Ga naar inhoud

Is dit ec? En is advies dierenarts ok?


elliebel

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal, een tijdje niet geweest en dat is een goed teken. Maar nu helaas wel. Ik ben benieuwd wat jullie hiervan denken én of de behandelmethode vd arts voldoende is qua medicijnen / actie. Ik heb toch vaak gehad dat artsen te weinig deden, waardoor een konijntje overleed. En hier zitten veel ervaringsdeskundigen.

 

Ok, komt ‘ie:

 

- mijn konijn leek wat brokjes te laten liggen, flinke traanogen

- kleine week later zie ik dat hij door zijn achterpoot zakt. Zakt soms helemaal weg. Ze eet haar brokjes ook niet meer. Ze heeft ook natte poep en dat heeft ze nooit, dus meteen da. 
- naar de dierenarts. Voelt niks in de poot, geen reactie van konijn, ziet geen reden om foto te maken van de poot. (Dat vroeg ik namelijk). Ze zegt wel dat ze wat snot ziet zitten en traanogen, dus misschien ook een luchtweginfectie en artrose. Ze ziet niks geks aan de tanden op het eerste gezicht.

- wel metacam mee en dwangvoer.

- paar dagen later: snot weg. Nog geen brokjes eten, opnieuw afspraak, nu bij een andere vd zelfde locatie. deze vrouw denkt aan ec: totaal geen idee dat er iets is met het pootje (en ook niet met de tanden), konijn drinkt veel, plast veel, eet niet, en ik bedenk me ineens dat ik na de zomervakantie paar keer heb gedacht: huh, staat haar hoofdje nou een beetje scheef (heel minimaal). Daarbij is mijn konijn 8,5. Ze is van binnen naar buiten verhuisd en heeft een heftige koppeling gehad, dus het zou na stress gekomen kunnen zijn. Dus: Fenbendazol mee, antibiotica en metacam. Zij zei: kan best even duren voordat je resultaat gaat zien. Maand lang dat eerste medicijn. 

- paar dagen later: konijn loopt slaaphok weer in (deed ze niet meer). Yes! Ze loopt rond, mankend pootje niet meer gezien. Levendig. Drinkt nog goed. Keutels omdat ik dwangvoer geeft. Ze eet ook witlof. 
- na 7 dagen: deze dag eet ze ineens kruiden, witlof, en een hele stengel snoep op (op zo’n houtje). Ik weeg haar en zie dat de van 2,53 naar 2,49 is gegaan. Hmm. 
- na 8 dagen bel ik de da: ze zegt dat er dus verbetering is, maar ook achteruitgang qua gewicht. Ze ziet geen reden voor een foto of nu langskomen. Ze geeft aan de antibotioca en metacam te stoppen, om te kijken wat dat doet. En meer dwangvoer geven dan ik deed. Ook zegt ze het konijn buiten te houden, omdat anrders het tempverschil te groot is. Ik doe er zo een zeil overheen en heb heeel veel stro erin en kleding (maar dat laatste wil mijn konijn niet).
- dag 8 avond: konijn is nu 2,46. Nieuwe snoepstengel niet gegeten, wel witlof. Ze is geirriteerder bij het dwangvoeren (snap ik wel), maar ik ga haar vanaf nu dus echt om de paar uur wat geven. Ze is verder levendig, loopt en gaat het buitenhok in naar beneden om te keutelen. Kleine keutels, maar wel keutels. Ze drinkt nog steeds veel en plast veel. Heeft een flinke mening bij het dwangvoeren. Ze is niet het zieke konijntje dat ik in zulke situaties ook ken bij andere konijntjes.

- morgen is de da open (zaterdag) en wil toch bellen om langs te komen.
 

 

Wat denken jullie? Wat kan ik nog meer doen? En moet ik idd stoppen met de pijnstilling? (Ik twijfel?) en moet ik om iets vragen zoals een foto van tanden? Zou je bloed laten prikken voor ec (had de arts het over)?  Andere tips of suggesties?

 

Ps ik geloof in deze dierenarts hoor, maar ik heb te vaak gemerkt dat dierenartsen maar wat doen met konijntjes, dus ik wil zelf goed geïnformeerd daarheen. 

 

 

aangepast door elliebel
Link naar reactie
Delen op andere sites

 Een konijn met E.C. haal je in principe naar binnen, zeker op die leeftijd. E.C. kost zoveel energie, dat je niet wil dat ze dat nog kwijt zijn aan zichzelf warm moeten houden. Nadeel is wel dat ze dan tot half mei niet meer naar buiten gaat kunnen, dus in die zin snap ik de dierenarts wel. Ik vind het nu echt te koud buiten voor een konijn met E.C., sorry.

 

Een maand fenbendazol is te kort, tegenwoordig is de behandeling 2 a 3 maanden. Hierbij doe je 2 weken hoge dosis (20mg/kg) en daarna 6 tot 10 weken een halve dosis (10mg/kg).

 

Weet je zo welke antibiotica je hebt gegeven en hoelang, 8 dagen?

 

Qua gewichtsverlies vind ik het meevallen, het is nog geen 100 gram. Wel iets om in de gaten te houden, maar een volle of een lege blaas is ook ongeveer 30 gram.

 

Bloedprikken kan, maar dat is alleen interessant voor lever= en nierwaarden. Naar mijn mening dan, bloedprikken om wel of niet E.C. vast te stellen is onzin.

 

Die snoepstengels zijn overigens mega ongezond. Ik zou investeren in dingen die wel aanzetten, maar een stuk gezonder zijn. Ik denk dan aan kruiden, misschien wat zaden of pitten (max een theelepel per dag).

 

Dan nog even wat vragen over de traanoogjes en het laten staan van de brokken, hoelang heb je dat gezien? Dus dat je dacht er klopt iets niet met eten. Ik zit nog even te bedenken of het een het ander kan veroorzaken. Het kan natuurlijk wel dat er iets met het gebit is, of dat er ergens een abces zit. De dierenarts kan wel het een en ander voelen door alles af te tasten. De vraag is wel, stel dat er iets mee is, is ze wel fit voor een narcose?

 

Ik zou nu eerst die kuur afmaken en toch bedenken hoe je haar weerstand omhoog krijgt. Sommige medicatie heeft wisselwerkingen maar als je nu alleen nog maar meloxicam en fenbendazol geeft, dan kun je best echinacea geven (met mate) en weegbree, paardenbloemblad, iets van peterselie of selderij.  Die laatste paar bevorderen het plassen wel, maar dat is niet perse erg.

 

Qua dwangvoeren zou ik 3 keer daags aanraden, als het echt niet wil 2 keer, maar dan iets meer proberen er in te krijgen. In jouw geval zeg ik 3x ongeveer 15ml of 2x een ruime 20ml. Dat geeft nog zat ruimte om zelf te eten, maar dan zouden ze niet af moeten vallen (mits ze ook normaal eten). Let wel, dit is voor konijnen die wel zelf eten, als ze dat te weinig doet dan kun je de hoeveelheid x2 doen en zou ik het ook iets vaker per dag doen.

 

Je dierenarts kraamt geen onzin uit in ieder geval, wel wat puntjes te verbetering, maar ter verdediging van de dierenarts, in de boeken staat nog steeds dat de kuur een maand is.

 

Mocht je het artikel nog niet gevonden hebben, hier vind je meer informatie: https://www.bunnybunch.nl/informatie/Encephalotozoon-cuniculi-EC-Konijn

Voor een behandelplan kun je ook nog kijken op de website van Wilhelminapark: https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/cuniculi.html

 

Hopelijk heb je wat aan de informatie.

 • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de uitgebreide info!

Ik ga mijn konijntje dan naar binnen halen. Maar ik was bang dat ze hier ziek van zou worden, van zo’n groot temperatuursverschil? Dat zei de dierenarts. 
 

Over twee weken verhuizen we en kan ze in een schuur, maar twee weken is nu erg lang.

 

De snoepstengels heb in haar nooit eerder gegeven, het is meer uit noodzaak, zodat ze íets eet, want wortel en bleekselderij eet ze bijv ook niet meer. Ik heb nu een lijstje van andere soort groentes en kruiden die ik nog kan proberen, wil haar vooral stimuleren zelf iets te blijven eten. 
 

Antibiotica is doxycycline. 
 

traanoogjes vs niet eten: ik zag ongeveer een week dat ze minder at, maar zag haar nog wel eten.

 

ps ik weet dus niet of het ec is. Dat is nu de gok.. mijn da kan niet diep in de bek kijken, dan zou hij naar wilhelmina moeten zeiden ze, maar idd de vraag of narcose nu kan, of zou ik nu moeten vragen om een foto van iets? En waarvan, de tanden? 🫣

 

en dus geen pijnstiller meer nu?

aangepast door elliebel
Link naar reactie
Delen op andere sites

Extra note: net de dierenarts gebeld. Ze zeiden tegen mij: wat wil jij? Want de dierenarts die er nu is heeft geen kennis van konijnen. Tja ik ben geen dierenarts. Ik zei dat ze een foto kunnen maken en overleggen met Wilhelmina, maar die is gesloten vandaag.
 

Een foto van het kopje voor de tanden? Een foto van de organen? 
 

dan kan ik in ieder geval uitsluiten dat het iets anders is en op ec richten. In een ander geval lijdt mijn konijntje namelijk onnodig pijn en dan houd ik haar nu in leven, terwijl dat van haar misschien niet meer hoeft.

aangepast door elliebel
Link naar reactie
Delen op andere sites

Een groot temperatuurverschil doet zeker wel iets, maar de kans dat een konijn met E.C. ondertemperatuur krijgt is ook niet mis. Daar worden ze ook niet beter van.

 

Twee weken binnen is te lang om nog naar buiten te kunnen, helaas verwacht ik dat je je konijn langer binnen zult hebben. Als ze langer dan een week, ik meen met een dag of 10, binnen zitten, beginnen ze hun wintervacht te verliezen en dan kunnen ze zich niet meer wapenen tegen de kou.

 

Of je met pijnstillers moet stoppen hangt af van hoe groot de kans op artrose is. Dat kun je overigens vaak wel zien op een röntgenfoto.

 

Geen enkele dierenarts kan zo diep in de bek kijken, misschien dat ze bij Wilhelminapark de camera techniek toepassen, waar ik het laatst op het forum over had. Normaal gesproken moeten konijnen hiervoor onder narcose en dat niet ideaal nu, als je kijkt hoe het met je konijn gaat. Vandaar mijn advies eerst aansterken en dan kijken. Op een röntgenfoto van de kop kun je dingen als abcessen wel zien en ook eventuele doorgroei van tandwordtels die de traanoogjes kunnen veroorzaken.

 

Je zou gezien je dierenarts Wilhelminapark voorstelt kunnen kijken of je daar voor een second opinion heen kunt.

 

Weegbree is echt het kruid waar ik naar grijp bij zieke slecht etende konijnen. Iedereen hier weet dat ik daar fan van ben. Het is gewoon ideaal spul, konijnen eten het graag, het bevat voldoende voedingsstoffen en je kunt het makkelijker in grotere hoeveelheden geven, in vergelijking met andere kruiden. Ik geef zo 20 gram per dag, per kilo konijn. Dat is het enige kruid waarmee ik dat doe. De rest geef ik minder. Dan moet je denken aan maximaal 5 gram per kilo konijn, soms ook minder. Dat hangt echt af van het kruid. Je zou ook voor een mix kunnen gaan, hier op de site staat bijvoorbeeld een weerstandmix.

 

Wat betreft je laatste berichtje: hierboven heb ik al antwoord proberen te geven wat je met foto's kunt. Ik zou de behandeling voor E.C. sowieso doen. Je konijn klinkt wel ziek, maar niet dusdanig ziek dat ze niet kan herstellen. Tenminste zo komt het op mij over. Een natte kont kan ook artrose of blaasontsteking betekenen. Maar ook bij artose denk ik, met deze temperaturen, dan moet je wel goed pijnstilling geven wil je ze in beweging houden.

 

Mijn grootste punt zit nu bij, als het E.C. is dan maakt de parasiet gelijk gebruik van een weerstanddip die een narcose geeft.

 

Stel dat het artrose is, dan veroorzaakt de kou pijn en is het dus van belang niet te stoppen met pijnstillers en ze waarschijnlijk te verhogen. Ook die pijn kan er voor zorgen dat ze niet wil eten.

 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

54 minuten geleden, Kolino zei:

Ik geef zo 20 gram per dag, per kilo konijn. Dat is het enige kruid waarmee ik dat doe.

Even een vraag tussendoor. Pas las ik al ergens als je weegbree droogt dat het dan zwartachtig kan worden. Dat is bij mij inderdaad het geval. Maar ze zijn er nog steeds stapelgek op en eten het graag. Nu al een paar weken. Er zal misschien wat minder voeding in zitten? Maar niet gevaarlijk?

 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Nieuwe update:

 

- dierenarts zei: we hebben vandaag niemand met konijnenkennis in huis

- werd teruggebeld door een andere dierenarts, namens hun. Die wist eigenlijk ook niet veel en wilden alleen de darmen checken of het doorloopt. Maar dat is niet het probleem, ze keutels kleine keutels en ik geef haar al een week dwangvoeding, dus daarvoor bedankt. Foto kon volgende week pas en dan alleen van de borst, niet van de bek. Dus ook even voor bedankt, voor nu, want daar heb ik volgens mij net niks aan? 
- wilhelminapark gebeld. Zij zeiden dat mijn konijn naar binnen moet als ze echt doodziek is, maar als ze nog rondhupt, mag ze ook buiten blijven. Maar kan dus idd wel naar binnen. Zij adviseren mijn eigen da dossier op te laten sturen en geven dan advies wat de volgende stap is. Als mijn da dan geen echo/foto kan maken, dan kan het daar.
- eigen da ging akkoord. Zij hebben ook geen specialisten voor de echo.
- dus hopen dat het tot maandag goedgaat, en ik hoop nog steeds dat het ec is. 
- net alle genoemde kruiden en groentes gehaald, die ga ik zo geven.

- ik geef de metacam gewoon even door, tot ik meer weet volgende week.


fingers crossed.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Artrose is natuurlijk ook niet niks, maar kun je met pijnstilling nog wel een beetje sturen. Ook dan is warmte wel lekker, dus als je snuggle safes hebt of iets vergelijkbaars, dan zou ik die aanbieden.

 

E.C. is echt een rotziekte, vergis je niet. Het gaat nooit meer helemaal weg, wel kun je het inactief maken. Op die leeftijd vind ik het zo ver terugdringen dat je er jarenlang geen omkijken meer naar hebt, niet realistisch. Oude konijnen zijn zo gevoelig voor weerstanddipjes, dat je eigenlijk bij de vaccinatie een preventieve kuur zou willen doen. Als het goed is staat in het artikel van Wilhelminepark hoe dat werkt, dus mocht je daar heen gaan zou ik daar over advies in winnen.

 

Wat betreft de foto's, hoewel het geen goedkope dierenarts is, denk ik dat je voor foto's bij wilhelminapark beter af bent.

 

Pijnstilling zou ik zeker blijven geven tot je een afspraak hebt, omdat je nu geen zekere diagnose hebt. Je wilt niet dat het toch artrose is en dat ze weer pijn krijgt. Wel zou ik even overleggen of het verstandig is om voor de afspraak te stoppen mijn pijnstilling. Aan de ene kant, als je een foto laat maken van het bewegingsapparaat, dan zien ze afwijkingen toch wel, aan de andere kant maskeren pijnstillers dus pijn bij aftasten.

 

Even voor de goede orde, is het een voedster? Ik vermoed van wel, is ze gecastreerd? Het is ver gezocht en ik denk ook niet dat je hier de oorzaak vindt, maar bij voedsters van die leeftijd is baarmoederproblematiek niet ondenkbaar.

 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankjewel voor jullie reactie!

ondertussen is Jackie, een ze inderdaad (en gecastreerd) 🙂 van 2,53 naar 2,29 gegaan qua gewicht :-(. Ik heb haar eergister heel veel extra dwangvoer gegeven, waardoor ze van 2,30 naar in de avond 2,39 was gegaan. Maar.. de laatste twee dagen weigert ze veel meer. Ik geef haar nu kleine beetjes per keer. Daardoor kom ik niet aan haar gevraagde hoeveelheid en valt ze meer af. Voor 2,53 moet ze namelijk behoorlijk veel scheppen dwangvoer. Ze eet wel wat groentjes en kruiden. Maar brokjes en hooi eet ze echt 0,0. 

 

Het gekke is: ze heeft de hele ochtend rondgebanjerd in de tuin. Zelfs op een stoel gesprongen. Blaadjes gegeten. Dan denk je: er is niks. Misschien is het de pijnstilling die werkt, maar dan zou ze toch ook wel weer eten? Ik heb de pijnstilling doorgegeven tegen advies vd da in, thanks dat jullie dit ook bevestigen. Je weet idd niet wat het is, en ze eet nog steeds niet, dus denk ik voldoende reden om aan te nemen dat ze pijn heeft. Ik zal het met aftasten aangeven bij de da. Goed punt!

ik ben echt mega verdrietig nu, ondanks vanochtend. Heb meerdere keren de da gebeld: kan ik komen? Nee, we wachten nog op advies (van wilhelmina). Net zei ik: luister ik wil nu komen, mijn konijn is weer mega afgevallen en ze eet niet. Zij leeft omdat ik haar dwangvoer. Ik wil gewoon echt weten wat het is: als ik haar in leven houd terwijl ze misschien een tumor heeft oid, ja wat ben ik dan aan het doen. Dan verdient zij beter. Als het ec is, of artrose, dan weet ik dat dwangvoeren kan. Nu kan ik morgen (!!) om 10:45. Terwijl ik zaterdag al zei: dit gaat niet goed. Ik ben nu al 14 dagen bezig he. Dat is niet ok vind ik.
 

ik voel me gewoon een beetje alleen en verdrietig. Een konijn lijkt nooit erg genoeg, al mijn konijnen die bij een da zijn geweest (dit waren verschillende artsen, in het noorden) hebben of te lang teveel pijn gehad of zijn doodgegaan omdat er te laat goede hulp kwam. Dat gebeurt niet bij een hond, of kat. En nu ik haar net zag zitten en weet dat ze weer is afgevallen.. ik hoop gewoon dat ze het redt :-(. Heb gezegd dat ik morgen sowieso een rontgenfoto wil. Zij sturen het dan door naar Wilhelmina. 
 

hmpppf groetjes van een verdrietig baasje

 

 

aangepast door elliebel
 • Verdrietig 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ps voor de goede orde: Wilhelmina zegt dus dat ik via mijn eigen da moet regelen (want zij krijgen teveel aanvragen van buitenaf), tenzij het dus niet kan. Anders had ik daar zaterdag al een afspraak gemaakt. 
 

kun jij niet een konijnendierenarts worden, @Kolino? 😅🤪
 

 

aangepast door elliebel
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan me de frustratie zo goed voorstellen, je maakt je natuurlijk heel veel zorgen en dan word je steeds afgescheept. En ondertussen blijft ze afvallen en dat is nooit een goed teken. Misschien moet je het volgende keer gewoon wat erger maken dan het is. Dat is natuurlijk niet netjes, maar 14 dagen wachten is ook niet normaal. Gelukkig kun je morgen eindelijk terecht. Hopelijk wordt er dan ook meer duidelijk. Heel veel succes alvast!

 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat enorm verdrietig dat ze maar af blijft vallen @elliebel. Veel baasjes hebben heel goed door dat er iets niet klopt.

Vandaag sprak ik iemand en zij had al heel wat jaren haar kat. Kwam ze thuis, altijd ff op schoot en kroelen, maar die dag niet.

 

Belde ze de DA.

Wat voor klachten de kat had vroegen ze.

Zij: "Komt niet op schoot."

Assistente: "Niet elke kat komt op schoot elke dag. Merk je nog wat anders."

Zij: "Nee, maar er is iets mis en ik wil vandaag langskomen."

Assistente: "Dat is geen ziekte, dus dat is zonde van je geld.'

Zij: "Het is is mijn geld, en ik betaal het toch, dus ik wil een afspraak, vandaag nog"


Ik weet niet wat de assistente in het dossier had gezet, maar mooi dus dat ze gelijk had en dat er bij bloedonderzoek zichtbaar was dat er nierproblemen waren.

Extreem vroeg bij, dus kat leeft nog steeds happy, alleen op ander voer + medicatie.  

 

Het is alleen soms zo lastig om te vinden wát er precies met een dier is.

Blijven dwangvoeren en dan toch nog afvallen, dat is gewoon geen optie om mee door te blijven gaan.

Ik duim dat je morgen een goede arts hebt die het snapt of anders gewoon voor je rond gaat bellen.

aangepast door bunnyempress
 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Thanks lieve mensen! Vind het fijn om op zulke momenten even serieus te worden genomen met mijn 🐰 -tjes. Ik voel me gesteund door jullie berichten. Net nog een keer dwangvoeding gegeven, ze at ook een appelschilletje zelf :). Straks nog 1 x en dan morgen weer. 🤞 voor de da!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben er naar van. Daar heb jij niets aan maar ik vind het zo verdrietig voor jou. Ik heb iets dergelijks met Floor meegemaakt en het sloopte me. Niemand in de omgeving nam mij serieus. Ik wist namelijk totaal niets van konijnen af totdat Bobby ons erf op kwam lopen en van het één kwam het ander. Toen kwam Floor erbij en werd al best snel ziek. 

 

Ik hoop echt dat je vandaag veel meer te weten komt. IK hoop ook dat je een konijnkundig arts hebt. Ik ben nog een beetje zoekende in het Noorden naar een da. Ik heb bij de laatste da wel een goed gevoel. Nu is het Noorden natuurlijk ook groot dus weet uiteraard niet in welke hoek jij zit. 

 

Heel veel sterkte met alles.

 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wilde vroeger wel dierenarts worden 😉 Als ik niet zo emotioneel en gevoelig was, dan had ik het misschien wel gedaan. Maar ook ik heb wel mot met dierenartsen en het gekke is, als je daar in de stress staat vergeet je zo'n beetje alles, tenminste ik wel.

 

Bij jouw konijn kan het zoveel zijn, je zult dingen uit moeten sluiten. Zodat je gerichten kunt behandelen.

 

Hoe vaak dwangvoer je nu per dag, hoeveel ml per keer en hoeveel totaal? Ik heb een konijn met hetzelfde gewicht ongeveer, ik zit even te bedenken hoeveel ik daar in zou krijgen, 80ml denk ik. Met moeite 100. Als bijvoer probeer ik rond de 60 te zitten, bij dit formaat konijn. 60 moeten ze wel echt zelf nog dingen als groenvoer en kruiden bij eten. Het nadeel als je meer geeft is dat ze andere dingen niet pakken, omdat ze vol zitten en dan weet je dus niet hoe het met ze gaat. Wat ik dan vaak doe is 1 dag volop dwangvoer tot het konijn van kop tot staart gevuld is, natuurlijk niet overvol, maar eten in de maag en een darm die ook geheel gevuld voelt. Dan dwangvoer ik dus ook 's nachts. Daarna bouw ik af en kijk ik wat ze zelf doen. Zo hebben ze weer een buffertje en kan ik altijd weer opschroeven als ze niet willen eten.

 

Dat ze zelf iets doet vind ik wel positief. Dan zit er nog vechtlust in. Ik zit nog te denken, heb je kruiden die eetlust opwekken? Hoe reageert ze op de fenbendazol? Je had ook antibiotica gegeven toch? Het was doxycycline toch? Had die niet als bijwerking dat ze eetlust verliezen? Bedenk ik me nu ineens. Hoelang ben je daar nu mee gestopt?

 

Ik hoop dat je straks wat antwoorden krijgt hoor. Ik heb zelf een keer gehad dat een foto beoordeeld moest worden, door die man van wilhelminapark. In mijn herinnering hebben ze meteen met elkaar gebeld en onderwijl de foto's doorgestuurd. Dit was wel een paar jaar geleden, dus ik weet niet hoe het nu gaat. Je zou ook even kunnen informeren naar veterinaire radiologie specialisten.

 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Naar dat je steeds niet terecht kon bij de dierenarts! Maar dankzij jouw doorzettingsvermogen kon je vandaag dus toch komen 💪 

 

Ben je er nog iets wijzer geworden? Het is bij konijnen soms ook zo lastig om te achterhalen wat de oorzaak is (en dan nog de behandeling). Die onzekerheid over wat er nou is maakt het ook moeilijk. Want waar doe je dan goed aan. 
 

Mijn dierenarts zit eigenlijk altijd op 1 lijn met wat ik vind en wil. Het is fijn om dan even te sparren en samen een plan op te stellen. En ook dan is het soms onduidelijk wat er aan de hand is, maar dan voel ik me in ieder geval serieus genomen en weet ik dat er goed naar gekeken is met afgewogen keuzes om bepaalde onderzoeken wel of niet te doen. En ik weet dat ik ook weer terug kan komen als het konijn klachten blijft houden.
 

Vervelend dat jij dit gevoel niet hebt bij jouw dierenarts en dat je je daardoor ook alleen voelt. Dat kan ik me goed voorstellen. Het is inderdaad fijn om er met andere konijnengekken op het forum over te praten. BunnyBunchers begrijpen dat het frustrerend is en zorgen geeft om een ziek konijn te hebben, zeker als de oorzaak maar niet duidelijk wordt.

 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou we weten het!! Ik was daar, weer een nieuwe arts en die wilde alles opnieuw horen. Hij nam het heel serieus en zei dat we inderdaad dan een foto kunnen nemen. Wilde hij van de tanden doen, dus ik gaf aan dat ik juist ook echt zijn poten wil zien. Uiteindelijk drie foto’s: schedel, middenstuk en poten. Wat bleek: mijn konijntje heeft flinke artrose, met nu meerdere ontstekingen bij de ruggenwervel. Een wervel was bijna dichtgegroeid in zo’n boogje, de rest gelukkig nog niet. 
 

dat klopt ook met mijn idee dat ik het gek vond dat mijn konijn ineens niet meer het hoge slaaphok in ging, terwijl ze daar altijd lag. Voor mij heeel gek. En dat ze na drie dagen pijnstiller ineens wel weer dat hok in ging. Maar net als wat jij zei @bunnyempress, pikten ze dat stukje juist weer niet op bij de da.  
 

we gaan nu het volgende doen: 

- belangrijkste: ze eet nu twee weken heel slecht en had weer diarree. Dus stap 1 is medicijn om de darmen te helpen, omdat het een vicieuze cirkel geworden kan zijn. De hoop is dat ze hierdoor weer zelf gaat eten. Zeker omdat ze verder levendig is. 
- stap 2, als ze weer eet, is metacam afbouwen en kijken hoe dat gaat. 

Verder: vlak hok, een schuur die tocht-, wind- en kouvrij is. En vooral lekker laten huppen overdag. Ik ga me ook eens verdiepen in natuurlijke kruiden enz. Zag al wat fora hierover op Bunnybunch. 
 

Om het positief te eindigen: ik zag net voor het eerst in twee weken weer haar normale keutels (ze bleef bij de da voor de foto’s vandaag en denk dus dat ze daar het medicijn al hadden gegeven bij dwangvoeren). En toen ik net wat appelschil en kruiden/groente neerlegde, dook ze erop!! Dat heeft ze twee weken niet meer gedaan. 


Nou ik ga me verder verdiepen in de andere fora 🤪. Maar ik heb positieve hoop voor mijn nijn en ben heel blij dat ze er nog is 😄. Thanks voor jullie lieve hulp, advies (heb alles ingezet bij de da haha) en steun!!!

 

@bobbyonthefloor ik zat trouwens in Haarlem bij een da. Dat was qua konijnenkennis echt drie keer niks. Dus een konijntje overleden door laksheid en een konijntje doodziek, maar niet genoeg om geholpen te worden, terwijl een andere arts zei: doe normaal, die moet nu komen, en die moesten we die dag nog in laten slapen vanwege een heavy tumor. Mocht je in dezelfde stad zitten, dan pb me gerust. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

12 uren geleden, Kolino zei:

Ik wilde vroeger wel dierenarts worden 😉 Als ik niet zo emotioneel en gevoelig was, dan had ik het misschien wel gedaan. Maar ook ik heb wel mot met dierenartsen en het gekke is, als je daar in de stress staat vergeet je zo'n beetje alles, tenminste ik wel.

 

Bij jouw konijn kan het zoveel zijn, je zult dingen uit moeten sluiten. Zodat je gerichten kunt behandelen.

 

Hoe vaak dwangvoer je nu per dag, hoeveel ml per keer en hoeveel totaal? Ik heb een konijn met hetzelfde gewicht ongeveer, ik zit even te bedenken hoeveel ik daar in zou krijgen, 80ml denk ik. Met moeite 100. Als bijvoer probeer ik rond de 60 te zitten, bij dit formaat konijn. 60 moeten ze wel echt zelf nog dingen als groenvoer en kruiden bij eten. Het nadeel als je meer geeft is dat ze andere dingen niet pakken, omdat ze vol zitten en dan weet je dus niet hoe het met ze gaat. Wat ik dan vaak doe is 1 dag volop dwangvoer tot het konijn van kop tot staart gevuld is, natuurlijk niet overvol, maar eten in de maag en een darm die ook geheel gevuld voelt. Dan dwangvoer ik dus ook 's nachts. Daarna bouw ik af en kijk ik wat ze zelf doen. Zo hebben ze weer een buffertje en kan ik altijd weer opschroeven als ze niet willen eten.

 

Dat ze zelf iets doet vind ik wel positief. Dan zit er nog vechtlust in. Ik zit nog te denken, heb je kruiden die eetlust opwekken? Hoe reageert ze op de fenbendazol? Je had ook antibiotica gegeven toch? Het was doxycycline toch? Had die niet als bijwerking dat ze eetlust verliezen? Bedenk ik me nu ineens. Hoelang ben je daar nu mee gestopt?

 

Ik hoop dat je straks wat antwoorden krijgt hoor. Ik heb zelf een keer gehad dat een foto beoordeeld moest worden, door die man van wilhelminapark. In mijn herinnering hebben ze meteen met elkaar gebeld en onderwijl de foto's doorgestuurd. Dit was wel een paar jaar geleden, dus ik weet niet hoe het nu gaat. Je zou ook even kunnen informeren naar veterinaire radiologie specialisten.


haha grappig dat je echt dierenarts wilde worden! Ja, je moet er maar tegen kunnen hoor pff.. lijkt me ook lastig. ohh dan krijg ik idd wel wat meer bij mijn konijn naar binnen 🫣. Maar was nu vooral noodzaak, omdat ze echt niks at en zoveel afviel. Nu ze weer wat meer begint te pakken (en als haar keutels goed blijven), is 60-80 wel een goede om aan te houden, thanks. 
 

Had je opmerking trouwens ook nog meegenomen, dat ze wellicht ook slecht eet als bijwerking van de medicijnen (de antibiotica?). Zeker omdat ze dus verder juist weer levendiger is en het lijkt of de pijnstiller werkt. Dan is het niet eten best gek. Nouja, hopelijk krijgen we het opgelost met het plan in mijn vorige bericht! Meeega bedankt voor het meedenken!! 
 

@Lienappelsien wat fijn, dat klinkt als een hele fijne da!! Ze hebben me vandaag trouwens wel weer vertrouwen gegeven hoor. Maar ben misschien ook wantrouwig geworden doordat ik eerdere konijntjes wel ben kwijtgeraakt door geen prioriteit en te weinig kennis (bij andere artsen). God ik heb toch al wat verschillende da’s gezien hehe 😅. Naja, samen komen we er, dat blijkt hieruit. En ik hoop dat deze berichten weer iemand anders kunnen helpen.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Super fijn dat er een diagnose is @elliebel. Artrose is vervelend, maar je kan het wel leefbaar houden voor je nijn, dus dat is fijn. Ik hoop dat ze gauw weer goed en lekker eet.

 

Op lange termijn novacam/metacam geven schijnt geen probleem te zijn, is er uit onderzoeken in de UK gekomen. Dat weet ik toevallig, want ik moet mijn jonge frutsel van rond de 1,5 jaar zijn hele leven metacam gaan geven. Hij heeft dus heupdysplasie (aangeboren afwijking) en is wel zwaarder (3,5kg), maar wij gaan dus over op Novacam paard binnenkort. Dat is vele malen goedkoper, want met 1 fles daarvan kan ik 180 dagen doen (a €57), terwijl ik met de hond 25 dagen doe met een fles (van €60). Omgerekend een besparing van €600 per jaar. Mocht je dus een basis dosering metacam/novacam moeten doen elke dag, dan zou je daar ook naar kunnen kijken.

 

Verder hoorde ik over glucosamine voor artrose, maar daar heb ik geen ervaring mee.

aangepast door bunnyempress
 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

 • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .