Ga naar inhoud

Abces wond openhouden en spoelen


kv1983

Aanbevolen berichten

Heeft iemand de gouden tip voor het openmaken van een kaakabces wond? DA heeft het open gelaten zodat we 2 x per dag moeten openmaken en spoelen. Ik krijg dat openmaken echt niet voor elkaar, ik ben ook geen held op dat gebied. Ik probeer het zoveel mogelijk te doen en te spoelen maar ik zie geen pus eruit komen. Het is wel een bal dus ik vermoed dat er pus in zit.. ik wil er ook niet in wroeten, eerlijk gezegd heb ik geen idee wat ik aan het doen bent en wil ik hem niet teveel pijn doen.

 

We hebben pas sinds dec de konijntjes, ze waren toen 1,5 jaar oud, en hij is al 2 x geopereerd aan een kaakabces. Hij is grondig onderzocht en de DA kon geen oorzaak vinden. Ik hoop dat dit de laatste keer is, want los van de kostenpost (inmiddels €1000!) is het zo’n schatje. De voedster heeft gelukkig nergens last van. Ik ga sowieso morgen de DA bellen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is wel heel belangrijk dat het goed open blijft. Ik zou je aanraden om naar de dierenarts te gaan en het je goed voor te laten doen. Er zijn hier wel mensen met ervaringen met kaakabcessen. Ik neem aan dat er ook antibiotica in een bepaalde vorm bij komt kijken? Kan oraal, injectie of zalf zijn.

 

Is het kaakabces steeds op dezelfde plek of niet? Is er schade aan de kaak? Kaakabcessen zijn niet makkelijk te behandelen, dus ik durf je niet te zeggen dat dit de laatste keer was.

 • Bedankt 1
 • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja ik ga morgenochtend bellen want ik merk dat hij veel pijn heeft. Hij krijgt antibiotica en pijnstilling.

 

De andere bobbel zat eerst onder zn kin en deze naast zn kaak. We hebben rontgenfoto’s laten maken en niks gezien, kaakbot etc zag er netjes uit. Gebit was zelfs perfect. DA heeft er geen verklaring voor.

 

Ik heb 2 buitenkonijnen die overdag loslopen in de tuin, ze eten en keutelen goed en zijn lief voor elkaar. Ik weet alleen niet hoe het bij de vorige eigenaren aan toe ging, wij zijn al het 3e adresje. Het duurde even voordat ze gesocialiseerd waren maar nu zijn het 2 knuffeldiertjes die we niet willen missen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een gouden tip heb ik niet, behalve met de dierenarts mee kijken. Het is inderdaad belangrijk dat het open blijft en je kan spoelen. Pijn zul je hem hier helaas sowieso mee doen, dat kan niet anders. Het is echt naar. 

Wat voor antibioticum krijgt het konijn? Bij abcessen wil je sowieso per injectie geven omdat het anders niet doordringt in het abces. En heel veel typen antibiotica werken niet bij konijnen abcessen. 

 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet alleen voor laten doen, maar ook juist zelf alle handelingen uitvoeren met de dierenarts(assistent) erbij, zodat je weet hoe het voelt en hoeveel kracht je mag zetten etc. Konijnenpus is heel dik en taai spul, ik denk dat je te voorzichtig bent maar dat is op afstand natuurlijk niet met zekerheid te zeggen.

 • Bedankt 1
 • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja ik vrees ook dat ik te voorzichtig ben. Ik ben sowieso geen held wat dit soort wonden betreft.

 

We hebben enrobactin meegekregen als antibiotica. Dit krijgt hij nu al een week.

 

ik ga zo de DA bellen en dan moeten ze het idd voordoen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Grote kans dat je te voorzichtig bent. Het is ook lastig hoor, zeker als je al niet van wonden houdt. Meestal wordt duplocilline (mag alleen per injectie!) voorgeschreven bij een abces. Dat werkt vaak het beste en is ook mijn ervaring. Ik weet niet of enrobactin vergelijkbaar is, moet je dat injecteren?

 

Goed om even te overleggen met de DA en er ook naar te laten kijken. Het moet echt open blijven. 

 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb zelf duplocilline moeten spuiten en ik was ook te voorzichtig in het begin, maar heb het bij de dierenarts mee moeten doen (ook het injecteren van de antibiotica, zodat ik zelf thuis verder kon gaan). Bij Nala is aan beide kanten van het abces een opening gemaakt, zodat het makkelijker door te spoelen was. Ik weet even niet meer zeker waarmee ik het moest spoelen. Ik moest de holte ook steeds volproppen met een gaasje. Die moest ik er meerdere keren per dag uithalen, spoelen en gaasje verversen. Althans, dat was het oorspronkelijke plan. Bij Nala groeiden de openingen snel dicht en ze trok het gaasje er zelf uit. Ik heb alles in overleg met de behandelend dierenarts van het Wilhelminapark in Utrecht gedaan (daar is ze ook geopereerd) en mijn eigen dierenarts (die durfden de operatie niet aan en verwezen me door). Uiteindelijk hoefde het gaas er niet meer opnieuw in, maar ik moest wel elke dag meerdere keren zorgen dat de nieuw gevormde pus uit de holte was, en daarna volmaken met een zalf. Dit was dacht ik een oorzalf voor honden, en moest ik gebruiken om te zorgen dat de pus iets vloeibaarder bleef en geen stugge bal werd. Uiteindelijk heb ik zelf bij de drogist een soort minilepeltje gekocht. Die zit in standaard nagelsetjes (wilde wel bewust een schone en geen gebruikte ivm bacteriën) en wordt gebruikt om nagelriemen naar beneden te drukken. Hiermee kon ik de holte steeds fijn leeglepelen. Het is een gevecht met een lange adem geweest en ik heb aan meerdere kanten realistische verhalen gehoord dat het erg moeilijk is en niet altijd lukt. Maar Nala loopt nog altijd rond. Het abces is niet meer teruggekomen en ze doet het supergoed. 

 

Ik zal het topic van Nala eens opzoeken en hier posten. Misschien heb je er iets aan 🙂

 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor alle reacties. Fijn om te horen dat ook veel konijntjes het gered hebben, want je leest zoveel horroverhalen. Dit zijn onze eerste huisdiertjes en we hebben ze pas sinds een paar maanden.

 

Ik ben vandaag bij de DA geweest en hij heeft het weer opengemaakt, maar moest wel een flinke korst weghalen. Mijn konijn heeft er zoveel stress van gehad, hij trilde de hele weg naar huis en werd daarna nog lang geknuffeld, gekust en schoongemaakt door de voedster, heel bijzonder om te zien. Thuis heb ik nog 2 x gespoeld, nu laat ik hem even met rust. Ik moet het 7 dagen volhouden en daarna is het klaar. Zondag (dag 6) gaat hij naar een konijnenherberg ivm een vakantie, maar de eigenaresse is een dierenartsassistente, dus dat is wel een geruststelling.

 

ik was inderdaad veel te voorzichtig, ben zo blij als dit achter de rug is! We hebben mazzel dat dit een rustig en aanhankelijk rammetje is dat alles toelaat, want de voedster had de boel op stelten gezet.

 

We hoefden geen groot gat te maken, maar wel diep genoeg en mochten niet “uitknijpen” omdat pus dan alle kanten op kan schieten. We dienen alleen oraal anitbiotica toe, hij heeft wel injecties tijdens de operatie gekregen. Een gaasje was inderdaad wel makkelijker geweest, ik weet nu al dat het wroeten wordt morgen.


Ik lees alleen overal dat mensen weken in de weer zijn geweest en mijn DA raadt 5-7 dagen aan. Tijdens de operatie is alles verwijderd, zelfs een deel van zijn kaak is weg geschraapt voor de zekerheid, ik weet niet of dat ermee te maken heeft.

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens mij is dat om de bacterie zeker helemaal weg te hebben. Bij nieuwe pusvorming ben je terug bij af namelijk. Daarom laten ze de wond bij behandeling expres langer open, zodat het stukje bij beetje kan genezen en 'schoon' teruggroeit. Het complete verhaal bij Nala heeft geloof ik maanden geduurd. Maar dat was wel alles. De operatie om de kiesjes uiteindelijk te verwijderen is pas 2 maanden later ofzo gebeurd. We hoopten die te kunnen sparen.

 

4 uren geleden, Marjoleink zei:

Volgens mij staat het niet in een apart topic, maar in de slowchat.

Ik dacht dat ze een eigen topic heeft gehad, maar dat vind ik niet meer terug 😞

 • Vind ik leuk 1
 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou jongens ik heb het voor elkaar gekregen! De harde korst laten weken en toen kwam het zelf los en dan spoelen.. wat een smurrie en stank was dat zeg! Het was geen tandpasta achtige smurrie maar zachte pus. De bal was gelijk geslonken. Dat zal voor hem ook een opluchting zijn geweest. Ik spoot het aan de ene kant erin en het kwam er aan de andere kant weer uit.

 

Werd de pus steeds minder bij jullie? Hoe weet je wanneer je klaar bent. Mijn DA zei dat ik max 7 dagen moet openmaken.

A80DA9D0-143D-43E6-994F-FE83360E2AD6.jpeg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is natuurlijk het beste om hierover in contact te blijven met je dierenarts en dat advies aan te houden, maar 7 dagen is soms wel kort. Ik had vorige maand een konijn met een abces (op z'n dijbeen t.g.v. een caviabijtwond, dus andere situatie) en die heb ik gedurende 15 dagen 1x daags (op bepaald punt een paar keer 2x daags) gespoeld. Wat het bij hem wat ingewikkeld maakte is dat er meerdere 'kamers' in het abces zaten, na zes dagen nam de hoeveelheid pus al behoorlijk af maar zaten er nog meerdere zwellingen binnenin het abces die op latere momenten nog open zijn gegaan en dan begin je toch een stukje van voor af aan. Op dag 14 kwam er nagenoeg niks meer uit, op dag 15 laatste keer gespoeld maar toen kwam er niks meer uit. Toen gestopt met spoelen, nog wel een paar dagen lang de wond 1x daags open gemaakt. Anders moet het weer opnieuw open gesneden worden als er toch weer pus komt en dat wil je natuurlijk ook niet.

 

AJFCJaUWoGzBdigvzsQuysJXDrQzitzHUKvbTgrCV9TMrppwzrtdB_VdXvtQ6JZKjGb0JsH_TA6b8i3TqiTiGNwAalvxglVduWH-0zRlQT-zsSb4TLfWh2JDUFyjXGFxx8C4zHR7YwjrG9Svti49R4fyHK-m=w686-h914-s-no?authuser=0

 

AJFCJaUK-tgMvVz_tpG7qIE0k56lyELYB7LfiGsVLrl23IzrxtU2BK5KckWB40ad1UDrXy6SGk1zESp-uA0oPs87YoQEkSExGKQchRhsJSrlwuqzhqA8DVgOcLzrqucQYZBM6ZCBcyoS-wQ9ZByOAFKtZg3Q=w686-h914-s-no?authuser=0

 • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had zelf ook het vermoeden dat 7 dagen wat kort is. Mijn grootste probleem is dat ik zondag (dag 6) op vakantie ga en hij naar een konijnenherberg gaat. Nou is de eigenaresse een paraveterinair, dus bekwaam genoeg, maar toch houd je het liever zelf in de gaten.

 

Het kan zijn dat de DA 7 dagen genoeg vindt omdat hij alles zelf al heeft verwijderd en het restant alleen pus is. Zijn abces en een stukje kaakweefsel is verwijderd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja lastig te zeggen, DA zegt dat hij alles heeft verwijderd, maar dat de wond  open blijft zodat pus eruit kan. Het is waterige pus wat eruit komt, niet een harde substantie. Ik heb nog even gebeld om te checken maar hij blijft bij 7 dagen. Daarna krijg je het niet meer open, zegt hij, maar ik lees andere verhalen. Ik check het zondag nog even bij de paraveterinair waar hij naartoe gaat, zij heeft veel konijnenkennis.

Link naar reactie
Delen op andere sites

10 uren geleden, Dollie zei:

Het is natuurlijk het beste om hierover in contact te blijven met je dierenarts en dat advies aan te houden, maar 7 dagen is soms wel kort. Ik had vorige maand een konijn met een abces (op z'n dijbeen t.g.v. een caviabijtwond, dus andere situatie) en die heb ik gedurende 15 dagen 1x daags (op bepaald punt een paar keer 2x daags) gespoeld. Wat het bij hem wat ingewikkeld maakte is dat er meerdere 'kamers' in het abces zaten, na zes dagen nam de hoeveelheid pus al behoorlijk af maar zaten er nog meerdere zwellingen binnenin het abces die op latere momenten nog open zijn gegaan en dan begin je toch een stukje van voor af aan. Op dag 14 kwam er nagenoeg niks meer uit, op dag 15 laatste keer gespoeld maar toen kwam er niks meer uit. Toen gestopt met spoelen, nog wel een paar dagen lang de wond 1x daags open gemaakt. Anders moet het weer opnieuw open gesneden worden als er toch weer pus komt en dat wil je natuurlijk ook niet.

 

AJFCJaUWoGzBdigvzsQuysJXDrQzitzHUKvbTgrCV9TMrppwzrtdB_VdXvtQ6JZKjGb0JsH_TA6b8i3TqiTiGNwAalvxglVduWH-0zRlQT-zsSb4TLfWh2JDUFyjXGFxx8C4zHR7YwjrG9Svti49R4fyHK-m=w686-h914-s-no?authuser=0

 

AJFCJaUK-tgMvVz_tpG7qIE0k56lyELYB7LfiGsVLrl23IzrxtU2BK5KckWB40ad1UDrXy6SGk1zESp-uA0oPs87YoQEkSExGKQchRhsJSrlwuqzhqA8DVgOcLzrqucQYZBM6ZCBcyoS-wQ9ZByOAFKtZg3Q=w686-h914-s-no?authuser=0

Jouw meerdere kamers verhaal blijft door mijn hoofd spoken.. hoe merkte je dit? Ik heb mijn konijn zojuist weer gespoeld en ik merkte al een stuk minder pus, maar er blijft een grote bal zitten, ik vrees dat daar nog eea zit. En hoe ga je om als er meerdere kamers zijn, maak je dan meerdere openingen?

 

Ik twijfel ook een beetje aan de konijnenkennis van mij DA.. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het goed is had de dierenarts dit bij de operatie echt wel opgemerkt, mijn konijn kon niet geopereerd worden omdat hij erg ziek was dus het abces is zonder verdoving open gesneden (da's een handeling van een paar tellen, sneu maar gelukkig snel klaar). Er bleven zwellingen in de bult aanwezig ook als er geen pus meer uit kwam. Om het ingewikkelder te maken kan de pus ook verharden tot een soort rubberachtige substantie die je er niet uit kunt spoelen, dat moet er echt uit geplukt worden als het ware. Maar ook dat zal de dierenarts zeker gedaan hebben indien daar sprake van was.

 

Bij mijn konijn ging het uiteindelijk binnenin het abces allemaal alsnog open, maar als dat niet gebeurd was dan had hij alsnog geopereerd moeten worden op een later moment als dat wel veilig zou zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Poeh wat een verhaal!
 

Bij ons was het na de ingreep 1 groot gapend gat, nu zit er wel een bult, maar wel veel minder pus en stank. Het konijntje zelf is super vrolijk aan het rondhuppelen, hij eet en keutelt goed. Dat was hiervoor wel anders. Gelukkig gaat hij morgen logeren bij een paraveterinair en kan zij meekijken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .