Ga naar inhoud

Achterhandslapte, herkent iemand deze lighouding?


estheridb

Aanbevolen berichten

Fluffy is een binnenkonijn van tien jaar oud, tot voor kort op en top gezond. We zijn echter recent verhuisd en sindsdien zijn zijn achterpootjes slapper geworden. We dachten eerst dat hij onzeker was over de nieuwe omgeving (alhoewel we deze zo veel mogelijk hadden meegenomen), maar uiteindelijk hebben we toch de dierenarts gebeld. Door de stress van de verhuizing ligt E. cuniculi voor de hand, dus krijgt hij al een week of vier Panacur. Dat lijkt nog niet echt te helpen, maar het kan ook langer duren voordat het aanslaat.

Ondertussen ben ik toch bang dat het iets anders zou kunnen zijn, bijvoorbeeld artrose, vanwege zijn leeftijd. Hij heeft altijd drie villa's gehad, waarvan twee met ren, met tunnels ertussen, zodat hij heen en kan rennen. (Dat gaat nu al moeizamer, ook nadat we hogere tunnels hebben gekocht.) Ik zou het liefst met 'm naar de dierenarts gaan, om hem te laten onderzoeken en foto's te laten maken, maar dat is niet zo makkelijk met Fluffy. We hebben hem nooit opgetild (omdat konijnen dat niet fijn vinden), maar nu lukt het ons ook niet meer (mede omdat we te voorzichtig met 'm zijn). De dierenarts komt dus ook al tien jaar vrijwel altijd aan huis, maar omdat we nu 40 minuten verderop wonen, is dat geen optie meer. Omdat hij altijd zo veel stress heeft van reizen (wat we dus ook vrijwel nooit met 'm doen), wil ik hem nergens heen brengen, vooral omdat E. cuniculi nog niet uitgesloten is. Straks geef ik hem nog meer stress en maak ik het alleen nog maar erger. Fluffy is wel een paar keer gevallen (van een opstapje), dus hij zou ook iets aan zijn rug kunnen hebben, maar dat gebeurde wel nadat zijn achterpootjes al slap werden en hij dus wankeler werd.

In overleg met de huisarts geven we nu een pijnstiller, Novacam (pas twee dagen), omdat dat ook diagnostische waarde kan hebben, als het ineens een duidelijke verbetering geeft. Daar sta ik ook achter, want ik wil zo snel mogelijk uitzoeken waar Fluffy last van heeft.


Maar er is nog een vreemd symptoom, waar de dierenarts nog nooit van gehoord had en waar ik op internet (in het Nederlands én Engels) vrijwel niks over kan vinden. Daarom plaats ik de vraag hier, in de hoop dat iemand het herkent. Als Fluffy ligt, legt hij regelmatig één achterpootje volledig gestrekt naar voren (zie foto). Het lijkt alsof hij zich wil gaan wassen, maar dat is dus niet zo: hij ligt gewoon zo. Dit had ik hem in tien jaar nog nooit zien doen, maar de afgelopen weken als minstens zeven keer, vandaar dat ik denk dat het een symptoom is. Daarna staat hij gewoon op en lijkt er verder niets aan de hand, behalve z'n slappe achterpootjes dan. Het enige wat ik online kan vinden, is dat een pootje in en uit de kom zou kunnen gaan, maar dat achtte de dierenarts (na een video) onwaarschijnlijk. Kent iemand deze houding en, beter nog, weet iemand aan welke ziekte of aandoening dit gerelateerd zou kunnen zijn?

Fluffy-BB.jpg

aangepast door estheridb
Link naar reactie
Delen op andere sites

Je zou kunnen kijken of je het filmpje wat je naar de dierenarts hebt gestuurd ook zou kunnen posten (dit kan met een youtubelink).

 

Het doet inderdaad denken aan luxatie, maar als de dierenarts er van overtuigd is dat dit niet zo is, dan mag je dat best aannemen. Ik vraag me. als ik deze foto zie, ook af of het niet uit de rug komt. Een breuk ergens zou ook nog kunnen. Iets met de spieren of zenuwen? Je zou kunnen kijken of er nog reflex in zit. Hoe het pootje wordt gebruikt, los van het krachtverlies. Bij het niet gebruiken van een poot gaat de functionaliteit ook achteruit, dus het is eigenlijk wel goed dat er naar gekeken wordt.

 

Lastige overweging, je geeft aan dat hij al een maand aan de panacur zit. Als dat niks doet dan kun je haast niet anders dan toch het ritje maken en röntgenfoto's laten maken. Die pijnstiller vind ik een goed idee, daarmee kun je zien of eventuele artrose verbetert.

 

Stress kan de symptomen van E.C. verergeren, maar als het nu actief is wordt hij niet meer besmet. Als de E.C. niet in de hersenen lijkt te zitten zou ik een ritje wel aandurven. Dan zou hij niet moeten tollen of rare bewegingen in z'n ogen moeten hebben en tevens geen epileptische klachten. Die neurologische klachten zijn dingen die met stress erger worden.

 

Gezien het aantal dagen pijnstiller zou ik het weekend afwachten. Stel dat het E.C. is kun je met de pijnstiller ook eventuele zwellingen ten gevolge van de E.C. verkleinen. Met dat je dat verkleint is de kans op erge verschijnselen door de stress ook weer kleiner. Uitsluiten kun je het niet, maar zo rond laten lopen is geen optie.

 

Zijn er verder nog klachten? Natte onderkant, urinebrand? Hoe is het gewicht? Eet hij goed, drinkt hij voldoende maar niet teveel? Hoe gaat het plassen en keutelen?

 

Meestal zie je met een maand panacur wel verbetering, er zijn uitzonderingen waar het wat langer duurt, maar 3 maanden behandelen zonder vooruitgang vind ik persoonlijk wel de max en dan zul je moeten kijken of het allemaal nog wel konijnwaardig is.

 

Uiteraard nu doorgaan met beide middelen. Hoe hoog doseer je de pijnstiller in mg?

 

 

 

 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Superbedankt voor je uitgebreide reactie! Ik zal een YT-account aanmaken. Het filmpje is wel vrij algemeen, dat Fluffy een beetje rond hupt en af en toe hapert. Ik zal het straks hieronder plaatsen. Op basis hiervan denkt de dierenarts niet dat het uit de kom is (geweest). Sowieso vond ze dat een wat vreemd verhaal, dat hij steeds in en uit de kom zou schieten. (Maar iemand heeft het ooit geplaatst, die verzint dat natuurlijk niet.)

 

Als ik aan z'n pootje zit, trekt hij 'm wel terug, maar dat is al tien jaar zijn automatische reactie 😉 Volgens mij heeft hij niet echt neurologische klachten, het zijn vooral die slappe achterpootjes. Hij is wel een keer of drie van z'n afstapje (20 cm hoog) af gevallen, maar dat kwam omdat hij dan ongeduldig stond te springen om een snoepje. Ik vermoed toch dat dat komt doordat z'n beentjes minder stabiel zijn. Verder tolt hij niet, geen epileptische klachten, geen rollende ogen.

Goed om te weten dat de kans op verergering wellicht niet zo groot is, want ik zou DOLGRAAG foto's willen laten maken om zaken uit te kunnen laten sluiten. Er is niks erger dan dat Fluffy iets heeft en ik hem niet kan helpen. (Kon hij maar praten...)

 

Hij eet verder normaal en komt nog steeds heel enthousiast op snoepjes af. Hij is nog steeds op hetzelfde gewicht als de afgelopen tien jaar. Keutelen gaat op zich prima, al lijken de keutels soms wel wat kleiner, maar dat ligt ook vaak aan de kwaliteit hooi. De blindedarmkeutels eet hij in principe nog steeds op; de afgelopen tijd heb ik die misschien één of twee keer zien liggen. (Daarvoor vrijwel nooit.)

 

Het is lastig te bepalen of hij meer drinkt dan normaal, omdat hij nooit een fles gewild heeft en dus drie verschillende bakjes water heeft die twee keer per dag worden ververst. De afgelopen weken gebeurt het wel om de haverklap, vooral 's nachts, dat hij niet meer op de plasbak plast, terwijl hij altijd 99,9% zindelijk was. Omdat de kooi vrij lang is, hebben we er aan beide kanten een geplaatst, zodat hij niet te ver hoeft te huppen, maar dat maakt niks uit. Ze zijn ook al behoorlijk laag gemaakt. Urinebrand heeft hij volgens mij niet, al is dat wat lastig te zien omdat we hem dus niet kunnen optillen. Normaal kan ik er beter op letten omdat hij elke dag om een vaste tijd op z'n opstapje sprong voor z'n snoepje en knuffels, maar de afgelopen week wil hij geen knuffels meer. Dat gebeurde eerder af en toe wel vaker, maar niet zo'n lange tijd achter elkaar. De laatste keer dat hij nog wel wilde knuffelen, viel het me op dat hij niet soepel meer ging liggen: hij bleef heel lang 'hoog' liggen en ging pas na een paar minuten langzaam platter liggen. Daarbij viel het me ook op dat hij een beetje in een 'boemerang'vorm lag. Normaal ging hij volledig recht liggen, en nu wezen z'n achtervoetjes naar links en z'n hoofdje en voorvoetjes ook, terwijl de rest van z'n lichaam dus in een soort V-vorm lag.

 

Hij heeft in de afgelopen drie maanden ook twee keer een heel vies staartje gehad, wat hij daarvoor nog nooit had gehad, wat ik maar met moeite met konijnvriendelijke shampoo schoon kreeg. Ik vind het wel opvallend, maar aan de andere kant is twee keer niet zo heel vaak en krijgt hij het kennelijk meestal toch wel zelf schoon.

De afgelopen week leek Fluffy een afkeer van de tunnels te krijgen, terwijl hij daar 's morgens en 's avonds normaal doorheen racet, wetende dat er brokjes of snoepjes aan de andere kant liggen. (Dan brengen we de lekkernijen toch maar naar hem toe.) Ook kwam hij weleens niet helemaal goed uit de tunnel. Maar ik moet zeggen: na twee dagen Novacam is hij al twee dagen uit eigen beweging overdag prima door de tunnels gelopen, terwijl hij normaal altijd overdag lekker lui in de kooi in mijn werkkamer blijft liggen.

 

Ik vond de beschrijving van die Novacam onnodig ingewikkeld, zoveel milligram in zoveel milliliter, maar het spuitje werkt wel simpel. Hij krijgt nu twee keer per dag pijnstilling voor een hond van 10 kilo. (Het mocht ook één keer per dag voor 20 kilo, maar ik verspreid het liever, omdat ik denk dat hij er dan gelijkmatigere pijnstilling krijgt.)

 

Ik ga zeker nog tot na het weekend door met beide middelen, maar wellicht is een reisje naar een röntgenfoto daarna toch de beste stap. Ik kan 'm absoluut niet missen (de tranen staan al in m'n ogen), maar ook voor mij staat een konijnwaardig bestaan voorop!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat gek allemaal, ik hoop dat je snel achter komt wat er aan de hand is!

 

Hoeveel panacur geef je? Er wordt aanbevolen om de eerste 2 weken een dubbele dosis te geven, ik weet niet of jullie dat ook gedaan hebben?

 

Verder nog de tip, mocht je toch de reis naar de dierenarts wagen, om Fluffy ergens in het nauw te brengen. Als je dat met de reismand doet (echt zn koppie al zowat in de reismand en hij kan niet meer naar achteren), dan kan je hem de laatste centimeters gewoon in de reismand duwen of hij loopt er zelf in. Bij mijn konijnen werkt dat heel goed en springen er vanzelf in.

 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb niet alle tekst gelezen, maar mijn ervaring is dat deze houding vrij typerend is voor konijnen met artrose. Op de één of andere manier proberen ze dan toch wat te ontlasten of zo denk ik. Bij mijn laatste konijn met artrose was dit een teken dat hij een wat mindere dag had en dan had hij meer pijnstilling nodig. De algeheel slappe achterhand past daar niet echt bij en het waren meestal beide achterpoten, dus niet helemaal hetzelfde, maar gezien de leeftijd van je konijn is het ook niet verwonderlijk als er (ook) sprake is van artrose.

 

AIL4fc9X-KNaQ_mO9IQov5bPffBUwaQNKJC9JZB0VNcjosJRvbL9rxDC5bgNzXMp3z9wa0lpfx4EykRxXxmjO7Yaagy6yYjIQ7S43TFtqm_4488nMD1IJ00OQI42gXMiw1-L13VeTUy4NR_bv894DyEklhaG=w491-h891-s-no?authuser=0

aangepast door Dollie
 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

We hebben inderdaad de eerste twee weken een dubbele dosis Panacur gegeven. Ik had dat op de site van Dierenkliniek Wilhelminapark gelezen (die mij erg betrouwbaar lijkt) en de dierenarts vond dat een goed plan.

Bedankt voor de tip met de reismand. Omdat al z'n verblijven zo groot zijn, is het vrij lastig om hem in het nauw te brengen. We hebben een tas, maar zelfs als hij erin zit, weet hij er soms nog vliegensvlug uit te rennen voordat we de rits dicht hebben 🤣 We hebben zelfs een keer een dierenartsafspraak moeten annuleren omdat we 'm niet op tijd in de tas kregen; sindsdien kwam ze maar bij ons thuis 😉 De laatste keer, met de verhuizing, lukte het vrij goed met lekkere snoepjes erin, toen konden we 'm snel dichtdoen. Hopelijk lukt dat de volgende keer weer. (Maar Fluffy is niet dom, het is de vraag of hij er twee keer intrapt.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

7 minuten geleden, Dollie zei:

Ik heb niet alle tekst gelezen, maar mijn ervaring is dat deze houding vrij typerend is voor konijnen met artrose. Op de één of andere manier proberen ze dan toch wat te ontlasten of zo denk ik.

 

Dit was ook mijn idee: dat hij dit doet om iets te ontlasten. Vandaar dat ik ook aan artrose dacht, mede omdat de klachten erger lijken nadat hij een tijdje gelegen heeft. Maar deze specifieke houding wordt nergens beschreven.

Gezien zijn leeftijd zou het ook nog kunnen dat hij zowel E. cuniculi als artrose heeft, al is het wel apart dat hij beide dan na de verhuizing gekregen heeft. Daarvoor was er nog helemaal niks aan de hand (en ik let echt op 'm als een havik!).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb het flimpje gekeken, ik vind hem wel een beetje floppy. Alsof ie clownsschoenen aan heeft.

 

Ik zou hier wel mee naar de dierenarts durven. Met alles wat je verteld en het filmpje gezien hebbende, dan denk ik dat je naar de ledematen en rug moet kijken. Spieren, gewrichten, zenuwen. E.C. kan zeker, maar de rest uitsluiten is echt wel slim.

 

Als je gaat vraag dan ook naar dierenfysiotherapie en naar behandelingen met laser, geen idee of dat bij konijnen kan, maar vragen kan geen kwaad. Volgens mij zijn er ook wat ondersteunende middeltjes. Hoe heet dat spul nou met die groenlipmossel er in, synopet? @Jamesthebunnybutler jij weet dat vast 😉

 • Bedankt 1
 • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, die Synopet heb ik ook al gevonden. Omdat Novacam toch wel bijwerkingen kan hebben, wilde ik de dierenarts al vragen of ik die (deels) kan vervangen door Synopet. (Ik heb gelezen dat je Novacam kan verminderen tot de laagste nog werkende dosis.)

Ik gun Fluffy zeker dierenfysiotherapie, maar dan moet ik wel iemand zoeken die aan huis komt 🤣 Ik zal ook eens vragen naar die laser, maar dat wordt vast nóg lastiger, want apparatuur kan men vaak al helemaal niet meenemen.

Ik zal sowieso na het weekend even posten hoe het gaat en wat ik ga doen. Dank voor alle reacties!

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klopt @Kolino dat is synopet. Ik kom er wel een klein beetje op terug, omdat wat @Evee ook al een zei is dat er ingrediënten in zitten die konijnen niet horen te eten. De vraag is wat dat dan weer voor effect heeft op organen. Aan de andere kant worden er bij artrose (tijdelijk) heel goede resultaten mee behaald. Het is dus een beetje afwegen of je dat zou willen geven of niet en hangt wellicht ook af van de leeftijd en verdere conditie van het konijn.

 

Ik herken bij konijnen trouwens geen bijwerkingen van Novacam. Mij is altijd geleerd dat dit bij katten een probleem is (o.a. nieren), maar bij konijnen niet tot nauwelijks. Ik zou de literatuur in moeten duiken om te checken of dat klopt. 

 

Mij doet het filmpje niet direct aan EC denken, ik zou zeker wel blijven behandelen maar ik denk ook sneller aan problemen in de rug, met de spieren of zenuwen. Een röntgenfoto zou ik in dit geval zeker doen. Dierenfysiotherapie ook, volgens mij komen die best vaak aan huis. Kijk dan wel even goed of diegene bekend is met konijnen, het hanteren enzo van konijnen is toch anders dan bij andere huisdieren. Vind ik zelf altijd spannend als iemand weinig konijnenervaring heeft. 

 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

3 uren geleden, estheridb zei:

Omdat al z'n verblijven zo groot zijn, is het vrij lastig om hem in het nauw te brengen

Kan je niet delen afsluiten of wegzetten om het tijdelijk kleiner te maken als je hem wil vangen? Bij mij lopen ze ook los door de hele woonkamer. 

 

Of je geeft hem bijvoorbeeld wat lekkers te eten in dat tentje (zag ik op het filmpje) die je van te voren even leeg hebt gehaald, en dan ga je er vervolgens voor zitten zodat hij er niet uit kan.

 

Ben het zeker met je eens dat het vele malen beter is als hij er zelf in de reistas gelokt kan worden met wat eten. Maar mocht dat niet lukken dan is heb je toch een plan B nodig.

 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Als de tas van boven open is, dan zou je kunnen overwegen om te investeren in een reismand met een deurtje aan de voorkant, zodat Fluffy daar makkelijk in kan lopen. Let ook vooral op hoe makkelijk je de bovenkant vastmaakt aan de onderkant. Bij de dierenarts is het handig om de bovenkant er af te halen, en met die van de Action moet de dierenarts me altijd helpen omdat het zo'n k**ding is.

 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Lasertherapie kan bij konijnen en kan gewoon aan huis. Wel zul je ook dan hem wel moeten kunnen pakken, ze kunnen hem niet op afstand met een laserstraal beschieten 😉 een fysiotherapeut bij jou in de buurt vinden die ook nog ervaring heeft met konijnen is niet altijd een simpele opgave, ik zou vooral kijken of ze er voor open staan zich erin te verdiepen. Mijn fysiotherapeut behandeld nooit konijnen behalve die van mij en heeft toch al veel kunnen helpen. Of dat hier ook zin heeft, weet je natuurlijk pas als je een diagnose hebt dus eerst maar naar de dierenarts.

 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

12 uren geleden, Jamesthebunnybutler zei:

Ik herken bij konijnen trouwens geen bijwerkingen van Novacam. Mij is altijd geleerd dat dit bij katten een probleem is (o.a. nieren), maar bij konijnen niet tot nauwelijks. Ik zou de literatuur in moeten duiken om te checken of dat klopt. 

 

Dat over die bijwerkingen heb ik op een algemene site gelezen (waarschijnlijk voor honden), maar ook op deze site:

https://www.bewegenzonderpijn.com/artrose-konijnen/
 

Geen idee hoe konijnkundig deze meneer is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

11 uren geleden, Miekmoek zei:

Kan je niet delen afsluiten of wegzetten om het tijdelijk kleiner te maken als je hem wil vangen? Bij mij lopen ze ook los door de hele woonkamer. 

 

Of je geeft hem bijvoorbeeld wat lekkers te eten in dat tentje (zag ik op het filmpje) die je van te voren even leeg hebt gehaald, en dan ga je er vervolgens voor zitten zodat hij er niet uit kan.

 

We hebben dit weleens geprobeerd, maar zelfs het kleinste gaatje is genoeg voor meneer om te ontsnappen 😉 De tent heeft een diameter van 1 meter, dus dan zul je 'm alsnog moeten zien op te pakken.

Gelukkig is hij wel dol op snoepjes (die hij met mate krijgt), dus hopelijk helpt dat volgende keer weer. Maar zo niet, dan houd ik je in tips in gedachten!

Link naar reactie
Delen op andere sites

8 uren geleden, Marjoleink zei:

Als de tas van boven open is, dan zou je kunnen overwegen om te investeren in een reismand met een deurtje aan de voorkant, zodat Fluffy daar makkelijk in kan lopen. Let ook vooral op hoe makkelijk je de bovenkant vastmaakt aan de onderkant

 

Die heb ik ooit gehad, maar daar liep hij ook niet vrijwillig in. Ik heb 'm dus ingeruild voor een grotere, luxe tas met diverse ingangen en uitvouwmogelijkheden. Daar loopt hij wel vrijwillig in (als er snoepjes in staan), maar je moet alleen verdomd snel zijn om 'm dicht te maken 😉. De tas is van een soort stevige stof, maar de deur is ietwat slap met een lange rits, die je niet in één beweging snel dichtmaakt, waar hij dus makkelijk tussendoor glipt. Ik heb nu ook een kartonnetje gemaakt dat er precies in past en waar hij niet meer langs kan glippen, dat ik er wel met een snelle beweging in zou kunnen zetten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

In dat artikel staan maag-darmproblemen en dat klopt. Maar dat moet je wel in perspectief zien. De darmen kunnen iets vertragen. Zoals met alle NSAID's kan het de maag irriteren, dit is vooral met hoge doseringen zo. Bij artrose volstaat 1mg per kg meestal wel. Je zou zelfs kunnen kijken of 0,5mg per kg lukt op termijn. Naar jouw dosering kijkende verwacht ik dat je nu 1mg per kg geeft en dat je konijn ongeveer 2 kilo weegt. Die 1 mg kun je langdurig veilig gebruiken. Ik heb wel eens gehoord dat een konijn een maagbeschermer kreeg, maar dat soort middelen hebben ook weer bijwerkingen. Bij mensen bijvoorbeeld dat B12 niet meer goed wordt opgenomen. Dan voorkom je maagirritatie, maar creëer je een nieuw probleem bij langdurig gebruik. Je kunt naar deze optie vragen, maar zover ik weet is een dosering van 1mg per kg per dag (10kg hond=1mg=1kg konijn) geen probleem en is er verder niks nodig.

 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn konijn weegt inderdaad ongeveer 2 kilo. Goed om te horen dat je deze dosering waarschijnlijk toch langdurig kunt gebruiken.

Maar het is in de eerste plaats belangrijk om erachter te komen wat het probleem is, en ik vrees dat een bezoek aan de dierenarts de enige optie is. Dat is meestal mijn laatste optie, omdat hij dan altijd zo ontzettend bang is. Met de optie van E. cuniculi (getriggerd door stress) was ik er nog huiveriger voor, maar daar ben ik nu enigszins in gerustgesteld.

Wellicht wordt het een dierenarts dichterbij, want die gaf aan dat narcose/een roesje met hun apparatuur niet altijd nodig is. Dat vind ik een prettiger idee, al weet ik niet wat voor Fluffy het prettigst is. (Ik ben altijd bang dat hij erin zou kunnen blijven.)

 

Afhankelijk van de uitslag ga ik me zeker verdiepen in die fysiotherapie en lasertherapie. Ik wil 'm zo lang mogelijk bij me houden, maar alleen als het voor hem ook nog aangenaam is. Alles wat daarbij kan helpen, is van harte welkom.


Ik ga me ook verdiepen in die Synopet en andere natuurlijke ondersteuning die konijnen wel mogen. Dat lijkt me sowieso geen overbodige luxe, nu Fluffy al tien is.

 • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi, ik heb eerder een topic aangemaakt omdat er bij de sterilisatie iets bij de dierenarts is voorgevallen waarna wij ons konijntje terug kregen met een soort van mank pootje. Ze denken dat het vanzelf kan wegtrekken en krijgen het advies af te wachten. Het gaat met ons konijntje al veel beter, maar het pootje staat nog wel anders en met liggen gaat het nog wel eens glijden waarna het ook zo lang ligt. Hierbij een foto van 2 weken terug. We moeten overigens nog steeds opletten met gladde ondergronden. En ook rechtop staan doet ons konijntje niet, maar wassen gaat al best goed. 

E6E3FF1C-E1CD-4FD1-8E97-97827E86C10E.jpeg

 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

1 uur terug, Bobbi_ zei:

En wat een mooie leeftijd heeft jullie konijntje, 10 jaar ❤️.

Ja, daar ben ik ook al heel blij mee, al heb ik wel met 'm afgesproken dat hij 101 wordt 😜  Hij mist natuurlijk sowieso een maatje, omdat ik er al vrij snel achter kwam dat ik een pollenallergie heb, dus een tweede konijn was geen optie. Dan kom je nooit meer uit de konijnen en ik heb nu al jaren allergische astma. Gelukkig werk ik al bijna 15 jaar 100% thuis, dus ik probeer maar zo goed en kwaad als het kan z'n maatje te zijn en hem zo veel mogelijk aandacht te geven. (Als ik tegen 'm praat, gaat hij meestal gelukzalig knarsen 😍)

Bedankt voor het delen van je verhaal en foto; supersneu voor jullie konijntje! Hopelijk gaat het al snel weer helemaal goed.

Fluffy lijkt verder niks aan dat pootje te hebben, al is het wel lastig te zien. Maar zelfs terwijl hij ergens last van heeft, blijft hij uit eigen beweging op en af huisjes en opstapjes springen. Het is me er eentje!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Haha als dat toch eens zou kunnen hè, dat we ze zooooo lang bij ons kunnen houden. 10 jaar zou ik al voor tekenen 🥰 Balen van je allergie, maar zo te lezen heeft je konijntje een heel lief baasje en krijgt hij veel liefde. Mooi toch. 

Jij ook bedankt en ook voor jullie natuurlijk. Ons konijntje Bobbi springt en rent ook weer als een ware Speedy Gonzales, maar toch is het zeker (nog) niet zoals het hoort. Last lijkt ze niet (veel) te hebben. Hopelijk komt het goed, want fijn is het niet die onzekerheid. 

 • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaag zijn we naar een nieuwe dierenarts geweest, die Fluffy heeft onderzocht en röntgenfoto's heeft gemaakt. Er was heel lichte artrose van de achterpootjes te zien, maar niet ernstig, maar ook een hernia van de laatste ruggenwervel, vlak voor de 'bolling'. Dit geeft waarschijnlijk de klachten. Dat pootje legt  Fluffy waarschijnlijk zo naar voren om zijn rug te ontlasten. (Dat was ook al mijn idee.) Ook was Fluffy 200 gram afgevallen en vond de dierenarts de bespiering van z'n rug erg mager. (Hij heeft genoeg bewegingsruimte, maar volgens mij is Fluffy gewoon een vrij lui konijn 😉) Verder vond hij Fluffy goed gezond.

Hij adviseerde om door te gaan met de huidige dosis novacam en daarnaast 2 maal daags 0,2 ml gabapentine te geven. Ook geven we hem wat meer brokjes. E. cuniculi is nooit helemaal uit te sluiten, vooral omdat de problemen direct na de verhuizing zijn ontstaan. Het zou een factor kunnen zijn die meespeelt, dus we blijven ook nog even Panacur geven. Na een week gaan we dan kijken hoe het gaat en of we aanvullende middelen in kunnen zetten (alternatieve medicijnen, therapie?). Hij zei dat beweging op zich goed was, maar ik moet zeggen dat ik op diverse sites wel 'rust' zie staan bij een hernia.

Overigens heb ik nog gevonden dat grote stress een kaliumtekort kan veroorzaken, wat ook verslapping bij een konijn kan opleveren. Wellicht dat dit in een later stadium ook nog getest wordt, afhankelijk van de voortgang.

Op zich heb ik wel vertrouwen in de dierenarts: hij komt kundig op mij over, behandelt veel konijnen, is volgens zijn website geregistreerd als konijnkundige dierenarts (al weet ik niet waar) en hij kende bijvoorbeeld Dierenkliniek Wilhelminapark. Ik heb Fluffy vanmorgen dus één keer gabapentine gegeven, maar omdat ik nog nooit van het middel gehoord had, heb ik het vanmiddag toch nog even gegoogeld. Ik kan het medicijn nergens vinden op een konijnenwebsite. Het lijkt vooral voor honden bestemd te zijn. Bij twee dierenklinieken zie ik op de site staan: Kan ook worden ingezet als aanvullende therapie bij dieren met chronische pijn. (Er staat dus niet bij wat voor dieren.) Wat ik echter verontrustend vind, is deze waarschuwing op de website van Medirabbit, wat mij wel een betrouwbare bron lijkt: ALERT: administration of gabapentin in the treatment of arthritis leads to serious side-effects in rabbits !!! Volledige tekst:

http://www.medirabbit.com/NL/Medikamente/Safedrugs_main_nl.htm

Het lijkt wel een 'anekdotische' waarschuwing op basis van een aantal meldingen, dus geen idee hoe serieus ik dat moet nemen. Maar als het nog amper gebruikt is bij konijnen, vind ik dat wel een red flag. Ik ga morgen toch nog even met de dierenarts overleggen hoe goed dit middel onderzocht is bij konijnen. Heeft iemand hier ervaring met gabapentine? Ik gebruik eigenlijk liever iets wat bewezen resultaat heeft. Ik heb vanochtend nog wel gevraagd naar corticosteroiden en vitamine B, maar dat had volgens hem vooral nut als je er in het begin vroeg bij bent.

aangepast door estheridb
Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je 100% zeker weet dat de nieren goed zijn (wat met het niet uit kunnen sluiten van E.C. lastig is) zou je groentes kunnen geven waar voldoende kalium in zit. Die zijn er volop. Waar je wel mee op moet passen is dat je daar niet in doorschiet en de balans tussen de verschillende mineralen verstoort.

 

Ik ken het middel niet wat je benoemd. Ik vind medirabbit wel een serieuze en betrouwbare bron. De meldingen op zich vind ik meevallen, het zijn bekende bijwerkingen. Ook niet gek als je met neurotransmitters/ de balans in de hersenen gaat klooien. Van de meeste word je duizelig of moe en problemen met eten zijn ook niet ongewoon. Toch stelt dat zinnetje waarbij verteld wordt dat er doorgegaan is met de behandeling en de konijnen alleen maar verder achteruit gingen, niet gerust. Ik zou zeker goed overleggen. Ik zit te denken of ik het mijn konijnen zou geven, maar ik denk het niet. Vooral dat ene zinnetje, dat doet het hem. Dat het niet werkt, maar wel een wissel trekt op een konijnenlijfje.

 

In de natuurgeneeskunde wordt er ook wel veel naar artrose gekeken, de voeding aanpassen/optimaliseren, zou ik niet zo gek vinden. Als je geen gekke kruiden en groenten kiest is het ook een, baat het niet schaadt het niet, principe. Toevallig weet ik dat venkel zou kunnen helpen, dat is gewoon een veilige groente voor konijnen. Brandnetel wordt ook vaak genoemd, dat kun je met mate ook veilig geven in gedroogde vorm. Salie (heet niet voor niets salvia), kan ook ondersteunend werken. Dat zijn zo even dingen die mij in het hoofd schieten die je gewoon kan voeren zonder problemen (mits er niet calciumarm gevoerd hoeft te worden). Ik wil eigenlijk ook gember noemen, maar gezien je dat er bij de meeste konijnen niet in krijgt, wordt het lastig. Maar proberen kan altijd. Gember is een goede natuurlijke ontstekingsremmer. Er was ook iets met omega3, dat kun je aanvullen met zonnebloempitjes, uit m'n hoofd zeg ik dat voor een gemiddeld konijn 1 gram per dag, dat zijn een paar pitjes, prima kan. Mocht je vrouwenmantel in de tuin hebben staan, dat blad kun je ook met mate geven. Ik geef zelf maximaal 2 blaadjes per dag.

 

Als ik kijk naar de behandeling van een hernia dan is dat heel erg gericht op ontsteking en zwelling remmen (en pijnstilling natuurlijk). Dat corticosteroïden injecties worden ingezet kan ik wel begrijpen, maar het is wel dikke troep! Het heeft veel nadelige gevolgen voor een konijnenlijfje, als je die gabapentine eng vindt, dan zou ik ook huiveren bij de cortisonen. Het is ideaal hoor, om de zwelling te verhelpen, maar de organen vinden het minder leuk. Ik zie het mij alleen maar inzetten als het echt niet anders kan (zalfjes uitgezonderd).

 

Maar wat nu? Ik denk toch overleggen met de dierenarts, dat je geen lekker gevoel hebt bij de gabapentine. Nu heb je het 1 (of 2) keer gegeven, dan is er nog geen man overboord. Vermoed dat stoppen nu nog makkelijk gaat, dat wordt moeilijker naarmate je het langer geeft. Ook stoppen kan dan klachten geven. Ik zie en snap dat het bij pijnbestrijding wordt gegeven, maar ik zie niet dat het echt iets doet om het probleem op te lossen. Heeft de dierenarts iets gezegd over wat eerder was, de hernia of de artrose? Is misschien een kip-ei verhaal, wat je oplost met pijnbestrijding, want dan kan het bewegingsapparaat weer normaal gebruikt worden, maar ik denk dat het wel iets kan zeggen over de kans de kans dat de hernia wordt opgelost.

 

Hopelijk heb je wat aan mijn verhaal, ook al heb ik geen ervaring met het middel.

 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .