Ga naar inhoud

Kale plekken


Axel

Aanbevolen berichten

Hallo, dit is mijn eerste post op dit forum. Hopelijk zijn er hier specialisten die me kunnen helpen :-).

 

Mijn konijn van ongeveer 4 jaar heeft de laatste tijd meer en meer last van kale plekken. Vooral rond de ogen, op de neus, boven op het hoofd, en aan de achterpoten. In de bijgevoegde foto's kunnen jullie dit zien. Van de achterpoten heb ik geen foto's, maar daar is het echt een hele roze kale plek. Op de andere plekken zit er zo wat roze schilferige huid. Rond de ogen heeft ze soms ook korstjes. 

 

Ze lijkt voor de rest wel normaal. Een goede eetlust en normaal gedrag. Af en toe zie je haar wel krabben, maar ik weet niet of dit abnormaal veel is. Er zit trouwens nog een ander konijn bij (haar dochter). Die heeft geen kale plekken.

 

Ik weet niet of ik er best mee naar de dierenarts ga, want dat lijkt me best traumatiserend voor een konijn. Het zijn ook geen konijnen die toelaten dat je ze vast pakt of zo, dus dat lijkt me lastig...

Ik heb uiteraard al op internet gezocht wat het zou kunnen zijn, maar dan lees je zo veel mogelijkheden dat je het ook niet meer weet...

 

De konijnen hebben voldoende ruimte denk ik (een hok en een ren).

 

Iemand enig idee?...

Bedankt!

 

Axel.

 

 

QvPLO9sjZmpb06HTCWDe6FwjbFZoq-JqjRZLCT83WVoAddwzaonHkdnp3qlherk6AsHldCS9khLC5a0jel3tXd4TWtWwfC6hCd9gQv0uXuwE2JKfH7Us6j5IkiXYuF0YoYw0zPRMzlRo7iFLj5sShzjNeMfmthDi

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het ziet er uit als een parasiet: schurft, mijt, schimmel, misschien wel ringworm.

 

Hoe dan ook, dit is heel vervelend voor konijnen door de jeuk, en geeft constante stress. En dat kan juist gasbuikjes geven en dat wil je helemaal niet.  Een dierenartsbezoek is dan naar verhouding maar eventjes korte stress, de dierenarts kan onder de microscoop kijken welke parasiet het precies is, waarna behandeling ingezet kan worden, en met die behandeling de jeuk en pijn weer minder gaat worden. Dat is dus wel echt belangrijk. 

 

Ik vind het er al behoorlijk ernstig, vergevorderd uit zien. Ik zou dus niet te lang wachten met naar de dierenarts gaan. Als het kan vandaag nog bellen voor een afspraak zou ik zeggen. 

 

Minder voor de hand liggend zou myxomatose of syfilis zijn. Maar ik vind dit wel echt meer als parasieten er uit zien. Bij myxomatose zijn het meer zwellingen aan ogen en oren, bij syfillis meer meer korsten.

 

Edit: dit heeft niets te maken met ze niet goed verzorgen of de hoeveelheid ruimte die ze hebben hoor! Dit soort parasieten kunnen door bijv. buurkatten, egels, hooi en stro enz. overgebracht worden, kan iedereen overkomen. Maar het is wel belangrijk dat het goed behandeld word voor er ergere problemen ontstaan.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dierenarts bezoekjes zijn ook stressvol, maar dat is maar kort. Als ze goede maatjes zijn kan het helpen als je ze samen meeneemt, dan hebben ze steun aan elkaar. Mijn dierenarts onderzoekt ze voor het grootste deel in het reismandje zodat ze bij hun maatje kunnen blijven. Ik lok ze zelf altijd in het reismandje met wat lekkers. Het werkt niet bij alle konijnen, maar misschien wel te proberen. Ik hoop dat je er wat aan hebt. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de tips! Ik ben er vandaag toch maar mee naar de dierenarts geweest. Het zou een schurft of schimmel zijn waarschijnlijk. Ze heeft nu een behandeling gekregen voor schurft, en men heeft wat haartjes genomen voor een kweek. Binnen 10 dagen weet men dan zeker of het geen schimmel is, want dan is de behandeling uiteraard anders.

Dus nog even afwachten. Maar we weten alvast dat het niets heel ernstig is. 

Was trouwens wel wat stresserend voor het konijn. Vooral tijdens het onderzoek piepte ze luid. Maar ze lijkt het intussen alweer vergeten :-).

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Ik ben intussen vorige donderdag een tweede keer naar de dierenarts geweest (voor de tweede schurftbehandeling). Na de eerste behandeling was er geen beterschap. Ik heb zelfs de indruk dat het nog erger is geworden (zie foto in bijlage). De uitslag van de kweek was negatief, dus het is geen schimmel. De dierenarts denk dus nog altijd schurft en hoopt dat de tweede behandeling aanslaat (het andere konijn heeft er nu ook één gehad trouwens). We moeten deze week nog afwachten. Als het toch niet aanslaat, zijn er nog twee opties:

1) Ofwel kunnen ze cortisone geven tegen allergie (omdat het rond de ogen op allergie lijkt). Ze vroeg ook of ik eventueel zalf kon smeren rond de ogen, maar dat is niet doenbaar (de konijnen zijn niet echt tam!).

2) Ofwel kunnen ze een biopsie nemen, dan moet het konijn in slaap. Maar dat vind ik al redelijk verregaand, en zou ook al vrij veel geld gaan kosten. Niet dat ik er niets voor over heb, maar een konijn is toch anders dan een hond of kat...

 

Voor de rest doet het konijn alles nog normaal (eten, spelen, ...). Je ziet ze wel regelmatig krabben. En het ziet er wel best zielig uit.

IMG_20200426_145606.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zat ook te denken aan ringworm of ringvuur zoals @Evee ook al benoemde.

Heb nog nooit gehoord dat een konijn dat had, maar het jongvee van de boer waar ik als tiener altijd vakantiewerk deed had dit wel eens. Zij hadden dan ook vooral plekken rondom de ogen. Ik heb het toen zelfs zelf ook gehad, een plekje op mijn arm. De huisarts bekeek het plekje met een blauwe lamp en het plekje lichtte op. Ik kreeg zalf mee en was er snel weer vanaf. Ik weet dat katten en honden het ook kunnen krijgen. Maar het is wel heel besmettelijk, dus dan zouden de andere konijnen het ook moeten hebben of hun weerstand moet veel beter zijn.Ringworm is een schimmelinfectie. Heeft je dierenarts het hier ook over gehad?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als cavia's ringworm hebben begint dat ook met de plekken rondom de ogen, daar ken ik het van. Bij konijnen komt het minder vaak voor, maar het kan wel (en is besmettelijk voor mensen!).

 

Voor mij zijn konijnen ook hetzelfde als hond of kat als het om zorg gaat. Ik snap ook niet waar dat verschil dan voor jou in zou zitten?  

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de reacties. Ringworm is een soort schimmel, en de dierenarts heeft getest op schimmel (via een kweek). Dus ik neem aan dat dat ook wel getest is geweest. Maar ik kan het volgende keer wel eens vragen. 

 

Wat betreft mijn uitspraak ivm een konijn tov een hond of kat. Ik snap dat ik me daar niet populair mee maak op dit forum 🙂 . Is ook niet mijn bedoeling om hier een hele discussie op gang te brengen of zo. Ik vind gewoon persoonlijk dat je met een konijn minder een band opbouwt dan met een hond of kat. Een hond en kat hebben toch een bepaalde intelligentie, en reageren op dingen die je doet. Je krijgt er ook een bepaalde affectie van. Hierdoor worden ze meestal echt een deel van het gezin. Dat heb je bij een konijn toch minder. Alleen al het feit dat een konijn je nooit echt aankijkt, en eigenlijk ook maar heel beperkt reageert op dingen die je doet, maakt het voor mij minder "persoonlijk". Onze konijnen zijn dan nog eens totaal geen tamme konijnen. Dus echt knuffelen of zo kan je er niet mee doen. Hiermee wil ik absoluut niet zeggen dat je er niet aan gehecht geraakt, of dat zo'n diertje geen recht heeft op een goed en gezond leven. Want ik wil ook echt wel dat het konijntje beter wordt, en vind het heel zielig. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik dacht al toen ik het las " je durft wel op een konijnenforum". Maar het hangt er denk ik wel vanaf of ze binnen of buiten zitten. Als ze binnen vrij rondlopen en ze zijn erg aanhankelijk,  dan heb je een ander soort contact met ze dan als ze buiten wonen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .