Ga naar inhoud

Dosis Meranox 1x overslaan?


Aanbevolen berichten

Bij een van onze konijnen wordt helaas aan EC gedacht. Ze heeft gelukkig een milde vorm: alleen een oogje waarvan de pupil wit is. Verder merken we eigenlijk niks aan haar, geen scheef koppie of andere verschijnselen, ze eet en drinkt goed, maakt nog binkies... Als ze niet ineens een wit oog zou hebben, zou je niet aan een ziek konijn denken.

Ze krijgt sinds twee weken 2x per dag een dosis meranox om verdere uitbreiding van de parasiet te voorkomen. Dat vindt mevrouw helemaal niks en de enige manier om haar dit door te laten slikken is door het met een spuitje in haar mond te spuiten, waarbij één persoon haar moet vasthouden en een ander het spuitje moet bedienen. Door haar voeding mengen werkt helemaal niet en omdat ze precies door heeft hoe laat het is als we haar optillen en dus flink gaat tegenstribbelen, lukt het ook niet om beide handelingen door één persoon uit te laten voeren. 

 

Zaterdagochtend is er maar een persoon thuis. Uiteraard zal ze proberen of het haar toch in haar eentje lukt, maar je wilt ook niet dat dit heel veel stress bij het konijn op gaat leveren. Er is ook geen buur in de buurt die hier even bij kan helpen. Zou het heel erg zijn als we voor een keer een dosis overslaan? De avonddosis kan wel gewoon gegeven worden. Ik hoor graag jullie gedachten hierover. 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Overslaan is riskant, want als de parasiet weer actiever wordt, krijg je meer blijvende schade. Er wordt vaak 2x per dag voorgeschreven, omdat de stofwisseling van konijnen snel is. Hoe laat kan er in de ochtend iemand weer zijn? Ik zou de ochtend dosis evt. verlaten en de avond dosis dan ook. Bijv. i.p.v. 9uur/21.00 naar 11.00-23.00.

 

Als je een konijn in je eentje medicatie moet geven (onder dwang), is het het handigste om het konijn tussen je benen te houden. Je kan dan 1 arm gebruiken om te zorgen dat ze niet weggaan/bekje open te doen en je andere hand om het spuitje te bedienen. Veel konijnen willen naar achteren als ze iets eng vinden, maar daar zit jij dan, dus dan lopen ze zichzelf vast zeg maar. Als ze op hun pootjes staan is dat vaak ook minder stressvol dan optillen.

aangepast door bunnyempress
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor het meedenken Bunnyempress. Er kan pas 's avonds iemand weer thuis zijn, helaas. Liever was ik eerder, maar door omstandigheden is dat net die ene dag geen optie. Mijn dochter is 's morgens thuis en de manier die jij beschrijft heeft ze al proberen toe te passen. Maar ze durft niet genoeg door te pakken om Babo goed klem te zetten. Het konijn springt dus steeds over haar benen weg. Uiteraard gaat ze het wel weer proberen en morgen oefenen we het ook nog weer even. 
Aan de ene kant natuurlijk heel fijn dat het konijn nog zo levendig is, en aan de andere kant: dat willen we absoluut zo houden dus die parasiet moet zo snel mogelijk goed onderdrukt worden. Ik lees overal dat stress voor een konijn hierbij ook niet echt helpt en dat juist die  stress er weer voor kan zorgen dat die parasiet actiever wordt. Vandaar dus mijn dilemma.  

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even snel meegelezen, als het goed is gaat dit konijn naar de normale dosering, die zou ik bij uitzondering dan wel in 1x durven doen. Maar sla alsjeblieft niks over in dag hoeveelheid.

Het beste is wel om altijd hetzelfde ritme aan te houden.

 

Ik moet altijd alles in mijn eentje doen en eerlijk gezegd, ik heb er geen moeite meer mee. Natuurlijk rent er wel eens een weg als je veel handelingen moet doen. Pakken en nog een keer proberen, vooral rustig blijven. Als je meer moet spuiten dan, dan doe ik in beetjes, geef ze de kans om te slikken.

 

In dit geval zeg ik probeer het, lukt het niet, doe dan in 1x de hele dag dosis (alleen bij dit middel!).

 

Nu is het namelijk zo dat die vervelende parasiet met de stof in aanraking moet komen. Het lijfje zelf hoeft er niks mee, behalve opnemen zodat het bij de parasiet komt.

 

Het beste is de dierenarts te vragen, wat die zou adviseren. We hebben pas nog in een topic over 1 of 2 keer daags geven in een ander topic. Weet alleen niet welke. Daarin gaf een dierenarts aan dat het niet uitmaakte of je het in 1 of in 2x doet. Belangrijkste is dat je echt die dag hoeveelheid aanhoudt!

 

De truc met een basilicum blaadjes zou je ook nog kunnen proberen. Omdat dit zo mega sterk ruikt lukt foppen misschien wel.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je de tips in dit artikel al gelezen: 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/hoe-geef-je-medicijnen-aan-een-konijn

 

Ik sla zelf nooit over, ik denk ook dat dat niet verstandig is. Ik pak liever even goed door, dan dat ik oversla. En ja, dat is niet altijd fijn voor het konijn. Dan maar de bunny burrito maken. Maar medicijnen innemen is wel heel belangrijk, zeker bij actieve EC zou ik het risico niet nemen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een fijn forum is dit, heel prettig zulke meedenkende reacties 😊. Babo zit inderdaad op een normale dosering en ik vind het een hele geruststelling dat dit eventueel ook in één keer gegeven mag worden. We doen het nu denk ik maar als volgt: morgenochtend probeert mijn dochter gewoon de normale dosering te geven. De kans dat dit lukt is niet zo groot, want zowel dochter als ons konijn vinden dit erg spannend, maar ieder drupje dat Babo binnenkrijgt is er toch één. Zodra ik aan het eind van de dag thuis ben, geven we weer medicijnen (dus de dosis die ze normaalgesproken 's ochtends krijgt) en dan 's avonds laat de tweede dosering. De momenten van toedienen zitten dan wel dichter op elkaar dan normaal, maar dat is dus minder erg dan ik dacht. 

Het artikel over medicijnen aan konijnen geven, heb ik inderdaad al eerder gelezen. Zelfs de basilicumblaadjes, die ze normaal gesproken verslindt, weigert ze als er ook maar een drupje medicijn op zit. Soms is het helemaal niet handig dat konijnen zo slim zijn ;). Ik hoop echt dat de medicatie zijn werk doet en die stomme parasiet snel weer inactief wordt. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, het is lastig hoor, medicatie en konijnen. Vooral het middel tegen E.C. omdat het bitter is en daarom dus echt heel slecht verdragen wordt. Dan moet je daar bovenop het vaak ook nog langdurig geven. Zelfs ervaren konijnen-baasjes raken soms door hun trucendoos heen. De reismandje truc kan misschien ook nog, als je er eentje hebt waar je konijn minder ruimte heeft. De oplossing die je nu hebt bedacht lijkt me prima werkzaam. 👍

 

Als ik al met een handdoek aan kom lopen, speren beide konijnen weg 🙃. Ik ben blij dat ik alleen pijnstilling 2xdagelijks moet geven en dat dit enthousiast wordt opgelikt door mijn DrugsBunny. Bij het andere konijn zei de DA, de pijnstilling moet eigenlijk 5 dagen na de castratie, maar als het je de eerste 3 dagen lukt met haar is het al knap. 😅

 

Zeg maar tegen je dochter dat het knap is dat ze het gewoon probeert en dat je er vaak wel steeds handiger in wordt. Belonen na afloop hebt vaak ook enorm, want de meeste konijnen zijn eetgericht genoeg om toch nog heel graag een snoepje te krijgen.

aangepast door bunnyempress
Link naar reactie
Delen op andere sites

Oefenen helpt inderdaad, desnoods probeer je het af en toe eens met lekkere dingen, bananenpapje maken of iets in die richting. Ik heb vaak medicatie gegeven, maar de ene keer gaat beter dan de ander en welk medicijn maakt ook uit. Zelf rustig blijven is echt heel belangrijk. Leuk wordt het nooit. Er zijn wel konijnen die sommige medicatie vrijwillig nemen.

 

Ik zet mijn konijnen inderdaad tussen mijn voeten/onderbenen zodat ik 1 hand voor de kop en 1 hand voor de spuit over heb.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 19-4-2024 om 12:59, bunnyempress zei:

Als ik al met een handdoek aan kom lopen, speren beide konijnen weg 🙃. Ik ben blij dat ik alleen pijnstilling 2xdagelijks moet geven en dat dit enthousiast wordt opgelikt door mijn DrugsBunny. Bij het andere konijn zei de DA, de pijnstilling moet eigenlijk 5 dagen na de castratie, maar als het je de eerste 3 dagen lukt met haar is het al knap. 😅

Haha, ja die handdoek belooft natuurlijk niet veel goeds. Dat hebben die diertjes zo door 😅. Babo is onze diva. Echt een konijn met een eigen willetje. Wil nooit aangehaald worden, hoewel ze wel altijd nieuwsgierig op je afkomt, zodra je in de buurt bent. Sta je in de weg, dan krijg je zo'n neusje tegen je enkels aan: 'mens, aan de kant!' Geen sprake van dat zij omloopt, wij moeten maar even opzij stappen. Haar maatje Loeloe is totaal het tegenovergestelde. Hoe langer je achter zijn oren kietelt, hoe fijner hij het vindt. Optillen is geen probleem... Als hij medicatie zou krijgen, zou hij het denk ik alleen maar fantastisch vinden dat hij nóg meer aandacht krijgt 😄. We behandelen hem niet mee, de DA wilde daar toch wat terughoudend in zijn omdat we er bij Babo heel vroeg bij zijn. Tot nu toe gelukkig ook geen enkel verdacht dingetje gezien bij Loeloe. We hopen er maar het beste van. 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is intussen allang zaterdag geweest dus het probleem van je topic is al opgelost waarschijnlijk. Maar ik wil nog aanvullen dat mijn konijn met vermoeden van EC bij de dubbele dosis 2x per dag kreeg, en bij de normale dosis maar 1x per dag. Belangrijkste bij panacur is dat de dosering ml/mg klopt, maar bij normale dosis is 1x per dag dus prima.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .