Ga naar inhoud

Vragen omtrent e cuniculi en fenbendazol


Link en Lola

Aanbevolen berichten

Lieve konijnenvrienden,

 

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen met het volgende.

 

Mijn voedster van ong. 4 jaar had een aantal weken geleden erg veel last van incontinentie en plassen op plekken waar ze normaal niet plaste (in de toiletbak doet ze het normaal). Toevallig moest ik naar de dierenarts voor haar jaarlijkse vaccinaties. De dierenarts heeft haar urine bekeken en constateerde blaasontsteking. Hiervoor kreeg ik antibiotica (sulfatrim) en dit moest ik 2 weken geven en dan weer terug naar de dierenarts voor controle.

 

Naast haar blaasklachten leek ze af en toe een beetje gek te lopen op haar achterpoten. Dit weggewuifd denkende dat het kwam door bv wat stijfheid van lang liggen.

 

Afgelopen weekend constateerden we dat ons konijntje niet meer op haar achterpoten kon staan en met haar voorpoten zich vooruit sleepte. Direct gingen onze alarmbellen af en heb ik gebeld met de konijnenopvang waar we haar ooit vandaan hadden voor advies. Dame aan de lijn gaf aan dat ze bang was dat het om e cuniculi ging en adviseerde ze om direct naar de dierenarts te gaan.

 

Dus zaterdagmiddag met spoed bij de dierenarts gezeten. Daar leek ze wel nog response te hebben in haar achterpoten. De arts heeft alles bij haar gecontroleerd (temperatuur, gewicht, oren, gebit, etc). Dierenarts had geen fenbendazol (voor e cuniculi) op voorraad en kon alleen metacam meegeven zodat ze geen pijn had. Hij gaf aan dat we moesten bellen als er geen verbetering in zat.

 

Zondagmiddag weer bij de spoedarts gezeten omdat we twijfelde of ze niet meer nodig had. Dierenarts vond haar nog te fit om in te laten slapen en heeft met ons naar de opties gekeken.

Die dierenarts gaf ons fenbendazol mee in de hoop dat het haar gaat helpen en gaf daarnaast aan dat ze haar maag er leeg vond. Kregen dus ook dwangvoeding mee en cisaral voor haar darmen. 

 

We zijn sinds zondagavond bezig met de medicatie. Haar situatie verbetert niet maar verslechtert ook niet. Ze probeert af en toe te strompelen door haar ren, maar het gaat nog erg moeizaam. Ze kan de toiletbak niet in springen dus ik heb puppy training pads gehaald bij de action zodat ze niet in haar eigen urine ligt. Ik vervang dit steeds als erop geplast is. Helaas moeten we nu allebei werken en kan er niemand constant bij haar zijn.

 

Heeft iemand enig idee hoelang het duurt voordat fenbendazol begint te werken? En heeft iemand nog tips wat we nog meer kunnen doen?

Moeten we nog naar een andere arts (zoja tips wie in regio Rotterdam)? Ik begin mij ook wat zorgen te maken over de kosten. 2x spoedarts + medicatie heeft een aardige hap gehaald uit mijn bankrekening.

aangepast door Link en Lola
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah wat naar!  EC is inderdaad een rot ziekte.. Ik heb er zelf gelukkig geen ervaring mee, maar heel veel andere mensen op dit forum wel! 

 

Wat ik wel weet; kijk even naar het behandelplan van Wilhelminapark voor EC. Die zijn daar voor gespecialiseerd.  De eerste weken moet je een dubbele dosis fenbendazol geven, lang niet alle dierenartsen weten dat. Ook kan injecties met dexamethason gegeven worden en die kunnen ook goed helpen. Bespreek met je eigen dierenarts dit behandelplan door.

 

Verder is het een ziekte van de lange adem, het kan zeker een maand duren voordat je verbetering kan zien. Wist je dat er hier op het forum ook een artikel over EC staat met allerlei informatie? 

 

Zie hier beide linkjes;

https://www.bunnybunch.nl/informatie/Encephalotozoon-cuniculi-EC-Konijn

https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/cuniculi.html

 

aangepast door Miekmoek
Links toegevoegd
  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik houd voor mijzelf bij EC aan dat ik een maand lang alles uit de kast trek voor het konijn. Is er dan geen / weinig verbetering, dan laat ik het konijn inslapen. Ik denk dat het hier elke keer wel een week of twee duurde voor je verschil merkte na het starten met de fenbendazol.

 

Bij verlamming van de achterhand zou je ook nog dexamethason injecties kunnen overwegen, dan wel even geen pijnstilling want dat mag niet samen. De fenbendazol geef je de eerste twee weken in dubbele dosering. Daarna de normale dosering zolang als nodig is (voor sommige konijnen stop je daar nooit meer mee).

 

Hier staat veel uitleg en tips v oor de zorg voor een EC konijn:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/Encephalotozoon-cuniculi-EC-Konijn

 

Dit is het behandelplan van dierenkliniiek wilhelminapark, ik raad zeker aan dat samen met je dierenarts te bespreken en kijken wat de opties zijn:

https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/cuniculi.html

 

 

  • Bedankt 1
  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie advies.

Ik ga de linkjes na werktijd lezen. We geven inderdaad een dubbele dosering fenbendazol nu voor de komende 2 weken. Wel goed om inderdaad 1 maand te geven en dan alles erin te stoppen in de hoop dat het beter wordt.

 

Hebben jullie nog tips hoe ik ze weer aan het zelfstandig eten en drinken krijg? Ze kan niet bij de hooiruif en het waterbakje heeft een te hoge rand voor haar. Geven nu dwangvoeding en water via een doseerspuit en geven hooi door het voor haar neus te leggen. Zijn er nog bepaalde groente of iets die ze nu kan krijgen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eten blijven aanbieden. Dus wat dat betreft doe je het prima. Vers groenvoer gewoon neerleggen bij waar ze zitten werkt vaak ook prima. Dat is voor zieke konijnen vaak hetgeen ze het beste eten, samen met gedroogde kruiden. 

 

Ik kriebel ze er ook wel eens mee onder de neus, met peterselie of een witlofblad, en dan happen ze geïrriteerd, maar eten het dan toch op 😉

 

Als het met spuitje niet lekker gaat, werkt het op een beetje diepe lepel (of maatschepje ofzo) ook wel is mijn ervaring, gewoon daarop aanbieden onder de neus zodat ze het zelf op kunnen likken.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou ook zeker nog overwegen om voor dexamethason te gaan in dit geval, prednisolon wordt ook nog weleens gegeven. In Rotterdam is Elly Ebbens (DAP Overschie heet de praktijk geloof ik) een goede dierenarts. Ik vind haar praktijk niet prettig en aan haar als persoon moest ik destijds ook echt wennen (ze is wat lomp), maar ze is wel echt kundig ook met konijnen.

Verder ken ik alleen nog Dierenkliniek Animalis in jouw regio, maar dat is in Delft. Die is ook erg kundig.

 

Veel sterkte. Het is naar. Wat ik destijds bij mijn konijn deed is wat wortel raspen en voor de neus leggen. Dat wekte toen heel goed. Verder gewoon alles in de buurt leggen. Als hij zelf wil eten is dat winst en is er geen stress voor hem doordat je moet dwangvoeren. 

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor de reacties ❤️

Groenvoer ging er vandaag aardig in (heeft wat peterselie, bleekselderij, wortel en kruidenhooi gegeten).

Gelukkig vind ze de dwangvoeding niet erg. Ze neemt het gulzig aan. Geven daarna ook nog een doseerspuit met water zodat ze in ieder geval voldoende vocht binnen krijgt naast het gewone eten.

 

En ik ben bekend met de dierenkliniek in Overschie. Wellicht nog even een belletje daarnaartoe wagen.

 

Dank allen. Als het beter gaat laat ik het weten 😁

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Hoi,

Even een update. We zijn inmiddels ruim een maand verder. Ons konijn heeft een maand lang fenbendazol gehad zoals voorgeschreven door de dierenarts. Daarna leek het beter te gaan met haar. Ze eet weer voldoende hooi, groenvoer en biks.

 

Helaas plast ze nog steeds overal in de kooi. Wij ruimen het op, leggen het "urine papier" in de toiletbak en maken de plek schoon, maar ze blijft dit dagelijks meerdere keren doen. Ik heb geen idee of we dit nog kunnen verhelpen.

 

Daarnaast merken we dat ze weer langszaam aan wat begint te slepen met 1 achterpoot. Die wil niet mee en vanavond viel ze dan ook weer 2x om.

 

Morgen dus maar even bellen om te kijken wat er wordt geadviseerd.

 

Iemand nog tips?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begrijp ik uit het verhaal dat je na 1 maand gestopt bent met medicijnen? Waren er toen nog klachten (het plassen)? Want je behandeld minstens een maand, maar langer als de klachten niet weg zijn. 

 

Vervelend dat er nu weer problemen bij komen. Sterkte bij de dierenarts.  

Link naar reactie
Delen op andere sites

Onze voedster met EC plaste ook overal. Dat ging echter niet bewust, je zag het aflopen bij haar.

Omdat zij niet echt opknapte en vanwege haar voorgeschiedenis, hebben we er toen voor gekozen om haar in te laten slapen. De dierenarts heeft toen nog als optie benoemd om medicatie voor de nieren te geven. Ik begrijp nog steeds niet waarom ze daar toen pas mee kwam omdat we al heel lang worstelden met urinebrand bij dit konijntje. Ik had dat graag eerder geweten, dan hadden we misschien nog niet voor inslapen gekozen.

Dus mocht je dierenarts hier niet zelf over beginnen, dan zou ik daar ook naar informeren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .