Spring naar bijdragen

Aniek

Members
 • Aantal bijdragen

  8367
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

 • Days Won

  11

Aniek last won the day on April 21 2018

Aniek had the most liked content!

Waardering in de gemeenschap

353 Uitstekend

Over Aniek

 • Rang
  BB verslaafde

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. Ja hoor, de 10 gram is zelfs zonder groente. Ze worden heel snel tonnetje rond op te veel Science Selective. Qua groente doe ik zelf ook nooit aan postzegelmethodes. Gewoon beginnen met blaadje, nog een blaadje etc.
 2. Voor Science Selective adviseer ik altijd 10 gram per kilo lichaamsgewicht dat ze horen te wegen. De kans dat boven de 2 kilo al te zwaar is, is groot natuurlijk. Ik zou 20 gram per dag per konijn voeren en dan kijken hoe ze het er op doen. Wegen is weten en voelen natuurlijk.
 3. De meest ideale leeftijd vind ik 6 maanden. Ze zeggen tussen 6 en 12 maanden, maar dames richting de 12 maanden vind ik vaak al behoorlijk hormonaal actief en regelmatig alsnog een verdikte baarmoeder hebben. Qua castratie zet ik de konijntjes gewoon altijd weer terug in hun omgeving met hun maatje als ze die hebben. Ik laat +/- 100 - 150 dames per jaar castreren en een hele enkele keer gaat het herstel of de operatie niet goed, maar gelukkig niet jaarlijks. Ik vind het herstel beter gaan als ze meteen weer in hun vertrouwde omgeving komen, in mijn geval is dat zelfs in de onverwarmde schuur. Ik vind het herstel bij jonge konijntjes van +/- 6 a 7 maanden ook in veel gevallen sneller gaan dan bij volwassen dames met al een verdikte baarmoeder. Qua eten zou ik toch kijk naar je voerbeleid. Ik heb nog nooit kieskeurige konijntjes mee gemaakt mits natuurlijk wel beperkt gevoerd, dan doen ze uiteindelijk allemaal een dansje voor de brokjes en groente. Wel dat sommige voorkeur hebben voor bepaalde groentes, maar uiteindelijk niet voor de brokjes. Soms krijg ik hier wel verwende konijntjes binnen die te veel brokjes krijgen en die moeten dan wel eerst wennen en laat ik ook niet meteen helpen, want ik wil eerst dat ze goede eters zijn voordat ik ze laat castreren.
 4. Ik zou zelf gaan voor een ander huisje zoeken of een eigen vriendje en twee koppels houden. Met drietallen zie je toch heel vaak dat eentje buiten de boot valt, daarom doe ik het in de opvang al niet als er geen mogelijkheid is tot het houden van twee koppels. Het kan op de ene of andere manier straks wel lukken, maar alsnog later weer fout gaan en dat geeft allemaal zoveel stress en nog meer hechten. 🙂
 5. Ik zou adviseren Tara ook te laten castreren, hormonen kunnen erg veel onbalans geven in een koppel en worden beide niet happy van. Ook is dit de beste leeftijd, waardoor de baarmoeder nog niet overactief is en de ingreep minder groot. En wat verder handig is als ze toch dag en nacht los mogen uit de kooi, tralies van de kooi afhalen dat er van alle kanten in en uit de bak gegaan kan worden. Ik neem tenminste aan dat dit alleen nog een toilet bak is? Verder heeft Evee al perfecte tips gegeven (al zou ik persoonlijk bij Science Selective echt maximaal 10 gram per kilo lichaamsgewicht aanhouden, anders worden ze vaak nog rolmopsjes ;)) 🙂 maar zou daarnaast ook de ander situatie wat verder aanpassen 🙂
 6. Ze is schijnzwanger, nest laten liggen en wachten tot ze er niet meer naar om kijkt, dan pas weghalen. Eventueel castreren ter voorkoming van verder hormonaal gedonder en baarmoederkanker is een optie. En een gecastreerd konijnenvriendje zou leuk zijn 😄
 7. Buitenom dat ook dierenartsassistent en met we bedoel ik dan ook mee konijnkundige collega diereanarts (en hele praktijk), samen met mij als konijnkundige assistent die beide veel nascholing ook volgen voor konijnen 🙂 Dus even wat breder toegelicht, helaas vaak dierenartsen houden ouderwetse dosering aan mbt Toltrazuril (werkzame stof van Baycox) en zijn niet bekend dat 2,5% eigenlijk niet geschikt is in de bek. Overigens zou ik altijd gaan voor in de bek ingeven, dan weet je zeker dat ze het binnen krijgen, maar dan wel voor de variant die geschikt is om in te geven in de bek en dus oraal veilig is 🙂
 8. De 2,5% is ongeschikt om in de bek in te geven, is voor door het drinkwater. Oraal kan het irritatie geven in de slokdarm en daardoor stoppen met eten, ook inderdaad te hoge dosering waardoor je ook meestal stoppen met eten ziet, onlangs is Toltrazuril drops bijsluiter daarom ook aangepast. Wij houden 3 dagen behandelen aan en dan niet weer als het goed gaat. Overigens poetsen we niet zo als een gek, maar houden gewoon goed schoon en moet zeggen dat heeft vaak afdoende resultaat 🙂
 9. Welke Baycox (mg/ml) heb je mee gekregen en welke dosering? En zijn het volwassen konijnen?
 10. Aniek

  Rebel

  Als wortels lang waren, zou ik er wel rekening mee houden dat, dat pijnlijk blijft en je kan niet alle kiezen gaan trekken. Mijn ervaring is zodra er kiezen getrokken moeten worden en zo moeizaam gaat, dat de prognose niet heel goed is. Hoe naar het ook is, om te vertellen, maar een tijdje terug kreeg ik konijntje in pension. Waren kiezen getrokken, na vier weken at ze nog niet, nog meer kiezen getrokken, want zodra ze al even niet meer eten groeit, de rest weer lekker door. Toen bij mij in pension gekomen, echt geen happy konijntje. Uiteindelijk ging de boel heel erg zwellen en daardoor werd ze benauwd en is ze ingeslapen. Haar was niet verteld dat de prognose met dit soort ellende slecht is, wat super sneu was, dat toen ze bij mij kwam ik wel meteen mijn twijfels had. Ik hoop dat bij Rebel wel goede kansen heeft, maar zou persoonlijk niet te lang aanmodderen, want hoe lang tot er weer problemen zijn.
 11. Aniek

  Rebel

  Vaak speelt er helaas wel meer. Zijn er ook röntgenfoto's gemaakt? Kan best zijn dat er nog meer kiezen rommelen en dat kauwen bijvoorbeeld nog steeds zeer doet, doordat wortels heel lang zijn en die druk geven als die moet kauwen.
 12. Voor een dwergje vind ik amputatie een hele goede overweging om wel te doen. Ik weet niet wat het formaat van eerder genoemde konijnen was (behalve die van Iris), maar bij een middelgroot of groot konijn zou ik het niet meer doen. Ik heb het tweemaal laten doen en eenmaal zo binnen gekregen. De ene was een jonge Hollander, die gaat nog steeds super en kon zich er ook prima mee redden. Gedrongen klein konijn, gaat prima. De ander was een zwart middelgroot konijn, ook jong met een lang lichaam. Deze heeft door haar formaat en lengte nooit fatsoenlijk kunnen lopen na amputatie. De laatste ook een middelgrote, daar was het al bij gebeurd, maar ook die was heel scheef, lopen ging niet soepel. Kortom het ligt voor mij aan het formaat konijn. Toen wij laatste een Vlaamse Reus met breuk in achterpoot op de praktijk hebben gehad hebben we ook gehamerd op doorsturen naar Frank Verstappen in Driebergen, want die kon haar pinnen en dan had ze de meeste kans op een goed leven. Dat hebben ze uiteindelijk gedaan en dat gaat super goed. Maar als het dus een dwergje is, zou ik amputatie zeker doen als pinnen niet kan. Wel goed het oor schoon houden van de geamputeerde poot, want die kunnen ze zelf niet krabben en daardoor vuil eruit krijgen.
 13. Slijm kan ook komen bij darmimmobiliteit, dat is niet meteen een teken van een darmbacterie oid. Dit kan komen door verslechterd eten bijvoorbeeld door het gebit. Gezien ze wel levendig is, is het gebit al eens goed nagekeken? Krijgt ze verder nog pijnstilling en darmstimulerende medicatie?
 14. Ik had gisteren gewoon beide alles gedaan eigenlijk. Ik neem aan dat de myxomatose ook de Nobivac Myxo-RHD is en je ziet echt vaak einde jaar afnemende bescherming. Het zal wel een beetje mee vallen, maar ik zeg altijd liever eerder vaccineren dan later. Ik vaccineer heel vaak maanden eerder, omdat ik wil dat een konijn dat uit de opvang gaat recent gevaccineerd is en niet nog maar een paar maanden op de teller heeft. RHD-2 vaccineer ik sowieso elke 5 a 6 maanden opnieuw, wegens verhoogde kansen hier in opvang met veel samenkomende konijnen.
 15. Aniek

  Megacolon?

  Is ze ook een konijn met overwegend wit en de typische charlie snor? Ik heb er hier nu 1 zitten en die kan niet tegen brokken op alleen Timothy hooi, kruiden en groenvoer (geen fruit!) gaat het enorm goed. Met brokken gaat het mis en houdt hij zich niet op gewicht. Inmiddels is hij bijna weer op gewicht en is hij al twee maanden stabiel. We hebben nog niet eerder bij een megacolon konijn geprobeerd dit dieet dus kan niet zeggen of het voor elk konijn werkt, maar voor hem werkt het heel goed.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .