Ga naar inhoud

Konijn met uitbehandeld abces aan beschadigd geslachtsdeel


Aanbevolen berichten

Hallo konijnenvrienden. In een eerder topic dat ondertussen gesloten is heb ik het verhaal van Lio verteld.

Kort samengevat: hij heeft sinds juli 2023 een abces aan zijn geslachtsdeel en kreeg al behandeling met antibioticazalf Surolan, oraal antibiotica Eusaprim (na swap die stafylokokken toonde). In november ingreep waarbij ik nadien de wonde moest spoelen. Na de ingreep was de dierenarts vrij pessimistisch omdat de etter diffuus verspreid zit en ze dus niet alles konden weghalen.  We zijn ondertussen enkele maanden verder en er bleef steeds wat etter uitkomen wat ik met fysiologisch water wat schoonmaakte. Nu heeft hij aan de andere kant van zijn geslachtsdeel terug een abcesbol 😒. Ik vind het echt zo erg en weet niet goed wat te doen nu...De dierenarts heeft gezegd dat hij eigenlijk uitbehandeld is. Wat kan ik doen?.Antibiotica helpt niet. Ik heb ook al penicilline spuiten gevraagd maar DA zegt dat dit niet werkt tegen de stafylokokken.

Op website van Wilhelminapark lees ik over duplocilline injecties? Iemand ervaring mee? 

Of moet ik het maar zo laten? Maar dit moet voor Lio toch echt niet fijn zijn. Tot hiertoe laat hij niets merken maar hoelang kan dit zo blijven? Allemaal vragen waar ik eerlijk gezegd echt geen antwoorden weet ... 😥

aangepast door Evee
titel aangepast zodat duidelijk is waar het topic over gaat.
 • Verdrietig 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat naar dat de dierenarts aangeeft dat hij is uitbehandeld. 
 

Wat betreft je vraag over duplo-injecties: bij vrij veel konijnen van BunnyBunchers zijn die gegeven (voor andere problemen dan bij jouw konijn). Sommige baasjes moesten dan steeds naar de dierenarts om zo’n injectie te laten zetten, bij andere baasjes leerde de dierenarts hoe ze de injecties moesten zetten. Dus het wordt zeker wel gebruikt bij konijnen.

 

Als Wilhelminapark dit voorschrijft zou je die informatie aan je dierenarts kunnen voorleggen (deel de link met je dierenarts) en dat bespreken. Je dierenarts weet hoe je konijn er aan toe is en kan inschatten of het het proberen waard is.

 

Sterkte

 • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb zelf een aantal keer duplociline injecties gegeven bij pleegkonijnen, en ken vanuit de opvang ook dat het bij een behandeling van abcessen gebruikt kan worden. Maar het is wel een hele lastige situatie waar je in zit, dat alle andere opties tot toe niet of niet blijvend geholpen hebben. 

 

Ik heb verder geen advies voor je, het is te complex voor mijn beperkte kennis, maar ik wil je veel succes wensen!

Mocht je besluiten het oordeel van je dierenarts te volgen, dan zou je bijv. Nog wel kunnen vragen naar pijnstilling om het ongemak voor Lio te verminderen. 

 

 • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zag je naam staan en uitbehandeld... M'n hart dropte gelijk 3 verdiepingen.

 

Ik zou sowieso dat advies van Wilhelminapark voorleggen.

 

Was het de stafylokokken aureus? Je hebt meerdere stammen. Even kijken waar die gevoelig voor is. Is best een drama, door de inzet verminderd de gevoeligheid.

 

Ik zit ook te denken, zou er een dubbele antibiotica gegeven kunnen worden? Die zalf die je had was dat eigenlijk al, maar ik doel op smeren en spuiten tegelijk.

 

Wat doe je op dit moment om het immuunsysteem te ondersteunen? Stafylokokken zitten overal, zeker op de huid. De truc is om ze in toom te krijgen, uitroeien gaat niet lukken. Je doet zo je best voor dat mannetje!

 

Sterkte!

 • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankjulliewel voor de reacties! 😊!

2 uren geleden, Kolino zei:

Wat doe je op dit moment om het immuunsysteem te ondersteunen?

 

Een aantal keer per week reinig ik zijn geslachtsdeel met fysiologisch water. Er hangt steeds wat aangekoekt 'vuil' aan. Ik doe het niet dagelijks want ik probeer een evenwicht te zoeken tussen wat voor hem haalbaar is qua stress. Hij laat het goed doen maar maakt stille kreunende geluidjes. Het is ook een Teddy dus met zijn dikke vacht niet evident, plast zijn zijkant ook nog steeds vol.

Dit WE heb ik een afspraak bij een gediplomeerd konijnentrimmer. Niet evident in België te vinden... Is 3 kwartier rijden. Maar ik wil hem toch regelmatig laten knippen en zo zijn onderkant ook kort houden. Het scheelt voor hem en voor mij ook in de vachtverzorging die er ook nog steeds bijkomt. 

Medicatie of pijnstiller geef ik niet. Verder 3 soorten groenten per dag, zijn biks en alpenhooi en timothy hooi. Hij krijgt regelmatig een wilgentak en gedroogde kruiden, waaronder weegbree  dankzij jouw tip 😉. Ik denk er nu ook aan dat peterselie ook goed is voor weerstand. Groenten zijn vooral witloof, selder  paksoi, andijvie  pastinaak, .wortelloof.. .. Het meeste witloof en selder. 

Verder hou ik hun ren zo proper en droog mogelijk.

Kan ik nog iets doen?

Wat de spuiten duplocilline betreft, zie k niet goed zitten om dit zelf te doen...

Dierenarts is half uur rijden  dus om dit om de twee dagen te doen met fulltime job??

Maar als het nodig is, dan regelen we dit wel 😉

Link naar reactie
Delen op andere sites

De dierenarts raadt aan om abces weg te snijden. Opnieuw een ingreep dus na de vorige van begin november..... Aangezien de antibioticakuren niet echt iets uithaalden gaan we direct voor de ingreep. Maandagmiddag mag ik hem brengen. Ondertussen krijgt Lio metacam.

Mijn dierenarts is niet voor behandeling met duplocilline... . Hij zegt dat dit echt niet goed is voor hun darmstelsel...Tja. afwachten wat de ingreep gaat geven. Maar anderzijds ben ik wel blij dat we terug niet eerst weken gaan proberen met zalfjes en siroop wat alleen maar veel stress geeft bij Lio. 

Zaterdag heb ik een afspraak bij een konijnentrimmer dus hij zal met een mooie coupe naar de dierenarts gaan 😊. Ik ben wel blij want scheelt mij nadien dan ook weer in zijn vachtverzorging. Zijn vacht staat momenteel echt dik, precies een klein beertje 🥰

 • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

10 uren geleden, Lienappelsien zei:

Wel fijn dat je dierenarts nog wel een optie ziet met opereren. 

 

Ja, ik ben ook blij. Niets doen is eigenlijk nog geen optie voor mij. Ik dacht er zelfs aan om een tweede opinie te vragen. Mijn dierenarts staat ook op de lijst van Bunnybunch en heb er wel vertrouwen in. Maar als we vast zaten, zou ik toch verder gehoord hebben...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 17-2-2024 om 17:55, Lappie2 zei:

Hoe ging het trimmen

Dankje om te vragen 😊.

Het trimmen ging echt supergoed. Lio was op zijn gemakje en poseerde soms zelfs 🥰. Hij is heel schattig, van een beertje naar een kleine paashaas 😍

De konijnentrimster is ook konijndeskundige en is ook dierenartsassistente. Ze heeft met mij ook mee nagedacht hoe we de verdere behandeling van Lio kunnen doen. Ondertussen is het 'knikkerabcesje' geen knikker meer maar terug zo diffuus verspreid. Morgen is de ingreep. Het zal goed zijn om onder verdoving alles terug wat proper te maken maar ik vrees dat het een herhaling van de vorige keer zal zijn en dat het probleem niet opgelost raakt zo. De konijnentrimster raadde mij aan om er toch op aan te dringen voor verder onderzoek en voor een antibiogram. Ze hebben eerder een swab gedaan maar volgens mij geen antibiogram. Ik blijf verder zoeken naar de oorzaak/gepaste behandeling. Indien ik morgen geen antwoorden krijg, zoek ik een tweede opninie. De konijnentrimster raadde een dierenarts aan die enkel bijzondere dieren, waaronder konijnen, behandelt. Het probleem is de afstand,  ongeveer 3 kwartier tot 1 uur rijden tijdens de spits.

Indien ik na de ingreep van morgen weinig perspectief zie voor verdere behandeling met antibiotica ga ik die wel contacteren voor advies. 

Lio wordt pas 3 in april, is verder super goed. Mijn trimster bevestigde het gisteren ook. Zijn vacht staat ook heel mooi wat vaak ook een indicatie is voor een goede algemene conditie. 

Maw ik ga verder blijven zoeken tot ik een oorzaak vind of meer perspectief zie voor behandeling 😉

 • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankjulliewel voor steun 😊  Ze hebben ingreep niet kunnen doen. Abces is gesprongen en zit diffuus overal een beetje rond zijn geslachtsdeeltje dus. Swab genomen om te zien welke kiemen om hopelijk te weten welk antibiotica.  Alleen pijnstiller geven nu en wachten wat test zegt...weer lastig ...

Verder merk je echt niks aan hem. Is alleen een beetje boos op mij maar als ik uit zijn buurt ven eet hij goed, is actief.

Ik wacht dus even op resultaat maar als ik geen perspectief tot behandeling krijg, hoor ik voor tweede advies 

 • Verdrietig 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

10 uren geleden, Lio en Leia zei:

Dankjulliewel voor steun 😊  Ze hebben ingreep niet kunnen doen. Abces is gesprongen en zit diffuus overal een beetje rond zijn geslachtsdeeltje dus. Swab genomen om te zien welke kiemen om hopelijk te weten welk antibiotica.  Alleen pijnstiller geven nu en wachten wat test zegt...weer lastig ...

Verder merk je echt niks aan hem. Is alleen een beetje boos op mij maar als ik uit zijn buurt ven eet hij goed, is actief.

Ik wacht dus even op resultaat maar als ik geen perspectief tot behandeling krijg, hoor ik voor tweede advies 

Gelukkig is hij actief🥰

Wat een gedoe allemaal pffffff🥴🥺

 

Hopelijk vinden ze wat het is met die swab 🙏🙏🙏🙏🙏

🤗🤗

 • Vind ik leuk 1
 • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het zo rot voor je. Hopelijk vinden ze met de nieuwe swap nog andere antibiotica opties.

 

Toch blijf ik denken, hoe geef je dat immuunsysteem nou een flinke oppepper? Ik kan wel een bult kruiden opnoemen, maar welk bewijs is er dat het echt werkt? Ik zal wel de eerste die in mijn hoofd opkomen noemen, tijm, oregano, salie, kamille, goudsbloem en echinacea. Er is veel meer, maar hier is vrij simpel aan te komen. Je kunt ook kijken bij shops of ze een weerstandsmix hebben natuurlijk. Ook zijn er wel kantenklaar preparaten, waarvan ik dan weer niet weet wat het doet. Ik kies liever voor echte kruiden, als het dan niks doet is het in ieder geval goed voor hun spijsvertering en de variatie aan eten.

 

Je kunt, als het stafylokokken zijn echt niet alles weg krijgen, die dingen zitten overal. Wat belangrijk is, is dat de huid kan herstellen. Dat die dingen geen kans hebben om zich in wondjes te nestelen. Belangrijk is dus dat hij ook echt van z'n piemeltje af blijft. In die zin denk ik, is er iets te doen aan jeuk en pijn? Konijnen wekenlang met een kap om, dat is geen doen. Ik denk dan meteen aan gabapentine, is al een paar keer voorbij gekomen op het forum bij andere aandoeningen, je zou eens na kunnen gaan of dit ook werkt tegen jeuk.

 

Het liefste zou ik zien dat er een creme is die antibacterieel en antibiotisch is, icm met injecties (of oraal als je niet anders durft). In geen geen geval smeerbare corticosteroïden, dat maakt de huid nog kwetsbaarder en gevoeliger voor die ellende.

 

Wat ook in mijn hoofd op kwam, waarom geen penisamputatie, maar dat heeft geen zin, je krijgt dan wonden waar die stomme dingen zich dan weer in gaan nestelen en dan ben je nog verder van huis. Dat uitbehandeld zijn is niet zonder reden genoemd. Toch kan ik me voorstellen dat er een manier gevonden kan worden om de controle terug te pakken op die overgroei. 

 

Wat ik denk is dat je dus van meerdere kanten de aanval moet inzetten, als hij konijnwaardig kan leven met de juiste behandeling, dan denk ik waarom niet?

 • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

@Kolino

dankjewel om mee te denken en voor je goed advies!!

ik ga zeker uitkijken naar die kruiden die je opgenoemd hebt.

Het probleem bij Lio is ook dat, door zijn scheef piemeltje, hij op zz plast waardoor er een groter risico is tot huidirritaties. De DA ziet dat als grote boosdoener van de abcessen. Zijn huidje is echter wel mooi onder controle en is nooit echt ontstoken. Ik heb hem nu laten trimmen, ik probeer zijn vacht onderaan wat bij te knippen. Dit is niet evident met zijn lange haren en door de urine klit het ook heel snel. Een paar keer per week smeer ik dermocrem, een zinkzalf en ik reinig zijn geslachtsdeeltje dan ook met wat fysiologisch serum. Een twee tot drie keer per week vind ik zowel voor hem als voor mij haalbaar om te doen. 

Gabapentine ken ik niet. Hij krijgt nu metacam. 

Ik denk ook dat we toch ergens een behandeling moeten kunnen vinden om het "onder controle te houden' en dat hij toch nog een mooi leventje kan hebben. Volledig genezen vrees ik voor... ook gezien zijn groot risico op infecties met zijn plassen. 

Ik laat zeker weten wat resultaat swab geeft. ...🤞🍀🍀

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb net een ingesproken bericht van de dierenarts. Er is terug stafylokokken aureus gevonden in de swab. Resistent tegen penicilline maar niet tegen bepaalde andere antibiotica, waaronder eusaprim wat hij al eerder gekregen had maar helaas zonder groot effect. De dierenarts zei dat jij bij Lio nu ander antibiotica wil proberen maar hij heeft nog niet gezegd dewelke. Ik werk tot vanmiddag en ga dan gaan halen om zo snel mogelijk te starten. Als hij het niet lekker vind ga ik ook niet eerst proberen tussen groentjes of allerlei trucjes maar toch effe korte pijn met een spuitje in zijn mond. Het is voor zijn goed. Ik ben ergens toch blij dat ik terug een (heel) klein beetje perspectief heb 😊

 • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .