Ga naar inhoud

Baloe coccidiose?


Aanbevolen berichten

Baloe is afgelopen maandag geholpen aan een haakje. Oo dit moment eet hij nog steeds niet zoals normaal. Af en toe eet hij een brokje, groentes nauwelijks en hooi ook nauwelijks. Verder is hij best levendig en flopt ook gewoon, dus daar maak ik me geen zorgen over.

Net zat hij in zijn toiletje en ik ging even een keutelcheck doen toen ik zag dat hij dit gepoept heeft... 

Het zijn een paar normale keutels met daar tussen een soort hoopje natte, vieze ontlasting. Geen bdks. Het is enorm stinkende poep. Zijn kontje is verder schoon gelukkig, maar ik vraag me toch af of dit geen coccidiose zou kunnen zijn. Bij coccidiose kan je dit soort symptomen ook zien toch, verminderde eetlust en af en toe vieze ontlasting? Baloe heeft gevoelige darmen als hij bv te veel biks eet, maar daar is nu geen sprake van. Dan krijgt hij ook echt waterdunne diarree en is dan snel weer over (hij is al vaker op coccidiose getest maar was het steeds niet). Bij deze stinkende drap, die ik laatst ook al twee keer tegenkwam, vermoed ik wel coccidiose. Ik ga het sowieso laten onderzoeken van de week als ik dit nog een keer vind, maar ik ben wel benieuwd of er iemand is die dit herkent. Op de opvang zijn er twee medewerkers die zeggen dat coccidiose een heel specifieke geur heeft en je het vaak daar aan kan herkennen als het nog niet onder de microscoop is geweest. Weet iemand daar meer van?

Zijn maatje heeft momenteel ook darmproblemen, kleine keutels (verstopping of trage darm) met soms heel grote, afwijkende keutels. Geen idee of dat er bij haar los van staat of dat dat ook coccidiose kan zijn? 

 

IMG-20210522-WA0001.jpg

IMG-20210522-WA0000.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oke dan vermoed ik heel sterk coccidiose. Ik heb deze geur nog nooit geroken van ontlasting, dus wss is dit DE specifieke geur. Dinsdag maar keutels voor onderzoek brengen als ik er weer zo een kan vinden.

Is idd vreselijk besmettelijk. Sjonge, als dat het zou zijn zou het echt suf zijn. Paar maanden geleden nog keutels laten onderzoeken. 

Dank voor jullie reacties!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb er toevallig ook eentje met coccidiose nu en die diagnose had ik met ogen dicht kunnen stellen 😅 nu was er bij deze konijnen al een verdenking eerder, maar hij zat er vanmorgen niet jofel bij en zodra ik 'm vast had was het wel overduidelijk. Het doet me misschien een beetje denken aan een koeienstal of zo? Ik weet het niet, het is gewoon echt een hele typische geur.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Haha, wel fijn om te weten dat je de diagnose zelf kan stellen als je het een keer geroken hebt :p.

Vervelend dat je het nu in de opvang hebt zeg. Heb jij een aparte ziekenboeg waar je dit soort konijnen in quarantaine kan zetten? Ik ga wel even met het Knaagspoor overleggen of ik morgen wel kan komen, weet niet of ze daar zo blij van worden. 

Ik kan de geur van Baloe ook niet zo omschrijven. Niet helemaal een koeienstal, maar het is wel zo'n zure lucht die ook in een koeienstal kan hangen ja. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo besmettelijk is coccidiose ook weer niet, als jij gewoon goed je handen wast en schone kleding draagt zal het allemaal wel meevallen. Het is niet abnormaal dat konijnen coccidiose bij zich dragen zonder er ziek van te zijn, het is niet per se een ziekte die om zich heen woekert en iedereen ziek maakt. Uiteraard zou ik de vraag wel bij hen neerleggen.

 

Ik heb in dit geval het zieke konijn wel apart zitten, maar de rest niet (worden wel behandeld). 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik mag gewoon komen als ik een beetje voorzichtig ben idd. Misschien droeg hij het ook al wel bij zich, zou kunnen. Of ik heb het toch per ongeluk van de opvang meegenomen een keer. Als dit het daadwerkelijk is.

Hij voelt zich niet helemaal lekker ervan, eet en drinkt gelukkig wel wat. Kan dit zo lang hij blijft eten en enigszins normaal keutelen (geen waterige diarree) tot dinsdag wachten of kan dat zijn darmen dan al vreselijk beschadigen? Want dan ga ik even langs een spoedarts met wat ontlasting.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat vind ik een lastige afweging, volwassen konijnen worden er doorgaans niet erg ziek van (beetje het beeld wat jij nu ziet, kan ook erg lang duren voordat je de vinger op de zere plek gelegd hebt) maar zeker weten doe je het natuurlijk nooit. Dat je die geur ruikt (als dat 'de' geur is) is naar mijn ervaring wel een indicatie dat het een forse besmetting is. Bij konijnen die wat vage darmprobleempjes hebben en je daarom voor de zekerheid maar laat checken ruik ik het meestal niet eigenlijk.

 

Overigens, voor wie dit wellicht ooit leest: Met een jong konijn (onder de zes maanden) met verdenking coccidiose altijd linea recta naar de dierenarts!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou goed, dan hou ik het wel even in de gaten. Ik kan morgen altijd even met een dierenarts overleggen of op de opvang. Ik weet dat volwassen konijnen er doorgaans niet extreem ziek van worden. Ik ruik het bij Baloe dus ook alleen als hij van die vieze natte keutels heeft. Verder ruik ik hem niet.

 

Inderdaad bij jonge konijnen is het super super super spoed! Die gaat er heel snel dood van. Helaas op de opvang ook weleens meegemaakt, die konijntjes hebben waterdunne diarree met bloed en zijn zo mega ziek 😞

  • Verdrietig 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Vanmorgen vond ik weer wat flatsen van Baloe in zijn verblijf, dus deze heb ik naar de dierenarts gebracht. Dit keer niet zo'n heftige zure lucht. Hij heeft dus gewoon echt geen coccidiose en ook geen wormbesmetting. Wat een rotzakje, hij laat gewoon niet zien waarom hij niet zo lekker eet. Er is alleen veel brillendoosjesgist te zien in zijn ontlasting, maar dat schijnt normaal te zijn bij konijnen. 

Ik ga maar een paar dagen proberen weinig of geen brokjes te geven in de hoop dat hij dan bedenkt dat hij wel hooi zal moeten gaan eten. Vanmorgen zag ik hem wat paksoy, witlof en hooi eten en dat heeft hij de afgelopen week niet eerder gedaan. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou, daar ben ik toch weer. Met de ontlasting van Baloe is dus niets aan de hand, maar toen ik net aan het eten was zag ik Baloe ontzettend onrustig liggen, verliggen, verzitten. Hij leek lekker relaxed te liggen en flopte ook een keer, maar was duidelijk niet relaxed. In het toiletje, eruit, erin. In een plashouding zitten, maar niet heleaal jofel kijken. Vervolgens ergens random in zijn rennetje weer in een plashouding gaan zitten en weer weggaan, zonder dat er een plasje kwam. Toen zag ik een héél klein druppeltje plas in de ren liggen. Hij lijkt dus gewoon niet te kunnen plassen of pijn te hebben tijdens het plassen. Nu ik daar over nadenk vond ik al een paar weken dat hij een beetje gek deed in zijn toiletje. Gewoon alsof hij niet helemaal lekker zat of het niet zo goed lukte. Ik dacht eigenlijk dat dat was omdat hij wat moeite had met poepen ofzo, maar nu lijkt het eerder alsof hij niet kan plassen. De dierenarts wil hem met spoed zien, want misschien blaasontsteking/blaassteen/niersteen. Gadver zeg, ik heb morgen eigenlijk helemaal geen tijd omdat ik zo'n drukke dag op mijn werk heb. Mijn vriend gaat hem brengen en dan eind van de middag ophalen, de dierenarts is maar tot half 1 open maar is zo lief om hem eventueel mee naar huis te nemen zodat we hem daar kunnen ophalen...

Gelukkig eet mijn meneertje nog wel en is hij best actief, maar het is duidelijk dat hij zich niet lekker voelt en plassen niet lukt of pijn doet. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, sneu voor hem ook. Ik hoop dat het zijn blaas is en dat er stenen of blaaszand verwijderd kunnen worden morgen. Hopelijk heeft ze daar dan ook meteen tijd voor. 

Mijn dierenarts is goud waard... Mag ook wel, want ik heb al wat maandsalarissen daar naartoe gebracht de laatste tijd. Geeft niet, haha. Ik ben super blij met haar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zeker. Thanks. Ik zou het wel sneu vinden als hij al lang ergens mee loopt en het steeds niet gevonden werd en ik dus ook een beetje de pest in hem had omdat hij me steeds voor joker zet bij de dierenarts. Hopelijk dus morgen duidelijkheid. Bikkeltje dat hij gewoon blijft eten en behoorlijk levendig is. Hij is wel knorrig hoor, hij heeft me vandaag al een paar keer gebeten en naar me gegromd terwijl hij dat eigenlijk nooit doet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de dierenarts helaas niet zelf kunnen spreken maar mijn vriend heeft haar gesproken. Baal ik mega van. Er is bloedonderzoek gedaan en weer röntgenfoto gemaakt waar niks uit kwam. Alleen het ureum in het bloed is wat verhoogd, maar dat is lastig te verklaren en minimaal. De andere waardes die op nierproblemen wijzen zijn niet verhoogd. Geen blaasstenen, geen blaaszand of obstructie in de blaas. Skelet in orde. Ik weet niet of de urine nu gestript is, dat hoop ik wel want dat geeft natuurlijk nog wat meer helderheid.

Ik snap er gewoon echt niks van en word er een beetje moedeloos van. 

 

 

  • Verdrietig 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de dierenarts telefonisch gesproken. Echt zo fijn, ze neemt zo veel tijd voor mijn vragen en overdenkingen. Baloe is helemaal door de molen gegaan. Röntgen van twee kanten, heel uitgebreid bloed geprikt en urine gestript. Behalve het iets verhoogde ureum is er niks te zien. Dat verhoogde ureum is minimaal verhoogd en aangezien de referentiewaardes niet altijd goed bepaald zijn voor konijnen is de vraag of het daadwerkelijk wat te hoog is. Bovendien zijn de waardes niet veranderd ten opzichte van januari. Dat met het klachtenbeeld en röntgen maakt dat nierproblemen uitgesloten zijn. Röntgen echt 0,0 afwijkend. Urine niets te vinden. Geen bacteriëen, geen bloed, niks. Ook geen ontstekingswaardes in het bloed te vinden. Gebit ook meha uitgebreid gecheckt tijdens de narcose. We hebben daarom 0,0 aanknopingspunten, ook niet voor bv een tumor of iets. Op papier is dit een gezond konijn. Ze is het gelukkig wel met mee eens dat hij afwijkend/gek doet, maar kan het niet verklaren. We zijn allebei gefrustreerd, maar hebben besloten dat we gaan accepteren dat dit is wat het is. Hij is hartstikke blij, maar doet soms raar en eet dus niet erg goed. De dierenarts denkt dat het een wat ouder konijntje is, dat hij dus gewoon oud aan het worden is en wat magerder wordt. Desondanks is hij gelukkig nog heel goed gespierd.

 

Conclusie: we accepteren hoe hij is en gaan voor dit gedrag niet meer naar de dierenarts. Alleen als hij ten opzichte van nu erg verslechtert of we een haakje ofzo vermoeden. Ik kan het nu ook wel accepteren aangrzien hij echt heel grondig door de molen is gegaan. Gelukkig kwam mijn vakantiegeld vandaag binnen 🙈

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .