Ga naar inhoud

Konijn heeft regelmatig terugkerende buikpijn


-Kelly

Aanbevolen berichten

Sinds een aantal weken heeft ons rammetje regelmatig terugkerende buikpijn, hij eet als een bootwerker en zijn keutels zien er altijd normaal uit. De dierenarts kan niets vinden en wij zijn de wanhoop nabij..

 

Het konijn in kwestie heet Tuppi, een schat van een konijn dat wij uit het asiel hebben gehaald nadat ons vorige rammetje helaas was overleden begin van het jaar. Tuppi heeft EC gehad waardoor hij blind is geworden in 1 oog. Het oogje bleef steeds ontsteken en wij hebben toen de beslissing genomen om het te laten verwijderen. De wond is mooi genezen en zijn andere oogje lijkt gewoon prima. Voor zijn oogje verwijderd werd was hij wel eens niet lekker en at hij niet, iets wat bij zijn vriendinnetje vaker voor is gekomen dus het was ons niet onbekend. Hij kwam er met medicijnen snel bovenop en ook de dierenarts kon steeds niet vinden. In de weken na zijn operatie heeft hij panacur, pijnstilling en antibiotica gekregen. Het was na een week ongeveer na de operatie dat hij weer buikpijn kreeg, na overleg met de dierenarts en darmstimulatie knapte hij weer op en werd gedacht dat dit kon komen door de antibiotica. Toen de antibiotica eenmaal gestaakt werd na 2 weken dachten wij ook dat hij geen buikpijn meer zou krijgen, helaas bleek niets minder waar.. De afgelopen weken zijn we om de paar dagen met hem in de weer met pijnstilling en cisaral om hem weer op de rit te krijgen. Hij krijgt dan ook buikmassage en soms is hij direct 'genezen' en doet hij zijn ding weer.

 

Een paar dagen geleden dachten wij echt dat hij kwam te overlijden om vervolgens weer rechtop te zitten en weer het baasje te zijn en te eten en te spelen. Dit gaat nu om de paar dagen zo en ondertussen zijn wij uitgedacht.. Hij is meerdere keren onderzocht door de dierenarts en ook is urine onderzoek gedaan en zijn er foto's gemaakt maar nog altijd zitten wij zonder een diagnose.. Hij krijgt nu ook alleen maar een paar brokjes (Versele Laga cuni sensitive) en onbeperkt hooi en zelfs dat gaat soms fout. De dierenarts denkt dat wij gewoon een konijn hebben met extreem gevoelige darmen en dat dit het is. Het gekke is dat hij dit niet had in de eerste weken dat hij bij ons woonde.

Hij wast zich veel maar verhaart niet/amper. Wel eet hij echt de hele dag door en drinkt hij veel. Bewegen doet hij ook continu, als hij niet ziek is is hij echt onwijs druk en zo onwijs leuk. Wij kregen als tip nog wel Bunny Nature Gastrobalance te proberen maar dat hebben wij net pas binnen dus kunnen wij nog niks over zeggen. Wij zitten met onze handen in het haar want wij weten niet meer wat wij hiermee aan moeten.. 

WhatsApp Image 2023-07-27 at 14.41.18.jpeg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jeetje wat een verhaal! Ik kan me voorstellen dat je met je handen in het haar zit. Zelf heb ik een megacolonkonijn gehad die ook echt om de haverklap problemen kreeg. Dat is natuurlijk iets anders, maar ik heb wel alles, maar dan ook alles geprobeerd om de darmen zo goed mogelijk te laten werken.

 

Dat de dierenarts niks kan vinden is wel heel naar. in die tijd kreeg ik het advies om bij een goede radioloog een echo te laten maken van de buik. Helaas is er bij konijnen geen andere optie en röntgen heb je al gedaan. Wat je daarmee uit kunt sluiten zijn divertikels (uitstulpingen van de darm) waar voeding in kan blijven zitten, tumoren en dat soort dingen. Of het in dit geval zinvol is weet ik niet, maar dat zou je kunnen vragen.

 

Wat ook nog kan is dat er een ontsteking is van het maag en/of darmslijmvlies. Ik herinner me dat er op het forum wel eens een verhaal is geweest van een konijn wat ook maar niet beter werd, uit m'n hoofd zeg ik dat dit een maagontsteking was.

 

Klachten die niet overgaan kunnen ook nog door wormen, parasieten en dergelijke komen, in dit geval denk je dan in eerste instantie aan pinworm of coccidiose. Gezien de panacur kun je wormen wel wegstrepen. Mocht er nog geen ontlastingsonderzoek gedaan zijn zou je kunnen vragen of dit nog dingen uit kan sluiten.

 

Dat je overstapt op een nieuwe brok lijkt me goed, de brok die je wilt geven staat goed bekend. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar de ingrediënten zijn heel mooi 🙂 Gezien je maar een paar brokjes geeft zou ik steeds een paar brokjes meer vervangen tot je helemaal over bent. Verwacht dat je dit binnen een paar dagen kan.

 

Ik weet dat E.C. ook wel eens invloed heeft op de darmen, met name op de snelheid waarop de darmen werken (pijnstilling ook trouwens). Heeft de dierenarts hier verschil in gehoord? Ik bedoel in het horen van de darmbewegingen. Wat ik een tijdje heb gedaan bij mijn megacolonkonijn is een lage dosis cisaral geven op het moment dat er brokjes gegeten worden. 2 keer daags dus. Daarvoor maakte ik veel gebruik van emeprid. Ook lactulose heb ik een tijdje gebruikt, maar dat is meer om vocht naar de darmen te brengen en doet niks aan de peristaltiek.

 

Gezien er al biergist in brok zit hoef je geen probiotica meer te geven. Dat is een beetje dubbelop. Soms raden ze dat aan na antibiotica, maar omdat je konijn al last had voor de operatie denk ik niet dat dit heel veel toevoegt. Waren er nog meer E.C. klachten behalve het oog? Hoelang geef je nu panacur?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor je reactie!
De dierenarts dacht eerst ook dat hij misschien een maagzweer had wat kan voorkomen na heel lang en continu gebruik van metacam, maar dat lijkt onwaarschijnlijk aangezien hij het niet zo heel veel of heel lang gekregen heeft.
Aan wormen zaten wij nu ook te denken, hij wast wel steeds zijn kontje veel dus misschien pijn/jeuk? Wij zien er in ieder geval zelf niets aan, ook niet aan zijn keutels maar dat hoeft niets te zeggen.

Wij gaan nogmaals contact opnemen met de dierenarts en een ontlastingsonderzoek aanvragen.

De panacur kreeg hij in overleg 2 weken lang na de operatie en daar zijn wij nu 3,5 week geleden mee gestopt. De Bunny Nature Gastrobalance is ter extra ondersteuning naast zijn gewone brokjes 🙂 
Is cisaral zonder problemen ook dagelijks te geven? Dan zijn wij bereid dat na overleg ook te doen.

Vanuit de opvang begrepen wij dat hij alleen een oog had wat blind was door E.C. en hij verder gezond was maar dat er wel een kans bestond dat het oog ooit verwijderd zou moeten worden mocht hij wel last krijgen, wat wij dus gedaan hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Cisaral is voor mensen van de markt gehaald, wegens sterfgevallen, dus ik ben er altijd wel voorzichtig mee om dit langere tijd te geven. Kijk, een aantal weken kan dit zeker, eventueel zou je emeprid kunnen vragen/voorstellen. Dit heb ik jaren probleemloos kunnen geven. Er zijn ook maagbeschermers die bij konijnen worden gebruikt, ik weet uit mijn hoofd alleen de naam van de werkzame stof niet meer.

 

Wormen zitten vaak in de blindedarm, dus die zie je normaal niet, alleen bij een hele heftige besmetting. 2 weken panacur zou daarvoor genoeg moeten zijn, voor E.C. vind ik het heel weinig, zelfs al zou je het preventief doen. Als onderhoudsbehandeling wordt het wel eens gedaan, heeft hij in het verleden (in de opvang) ook al panacur gehad? Dat zou deze behandeling kunnen verklaren.

 

Een maagzweer kan, maar ja dan zou je dus naar de maagbescherming grijpen en bij kortdurend gebruik en lage dosering is de kans de kans niet heel groot. Maar wat ik zei, slijmvlies kan ontstoken zijn, dan ga ik weer naar E.C. wijzen, doordat de weerstand achteruit gaat worden ze ook vatbaarder voor bacteriën en die kunnen weer maag- en/of darm aangrijpen. Waardoor je dus ontstekingen kunt krijgen. In dat geval zou antibiotica nodig kunnen zijn.

 

Goed dat je terug gaat naar de dierenarts. Vraag even hoeveel ervaring en interesse er is in konijnen. Of er aan nascholing wordt gedaan op konijnengebied. Konijnen maken amper deel uit van de basisopleiding, dan kun je dus nog zo'n goede dierenarts hebben, als die weinig interesse heeft in konijnen loopt de kennis achter. Dat is voor de behandeling niet goed.

Link naar reactie
Delen op andere sites

In de opvang heeft Tuppi panacur gehad voor zijn E.C. 

Tuppi is geopereerd in Utrecht, bij dierenkliniek Wilhelminapark. Daar is ons toen ook verteld dat omdat hij geen verdere klachten had hij 2 weken na de operatie nog panacur moest krijgen en daarna niet meer. Behalve zijn buikpijn merken wij verder helemaal niets geks aan hem.

De dierenartsenpraktijk waar wij nu heen gaan staat heel goed aangeschreven en de dierenarts die Tuppi nu onder haar hoede neemt is ook een konijnkundige dierenarts. En ook deze dierenarts kan helaas niets geks ontdekken aan hem 😞 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wilhelminapark mag je wel serieus nemen 🙂 Dat hij eerder panacur heeft gehad verklaard dus de behandelmethode. Wel heel fijn dat hij verder geen klachten heeft van E.C.! Dat is goed nieuws voor hem 🙂

 

Het verrotte bij konijnen is dat je geen scopie kunt maken van het maag-darmsysteem. Als je wilt kijken kan dat dus echt alleen maar van buitenaf met röntgen en/of echo. De dierenarts kan wel een inschatting maken of dat diagnostische waarde heeft. Wat je zou kunnen doen is vragen of ze in de vakwerkgroep konijnen zit. Dit is een groep dierenartsen die regelmatig met elkaar overlegt, ook over gevallen waar ze niet goed weten wat ze er mee moeten. Doordat er dan andere dierenartsen mee kunnen kijken kun je soms tot onderzoeks- of behandeladviezen komen waar de dierenarts in zijn/haar eentje misschien niet op was gekomen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Helaas een vervelende update over Tuppi.

Het leek een aantal weken weer wat beter te gaan en hij had op een enkele keer na geen buikpijn. Er is ontlasting ingestuurd en bij zijn vriendinnetje Fudge zijn er wormen gevonden, bij Tuppi niet. Helaas werd Tuppi de avond voor de uitslag van het onderzoek weer ziek maar kwam weer helemaal terug midden in de nacht, hij at weer en was weer helemaal zichzelf. De volgende ochtend is Tuppi helaas weer ziek geworden en was het nu echt menens. Hij is heel hard achteruit gegaan en helaas hebben wij onze lieve man moeten laten gaan. Wij zijn kapot van verdriet.

 

 

9967ac04-cbe4-4123-9e67-5c09e126e019.jpg

  • Verdrietig 6
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...
  • Kolino sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .