Ga naar inhoud

Voortanden Verwijderen Ervaringen


CindyK

Aanbevolen berichten

Hallo Allemaal,

 

Vanochtend ben ik met mijn 2 konijntjes naar de dierenarts geweest voor een gezondheidscheck. Milly was helemaal gezond, en mijn ander konijntje Milo ook, alleen kwamen we erachter dat hij een enorme onderbeet heeft. Hierdoor komen zijn tanden niet op elkaar en zullen ze, indien ze niet elke 4 weken geslepen worden, in zijn tandvlees groeien, erg pijnlijk. Nu hebben ze vanochtend meteen zijn tandjes geslepen, alleen de DA adviseerde mij om over een tijdje, als hij wat ouder en groter is (hij is nu 4 maanden) zijn voortanden helemaal te laten verwijderen. Dit omdat 1 grote ingreep minder stressvol en risicovol is dan elke 4 weken terug naar de DA om zijn tandjes weer te laten slijpen.

 

Nu vroeg ik mij af of dat hier op het forum mensen zijn met ervaring met het verwijderen van de voortanden? Hoe gaat het eten jullie konijntjes af na deze ingreep?

 

Ik vindt het zelf allemaal wel spannend, en hoop dat het allemaal goed gaat.

 

Ps. Ik ben bij dierenarts Wilhelminapark in Utrecht geweest waar ze gespecialiseerd zijn in konijntjes. 

aangepast door CindyK
Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zijn zeker mensen die hier ervaring mee hebben.. Op het moment dat ik zo'n verhaal lees als het jouwe denk ik ook aan permanent verwijderen, ze kunnen hier goed mee leven. Enige wat je moet doen is groente wat kleiner maken, zodat ze het met hun lipjes in hun bek kunnen werken en dan verder de kiezen het werk kunnen laten doen. Ze kunnen niet meer snijden natuurlijk, dus dat werk moet je voor ze doen.

 

Bij WIlkelminapark zit je goed hoor, als ze ergens ervaring hebben met konijnengebitten is het daar wel. Beter advies kun je niet krijgen.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ervaring met konijnen die deze behandeling hebben gehad. Ik heb er namelijk een paar keer een opgevangen als pleegkonijn vanuit het asiel. De reden waarom de snijtanden verwijderd moesten worden weet ik niet altijd, maar wel het traject erna.

De eerste tijd is het belangrijk om de wond dagelijks te controleren dat er geen pus uit komt. Vaak gaat dat goed, maar wel belangrijk om in de gaten te houden. Komt er wel pus uit, dan moet je het behandelen met antibiotica. Maar dit zullen ze je bij wilheminapark vast ook allemaal vertellen.

 

Ze kunnen verder prima leven zonder snijtanden, en als er echt problemen mee zijn dan kan ik me goed voorstellen dat deze ingreep een oplossing kan zijn ipv steeds moeten slijpen. Inderdaad wel de groente voor ze kleinsnijden, maar brokken, hooi, kleine stukjes groente, ze kunnen het allemaal prima eten met hun kiezen. 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een konijn gehad met hetzelfde probleem en ik heb gekozen voor verwijderen. Bij Wilhelminapark zit je hartstikke goed en hoewel iedere operatie een risico is, zou ik het toch aanraden. Het is geen zware operatie, mijn konijn at dezelfde avond al weer. Ik heb toen wel een automatische hakmachine (mini uitvoering, was niet duur en nam weinig plek in) gekocht om de wortels en pastinaak te hakken. Ging perfect, het was binnen 10 seconden klaar. De rest van de groente sneed ik klein en dat ging prima. Ze heeft nog jaren geleefd en ik geloof niet dat ze haar tanden ook maar een seconde heeft gemist 😃

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is voor mij alweer lange tijd geleden, maar ik had een vlaamse reus met doorgroeiende voortanden. Die heb ik toen ook laten verwijderen. Daarna moest ik groenvoer wel in wat stukjes snijden voor haar, maar brokken ging prima en ook hooi kon ze zonder problemen nog eten. Ze heeft daarna ook nog jaren geleefd en ik had niet het idee dat ze het heel erg vond. Ze was in bezigheid verder wel meer een graver dan een knager, maar dat is logisch als je je snijtanden niet meer hebt 😄

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik studeer zelf diergeneeskunde en ik heb al een aantal keren mee mogen lopen met mijn eigen konijnen dierenarts en hier heb ik het zo nu en dan wel eens voorbij zien komen. ook in colleges heb ik gehoord dat konijnen het goed zonder voortanden kunnen doen. Konijnen hebben nog relatief uitgesproken lippen waarmee ze voedsel naar binnen kunnen trekken en waarvoor de snijtanden dus niet nodig zijn. Dit is een andere verhaal bij cavia's bijvoorbeeld deze gebruiken echt hun tanden om voedsel mee aan te pakken en in de mond te nemen. Het enige nadeel van het wegnemen van de voortandjes is dat hij niet echt meer zou kunnen knagen of afsnijden. Het zou dus bijvoorbeeld goed zijn om in het achterhoofd te houden dat grove stukken voer niet in te grote stukken gegeven mogen worden, anders kan hij er gewoon simpelweg niks mee. kortom konijnen kunnen prima zonder snijtanden leven, juist als je deze ingreep op jongere leeftijd laat doen zou het konijn sneller een nieuwe manier vinden om zijn voedsel op een andere manier binnen te krijgen.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .