Ga naar inhoud

Problemen achterpoten en keutels


Aanbevolen berichten

Hoi allemaal,

 

Mijn mannetje van 7 heeft sinds 1 of 2 dagen problemen met zijn achterpoten en keutels. Hij was uit zijn binnenren ontsnapt en ik dacht dat er niets gebeurd was, maar ik maak me nu zorgen.

 

Hij beweegt weinig/niet rond, hij staat wel op achterpoten voor snacks, maar niet om zijn oren schoon te maken, en hij gebruikt zijn achterpoten ook niet om zijn oren te krabben. En als hij onverwachte bewegingen maakt (als hij snacks hoort) zie ik dat zijn lichaam niet altijd goed meebeweegt en dan valt hij een beetje/komt raar terecht. Bij bewuste bewegingen gebeurt dit niet, maar hij beweegt langzaam en een beetje sjokkend. Hij heeft ook pijn, want hij heeft hangende oren (bij hem een indicatie van pijn en veel stress) en zijn ademhaling is versneld. Zijn keutels hebben een rare vorm, ze zijn wel stevig, maar klein, ongelijk qua vorm en ook cilindervormig of dun en lang of een beetje rond/ druppelvormig. Wat me ook opvalt is dat hij na het eten bijna gelijk poept en plast en dat zijn maag vaker rommelende geluidjes maakt, dit is misschien normaal zijn voor de meeste konijnen, maar bij hem zijn dit nieuwe dingen. Verder heeft hij nog afscheiding bij zijn oogjes, maar dat is niet nieuw, hij heeft soms last van zijn tandjes en dat is vaak behandeld door de dierenarts. Ik noem het vooral om het ziektebeeld even helemaal duidelijk te maken. 

 

Vanmiddag gaan we naar de dierenarts, maar ik zou willen weten hoe jullie erover denken. Ik maak me ontzettende zorgen dat het e. cuniculi is of een beginnende verlamming aan zijn achterpoten. Misschien is er iets op hem gevallen of zat hij ergens vast en heeft hij zich bezeerd tijdens het ontsnappen. De ren is nu gewoon vastgezet en weer veilig overigens. Wat denken jullie?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kan het zijn dat hij bij het ontsnappen iets geblesseerd heeft? 

Als het EC is kun je het behandelplan van dierenkliniek wilhelminapark doornemen met je dierenarts om te kijken welke medicijnen hier van toepassing zijn. De basis van EC behandeling is met fenbendazol (meranox of panacur meestal). Bij twijfel zou ik dat altijd meevragen,   het is een ontwormingsmiddel. 

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik je verhaal zo lees, dan is het eerste wat ik zou willen doen, trauma uitsluiten. Vanmiddag dus zeker een röntgenfoto laten maken. Als er niks gevonden wordt kun je kijken naar E.C.

 

Alles wat ik nu zou zeggen is speculatie. Je weet niet hoe hij ontsnapt is, of hij rare bewegingen heeft gemaakt, of hij daarbij z'n buik in de verdrukking heeft gehad. Het kan ook dat hij kneuzingen heeft opgelopen, dat voer net motivatie genoeg is om toch door die pijngrens heen te gaan.

 

Ik snap dat je je zorgen maakt, dat is normaal, het is belangrijk dat hij van kop tot staart wordt nagekeken, heeft hij ergens kneuzingen, verrekkingen, breuken, alles uitsluiten zover dat gaat. Je hebt aanleiding om aan te nemen dat hij zichzelf pijn heeft gedaan en hoewel E.C. altijd op kan spelen is het niet het eerste waar ik nu aan denk. Als je je beter voelt bij (preventief) behandelen zou ik daar zeker naar vragen. Het kan geen kwaad om dat te doen, dan denk ik, doe het maar, zodat je niet straks hoeft te denken, had ik maar...

 

Pijnstilling lijkt mij nu zeker op z'n plaats dus zorg ook dat je dit voldoende mee krijgt van de dierenarts, konijnen hebben een hogere dosis nodig dan honden en katten vanwege hun snelle metabolisme.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor je reactie! Hij is onder zijn ren doorgekomen, dus misschien heeft hij zich daar aan zijn rug kunnen bezeren? Ik heb niet eerder een blessure gezien bij konijnen, zou dat een verklaring kunnen vormen? En gaat dat vanzelf over? 

Link naar reactie
Delen op andere sites

De rug is zeker een verklaring, maar dan nog heb je zoveel verschillende letsels die ontstaan kunnen zijn. Dat kan helaas ook ernstig letsel zijn, wel iets om rekening mee te houden. Dit maakt het natuurlijk wel heel spannend, vandaar ook die röntgen, omdat dat duidelijkheid geeft. Ik hoop dat ik je nu niet heel bang maak, je kunt nu niks doen, het is allemaal al gebeurd. Wel zou ik zorgen dat als je met de auto naar de dierenarts gaat, je konijn niet te veel kan schuiven door de transportbox en natuurlijk heel rustig rijden. Misschien iemand meenemen, zodat je zelf het konijn in de gaten kunt houden?

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat naar - ik hoop dat je vanmiddag snel duidelijkheid hebt wat er aan de hand is.

 

Is hij ook aan het verharen? Hier ben ik weer met lijnzaad begonnen, omdat ze door het gekke weer aan het verharen zijn buiten.

Dus ik zag ook 1 of 2 afwijkende keutels. Ik weet niet hoeveel je er gezien hebt, maar dat kan dus ook. En dan heeft het niets te maken met de andere klachten.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie reacties! De dierenarts heeft hem onderzocht en ze wilt eerst alleen met pijnstillers beginnen, omdat zijn reflexen het nog goed doen en omdat hij nog eetlust heeft. En hij had duidelijk pijn bij aanraking van zijn onderrug, dus ze vermoedt dat dat gezwollen is. Ze wilde voor nu geen röntgenfoto maken, omdat ze deze aanpak eerst wilde proberen en een röntgenfoto zou daar waarschijnlijk geen verschil in maken. Over zijn keuteltjes maakte ze zich verder geen zorgen, omdat dat waarschijnlijk door de pijn komt. En ze maakte zich ook geen zorgen over e.cuniculi, omdat ze denkt dat zijn symptomen door pijn veroorzaakt worden. Ik kijk het voor 2 dagen aan en als ik hem niet zie verbeteren, ga ik terug en wil ik wel graag de röntgenfoto laten maken. 

 

We zijn nu thuis en volgens mij kan hij nu eindelijk rusten door de pijnstilling. Het is misschien niet ideaal gegaan in het consult, maar er zijn inderdaad nog wel sterke tekenen van gezondheid bij hem en hij is een ontzettend sterk konijn. En ik zie hem zojuist weer voorzichtig zijn oortjes schoonmaken, dus ik ben voorzichtig optimistisch. Bedankt voor jullie advies en luisterende oren! 

Link naar reactie
Delen op andere sites

HELP

 

Olivier is vannacht alleen maar zwakker geworden. Hij wilt niet meer vanuit zichzelf eten of bewegen en hij zit alleen maar in een hoekje. Als ik even aandring voor hem om te bewegen, dan hopt hij nog wel, maar ik zie hem steeds meer slepen met zijn poten. En nu komt het leuke: mijn dierenarts weigert om meer te doen dan meer pijnstilling te geven. Ze willen gewoon geen röntgenfoto maken en ook niet behandelen voor EC. Ik wil een second opinion bij een andere dierenarts halen, maar er wordt frustrerend genoeg niet opgenomen. Hij accepteert met moeite nog dwangvoer en hij keutelt wel, maar ik heb het gevoel dat gas aan het vormen is. Ik zou hem daarom ook graag een maagstimulerend middel of iets dergelijks willen geven om de ontwikkeling daarvan verder te voorkomen. 

 

Ergens is er ook de pijnlijke realisatie dat zijn lichaam gewoon op begint te geven, maar ik wil nu nog vechten voor in elk geval een betere diagnose. Hoe zouden jullie het aanpakken?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit klinkt als flinke spoed. Ik zou echt gaan rondbellen naar dierenartsen in je omgeving die dit ook echt zo herkennen. 

Het klinkt alsof je dierenarts niet echt konijnkundig is. 

 

Ik zou toch echt een röntgenfoto laten maken op dit punt. Maar ook ec behandeling starten, die snelle verslechtering zou daar wel bij passen. Ec veroorzaakt vele verschillende ontstekingen in het lijf, zeggen dat het geen EC is alleen omdat een konijn wel/niet reageert op drukken op de rug, vind ik erg vreemd. Aangezien ontstekingen veroorzaakt door die parasiet op zo veel verschillende plekken kan zitten. 

 

Sterkte!

 

Edit: tip! als je ergens heen kan, wees ook gewoon stellig in wat je wil. Eis gewoon een foto en vraag ook of ze die naar jou mailen, zodat je hem altijd met een andere dierenarts ook kan bespreken!

Ontworming is gewoon zonder recept te krijgen,  panacur kun je gewoon online kopen. Als jouw gevoel zegt EC, kun je dat dus ook zelf bestellen, dan heb je het morgen als het mee zit.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb voor vanmiddag een afspraak kunnen maken en ik heb inderdaad aangegeven dat ik een röntgenfoto wil. Goede tip van het mailen van de foto voor verder overleg! Ik zal aandringen op Panacur voor EC en als er gasopbouw is, zal ik ook aandringen op een middeltje om ontlasting te stimuleren. Maar desnoods haal ik lactulose, dat was volgens de dierenarts veilig voor konijnen. Ik zal ook goed communiceren over de pijnstilling die hij nu krijgt, zodat de combinatie niet schadelijk wordt. Bedankt voor je tips! En andere tips of adviezen hoor ik ook heel graag.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben wel benieuwd hoeveel pijnstiller de dierenarts had voorgeschreven, omdat het verhoogt zou kunnen worden. In theorie kan dat, maar het roept bij mij de vraag op, is er hoog genoeg gedoseerd?

 

Fenbendazol en meloxicam kun je gewoon samen geven, dat bijt elkaar niet. Wel is het handig om te zeggen wat je geeft en hoeveel, want ophogen kan een optie zijn. Mogelijk wil de dierenarts iets sterkers gebruiken, al verwacht ik dat niet.

 

Ik hoop dat je vanmiddag duidelijkheid krijgt met de röntgenfoto, het kan iets simpels zijn als dat de zwelling op het ruggenmerg drukt, maar dat is niet te zeggen zonder foto.

 

Je hebt een binnen konijn toch? Wat je zou kunnen doen is meer warmte aanbieden. Kou geeft meer pijn, dus verwarming iets hoger, een snugglesafe bijvoorbeeld.

 

Even over lactulose, ja het is veilig voor konijnen, maar ik zie niet waarom je dit wilt geven. Het punt is lactulose werkt op basis van suikers, die suikers voeden bepaalde microorganismen in de darm en die trekken vervolgens water naar de darmen toe, waardoor de voedselbrij dus meer water gaat bevatten. Dat is even heel basaal uitgelegd hoe het werkt. Er zijn ook nadelen, maar dat is in het geval van een verstopping en dus ook in het geval dat de darm stil is gevallen.

 

Uiteraard denk ik met je mee, wat dan wel. Het ligt er ook aan waar er zich gas vormt, wat mijn voorkeur heeft. De informatie er over verandert ook steeds, waar het eerst emeprid (ook gespoten als metomotyl) de boventoon had, is er verschoven naar cisaral en een paar jaar geleden hoorde je lactulose opkomen. Zelf gebruik ik bij de konijnen meestal een combinatie van emeprid en cisaral. Bij gas geven ze ook vaak het gebruik van simeticon aan, maar hier zijn ook weer tegen onderzoeken van bekend dat het helemaaaaaal niets doet.

 

Ik twijfel een beetje, cisaral zorgt er namelijk voor dat de darm samentrekt (tenminste dat is het doel), maar stel dat hij daar ook pijn heeft, dan gaat hij zich niet comfortabeler voelen. Emeprid durf ik daarentegen wel aan, maar is alleen zinvol als het gas wat hoger in het spijsverteringskanaal vormt. Anders werkt het meer als een soort van, druk van bovenaf dat de rest van de ontlasting doorduwt. De vraag in dit verhaal is, werkt alles nog en waar zit het probleem? Als je dat weet kun je gerichter kiezen.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zit nu bij de dierenarts en hij denkt inderdaad dat het meer aan zijn maagwerking ligt. Ze zijn nu röntgenfoto's aan het maken en ik krijg waarschijnlijk iets mee van de darmprikkelende medicijnen. Ik mag nu een injectie van tolfedine van 0,2 ml per dag geven tegen de pijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Uit de röntgenfoto's blijkt dat een gasbuik aan het ontwikkelen is. Olivier eet en keutelt nog wel enigszins, dus dat is goed nieuws, maar ik merk wel duidelijk dat zijn buikje stevig is. Ik heb voor nu lactulosesiroop (5x 1 ml per dag) en cisaral (2x 1 ml per dag) meegekregen om het te verhelpen, maar ik maak me erg zorgen over de situatie. Ik ben al een konijn aan gasbuik verloren, dus als jullie advies hebben om dit te verhelpen, hoor ik het heel graag. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze gooien het een beetje op zijn ouderdom en op een plaatselijke kneuzing ergens. Op de röntgenfoto's zagen zijn rug en zijn achterpoten er normaal uit. En vreemd genoeg was hij heel beweeglijk op de gladde vloer bij de dierenarts en stond hij ook nog op zijn achterpoten, iets wat hij hier bij mij thuis helemaal niet meer doet. Aan de ene kant een geruststelling dat het goed gaat, aan de andere kant erg verwarrend voor het ziektebeeld. Dus ik probeer hem thuis weer aan het bewegen te krijgen, ook om te helpen met zijn gasbuikje, maar meer dan pijnstilling krijg ik niet voor dit "probleem".

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dan zou ik denk ik toch zelf met panacur beginnen, aangezien dat online te krijgen is. Het kan weinig kwaad en als het EC is dan wil je er wel echt snel bij zijn. Ik heb er zelf geen ervaring mee maar genoeg verhalen gezien hier. Er is vast wel iemand die je kan helpen met de dosering en checken of het samengaat met de medicijnen die je nu geeft. Dat is nu alleen pijnstilling, lactulose en ciseral, toch?

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Lactulose en cisaral hebben in het opnemen van andere medicatie natuurlijk wel wat wisselwerking. Gezien je de pijnstiller injecteert is dat niet erg, Het gaat echt over dingen die oraal worden gegeven. Panacur zou ik daarom voor de zekerheid niet op hetzelfde tijdstip geven. Het ligt ook een beetje aan de dosering, hoeveel invloed het heeft. Ik zoek nog even voor je na of de pijnstiller ook samen kan met panacur, maar ik ga er vanuit dat dit geen problemen oplevert. Van cisaral en lactulose weet ik dat het geen probleem. mits je rekening houdt met wat tijd tussen de giften in dus.

 

De dosering van panacur wil ik wel mee helpen hoor, daarvoor is het handig om het gewicht van het konijn te weten. Naar mijn weten kun je ook meranox online bestellen, maar ik weet niet 100% zeker of je dat zonder recept kan doen. Een konijn van 2 kilo of zwaarder kun je redelijk soepel petpaste geven.Ik verwacht dat je ongeveer 4 van die spuiten nodig gaat hebben, beetje afhankelijk van het gewicht. Bijbestellen kan altijd. 

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hij lijkt me met 7 jaar nog wel wat jong voor ouderdomsverschijnselen. Maar misschien dat het wel kan hoor.

Wat zijn gedrag bij de DA betreft, ze kunnen zich daar vaak beter voor dan hoe het thuis gaat. Onze zieke voedster kon thuis alleen maar wankelend lopen, bij de dierenarts kon ze ineens wel weer hupsen. Wat dat betreft kan het zinvol zijn om ern filmpje te maken en dan te laten zien.

Ik zou zelf ook kiezen voor de Panacur omdat je niet zeker weet of het toch niet EC is.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .