Ga naar inhoud

Hoe abces kaak behandelen?


LizzyBram

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal, 

 

Lizzy, mijn vrouwtjeskonijn heeft voor de 3e keer een abces op dezelfde plek op haar onderkaak. Ze is uitbehandeld bij de dierenarts, omdat ze osteomyelitis heeft en volgens de dierenarts dit probleem zal blijven terugkomen. De ontsteking zit chronisch in de kaak en zal dus pus blijven produceren met als resultaat: regelmatig een abces. Continue drainage zou een oplossing kunnen zijn, maar hoe dan zonder dat zich hier een infectie in gaat manifesteren? 

Ik heb het de vorige 2 keren, naar advies van de dierenarts, gespoeld min 2x daags met opgeloste betadine in water. Eerste keer was het na 4 weken dicht 3,5jr geleden). 2e keer na 5 weken. Echter waren dit abcessen waarin een matig grote tot kleine opening in zat. Veel huid over dus wat zich kon sluiten. Het huidige abces is zo open zonder veel huid over dat ik me afvraag hoe dit ooit is ontstaan en uit heeft gezien voordat het open barstte. 

Dat is nog zo'n ding. De eerste en dit laatste abces zijn vanuit zichzelf open gebarsten, de 2e heb ik open moeten maken (2 euro munt groot abces!). Ik lees overal dat bij konijnen een abces niet uit zichzelf open kan barsten, maar toch echt gebeurd 2 van de 3 keer. 

Ik voel regelmatig aan haar kaak sinds de laatste keer in februari, ze heeft ook echt niet zo'n groot abces nu gehad, dat had ik echt wel gezien en gevoeld. Hoe het nu dus zoals op de foto kan uitzien is mij een raadsel. 

Ik ben op zoek naar mensen met ervaringen met dit soort abcessen die blijven terugkeren en wat zij hiermee doen. Verder mss nog behandeladviezen voor een open wond zoals deze? Hier is geen spoelen aan m.i.  maar kan ik beter met een doekje met afgekookt water met betadine 'uitsoppen'. 

 

Bedankt voor het lezen :). 

 

Groetjes Mieke

20230818_171842.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dezelfde plek en meerdere keren, dat is helaas geen goed teken. Je begrijpt waarom de dierenarts aangeeft uitbehandeld te zijn? Laatst was er iemand met een konijn waarbij ook het bot was aangetast, dat konijn is hersteld. Zie dit topic voor het verhaal:

 

De meest verhalen zijn helaas niet zo positief, zeker als het bot is aangetast is bij bijna altijd einde verhaal en wordt vroeg of laat gekozen voor euthanasie. Ik snap helemaal dat je alles wilt doen en dat je op zoek gaat naar alternatieven etc. Dat is heel goed, misschien is er iets waar je dierenarts nog niet aan heeft gedacht of een dierenarts die een behandeling nog wel ziet zitten. Je weet het niet. Wat ik hiermee wel wil zeggen, houd rekening met euthanasie.

 

Ik vraag me af of de bacterie in/op de drain gaat zitten, of het niet gaat ontsteken of irriteren, laat staan of dat ze het laat zitten, of dat de drain niet verstopt raakt. Ik weet wel van lang open houden en steeds spoelen. Maar abcessen kunnen ook een soort uitstulpingen krijgen, waardoor je er met antibiotica niet goed bij kunt. Ik heb zelf gelukkig geen ervaring met abcessen op die plek. Ik zou er goed buikpijn van hebben.

 

Ik vermoed dat het vanuit het gebit komt, of is dat niet het geval? Ik vraag me af, zijn er recent nog foto's gemaakt van hoe het er "van binnen: uit ziet? Is er al contact geweest met Utrecht? Je hebt een site, dierengebit.nl, als je informatie zoekt over behandeling moet je echt even daar kijken. Je zou kunnen kijken of er een collegiaal overleg kan zijn, zodat er mee gekeken kan worden naar bijvoorbeeld de gemaakte röntgenfoto's. Een 2nd opinion kan natuurlijk ook, maar omdat ze vaak overspoeld worden worden zul je daar echt zelf heen moeten met je konijn. Ik weet natuurlijk niet waar je woont en of dat een optie is.

 

Even wat ervaringsdeskundigen taggen @Jamesthebunnybutler @Pablo&Lola Hebben jullie goed advies?

 

 

 

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh wat vreselijk! Ik sluit me aan bij @Kolino. Kaakabcessen zijn heel hardnekkig en zeker als ze al meerdere keren terug gekomen zijn. Ik vermoed ook dat dit uit het gebit komt, maar het is wel van belang om dat uitgesloten te hebben met röntgenfoto's en gebitsonderzoek van binnenuit. Als het vanuit het gebit komt, is de prognose denk ik slechter. 

Ik heb een ram gehad met diverse abcessen waarbij het kaakbot helemaal aangetast/opgelost was. Niks te zien aan het konijn overigens, behalve alleen nog brokken willen eten. Dat is helaas niet goed gekomen, maar hij is tijdens het wakker worden van de narcose al overleden. Qua nazorg weet ik er dus niet zo heel veel van, alleen van oorabcessen.

 

Ik zou zeker om contact vragen met Wilhelminapark inderdaad. Wellicht hebben zij nog ideeën waar nog niet aan gedacht is, maar hoe erg ik het ook vind, ik zou zelf ook rekening houden met euthanasie. Wat is er behalve het spoelen gedaan? Is ze geopereerd en behandeld met een flinke kuur duplocilline? En hoe is het (eet)gedrag verder?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank jullie wel voor jullie reacties. De eerste keer kwam het vanuit het gebit. RX wees dit idd uit en tandje is eruit gehaald (en kiesjes bijgeschaafd...haakjes). Ze is toen bijna in de narcose gebleven en gereanimeerd geworden. 

Het 2e abces is er weer een RX gemaakt en toen is wel een tandje weggehaald, maar dan aan de tegenovergestelde zijde in de bovenkaak. Niet gerelateerd aan het abces. Ook weer enkele, kleine, haakjes weggehaald. Tussen nr 1 en 2 zat 3,5 jaar. Nu zit er maar 5 maanden tussen. 

Ik vergis me trouwens, het is het 4e abces nu. 4 weken na de 2e ingreep begon het abces zich weer opnieuw te vormen. Dat was die grote uiteindelijk van 2 euro doorsnede. Haar bot is nu chronisch ontstoken, de osteomyelitis. Ik had na het eerste abces al veel gelezen op internet met wisselende uitkomsten, dus ik weet dat het niet rooskleurig uitziet. Zeker omdat het zo vaak en nu steeds sneller achter elkaar komt. 

Drainage zie ik inderdaad ook niet zitten, precies om wat jij zegt @Kolino

 

Lizzy eet nu nog goed. Vorige keer is ze ook niet gestopt met eten. De eerste keer uiteindelijk wel, maar toen was ik al een tijd aan het spoelen. 

 

Het spoelen was het advies van de dierenarts na de behandeling en nu de laatste keer het advies, omdat het niet aan het gebit lag, maar dit door de osteomyelitis en terugkerend probleem zal blijven tot het idd niet meer gaat en euthanasie de enige oplossing is.  

 

Ik vind het zo sneu voor Lizzy... ze is zo lief en ze vindt het spoelen echt verschrikkelijk. 

 

Ik heb op zich een hele goede dierenarts, was de dierenarts van caviaopvang Knoevel (van de satijncavia's). Ik heb al veel slechte dierenartsen meegemaakt en durf ook niet naar een andere te gaan. Ik woon in Limburg, dus naar Utrecht is voor mij geen optie. Dat zou ik Lizzy op haar leeftijd ook niet meer aan willen doen. T arme ding is ook al aardig wat staar aan het ontwikkelen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Breedband betekent dat het heel veel verschillende bacteriën elimineert. Hoe vaak en hoe je het geeft hangt af van de soort antibiotica. Niet perse met of iets breedband is of niet. Meestal worden bij konijnen wel breedbandantibiotica ingezet, maar niet altijd. Wat je wanneer inzet is een hele richtlijn voor. Die moet de dierenarts dus ook volgen, wat daarin kan helpen is swappen (een afstrijkje nemen), omdat je dan meer soorten antibiotica in mag zetten omdat je dan gericht kunt bestrijden. Ik weet niet hoe gangbaar dat is bij abcessen en of dat kan bij een open abces, komt er nog iets uit aan ellende?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik begrijp wat je bedoelt. Ik vroeg me alleen af of je wist of er een merknaam of iets dergelijks is van een AB die met 1 Injectie 14 dagen werkt, zodat ik gerichter kan vragen. Ja, een swab zou kunnen. Kunnen ze kijken of de bacterie die erin zit gevoelig is of niet voor het soort AB. 

 

De orale die ze vorige keer heeft gehad was ook breedspectrum. 

 

Vanmorgen het abces weer uitgespoeld met betadine opgelost in afgekookt water. Spuitje in het gaatje, daar blijft rotzooi uitkomen.... en zit ik tot op het bot. Om misselijk van te worden, arm beest. 

 

Ik ga maandag naar de dierenarts met r. Ik ga naar een andere die heel goed aangeschreven staat voor konijnen. Ik vind dat wel eng, maar goed het advies van mijn vaste arts ken ik.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet dat orale antibiotica niet in een abces komt bij een konijn. Dat heeft vaak dus te weinig effect. Zie ook de website van Wilhelminapark. Voor zover ik weet en ervaring heb worden abcessen bij konijnen meestal behandeld met injecties duplocilline voor iets van twee weken. Vaak wordt er lokaal in/op het abces dan ook nog iets gesmeerd. Als je alleen blijft spoelen en geen antibiotica geeft, ga je het abces m.i. niet kunnen oplossen. Die bacterie moet uitgeroeid worden naast dat je het abces behandelt. Wel fijn dat het open is en je erbij kan met spoelen. Is jet ook zeker dat het echt een abces is?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn vaste DA gaf idd ook aan dat AB oraal, maar ook injectie niet helpen bij een abces. Dringt beide niet door tot door het omhulsel. Helpt wel voor secundaire infecties. Ter plaatste AB ga ik iig voor vragen. Ik zal ook vragen maar de injectie. Baat t niet... tja erger kan het niet worden. 

 

Gisteren een korst en een mega hoeveelheid pus verwijderd voordat ik bovenstaande foto maakte, omhulsel zichtbaar.. echt een abces helaas. De randen trekken nu ook al meer maar elkaar toe, waardoor goed zichtbaar is dat het bolvormig is geweest. 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmm, dat is gek. Mijn ervaring is juist dat de injecties AB, mits de juiste wel helpen om het abces kleiner te maken en te voorkomen dat het snel terugkomt. 

Ik zou er inderdaad zeker naar vragen en dus ook even kijken op de website van Wilhelminapark over abcessen. Daar staat ook in welke antibiotica helpen en welke niet. 

 

Sneu zeg, dat het zo'n abces is dat steeds terugkomt. Het blijft echt een lastige hoor. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi mijn konijn is het konijntje waar Kolino naar verwijst, hij is er bovenop gekomen.
 

De onsteking zat in het kaakbot waardoor abcessen bleven terugkomen.

De eerste DA liet ook het abces open zodat ik kon spoelen, maar de nieuwe DA heeft alles verwijderd en stukjes van de kaakbot (die alle problemen veroorzaakt) eraf geschraapt. Sindsdien zijn er geen abcessen meer terug gekomen en is hij super vrolijk en actief.  

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi, dankjewel voor je berichtje. Wat fijn dat het zo goed gaat. 

 

Hoe lang gaat het nu al goed? Mag ik vragen hoe oud je konijntje is. 

 

Lizzy is al 8,5 en heeft staar. Verder vrolijk en actief, maar ik vraag me af waar ik goed aan doe op deze leeftijd. 

 

De dierenarts waar ik nu naartoe wilde heeft pas volgende week maandag tijd, dus we spoelen maar even door..... Ik wil wel een specialist en meestal duurt het toch 3 a 4 weken voordat ik het dicht heb. Dus kan wel wachten tot maandag. Ze krijgt ondertussen pijnstilling en eet nog geheel zelfstandig. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even een update. Vandaag bij de DA geweest. Moet zeggen dat het abces al aardig genezen is op de fistel na natuurlijk.... valt me mee deze keer. Normaal 3 a 4 of zelfs 5 weken spoelen voordat het dicht is. Zal wel zijn omdat het helemaal opengebarsten was.

 

DA gaf aan dat ze normaal konijntjes doorsturen naar Utrecht in Lizzy haar situatie mits ze niet zo oud waren als haar en het niet zo'n chronische situatie was. Ik sta er ook niet om te springen om in haar situatie haar nog zo'n ingreep te laten ondergaan. 

 

Ze krijgt nu de duplocilline (als ik het goed schrijf) subcutaan, ab-zalf ter plaatste in de fistel en pijnstilling (kreeg ze al). Verder blijven spoelen. 

 

Beetje palliatief beleid en gaat ze afvallen.... dan is dat een teken dat het tijd is om afscheid te nemen, gaf de DA aan. 

 

Bedankt voor het meedenken! :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn konijn is 2 jaar, dus nog best wel jong. Hij is begin juni geopereerd en het gaat nog steeds erg goed. Hij heeft een heel ander karakter gekregen, nog steeds een schatje, maar rent marathons in mijn tuin. Dat laat wel zien hoe pijnlijk zo’n abces geweest moet zijn, want voorheen zat hij alleen sip in een hoekje. 
 

Wat lief dat je zoveel doet voor je konijntje, ik kreeg ook steeds de mededeling dat ik hem moest inslapen, maar ze stelen nou eenmaal je hart. Ik kan me voorstellen dat je op haar leeftijd niet nog een operatie wil overwegen. Het is ook zo stressvol voor hen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Kolino sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .