Spring naar bijdragen

Aniek

Members
 • Aantal bijdragen

  8374
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

 • Days Won

  11

Aniek last won the day on 21 April 2018

Aniek had the most liked content!

Waardering in de gemeenschap

357 Uitstekend

Over Aniek

 • Rang
  BB verslaafde

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. Ik sluit me aan bij bovenstaande. Waarbij ik ook echt geen fan van drietallen ben, zo vaak valt vroeg of laat een konijn buiten de boot, daarom doe ik het zelfs niet eens. Wel opties houden twee koppels te maken. En inderdaad veel langer op neutraal terrein houden, scheelt enorm veel.
 2. Ik vind het wel belangrijk dat je weet dat er konijnen zijn die nooit zindelijk worden, ongeacht welke leeftijd en naar mijn mening mag het geen reden zijn om een koppel weer uit elkaar te halen. Ik zeg altijd ga er vanuit dat ze niet zindelijk worden, dan valt het in ieder geval niet tegen.
 3. Welke opvang herplaatst twee rammen uit en vervolgens ook nog eens verkeerd van geslacht.. kan geen echte opvang zijn in ieder geval, klinkt meer als een handelaar 😞 Waar je rekening mee moet houden is wanneer je ze pas gescheiden hebt toen het nest ontdekt is dat de kans enorm is dat ze een maand na het eerste nest nog een nest krijgt. Met ook nog het risico dat als je korter dan twee weken na castratie samen hebt laten lopen da deze tijd nog verlengd kan worden. Persoonlijk zou ik het of bij een koppel houden of twee koppels met wellicht mogelijkheid tot viertal, drietallen gaan zo vaak vroeg of laat mis. Of je moet er later alsnog een vierde bij kunnen nemen voor viertal of als nodig twee koppels, maar zou dan wel naar een echte opvang gaan.
 4. Wij vaccineren als opvang het hele jaar door en zien geen verschil in klachten mbt ziekte oid ongedacht de tijd van het jaar. Als het maar gebeurd voordat de vaccinatie afgelopen is, want we merken wel bij konijnen afname van bescherming naar verloop het jaar bijna om is. Lees bijvoorbeeld wel milde vormen van besmetting bij myxomatose die wel te genezen is, doordat gevaccineerd, maar wel myxomen krijgen. Ik zeg altijd liever eerder opnieuw vaccineren dan later. Filavac is geregistreerd voor 1 jaar en biedt bescherming tegen RHD-1 en RHD-2 en Eravac is geregistreerd voor 9 maanden en biedt bescherming tegen RHD-2. Vaccinatie biedt nooit 100% bescherming, af en toe pakt het op een konijn niet goed, maar wel voor een heel hoog percentage wel.
 5. Heel wisselend, ligt er aan in welk stadium. Meestal is acuut heel moeilijk, maar dan gaat het ook supersnel. Daarnaast zie ik heel vaak uitzaaiingen naar de longen vanuit diverse kanker/tumoren. Met snel ingrijpen en goede antibiotica kan een "normale" longontsteking goed herstellen.
 6. Veel konijnen hebben op oudere leeftijd wel last van spondylose en/of artrose waarbij kou niet lekker is voor de botten. Meestal zie ik het meteen aan de manier van lopen van de konijnen, ze hupsen minder soepel, kontje komt niet meer goed hoog. Voor die konijntjes is in de winter binnen wonen wel heel fijn. Beterschap met de longontsteking. Heftig, longontstekingen zijn zwaar, omdat konijnen longetjes heel klein zijn.
 7. Klinkt echt als schijndracht en bij zulke hevige reacties en zo snel achter elkaar zou ik castratie van haar overwegen, zeker gezien ze ook nog eens zo jong is. De kans op baarmoederkanker is zoveel groter bij erg hormonale konijntjes.
 8. Ja hoor, de 10 gram is zelfs zonder groente. Ze worden heel snel tonnetje rond op te veel Science Selective. Qua groente doe ik zelf ook nooit aan postzegelmethodes. Gewoon beginnen met blaadje, nog een blaadje etc.
 9. Voor Science Selective adviseer ik altijd 10 gram per kilo lichaamsgewicht dat ze horen te wegen. De kans dat boven de 2 kilo al te zwaar is, is groot natuurlijk. Ik zou 20 gram per dag per konijn voeren en dan kijken hoe ze het er op doen. Wegen is weten en voelen natuurlijk.
 10. De meest ideale leeftijd vind ik 6 maanden. Ze zeggen tussen 6 en 12 maanden, maar dames richting de 12 maanden vind ik vaak al behoorlijk hormonaal actief en regelmatig alsnog een verdikte baarmoeder hebben. Qua castratie zet ik de konijntjes gewoon altijd weer terug in hun omgeving met hun maatje als ze die hebben. Ik laat +/- 100 - 150 dames per jaar castreren en een hele enkele keer gaat het herstel of de operatie niet goed, maar gelukkig niet jaarlijks. Ik vind het herstel beter gaan als ze meteen weer in hun vertrouwde omgeving komen, in mijn geval is dat zelfs in de onverwarmde schuur. Ik vind het herstel bij jonge konijntjes van +/- 6 a 7 maanden ook in veel gevallen sneller gaan dan bij volwassen dames met al een verdikte baarmoeder. Qua eten zou ik toch kijk naar je voerbeleid. Ik heb nog nooit kieskeurige konijntjes mee gemaakt mits natuurlijk wel beperkt gevoerd, dan doen ze uiteindelijk allemaal een dansje voor de brokjes en groente. Wel dat sommige voorkeur hebben voor bepaalde groentes, maar uiteindelijk niet voor de brokjes. Soms krijg ik hier wel verwende konijntjes binnen die te veel brokjes krijgen en die moeten dan wel eerst wennen en laat ik ook niet meteen helpen, want ik wil eerst dat ze goede eters zijn voordat ik ze laat castreren.
 11. Ik zou zelf gaan voor een ander huisje zoeken of een eigen vriendje en twee koppels houden. Met drietallen zie je toch heel vaak dat eentje buiten de boot valt, daarom doe ik het in de opvang al niet als er geen mogelijkheid is tot het houden van twee koppels. Het kan op de ene of andere manier straks wel lukken, maar alsnog later weer fout gaan en dat geeft allemaal zoveel stress en nog meer hechten. 🙂
 12. Ik zou adviseren Tara ook te laten castreren, hormonen kunnen erg veel onbalans geven in een koppel en worden beide niet happy van. Ook is dit de beste leeftijd, waardoor de baarmoeder nog niet overactief is en de ingreep minder groot. En wat verder handig is als ze toch dag en nacht los mogen uit de kooi, tralies van de kooi afhalen dat er van alle kanten in en uit de bak gegaan kan worden. Ik neem tenminste aan dat dit alleen nog een toilet bak is? Verder heeft Evee al perfecte tips gegeven (al zou ik persoonlijk bij Science Selective echt maximaal 10 gram per kilo lichaamsgewicht aanhouden, anders worden ze vaak nog rolmopsjes ;)) 🙂 maar zou daarnaast ook de ander situatie wat verder aanpassen 🙂
 13. Ze is schijnzwanger, nest laten liggen en wachten tot ze er niet meer naar om kijkt, dan pas weghalen. Eventueel castreren ter voorkoming van verder hormonaal gedonder en baarmoederkanker is een optie. En een gecastreerd konijnenvriendje zou leuk zijn 😄
 14. Buitenom dat ook dierenartsassistent en met we bedoel ik dan ook mee konijnkundige collega diereanarts (en hele praktijk), samen met mij als konijnkundige assistent die beide veel nascholing ook volgen voor konijnen 🙂 Dus even wat breder toegelicht, helaas vaak dierenartsen houden ouderwetse dosering aan mbt Toltrazuril (werkzame stof van Baycox) en zijn niet bekend dat 2,5% eigenlijk niet geschikt is in de bek. Overigens zou ik altijd gaan voor in de bek ingeven, dan weet je zeker dat ze het binnen krijgen, maar dan wel voor de variant die geschikt is om in te geven in de bek en dus oraal veilig is 🙂
 15. De 2,5% is ongeschikt om in de bek in te geven, is voor door het drinkwater. Oraal kan het irritatie geven in de slokdarm en daardoor stoppen met eten, ook inderdaad te hoge dosering waardoor je ook meestal stoppen met eten ziet, onlangs is Toltrazuril drops bijsluiter daarom ook aangepast. Wij houden 3 dagen behandelen aan en dan niet weer als het goed gaat. Overigens poetsen we niet zo als een gek, maar houden gewoon goed schoon en moet zeggen dat heeft vaak afdoende resultaat 🙂
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .