Ga naar inhoud

EC voeding


Kimie

Aanbevolen berichten

Helaas kwam Brammetje vorige week donderdag niet aan voor brokjes, dus in de vroege ochtend ciseral gegeven in de hoop dat hij dan weer zou gaan eten. De vorige keer hielp dat perfect, dus van de dierenarts mochten we dat een eventuele volgende keer ook geven tot we terecht zouden kunnen. 

Om half tien konden we terecht en werd hij opgenomen, hij liet zijn kopje steeds wegzakken, dus al besproken bij de balie dat eventuele ec behandeling gestart mocht worden als dat de oorzaak zou zijn. Toen de invaldierenarts hem op consult had (waren wij niet bij) was hij behoorlijk levendig en geen zichtbare verschijnselen. Dus met novacam en dwangvoer naar huis. Op maandag at hij weer volledig zelf, zowel brokjes als hooi, novacam op het wortelloof at hij zo op. Telefonisch contact gehad en dan mochten we medicatie halveren voor twee dagen en als dat goed zou gaan stoppen. 

Helemaal prima en een blij konijn, tot donderdagavond... Dus hup uit het kleine binnenhok de woonkamer in. Lekker gehupst en na 10 minuten ging hij weer zn hok in en eten. Plan was om hem op vrijdag weer naar buiten te doen, maar iets zei mij vrijdagochtend dat het niet goed zat. Ik kon hem met gemak oppakken en in het reismandje zetten, zonder gespartel en gekrabd. Toen was voor mij duidelijk dat er meer aan de hand was. Hij hield zn kopje net niet recht, voor mij een twijfel tussen oorontsteking, haakjes of ec. 

De assistente nam Brammetje heel liefdevol op en gaf een klein beetje dwangvoer, dat at hij zo gulzig dat hij uiteraard meer kreeg dan de 5 mL waarmee ze startte. De dierenarts had helaas een spoed buiten de deur dus ik heb haar niet gezien. (Ze nemen bij ons konijnen meestal even op,zodat ze wat minder gestrest zijn dan net uit de auto). De assistente maakte meteen foto's van het net niet rechte kopje voor het geval hij het zou gaan verhullen als zijn buikje weer vol was. 

 

Conclusie van de dierenarts (onze eigen da) was helaas EC, maar gelukkig in een relatief beginstadium. 

We moeten nu 2x per dag melanox geven (2weken 1,5 mL, 2 weken 0,75 mL), 2x per dag novacam (kat voor 1,75 kg), 2x per dag enrobactin (0,5 mL. Novacam en enrobactin voor 10 dagen.

 

Er zijn geen dex injecties gegeven, is dat erg?

 

Dinsdag moeten we weer terugkomen voor controle, tenzij er eerder een verandering zichtbaar/merkbaar is.

 

Hebben jullie nog tips voor groenvoer? Brammetje kan prima witlof hebben, maar dat eet hij nu niet. Hij krijgt een paar blaadjes wortelloof en een paar paardebloem blaadjes. Hooi knabbelt ie wel nog redelijk.

Of zou ik juist wat gedroogde kruiden aan moeten bieden (dat krijgt ie nooit)?

 

Brammetje vindt de medicatie gelukkig erg lekker. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als hij dat nooit krijgt, zou ik dat niet nu ineens wel gaan geven. Geef hem vooral dingen die hij kent en graag eet, maar probeer bovenal veel stress te voorkomen, omdat dit een terugval kan geven/de symtomen kan verergeren.

Die injecties dexamethason hoeven overigens niet altijd. Ik heb konijnen gehad met hele erge symptomen die het wel kregen, maar ook met milde symptomen die het niet kregen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gelukkig eet hij volop hooi, maar pfoe wat vreet dit energie. Hij vindt het nog wel vervelend om op tafel gezet te worden voor de medicatie, helaas is hij zo schuw dat het zonder oppakken niet gaat. Geen zichtbare verbetering of verslechtering, dus dat stemt mij hoopvol.

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het kwartje lijkt de goede kant op gevallen te zijn. Dinsdagavond, woensdag en donderdag at hij niets zelfstandig, dat vond ik wel echt lastig, want dan komt toch de twijfel naar boven, waar je goed aan zou doen. Donderdagavond lag er een vreemd poepje en hoorde ik zn buik borrelen een halfuur voordat ik dwangvoer zou gaan geven. En toen ging er weer hooi in als een malle, en na de medicijnen kwam er toch een hoeveelheid keutels uit en stank...

Sinds gisteren rond een uur of 10 at hij ook weer brokken. Een kennis had versele laga daar maakte ik ook een soort brokkenpap van zodat ie het zelf zou eten ipv dwangvoer werkte helaas niet (brokken weken lukte mij niet van de Beaphar). Nu eet Brammetje wel de versele laga brokken maar niet de Beaphar die hij altijd at. Is dat een probleem?

 

Nu hij alleen medicijnen hoeft kan ik m in zn ren laten zitten en is oppakken ook niet meer nodig, scheelt veel stress.

Qua symptomen, kopje staat weer helemaal goed, en ik merk niets meer aan hem dat ie ziek zou zijn. Maandag zit de antibioticakuur erop en ook de novacamkuur, dan alleen nog meranox. Hopelijk blijft ie dan zo goed als nu.

 

  • Vind ik leuk 4
  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat fijn dat het de goede kant op lijkt te gaan. Andere brokken zou geen probleem moeten zijn. Normaal verander je langzaam stukje bij beetje, maar nu is vooral het eten heel belangrijk. Het kan zijn dat die brokken zachter zijn en dus makkelijker eetbaar en dat hij daarom deze nu wil. Ik duim dat het allemaal goed blijft gaan!

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maandag heeft Brammetje de laatste antibiotica en novacam gehad, dat vond ik wel heel spannend. Gelukkig hebben we nu weer een blij levendig konijn, zonder veranderingen sinds het stoppen. Vanaf vandaag de dosis meranox gehalveerd, toch ook weer spannend.

 

De Beaphar brokken eet ie nog altijd niet, maar de versele laga gaat er goed in! 

 

Moet ik de kuur meranox volledig afmaken (twee weken nog) of zou een week ook genoeg zijn?

En wanneer zou Brammetje naar buiten mogen? Dan komt ie weer samen met Miffy te zitten dus dat vind ik best een dingetje... Tips hierover zijn meer dan welkom!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou de kuur afmaken. Een van mijn konijnen heeft er ook net een kuur op zitten, ik kan me voorstellen dat je blij bent als hij er klaar mee is, nog even volhouden! Na die 2 weken ga je kijken of er geen terugval komt. Komt die wel, dan zul je weer terug moeten vallen op de onderhoudsdosis. Het is niet ongebruikelijk om konijnen 3 maanden aan een kuur te hebben. Maar na een maand ga je dus kijken hoe het gaat zonder.

 

Wat zijn je bezwaren om Brammetje en Miffi weer samen te zetten?

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

De vorige keer dat Brammetje een week binnen had gezeten ging het er best heftig aan toe met rijden en plukken uit elkaar trekken, althans ik vond het heftig om te zien. Dat duurde niet bijzonder lang maar kwam met vlagen een paar dagen terug. En nu heeft miffy ook nog lentekriebels 😅

 

Ik heb ze heel graag weer samen, zodat ze allebei steun hebben als er 'enge' baasjes langslopen. En weer samen avonturen kunnen beleven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Even een update:

Brammetje zit sinds gisteren weer buiten bij Miffy en wat zijn ze blij! Uiteraard moesten ze wel even de rangorde bepalen, maar met het afsluiten van het nachthok, het verwijderen van de catcube en toilet was het zo voorbij.

 

De laatste week was Brammetje al weer volledig zichzelf, inclusief ontsnappen en door de hele woonkamer binkies doen. Medicatie nam hij van mij goed aan, ik was dan ook iedere ochtend en avond heel voorspelbaar. 

 

Hopelijk blijft het nu buiten goed gaan met hem!

  • Vind ik leuk 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .