Ga naar inhoud

Konijn eet opeens geen blindedarmkeutels meer


Rosinda

Aanbevolen berichten

Hoi, ik heb graag jullie advies nodig. Ik heb 2 konijnen van nu 3,5 jaar oud. De ram, een hangoor, heeft altijd weleens gehad dat je afdrukjes ziet op de vloer na het eten van de blindedarmkeutels. Maar nu laatste weken eet hij nagenoeg niks van zijn keutele. Hij laat echt hele trossen liggen, soms 1 hoop, soms als een soort spoor alsof hij ze lopend heeft gelegd? 3 weken geleden was het na een paar dagen niet meer 'tijdelijk' te noemen, en heb ik de biks nagenoeg gestopt (ze krijgen zo'n 60-70gr totaal samen) en geen snacks. Pas na een week of iets begon hij ze weer te eten. Ondertussen bewoog, dronk en at hij hooi alsof er niks aan de hand was. Op gegeven moment weer biks opgestart, meer tegen de 60 dan 70gr gegeven, en snacks weer gaan geven (dagelijks, niet eens elke dag, max een lijnzaadbrokje, handje kruiden of een fibafirst selective stick). Nu is het van de een op de andere dag weer helemaal drama. 

Hoe kan het dat dit zich opeens voordoet, na 3,5 jaar? Er is niks verandert in voeding, biks is van Beaphar, hooi van de boer en eten ze zeer goed, en ook snacks is onveranderd. Behalve de fibafirst sticks, maar de oorzaak hierin zoeken vind ik lastig. Ze krijgen deze hoogstens 1 a 2x per week, en ik kan er niet gelijk op zeggen dat hij na 1 zo'n stick alles gelijk laat liggen. Daarbij duurt het onwijs lang voor hij de keutels weer eet, waardoor zo'n stick allang uit het systeem is (toch?).

Heeft iemand hier ervaring mee? Is hij opeens allergisch oid? Tand of rugproblemen durf ik uit te sluiten ivm 0 problemen met ander eten, en dus de korte periode tussen de 2 drama periodes van het wél eten van de keutels.

Al het advies, tips en ervaringen (fibafirst sticks oa, ze zijn dus nieuw) zijn welkom! Alvast bedankt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat is het gewicht van je konijnen? Dan kan ik iets gerichter advies geven. Wat ik ook graag wil weten is of ze groenvoer en/of kruiden krijgen en hoeveel en wat dan.

 

Ik heb wel wat dingen in mijn hoofd waar je aan zou kunnen denken hoor, maar ik mis wat informatie.

 

Wat ik ik wel kan zeggen is dat je bij een fibastick soms de gewone brok ietsje terug moet schroeven. Normaal formaat konijnen kunnen een halve per dag naast de normale hoeveelheid brok hebben, maar sommige konijnen zijn zo gevoelig dat je de 3 a 4 gram van zo'n stick moet aftrekken van de brokjes die ze krijgen. Dat zou dus een oorzaak kunnen zijn.

 

Leven ze binnen of buiten en eten ze groente waar slakken of katten bij komen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hos weegt 2,4 kg, de hangoor ram met het keutelprobleem. Mijn andere konijn Guusje weegt 1,7 kg.

Ze krijgen eigenlijk geen groente (of fruit) en kruiden zo'n 2-3x per week, een handje voor z'n 2 wat paardenbloemblad, weegbree of mix van kruiden kan zijn. 

Goed om te weten dat de fibasticks een verlaging in brok kan betekenen. Mocht je andere ideeën uit te sluiten zijn, dan kan ik daar sws op gaan letten.

Ze leven binnen en ik heb geen andere huisdieren. Groente/slakkenverhaal is dus niet van toepassing.

Nog eigen toevoeging, de gewone keutels zijn normaal en zien er soort nog mooier uit zonder de biks omdat het dan echt grote hooikeutels zijn haha! Daar zie ik geen gekke dingen in, verhaarperiode zijn ze ook wel voorbij (geen kettingkeutels) en alle type keutels zijn vrij van wormen voor zover ik het kan zien, ik controleer het elke keer. Ze hebben met 1 jaar een keer wormen gehad wat ik toen in de gewone keutels had gespot doordat er af en toe 1 worm in de keutels zat, al weet ik dat je t niet hoef te zien als ze het toch hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wormen was inderdaad een van de opties, vandaar de vraag naar groente uit de tuin.

 

Ik heb even de hoeveelheid biks nagerekend, dat kan prima met hun gewicht. Ik zie in de hoeveelheid kruiden ook geen probleem, ik neem aan dat alles gedroogd is. Zou je eens willen kijken wat er in de mix zit?

 

Ik twijfel om te zeggen geef maar 50 gram biks, dit omdat ze verder niet zoveel krijgen. Je zou dat wel kunnen doen als je dagelijks kruiden geeft.

 

Ik heb ervaring met een konijn dat helemaal geen biks meer verdroeg en bij een van mijn huidige konijnen luistert het heel nauw wat je geeft. Mij valt daar in op dat het of met de opname van voedingstoffen te maken heeft, of met een teveel van voedingsstoffen binnenkrijgen, of met vergisting te maken heeft, dat de darmflora dus niet oke is. Bij jouw konijn vermoed ik de laatste. Gezien je niet teveel brok geeft. Hoewel je dus bij gevoelige konijnen nog naar 10 gram per kg gewicht zou kunnen gaan. Dat is 41 gram voor hun samen. Maar als je dat gaat doen, dan moet je echt iets toevoegen, waarvan je weet dat hij er goed tegen kan. Ik ben zelf groot fan van weegbree, dat weet iedereen hier. Paardebloem geef ik persoonlijk liever vers, omdat je anders zit met teveel calciumneerslag in de blaas.

 

Allergie voor biks heb ik eigenlijk nog nooit gezien, wel ben ik op gevoel vrij van soja gaan voeren en toevallig is het ook graanvrij. Je zou eens op kunnen letten hoe lang het duurt nadat je brok hebt gegeven dat er blindedarm keutels uit komen. Ik heb zelf het idee dat dit 2 a 3 uur is. Wat ook kan is de hoeveelheid brokken verdelen over de dag. Ik geef, omdat ik dus 1 gevoelige heb 2 keer per dag biks. Hierdoor eet hij in principe niet teveel tegelijk. Maar wat ik al zei, bij hem luistert dat heel nauw.

 

Ik heb wel eens de conclusie getrokken dat je konijnen niet de granen moet voeren waar gluten in zitten en dat iets als groene haver als kruiden dus wel zou moeten kunnen. Want haver bevat van zichzelf geen gluten. Het eerder genoemde konijn dat geen brokken meer kon eten verdroeg wel havermout, dit maakte ik aan met heet water, zodat het al wel vol was gezogen voordat het in de maag belandde. Uiteraard liet ik het afkoelen voor hij het mocht eten. In jouw geval zou ik dit niet direct doen, omdat haver best wel energierijk is. Maar mocht je tegen problemen aan lopen met het gewicht, omdat je te ver terug moet schroeven qua brok, kun je hiermee wel het gewicht op peil houden.

 

Je zou naar een andere brok kunnen kijken, welke variant van beaphar geef je? Ze hebben zoveel opties, ik ga een beetje uit van care+, wat in principe een prima brok is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kruiden zijn inderdaad allemaal gedroogd. De mix kan ik helaas niet meer vertellen, ik stop het in een houdbaarheidbus en gooi dus de originele verpakking weg.

 

Ik snap je verhaal over gevoelige konijnen. Kunnen ze dat dan ook 'opeens' na die jaren hebben? Guusje krijgt al gas als ze naar fruit kijkt, zo gevoelig is zij op suikers, maar Hos kon ik eigenlijk altijd alles geven. Niet dat hij nou een halve banaan per dag krijgt, totaal niet, maar Guusje heeft in die 3,5 jaar ook 3x gasbuik gehad, Hos geen een keer. 

Zou je het aanraden om nu nog wel een paar dagen geheel geen biks te geven en daarna opbouwen naar die mindere hoeveelheid met dus bijvoeding weegbree? Daar ben ik ook fan van dus dat klinkt als het proberen waard.

Bedankt ook voor de havermouttip, dat hou ik in mijn achterhoofd als het kwakkelen blijft. 

Ik heb inderdaad de care+, gewoon voor volwassen konijnen. Dit krijgen ze al heel hun leven. Ik ben dus ook een beetje verward dat op de sticks na niks is veranderd en ik t lastig vind waar het nu vandaan komt. 

Hoe zou jij dit nu aanpakken met opbouwen en hoeveel tijd zou je eraan geven? Ik snap dat hij hier niet zomaar dood aan gaat maar na een paar weken/maanden nog niet eten gaat hij toch wel essentiele voedingsstoffen missen uiteraard.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou idd ook even bijhouden wat er nu gegeten wordt. Dat lijkt me de grootste boosdoener. 
 

Behalve te rijk eten, kan afleiding ook een oorzaak zijn. Ik weet niet of je op vaste tijden voert, traint of speelt, maar bij mij lag er dus ook een keutel toen ze wilden blijven spelen. Opeten duurde te lang, liever heen en weer rennen en snoepen. Ik doe bijna nooit iets tussen 14.00-16.00, maar we hadden bezoek. Volgende keer betere timing dus. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt ook nog voor de tip bynnyempress, dat idee had ik zeker ook als ik soms zo'n spoortje van keutels vind, maar het is dus nu ook vaak echt een hoopje. Ik zie ze 's morgens liggen als ik ze rond half 7 eten ed geef, en vaak smiddags doodleuk weer als ik thuis kom van werk rond 17u. 

Overigens geef ik dus op de genoemde tijdstippen mijn hoeveelheid biks verdeeld.

Ik keek net in de verschoonde wc (rond 17u gedaan) en ik zie wel hier en daar een soort glimmende keutel. Geprobeerd om een foto te maken maar weet niet of het verschil goed te zien is. Hij lijkt wat zachter al is het ook volop hooi, en t lijkt echt alsof hij er nat is uitgekomen, niet overheen geplast. Zou dat nog een aanwijzing kunnen zijn?

Screenshot_20231024_210506_Gallery.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou inderdaad even teruggaan naar de basis en dan langzaam dingen opnieuw introduceren. Dus begin bijvoorbeeld met de helft van de normale hoeveelheid brokken en veel hooi. Dan in stappen van bijvoorbeeld 2-3 dagen steeds iets aanpassen (10 gram brokken per keer extra, de helft van de kruiden erbij, 1 lijnzaadbrokje, totdat je weer op de normale hoeveelheid zit die je gaf voor dit gedoe begon). Zo kun je dan het beste zien wanneer hij de keutels laat liggen. Hou als het lukt ook een dagboekje bij (op papier of notities in je telefoon, maak het jezelf makkelijk) zodat je altijd terug kunt zien wanneer je wat hebt gegeven.

Omdat je twijfelt over de sticks, zou ik die als laatste pas weer gaan geven, en dan ook beginnen met een halve stick per keer.

 

Je kunt natuurlijk Guusje wel wat lekkers blijven geven uit de hand als Hos dan niet te jaloers wordt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor je aanvulling happy211. 

Ik heb voor de zekerheid toch een afspraak staan met de dierenarts morgen, nav telefonisch gesprek waarop de assistent me wees dat Hos bij de vaccinatiecontrole (in juli) niet 100% mooie tanden/kiezen heeft, mede door zn typische hangorenkopje (sneller last van scheefgroei). Na 3 maanden kan dit mogelijk toch zodanig zijn gegroeid en dus een probleem vormen dat het de oorzaak kan zijn van het laten liggen.

Toch vind ik het een bijzonder verhaal. Om het idee van @happy211 al een beetje voor te zijn, heb ik vandaag en gisteren gekeken hoe-wie-wat.

 

Gisteren:

rond 7:00 hooi gekregen. Blindedarmkeutels van de nacht moeten opruimen, duidelijke hoopjes te zien.

rond 9:00 erbij gaan zitten en na wat hooi eten (geen brok gekregen) duidelijk Hos op gegeven moment zien bukken en knagen=keutels opeten?

rond 11u gaan kijken, en dus weer losse blindedarmkeutels gevonden

Rond 13u gaan kijken en hetzelfde verhaal als om 11u.

Daarna niks meer gevonden, savonds handje brokjes gehad om wel iets te geven en niks meer gevonden tot laatste check om half 10.

 

Nu vanmorgen exact hetzelfde verhaal, alleen iets latere tijden. Ze hebbem hooi gehad om 08:30 en om 9:30 zie ik Hos opnieuw 3x bukken en kauwen erna. Overigens om 08:30 wel weer de poep van de nacht op kunnen ruimen wat dus echt een kriem soms is, omdat hij het ook doodleuk op de catecube doet en laat liggen, wat vervolgens allemaal tussen die gaatjes van het dak wordt geduwd en een smerig rotwerk is om ertussenuit te krijgen.

Vervolgens om 10:30 gekeken, weer natte vieze plekken op de grond en hier en daar een losse blindedarmkeutel. Ook wat verstapte in de wc. Zie fotos.

Nu om 13:50 weer gaan kijken, geen plekken, wel een duidelijke tros in de wc waar Hos doodleuk bovenop zat te slapen toen ik binnen kwam.

Op aanraden van @Kolino een handje weegbree gegeven en vanavond wil ik ze dan weer een handje brokjes geven.

 

Iemand dit vaker gezien, uberhaupt zo vaak en zijn dit wel blindedarmekeutels? Hij legt schitterende normale keutels, dus wat @Kolino al aangaf van de darmflora zeker in blindedarm kan kloppen. Alleen t rijmt voor mij gewoon niet zo lekker (zelfde als tanden de oorzaak zouden zijn) dat hij eerst wel wat eet, en vervolgens 2x (3x als je de nacht er ook bij telt) het doodleuk laat liggen. 

20231026_140324.jpg

20231026_140339.jpg

20231026_140355.jpg

20231026_140408.jpg

20231026_140430.jpg

20231026_140442.jpg

aangepast door Rosinda
Link naar reactie
Delen op andere sites

Oja, hier wilde ik nog op reageren. Was een beetje te druk met andere dingen. Als ik het heb over darmflora bij konijnen dan heb ik het vaak over de blindedarm. In de andere delen van de darm zit ook wel het een en ander, zo kun je met behulp van lactulose (suiker) door bacterien water naar de darm trekken. Lang verhaal, dat komt dan meestal door de alvleesklier, zover ik weet.

 

Als ik naar deze keutels kijk, dan zie ik inderdaad die glimmende, mocht je nog grotere vinden van praat je over mestkeutels. Dat wil je eigenlijk niet vinden. Af en toe kan zoiets gebeuren, als ze maar niet teveel van formaat verschillen met de rest, zoals nu, dan maak ik me niet direct zorgen.

 

Er zijn zoveel oorzaken van afwijkende blindedarmkeutels. Je hebt de flatsen, dan ga ik altijd denken dat de darm te traag gaat of de darmflora uit balans is. Je hebt de konijnen die er niet meer bij kunnen, maar meestal zie je ze zich dan omdraaien om het dan alsnog te eten. Alleen als het te vloeibaar is geworden en een konijn zijn kont niet goed optilt, dan zit natuurlijk alles onder. Denk als artrose of veel te dik zijn. Het hoeft niet perse de rug te zijn, krachtverlies in de achterpoten door bijvoorbeeld E.C. kan ook gebeuren.

 

Dierenartsen zeggen, je ziet deze keutels 1, hooguit 2 keer per dag. Ik zie ze zelf altijd een uur of 2 nadat ze brokjes hebben gehad, dus 2 keer per dag. Soms toch nog een keer na het eten van groenvoer. Ik denk eigenlijk dat er te weinig over bekend is. Meestal gaat het om de eiwitrijke voedingsstoffen die nog een keer het systeem door moeten, vandaar dat ik altijd vraag hoeveel brok en wat er verder nog gegeten wordt, om een inschatting te maken hoeveel eiwitten het konijn binnenkrijgt.

 

Op de laatste foto vind ik de vorm normaal, het doet mij dus toch denken aan dat je een konijn hebt die niet veel brok kan eten. Ik blijf bij mijn 10 gram per kg + wat kruiden(mix) en goed hooi. Je zou eventueel een hooi kunnen kiezen met minder eiwit. Ik vermoed wel dat het gros van de poep op de fotos komt door blindedarmkeutels, alleen die vochtige keutel met de cirkel er omheen die iets groter is dan de rest is wat anders. Daar kan haar in zitten, of dat het vormen van de keutel niet goed gaat. Mocht je zoals gezegd grotere varianten daarvan vinden, geef het aan. Als je er meer ziet ga ik aan wormen denken.

 

Hoe gaat het nu eigenlijk?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi @Kolino doordat er geen reacties meer kwamen had ik het forum ook niet meer in de gaten gehouden. Mede doordat er veel veranderd is en ik nu met een ander probleem zit, dat ik weer op bunnybunch was gaan kijken.

Samenvatting, ik had dinsdag weer contact opgenomen met de dierenarts ma 5 dagen cisaral en metacam te hebben geprobeerd. Tandjes waren nagekeken, buikje gevoeld, temp gemeten etc maar geen duidelijke oorzaak zo te vinden. Gebeld hoe het ging en gelukkig ook blindedarmkeutels eerder afgegeven, waar uit bleek kleeein beetje wormen in te zien, en er was nog iets niet oke wat ze op aanraden van website van Wilhelmina wilde oplossen met Rodicare toe te dienen (iets met gisten wel/niet goed aanwezig, kan dat?) Voor de wormpjes Baycox gekregen, 3 dagen voor Hos en maatje Guusje.

Sindsdien gaat het goed met Hos! Dins begonnen, woemsdag nog keutels gevonden, maar donderdag, vrijdag en nu ook vandaag geen keutels meer, superfijn!

Alleen nu is Guus aan de beurt. Vanaf woensdagavond is het meh met eten, vooral brokjes waren niet meer interessant. Voor mij alle alarmbellen af, want ze heedt vaker gasbuik en dan is dat het eerste teken. Gelukkig metacam en emiprid in huis, dus dat gegeven. Donderdag ging het eigenlijk nog niet beter. Brokjes worden er zomaar paar op een dag gegeten, maar weegbree, lijnzaadbrokje en selective hoops worden wel gegeten. Ze drinkt zelf ook wel wat.

Gistermiddag naar de dierenarts geweest en na goed voelen toch conclusie dat het beginnende gasbuik lijkt. Metacam en emiprid toedienen.

Maar beide eten momenteel haast geen hooi. Hos krijgt de Rodicare nu niet meer, eigenlijk niks meer van de medicatie, Guusje wel wat van gegeven vanmorgen. Gistermiddag heeft ze emiprid en metacam via injectie bij dierenarts gehad en meestal zie ik 24u later wel al veel verbetering.

Mede ook omdat ik twijfel over of her beginnende gasbuik is. Ze ligt niet pijnlijk, wel veel stil in 1 hoekje. Keutels van allebei zijn ook absurt klein, 2x zo klein als de keutels van het blindedarmavontuur, omdat ze toen bijna geen biks kregen en volop hooi aten. Heb nu het biks weer wat opgevoerd, al zitten ze nog niet aan de oude hieveelheid, denk dat ik nu zo 40gr voor totaal 4kilo konijn geef, dus de minimum die je aangaf. 

Ik weet niet zo goed wat ik nu moet doen, ik vind het enorm spannend om het maar aan te kijken met de huidige medicijnen, maar ja ik ben gistermiddag nog geweest. Er gaat gelukkig wel wat in, maar ik durf niet te zeggen of het er ook weer uitkomt.. 

Daarnaast vind ik het heel raar dat Hos wel weer de oude is, maar ook kapt met hooi eten. Kruiden ertussen gedaan, verse baal van de boer zoals ze gewend zijn, niks.. zo blijven ze natuurlijk allebei kleine keutels produceren. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb zelf het idee dat die baycox een enorme aanslag heeft gegeven op de lijfjes/darmen. Ze vonden het ook echt niet te eten en sindsdien is het bij Guus begonnen en eet ook Hos bijna geen hooi meer. Ik weet alleen niet hoe ik dit weer kan rechtzetten..

Ze hebben overigens wel allebei enorme knaagbehoefte, ook Guus? Allerlei spullen die er bij wijze van al een jaar liggen zoals grasmat en wilgentunnel werd bijna niet naar omgekeken en dat is nu hét speelgoed.

aangepast door Rosinda
Link naar reactie
Delen op andere sites

Baycox is troep, maar daar heb je verschillende varianten van. Alleen de suspensie is geschikt voor konijnen. Ik heb ergens op het forum toegelicht hoe dat zat, ik moet dit afgelopen zomer gepost hebben. Ik denk bij het verhaal van konijnen met coccidiose.

 

Ik ken de behandeling van 1 keer 3 dagen baycox geven ook niet. Omdat het rot spul is wordt het vaak een paar dagen gedaan, dan een paar dagen niet, dan weer wel. Alleen zijn er verschillende schema's. Wat je aangeeft, klopt, het heeft invloed op het lijf van het konijn.

 

Zelf zou ik bij gas en kleine keutels cisaral inzetten (wel verstopping uitsluiten, maar meestal zetten ze het alsnog in hoor), maar daarbij is de wisselwerking met andere medicatie nagaan wel even handig. In de meeste gevallen is het dat je tijd tussen cisaral en andere medicatie moet laten, omdat cisaral er voor zorgt dat medicatie minder goed wordt opgenomen. Wat logisch is, maar niet altijd handig. Maar ik weet het helaas niet uit mijn hoofd.

 

Een probleem met gisten kan zeker bij konijnen, rodicare kun je inderdaad gebruiken om te proberen balans te brengen. Je hebt nu antibiotica moeten geven, dus die darmflora zijn nu helemaal uit balans. Dat is niet anders, want wormen moeten behandeld worden. Er zijn meer opties in de richting van probiotica. Colosan bijvoorbeeld, maar ook lactulose kun je inzetten (maar dat is heel beperkt). Ik heb zelf ook ooit nog een ander middel geprobeerd, vermx geloof ik.

 

Wat je ook kan doen is oregano en/of tijm geven. Oregano werkt ontstekingsremmend, werkt ook tegen parasieten (ik dacht ook dat dit bewezen is van oreganoolie, maar dat weet ik niet zeker). Verse oregano voeren (in normale porties) kan in ieder geval geen kwaad. Als het goed is, is het ook nog eetlustopwekkend. Ik gebruik zelf vaak weegbree, selderij, oregano, tijm, paardenbloem en salie bij problemen. Salie is een beetje moeilijker dan de rest, omdat je dit kruid niet constant kunt geven, al is dat wel gebaseerd op toepassing bij de mens.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Kolino bedankt voor je advies nogmaals en ook je bevestiging. Neemt beetje zorgen weg dat het niet helemaal onverwachts is dat er nu eet/buikpijnproblemen zijn, wel lastit dat je er nu dus nog bovenop moet zitten. De cisaral zat nog klein beetje in, heb ik vanmorgen gegeven en kan ik straks nog even doen. Weegbree blijven ze nu krijgen, ik zal er ook wat (gedroogde) paardenbloem bij doen. Morgen zal ik eens kijken voor verse tijm en oregano.

Zou je aanraden de Rodicare te geven, aangezien ik dit nu toch in huis heb? Voor beide? Ik heb daar beetje gevoel mee van, kan geen kwaad, kan het hopelijk alleen maar beter maken. Zeker aangezien Guus nagenoeg geen brok eet, Hos zn brokken zal ik dan wat verlagen aangezien Rodicare ook krachtvoer is. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een plant in de tuin, komt van een tuincentrum, ik weet alleen niet meer welk tuincentrum. Ik heb het ook wel eens gezaaid, maar dat is meestal 1-jarig spul. Zaaien doe je dacht ik rond april.

 

Ik heb het ook wel eens bij lidl of aldi gezien, maar tegenwoordig is het een stuk lastiger om aan te komen. Opletten als ze de kruidenplanten in de aanbieding hebben in het voorjaar, als ze salie ook verkopen, dan zit er wel eens oregano bij. Normaal zie je het in de supermarkt niet meer als plant. Vroeger had AH het ook nog. Je kunt het nog wel voorgeplukt krijgen, ligt in het vers schap, maar dan moet het wel snel op natuurlijk of op water zetten.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .