wel echt hele scheve verhoudingen in de voedingsstoffen.

Ik zou zelf niet de voorkeur geven aan het voeren van zaden van goudsbloem. Lekker planten voor de konijnen en de bloemen / plantjes geven 😉 

 

Ik ben dit jaar goudsbloemen aan het kweken en drogen voor de cavia's. Ik knip de bloemen gewoon in hun geheel af, maar daar zitten ook zaden in. Ik had de veronderstelling dat dit geen probleem was? Want in de goudsbloemen van de paaskruidenmix uit de webwinkel zaten ook wel zaden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is ook geen probleem als je het matigt. Ik vind het eigenlijk tijd worden voor een topic over kruidenvragen. Konijnen mag je ongeveer 1 theelepel aan zaad geven per dag, het is handig als je dan zaden neemt uit verschillende groepen, je hebt oliezaden (zoals zonnebloem) en zetmeelzaden (zoals tarwearen). Ik vermoed dat voor een cavia de hoeveelheid iets lager zal liggen. Ik weet zo niet uit mijn hoofd onder welke groep calendulazaad valt. Ik verwacht dat het een oliezaad is. Je kunt natuurlijk ook een deel van de zaden oogsten en voor volgend jaar gebruiken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

15 uren geleden, To van de Veluwe zei:

Vandaag een plek met riet gevonden en wat meegenomen. Ik heb het een paar uur geleden geplukt en vind de scherpte erg meevallen.

Ik ga het wel in stukken aanbieden. Vanavond eerst een klein stuk. Ongeveer 10 cm. 

PSX_20190929_191251.thumb.jpg.3da80e18d2d8ab9dba948f5f0fc57e55.jpg

 

Ik heb de foto flink moeten croppen maar ik denk wel 20 meter aan riet hier op het erf. Staat nu allemaal in bloei.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

14 uren geleden, bobbyonthefloor zei:

Staat nu allemaal in bloei.

Ze hebben er heerlijk van gegeten en alleen wat witlof zat vanmorgen nog in de bak. Witlof is van alle veertien ingredienten het eerste wat ze laten liggen. Alles uit de tuin vinden ze lekkerder. Ik heb pas een graslelie buiten de ren gezet en wat blaadjes door het gaas gestoken. Het was zo op. Dat vinden ze dus ook lekker.

 

Mogen ze de pluimen ook eten?

 

 

aangepast door To van de Veluwe
Link naar reactie
Delen op andere sites

10 uren geleden, To van de Veluwe zei:

Ze hebben er heerlijk van gegeten en alleen wat witlof zat vanmorgen nog in de bak. Witlof is van alle veertien ingredienten het eerste wat ze laten liggen.

De enige garantie hier is dat de witlof op komt. Onze tuin heeft ze veel heel veel aan overdaad te bieden en  wat willen ze witlof vd (biologische) groenteboer. Oja en paardenbloemblad, weliswaar ook onbeperkt voorradig😅

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja ik denk dat dat wel mag, maar het is natuurlijk wel energierijk, want in die pluimen zitten de zaden. Ik zou daar dus wel matig mee zijn en ook even kijken dat de aren geen kwaad kunnen, niet dat ze weerhaken hebben net als met sommige grassen en dan voor problemen zorgen. Ik heb nog nooit riet gegeven, dus dat is wel iets waar ik naar zou kijken.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

5 uren geleden, Kolino zei:

maar het is natuurlijk wel energierijk, want in die pluimen zitten de zaden

Dan laat ik het lekker weg. Ik heb een stuk stengel met blad in stukken van 5 cm geknipt en het zit nu in de voerbak die ze straks krijgen. Ik geniet van het struinen door de tuin om zoveel mogelijk te verzamelen.

 

Mag je van zonnehoed ook de bloem voeren of is die ook zaadhoudend? Nu geef ik elke avond vier blaadjes aan ze. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

ik pluk blad+steel af van de volle planten. Ik heb best veel aardbeiplantjes. Sinds dit jaar in hangbakken aan de schutting ook, dus ook voor het eerst zelf aardbeien kunnen eten, in plaats van dat die in de  buik van Namu belanden 😄 

Die stengels zijn denk ik uitlopers, nieuwe stekjes. Als die de grond raken komt daar een nieuw aardbeiplantje. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

9 uren geleden, To van de Veluwe zei:

Hoe geven jullie aardbeien blad? Als je meerdere planten hebt, haal je dan elke dag wat blaadjes van een plant af?

Wat doen jullie nu met de stengels die aan die planten groeien op dit moment? Ik heb nl. nog nooit aardbeien gehad. Nu heb ik er een stel in potten staan. Ze doen het goed.

 

Als het vruchtdragende maanden zijn, haal ik het blad weg dat voor de vruchten hangt. Zo krijgen de vruchten meer zon en worden ze dus groter en zoeter. Als het geen vruchtdragende maanden zijn, pluk ik de grootste en oudste bladeren. Zelfs verdort eten onze konijnen die nog heel graag, maar die verdorren dus eerder. Zo hou ik een kleine en compacte plant over, die makkelijker overwinterd. In principe zou je ook een aantal grote bladeren eromheen kunnen laten zitten, ter bescherming, maar mijn plek is beschut genoeg én mijn ervaring is dat ze toch snel verdorren.

 

De stengels, die dan weer blaadjes maken later op de stengel, zijn aardbeien uitlopers, die kun je weer stekken. Als je ze vroeg in het seizoen zitten je wil vruchten, dan kan je ze beter knippen (juni). Als ze later komen en je wil graag stekken, laat ze dan gewoon groeien en blaadjes maken. Uitlopers kunnen meerdere stekjes maken, totdat ze inderdaad over de grond heen gaan, zoals @Evee al zegt. Hier staan de uitlopers horizontaal omdat de konijnen er anders bij kunnen. Dan heb ik dus geen stekjes meer en zij een heerlijk buffet. Het is bijzonder warm nog, dus ik laat ze nog even lekker doorgroeien. Vanaf de moederplant krijgen ze meer, dan als ik ze nu los stek. En in warmte hoger dan 25 graden snoei ik eigenlijk nooit, dat is heftig voor planten. Liever niet boven de 20 zelfs.

aangepast door bunnyempress
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...
  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .