+ Toon categorieën

Hoe geef je medicijnen aan een konijn

06/03/2022 14:24:48


Heb jij een ziek konijn en moet je medicijnen geven? Dan kan dat best een uitdaging zijn. In dit artikel zetten we alle tips van de konijnenbaasjes die ons bunnybunch konijnenforum bezoeken op een rijtje

Algemene tips voor het geven van medicijnen aan konijnen

Zorg dat je alles bij de hand hebt voor je begint. Handdoeken, spuitjes, de juiste dosering, dat het medicijn al afgemeten is en binnen bereik klaar ligt.

Kun je de medicijnen geven met twee personen? Dat is extra makkelijk, dan kan één iemand het konijn hanteren, terwijl de ander de medicijnen geeft.

Wat voor vorm van medicijnen je ook geeft, probeer het eerst op de meest vriendelijke manier. Soms doen konijnenbaasjes gelijk heel lastig, terwijl dan later blijkt dat het konijn het allemaal prima vind. Probeer dus eerst de manier van de minste stress.

Vloeibare medicijnen geven aan een konijn


De meeste medicijnen moet je oraal (via de mond) geven aan een konijn. Vaak zijn ze in vloeibare vorm.

Het spuitje
Er zijn veel verschillende spuitjes mogelijk om dit mee te doen, veel konijnenbaasjes ontwikkelen een voorkeur. Zo kan het meegeleverde spuitje met doseringswijzer echt verschrikkelijk werken, maar kun je het wel gewoon vanuit dat spuitje over doen in een spuitje wat je wel fijn vind werken.

Zonder medicijnen laten wennen
Wist je dat je je konijnen ook af en toe iets lekkers uit een spuitje kan voeren om ze het te leren kennen, zonder dat er iets van medicatie nodig is?

Konijn medicijnen uit een spuitje laten likken
Het heeft altijd de voorkeur om het zonder dwang te doen. Dit gaat bijvoorbeeld goed met pijnstillers zoals metacam. Dit is wel een voorbeeld van een medicijn met een hoge acceptatie, veel konijnen vinden het zo lekker dat ze het rechtstreeks uit het spuitje willen oplikken. Vind het konijn een spuitje niets, kun je ook nog een lepeltje aanbieden met het medicijn er op. Het zou zomaar kunnen dat het konijn het dan wel oplikt.

Medicijnen konijn verstoppen in groenvoer
Vloeibare medicijnen kun je ook verstoppen in vers groenvoer. Vooral sterk ruikende producten met wat grotere blaadjes, zoals basilicumblaadjes en munt worden hier voor gebruikt. Tussen twee blaadjes in stop je dan de medicijnen. Of dit werkt en met welke soort groenvoer, verschilt per konijn. Is jouw konijn dol op andijvie of witlof? Dan kun je dat prima proberen! Kruiden ruiken vaak wel iets sterker dan groenten, vandaar dat veel baasjes daar bij uit komen. Maar probeer het gewoon uit, smaken verschillen!

Medicijnen konijn verstoppen in konijnenbrokken
Vloeibare medicijnen in brokvoer geven is ook een optie, maar let dan wel op dat als je meerdere konijnen samen hebt leven, je ze wel apart moet voeren zodat ze niet elkaars medicijnen opeten. De geur van medicijnen in brokken kun je vaak wat maskeren door er gedroogde kruiden over te strooien, zoals kamille, roos of aardbeiblad.

Medicijnen konijn verstoppen in koekjes
Er zijn een aantal konijnensnoepjes en koekjes waar je vloeibare medicijnen over kan spuiten, en dan eet het konijn het nog. Smaken verschillen wat dat betreft per konijn, maar als ze een favoriet hebben kan het zeker de moeite waard zijn dit uit te proberen.
We horen nog vaak dat mensen brood gebruiken om medicijnen in te stoppen. Brood is echter heel slecht voor konijnen. Als het een kwestie van leven of dood is, en niets anders werkt, begrijpen we dat je voor dit soort producten kiest. Maar het heeft zeker niet de voorkeur.

Medicijnen mengen met andere producten
Dit is over het algemeen niet aan te raden, omdat de meeste producten waar dit bij geadviseerd wordt, niet het best zijn voor de konijnendarmen. Ook kan het de werking van het medicijn beinvloeden.
Babyvoeding (wortel of fruithapjes, wel heel goed opletten dat er niets in zit wat slecht is voor konijnen), worden hier soms voor gebruikt. Soms kan het ook al genoeg zijn om een klein beetje van zo een product aan het tuitje van het spuitje te smeren zodat de eerste smaak die het konijn proeft lekker is, en de medicijnen gegeven zijn tot ze door hebben dat dat toch niet helemaal hetzelfde is.
Andere producten die wij hiervoor voorbij hebben zien komen zijn banaan, appelmoes (zonder suiker) en smoothies van verse groenten of geprakte verse groenten of fruit.

Pilletjes of tabletjes geven aan een konijn


De meeste konijnenbaasjes verstoppen pilletjes voor de konijnen in voedsel. Bijvoorbeeld in een klein stukje banaan of een ander stukje fruit. Ook tussen blaadjes groenvoer kun je het verstoppen. Het pilletje fijnstampen kan daarbij ook nog helpen als ze er omheen eten.

Oog zalven, druppelen of schoonmaken bij een konijn


Als je het ooglid aan de onderkant ietsje naar beneden trekt en daar de zalf of druppels in doet, zit het veel beter in het oogje.
De meeste konijnenbaasjes brengen het rechtstreeks op de oogbol aan, maar dan blijft het vaak niet goed in het oogje zitten. Door het ooglid een beetje naar beneden te trekken, te zalven, en het terug te laten gaan, blijft het beter zitten. Let ook goed op dat je niet met het tuitje van de tube of het flesje het oog aanraakt, dan komen er bactieriën in, en dat is niet de bedoeling. Voel je geen kluns als het niet gelijk geweldig gaat, dit is iets waar je vanzelf ervaring in opdoet.

Medicijnen via injectie geven aan een konijn

Er zijn medicijnen die alleen via een injectie toegediend kunnen worden aan konijnen. In bijna alle gevallen doet de dierenarts dit en hoef je dat dus niet zelf te doen. 

In sommige gevallen is het vaker nodig en mag je het zelf als konijnenbaasje doen. Als dat het geval is, zal de dierenarts daar altijd uitgebreid instructies bij geven en het voordoen. Meestal is dit alleen zo als het om ervaren konijnenbaasjes gaat of om baasjes die ervaring hebben met het geven van injecties. Bijvoorbeeld omdat ze werkzaam zijn als verpleegkundige, arts of dierenartsassistente.

Hoe vang je een konijn?


Medicijnen geven wil je het liefst zonder optillen of dwang doen. Maar dat is helaas niet altijd een optie. In dat geval moet je toch het konijn optillen. De eerste keer dat je medicijnen moet geven trapt een konijn er meestal nog wel in en kun je hem of haar vrij makkelijk pakken. Hoe langer je medicijnen moet geven, hoe lastiger dit in de meeste gevallen zal worden.

Voorkom dat je het konijn eindeloos moet najagen om hem of haar te pakken. Dat doe je bijvoorbeeld met een sluis van een panelenren. Koop een budget konijnenren (rond de 25 euro meestal), zet het konijn klem in een hoek met de renpanelen en pak het konijn op.

Pak een konijn niet op aan het nekvel, maar onder de voorpoten en bij het kontje. In het artikel "hoe til je een konijn op" staat dit uitgelegd. Als het echt niet anders kan en een extreem wild konijn is, kan het nekvel (eigenlijk rugvel) soms de enige optie zijn, maar dit heeft absoluut niet de voorkeur bij konijnen.

Medicijnen geven aan konijn lukt niet

Lukt het niet om jouw konijn medicijnen te geven op een manier dat ze het zelf aanpakken, dan moet je helaas dwang gebruiken. Dat is niet leuk, maar je wil toch dat een ziek konijn zo snel mogelijk herstelt. Even goed doorpakken om de medicijnen er in te krijgen zorgt er voor dat de stress niet te lang duurt.

Een paar tips als je dwang moet gebruiken:
Als het om vloeibare medicijnen gaat: Steek het spuitje niet te ver achterin de keel, dan heb je kans dat je de vloeistof in de luchtwegen spuit in plaats van dat het in de slokdarm komt.
Steek het spuitje schuin tussen de voortanden en kiezen in de bek van het konijn en let op dat je het geleidelijk aan kan doseren. Geef het konijn als het veel vloeistof is de kans het tussentijds in te slikken.


Konijn klem zetten op de grond tussen je benen
Zorg dat het konijn niet achteruit kan kruipen. Zet het bijvoorbeeld met zijn kont in een hoekje klem of ga zelf op je knieën achter het konijn zitten, met je billen op je voeten, voeten bij elkaar, het konijn tussen je benen met het kopje vooruit bij je knieën. Leg eventueel een handdoek op de grond als het een gladde vloer is, dan kunnen ze niet weg glibberen of een koprol maken door te spartelen. Pas op dat je niet in je been gebeten wordt, trek hiervoor dus wel een lange broek aan.

Konijn op schoot zetten
De meeste konijnenbaasjes houden het konijn dan met één hand in bedwang en gebruiken de andere hand om medicijnen te geven. Als je het konijn met de kont tegen jouw buik zet, kan hij of zij ook niet naar achteren om weg te kruipen.

Konijn in een reismand zetten
Sommige reismanden zijn van bovenaf te openen. Het kan een optie zijn om jouw konijn in een reismandje klem te zetten als je medicijnen moet geven. Dit verschilt per konijn en per model van reismand of het werkt.

De bunny burrito of bunny wrap
Hierbij wikkel je je konijn in een handdoek. Je pakt een ruime handdoek, zet het konijn er op. Vouw over de voorpootjes een flink flap terug. Over de billen ook een goede flap stof vouwen. De ene zijkant vouw je dan over het konijn heen, redelijk strak. En dan ook de laatste zijkant. Als het goed is, zit het konijn nu vrij strak in een handdoek en steekt alleen zijn of haar koppie er uit. Ze kunnen geen kant op. Je kan de handdoekrol inclusief konijn zelfs nog tussen je benen zetten. Let wel op dat het konijn wel nog moet kunnen ademen, het moet zo straks zijn dat ze er niet uit kunnen kruipen, maar ook niet zo strak dat je je konijn wurgt.

Er staan filmpjes met uitleg hoe dit werkt op youtube. Een link volgt.

Konijn is boos na geven medicijnen


Als je jouw konijn een paar keer hebt moeten pakken voor medicatie, worden ze vaak achterdochtig en wantrouwig naar je. Veel konijnenbaasjes vinden dit echt niet leuk, zeker niet als je al langere tijd bezig bent geweest om het vertrouwen op te bouwen. Het is vervelend, medicijnen geven kan heel stressvol zijn. Maar weet dat als het voorbij is, je de band echt weer terug kan opbouwen. Probeer altijd af te sluiten met een lekker positief iets. Geef ze als het gelukt is wat lekker vers groenvoer of gedroogde kruiden.


Heb je nog tips voor in dit topic? Geef ze gerust aan ons door via het forum of per email.

Geplaatst in Konijnen medische informatie Door