Ga naar inhoud

Mitty

Members
  • Items

    329
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    5

1 Volger

Profiel informatie

  • Namen van de konijnen:
    Mitty en Stamper
  • Huisdieren
    konijnen, honden, katten

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

Mitty's prestaties

Burchtenbouwer

Burchtenbouwer (4/6)

  1. Ja, dat bedoel ik:) Voorheen telde ik ze als twee aparte groentes voor op het menu, maar nu geef ik het zo nu en dan om de beurt. Ik denk dat ik met de bleekselderij net boven de 50 gram zit. Het is soms best een uitdaging om aan de juiste hoeveelheid groenvoer te komen en tegelijkertijd niets te overdoseren😬 Ik heb ze hier nog nooit zien worstelen met de draadjes gelukkig. Ze knagen het op alsof je het in een juicer douwt, dus het kleinsnijden is hier denk ik niet nodig. Ik vroeg mij trouwens af, is het erg als er tussen keutels van normale grootte een paar minikeutels zitten? Sinds afgelopen weekend zie ik het weer terugkomen, maar ik hoopte dat een paar ervan niet zo erg is.
  2. Ik wist niet dat bleekselderijstengels een probleem kunnen zijn. Eerder hoorde ik juist dat andijvie nadelig effect kan hebben (ook in combinatie met witlof). Ik heb alle groentes bij ze getest om te zien of ze ergens slecht op reageren. Dat zou dan een aanleiding kunnen zijn, maar op bleekselderij reageren ze van alles het beste. Daarom gebruik ik dit nu graag in het menu, zeker omdat het veel vocht bevat. Ze krijgen daarom van mij niet meer dan vier blaadjes radijs. Het valt mij tot nu toe best tegen om info te vinden over de precieze werking van lactulose, het is vreemd spul. Ik geef ze nu maar weer 3x per dag prozyme. Ik had een beetje op een stukje appel gelegd en dan zie je goed dat het effect heeft. Nu hopen dat het ze erbovenop houdt.
  3. Ik heb even gespiekt in mijn notities (anders onthoud ik al die adviezen echt niet) en ze omschreef het als: Lactulose trekt vocht uit de maag waardoor de brei (in de maag) harder wordt en de kans op verstopping nog groter is. Ik heb het spul in ieder geval weggemikt, dan hoef ik er ook niets meer mee😂 Gelukkig dat je het zegt, want ik zou niet weten wat het anders moest zijn. Ze hadden in totaal circa 7 blaadjes salie gekregen, waar ze voor de vakantie nog meer van gewend waren. Voor de rest was ik die dagen de groente nog rustig aan het opbouwen. Nu krijgen ze bijna weer zoveel als voor de vakantie (500gram totaal per dag). Op de dag van de gasaanval kregen ze een stengel paksoi, twee stengels bleekselderij een klein handje radijsbladeren een kwart venkel en twee druivenblaadjes. De dag daarvoor ongeveer hetzelfde, maar ipv paksoi een blad andijvie. Het gekke is dat degene van de opvang lesgeeft in konijnkunde zowel op gebied van voeding, gezondheid als op gebied van gedrag. Maar ja mijn dierenarts heeft vroeger zelf konijnen gehad🙈😂 Ongelofelijk dat de één 60gram biks en de ander 10gram biks als beste dieet aanraadt!!
  4. Ik krijg er tranen van in mijn ogen, wat een verdrietig einde. Jullie hebben zo voor hem gevochten. Heel veel sterkte met het verlies en de behandeling van Fudge.
  5. Tijd voor een update. Vorige week heb ik mijn konijnen weer opgehaald bij de opvang. Van de opvang hoorde ik dat het super goed was gegaan. 2 weken lang hebben ze nergens last van gehad. Ook zijn ze overgezet op die nieuwe (calciumarme) biks met lijnzaadolie en biergist. Een groot voordeel zou zijn dat ze nauwelijks uitzetten wanneer er vocht bij komt. Dat kan inderdaad een verschil maken, want SS zet nogal uit. Ze hadden mij alleen niet verteld dat ze de brokken zouden opvoeren naar 60gram per dag voor beiden... Wel vertelde ze dat ze een ander koppel had gehad met terugkomende darmproblemen. Die deden het heel goed op de nieuwe biks. Bij hen bleken de problemen uiteindelijk te worden veroorzaakt door niergruis. Misschien dat mijn koppel daar ook last van heeft. Ik opgelucht met mijn kindjes én de zak nieuwe brokken naar huis. Vanwege de grote veranderingen ook netjes de 60gram aangehouden met het eetschema van de opvang. Hun keutels waren (zijn nog steeds) beter dan ooit, dus ik was helemaal content. Ze dronken wel wat meer, maar ik gaf ze alleen 's avonds nog groente. Precies een week ging het goed, tot Stamper zondagavond laat stopte met eten. Het was weer zover:( Telkens verliggen, hooi wegtrappen, kouder aanvoelen en een vreselijk borrelende buik. Nog nooit heeft zijn buik zoveel herrie gemaakt. Snel pijnstilling en cisapride erin gedaan, warm bij me gezet en voorzichtig aan de buik gevoeld/gemasseerd. Ik voelde de luchtbellen zich de hele tijd verplaatsen, er kwam geen einde aan. Na een uur ook maar met dwangvoeding gestart. Toen begon Mitty opeens ook om 02:00! Precies hetzelfde verhaal, alleen anderhalf uur na de pijnstilling begon ze weer te eten. Ik heb daarna niet meer geslapen. Pas een half uur voor mijn wekker, 06:00, leefde Stamper plotseling op. Om 07:00 had ik twee onschuldig kijkende konijnen alsof er niets gebeurd was. Ik heb de hele dag op mijn adrealine kunnen werken, dat dan weer wel😂 Ik heb toch maar weer contact opgenomen met de opvang. Zondag had ik de konijnen namelijk wel weer voor het eerst een paar blaadjes salie gegeven. Ik ben benieuwd wat het advies wordt. Ik weet dat deze opvang zeer deskundig is, maar ik word knettergek van de verschillende adviezen van de opvang vs. de dierenarts. De opvang was geschrokken dat ik ze uberhaupt lactulose had gegeven, want lactulose blijkt vocht uit de maag te ontrekken.. De zonnebloemolie was wel oké, maar die hebben ze niet gegeven toen ik op vakantie was.
  6. Ik heb twee lieverds met terugkomende darmproblemen. Op zich kan ik met deze gevoeligheid leven, zeker als ze in de rui zijn. Ik ben daarom altijd erg bezig met het zoeken naar het juiste dieet voor ze (nu per dag 10g biks voor beiden, iets meer dan normale hoeveelheid groente en meerdere soorten hooi). Daarnaast heb ik lijnzaadbrokken en prozyme, maar deze zorgen er helaas toch niet voor dat ze uit de gevare-zone blijven. Daarom heb ik met de da besloten ze in plaats daarvan dagelijks lactulose te geven, ondanks dat ik het spannend vind in verband met de effecten op de darmflora. Ik voorkom liever de regelmatige verstoppingen en gasaanvallen. Sinds een half jaar houd ik dagelijks bij hoe het gaat en wat ze krijgen. Daardoor ben ik erachter gekomen dat ik bijna wekelijks😳 een van beide 1x cisaral gaf, omdat de keutels te klein werden. Dat is niet helemaal de bedoeling... Vorige week was het weer zo ver en heb ik zes dagen lang cisapride aan Mitty gegeven. Dag 7 weer terug naar lactulose, want de keutels leken iets beter. Dag 8 kreeg ze een gasaanval.. Nu ben ik weer drie dagen in de weer met cisapride, maar zonder verbetering. Daarom de dierenarts teruggebeld voor advies (ik heb zaterdag ook contact met ze gehad vanwege de gasaanval). Morgen ga ik met beide konijnen bij ze langs, maar ik weet niet meer wat ik moet vragen. Tot nu toe voelen ze elke keer even en vragen ze naar het dieet en geven aan niet veel meer te kunnen doen. Wel zit ik met twee zwaar gestreste konijnen drie kwartier in de auto (want konijnkundige dierenarts) wetende dat de kans op een gasaanval de volgende dag erg aanwezig is. Hebben jullie tips wat ik kan vragen aan de DA om meer uit het bezoek te halen? En kan ik niet beter op zonnebloemolie (las ik bij Stichting Konijnenbelangen) overstappen zodat ik geen lactulose hoef te gebruiken?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .