Ga naar inhoud

bunnyempress

Members
  • Items

    2.040
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    53

Alles dat geplaatst werd door bunnyempress

  1. Rijswijk is alleen een konijnen- en knaagdierenopvangcentrum (maar dus wel van de dierenbescherming). Zij hebben dus geen honden of katten. Helaas hebben ze heel veel konijnen die ze opvangen, want de regio wordt steeds groter. Alphen a/d Rijn valt er nu ook onder. Ik zag wel dat ze adverteren op konijnendag (11 mei) met koppelvakanties. Misschien dat er daarom nu opeens een grote wachtlijst ook is, omdat veel mensen dat hebben gezien en hebben aangemeld. Je moest namelijk wel van te voren aanmelden. Ik zou zelf idd nooit naar een opvang gaan waar ze 'konijnen erbij doen', dat is vaak vragen om problemen.
  2. Zielige/zieke/oude/langverblijvende konijntjes zijn ook leuk, maar wel meer werk en meer zorg. Als je dat niet wil/kunt/geen zin in hebt, mag dat prima. Ik snap altijd het gevoel van: "Dit konijn wil ik ook graag een plekje geven", maar goed nadenken over wat je dat ook echt kunt en of dat ook echt past is veel belangrijker. Ik zou deze voedster dus zonder schuldgevoel niet als koppelpartner zien. Vooral omdat ze ook eerst moet opknappen. Ja, die strijd thuis met knokken is 100% een no-go, daar hebben ze je goed over geΓ―nformeerd, dat is gelijk stekker eruit. Uit elkaar halen en weer proberen gaat echt niet werken als er zoveel geweld is geweest. En als ze elkaar kunnen blijven ruiken, dan blijft het ook heftig. Meestal duurt het minimaal 3 weken, voordat de band goed stevig is, soms langer. Je kan het zien aan of ze lekker bij elkaar eten, liggen, slapen, elkaar likken en er geen onrust meer is. In deze periode wordt aangeraden om een kleiner verblijf te regelen (anders neemt elk konijn 1 hoek in) en pas bij een week rust, te gaan vergroten. Ook is het handiger om te zorgen dat dingen verschoven zijn, binnen het verblijf, zodat het konijn wat al bekend is met de situatie, zich ook minder op zijn gemak voelt en ze dus samen moeten gaan zoeken/plek hervinden vs. 1 konijn die precies denkt: "hey, terug op mijn plek!". Verplaatsen is inderdaad niet echt handig, als je dat wil, dan maken mensen vaak 1 neutraal terrein in bijv. de garage of de keuken, wat kleiner is, zetten ze daar samen voor minimaal 1 week, maximaal 3, en gaan dan pas bij een versteviging van de band naar het 'echte verblijf'. Ook daar zal vaak eerst wel weer een strijd zijn in de eerste 2-3 dagen, maar niet met wonden tot gevolg.
  3. Ik kan me wel voorstellen dat Rijswijk zo'n lange wachtlijst heeft voor koppelvakanties en een kortere voor speeddates e.d. Ik weet dat zij het enorm druk hebben @Evee. Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat dit een goede konijnenopvang is met heel veel kennis en kunde en een fantastische dierenarts die ook begeleid. πŸ˜‰ Helaas staat de dierenambulance er soms wel 4x per dag voor de deur. Ze hebben maar 2 plekken waar ze koppelen bij vakanties en dat kan alleen als er voldoende vrijwilligers zijn. Ja, dat is ook vaak het probleem, dat het lastig zien is wat het karakter van je konijn is, omdat ze zich ook naar een maatje voegen. In het begin van de koppeling zijn de konijnen elkaar echt aan het aftasten. Wie wordt de dominante en wie wordt de onderdanige. Dan zie je veel wisselend gedrag. En dat gaat thuis vaak ook nog door. 4 dagen vind ik ook wel erg kort voor een koppelingsvakantie. Wel is het normaal dat er eenmaal thuis, in een nieuwe omgeving, vaak toch weer een strijd ontstaat. Dat is vaak ff schrikken, en wat haren mogen ook wel vliegen, maar geen verwondingen (bloed), bolletje over grond heen rollen en/of 1 konijn dat zo afzondert dat die niet kan eten/drinken. Het is goed dat je alles hebt schoongemaakt, maar aangezien Dark een binnenkonijn is, zou ik dus ook overwegen om alles even op een andere plek te leggen/zetten. Dan lijkt het minder op zijn plek. Je vindt ook meer informatie in dit artikel: https://www.bunnybunch.nl/informatie/koppelen-van-konijnen Er zijn ook vakantie-opvangen die koppelingservice aanbieden. Dat weet ik toevallig omdat de onze dat aanbied. Alleen hebben ze natuurlijk niet altijd een konijn beschikbaar (gelukkig).
  4. Onze diva Scarlett heeft 5 mislukte koppelingen gehad. Dus mochten wij haar adopteren. Want ze vonden het bij het asiel ook sneu dat al die koppelvakanties op niets uitliepen. Wij mochten onze top 3 uitzoeken. Lodewijk was onze nr. 1 - maar ze gingen met nummer 2 koppelen, want die zat al langer in het asiel. Ze dachten ook dat dit een betere match was. Nou ze heeft dus die 7,5kg Vlaamse reus die super blij met haar was (binkies op de eerste dag), de hoek in gedreven totdat hij ging grommen op dag 2. Dus daarna gingen ze met Lodewijk koppelen. Zij dachten dat het niets zou worden, maar die twee zijn op en top klef. Ze waren flink verbaasd. Dus ook bij professionals is het weleens lastig inschatten. Beide konijnen zijn mensgericht en dominant naar mensen toe. Naar konijnen is Scarlett super dominant en veeleisend. Ze moet en zou 300x op een dag worden gelikt en alles is van haar. Daarom liep het zo vaak mis met andere konijnen. Ze is super opdringerig (naar mensen toe ook trouwens). Lodewijk pikt dat niet alleen, hij wil ook graag bij haar zijn. Het kan dus dan konijnen echt veeleisend zijn naar een maatje. Bijkomend probleem is dat de dominant/niet-dominant per koppeling kan verschillen. Dus dan denk jij: koppel maar aan een dominante, maar dan blijkt dat geen match. Of juist neem maar een onderdanige, maar dan loopt het toch mis. Scarlett is namelijk ook weleens uit angst uit de koppelingsruimte gesprongen. Dat zou je niet verwachten van zo’n dominant konijn. Dark klinkt mensgericht en licht dominant (wel willen laten wassen - maar niet echt op zoek om echt te domineren). Een heel dominant konijn kan dan voor ruzie zorgen. Maar een heel onderdanig konijn weet zich misschien geen raad met Dark of hij met haar. Is hij in de koppeling bij het misgaan de dominante of is dat ook wisselend?
  5. Zal het mijn man vertellen. Die schrok ervan dat hij er niet over had nagedacht. Mij leek het logisch, maar goed, het is ook eten uit mijn achtergrond. Tja, als ik het doe eten ze alles. Ik denk echt dat hij het raar snijdt ofzo. Scarlett houdt van alles waar ze flink op kan knagen als het gaat om groenvoer. Hoe harder, hoe beter, het liefst kontjes. Ik vind dat wel fijn, want aan hout is Lodewijk juist de knager en zij veel minder. Sowieso merken wij hier gewoon dat de konijnen vaak anders op mij reageren dan op hem. Sommige dingen zijn slecht gedrag van mijn man, zoals tegen Lodewijk praten en zijn naam roepen, terwijl hij binnen staat. En dan vervolgens verbaasd zijn dat Lodewijk nauwelijks op zijn naam reageert als hij hem roept. Ik zei hem al: je zegt zijn naam gemiddeld 20x per dag, zonder de deur open te doen voor hem of naar buiten te komen. Ik zou er ook klaar mee zijn. πŸ˜†
  6. Smalle Weegbree. Super lastig te krijgen, maar nu dus gevonden, bij een plantencentrum die veel inheemse soorten verkoopt. Ze worden nu veel onbespoten verkocht voor de bijen, dus volgens mijn mama ging het hard. Ze had een paar weken geleden gehoord dat ze wat hadden besteld. Brede weegbree kan je nauwelijks vinden.
  7. πŸŽ‰ Jippie! Mijn mama heeft smalle weegbree planten gevonden. Ze belde om te controleren of het de juiste plantsoort is. Ze neemt er 2 mee. Eentje bloeit al bijna, de ander is nog laag. Dan kan ik ze handig planten in de konijnentuin (1) en de ander hoog, zodat die blijft leven πŸ˜› Hoor ik zo half het gesprek met die Mw. van het plantencentrum: * Ja, het is voor de konijnen * Nee, dat mogen ze eten * Ja, ik kocht het ook niet voor mijn konijn 🫣 (Pluis at nauwelijks planten) Implicatie was geloof ik dat ik onze konijnen gruwelijk verwen... Ach ja... er zijn ergere dingen om beschuldigd van te worden. πŸ€£πŸ˜….
  8. Hier is witlof alleen niet geliefd als mijn man het bakje heeft klaargemaakt. @To van de Veluwe. Grappig dat die van jou dat ook zo zien. Op 1 of andere manier vinden we dan soms zelfs 's morgens nog stukjes. Als ik de witlof echter heb klaargemaakt, gaat alles schoon op. Ik vraag me af of hij het anders snijdt of een minder goede verdeling maakt dan ik met de verschillende soorten groenten. Vanuit de tuin krijgen ze ook nog wel af en toe wat, maar nog niet zoveel als ik zou willen. Maar goed, de natuur is heel raar gelopen de afgelopen weken. En ik moet 350 gram overbruggen.
  9. Heel veel sterkte. ❀️. Afscheid nemen is altijd hard, maar ik denk ook dat dit de juiste beslissing is.
  10. Wat voor vacht heeft je konijn? Langharig, kortharig, angora of teddy widder? Wat zie je precies in de vacht? Bij kortharige konijnen met een goede vacht, zie je bij verharing het liefst losse haren en vaak bij de wangen plukjes. Als die plukjes gaan uitsteken kun je ze zo eruit halen en zie je vaak 1 bobbel en veel haren eraan vast. Sommige konijnen hebben ook van die vlassige plukjes bij de ondervacht. Die zijn vaak lastiger te verwijderen. Bijna geen enkel konijn is fan van borstelen en ook niet van met de hand plukken. Ze lopen vaak weg of bijten soms zelfs de borstel. Je kan ze er een beetje in trainen, o.a. met snoepjes, brokjes of groenvoer. Dan moet het wel zo zijn dat de borstel klopt. Voor het werk: je krijgt er haren moeiteloos mee los en voor hen, het blijft niet steken en pijn doen. Teveel borstelen is ook slecht, dan kan de verharing telkens gestimuleerd worden en dat wil je niet. Andere opties zijn: Met natte handen aaien plekken waar haar aan blijft zitten neerzetten, zoals wilgentunnels e.d. voer verbeteren De vraag is dus vooral: wat zie je nu in de verharing en in de vacht gebeuren.
  11. Heeft @Lappie2 geen goede foto van Leeuw? Die had behoorlijk overgewicht, dus dan moet het kunnen. En dat is inmiddels ook weer opgelost, dus een vernieuwde foto past ook heel goed bij het artikel dan, toch?
  12. Er zou ook een incisie of litteken moeten worden gezien bij verwijdering. Dus dat is ook al apart. Al heb ik wel gehoord van niet-konijnkundige dierenartsen die alleen de ovaria weghalen. Dat gebeurd namelijk wel bij katten, maar bij konijnen is dat absoluut niet het advies. Gewicht bij konijnen verschilt enorm per ras, dus dat is lastig te zeggen. Ik heb 2 grote konijnen. Scarlett is gedumpt gevonden en werd op 1,5 jaar geschat, maar was waarschijnlijk jonger. Lodewijk is ook gedumpt gevonden en werd op 6 maanden geschat toen wij hem adopteerden. Hij had enorm grote oren, dus zou ook groter worden dan gemiddeld. Die is waarschijnlijk ook jonger geweest, want hij groeide nog door na zijn β€œverjaardag”. En dat hoort bij groot rassen niet na 1 jaar. De ene is nu 4,5 kg en de andere is ruim 3,5 kg. Maar volwassen dwergjes zijn bijv rustig 1,2kg.
  13. Fijn dat je haar gaat laten koppelen bij een opvang. Dat geeft echt een grote kans op succes voor een heerlijk stabiel koppel. Als er nog een baarmoeder zit, dan zou ik toch overwegen om haar te laten helpen. De kans op baarmoeder kanker bij vrouwelijke konijnen ligt heel hoog, ik geloof in de 90% als ze 5 jaar oud zijn. Het is heel triest om je konijn daar aan te verliezen.
  14. Dat is leuk geworden zeg ! Ik zou proberen de toiletbak in de hoek op het zand te zetten. Ik denk dat ze misschien liever in de hoek plassen, zoals veel konijnen. Als ze het daar dan in gaan doen, kan je telkens een klein stukje stiekem verplaatsen.
  15. We zijn een week verder met 0,0 klachten, dus ik dacht: we gaan weer rustig terug wat kool proberen. Nog steeds hebben die twee arme konijnen hier geen snoep of extra snacks gehad. Ik snap dat sommige mensen 0,0 risico willen hebben en kool en sla gewoon vermijden, maar Scarlett houdt heel erg van het knagen aan brocolli en kontjes van bleekselderij enzo. Ze hebben nu sinds December 2022 geen last gehad ervan, dus 1 malig 1 konijn, 1,5 uur last, is ook niet het grootste risico. En ik weet nog steeds niet of het door kool kwam, want het was in de ochtend, bij zijn brokjes dus ze hadden nog geen groenvoer gehad. Ik denk dus dat het de verharing is geweest. Ze hadden ook appelblokjes op (gedroogd), maar volgens mijn man niet veel de avond ervoor. Ik vind dat ze nog veel verharen en ben dus de afgelopen week ook bezig geweest met borstelen bijna elke dag. Die nieuwe borstel werkt geweldig, want er komt echt veel mee, wat ik handmatig anders lastig kan plukken en beide konijnen blijven er langer stil mee zitten. Bij mij dan... tijdens het groenvoer. Ik borstel alleen de ondervacht bij de kont en pluk handmatig wat bij de wangen wat er nog zit. Bij de kont zie je het echt wegvliegen en soms komen er vlassige plukjes mee. Bij mijn man huppen ze beledigd weg als hij wat probeert, haha. πŸ˜…. De lijnzaadbrokjes worden ook weer netjes gegeven. Ging mijn man gisteren het groenvoer bakje maken en ik zou het dan geven en voor de tweede keer borstelen. Zie ik daar brocolli stronkjes in zitten en daarnaast ook nog 2 grote stukken paksoi (10cm lang). Ik: we zouden toch rustig weer kool gaan toevoegen?! Hij: zit maar 3cm brocolli in. Ik: Paksoi is ook een koolsoort. Hij: uh, oh. 🀐. Serieus... nou vraag ik me dus af wat ze vorige week allemaal wel niet opgegeten hebben, maar hij is gelijk weer de hele lijst van groenvoer doorgegaan 's avonds, dus hij vond het wel rottig dat het verkeerd was gegaan.
  16. Bah, wat vervelend dat er toch wat ontsteking te zien is. Zo hadden we het niet afgesproken Lio's lijfje. 😐 We duimen gewoon dat het lekker snel slinkt en je einde van de week geen rood meer ziet. 🀞
  17. Ja, het is niet meer mogelijk om foto's via het forum bij te voegen. Je moet in plaats daarvan naar een image hoster, en dan via een URL de foto toevoegen. Fijn dat ze buiten op haar eigen stek weer zit. Scarlett is nog jong, maar ze vindt het binnen echt 3x niks, dus ik merk ook altijd aan haar dat ze blijer is buiten. Ik hoop dat ze straks ook weer snel van al haar brokjes smult!
  18. Wat vervelend zeg. Ik zou zeker kijken naar wat hij precies te eten krijgt qua voer, hooi, groenvoer en kruiden. En natuurlijk snacks. Zeker hooi is super belangrijk bij tandproblemen. Ze hebben het echt nodig om alles te slijpen. Is hij wel een goede hooi-eter? Zo niet, dan zou je met verschillende soorten hooi of met kruiden kunnen kijken of je hem meer kan aansporen hooi te eten. Ik heb altijd geleerd dat de snijtanden elkaar moeten afslijpen, dus dat je er niet 1 kan trekken en de ander kan laten zitten. Naast dat ze slijten van voornamelijk hooi, horen ze ook elkaar in evenwicht te houden. Maar je spreekt over 3 snijtanden?
  19. @knaagjeknabbelsuddenly Wat leuk dat ze het zo naar hun zin hebben in hun nieuwe stuk. Hier is de tunnel ook geliefd, maar die is niet blijvend. Af en toe zet ik hem in de ren. Ik zag dat ik daar nog geen verhaal over had geschreven. Lodewijk houdt van erin racen en vooral heel verschrikt kijken als mijn man hem stiekem verlegt. πŸ˜…. Je ziet Lodewijk dan echt zo denken: "maar daarnet was ik toch ergens anders? πŸ™ƒ". Scarlett is er niet zo van, behalve soms om er in te zonnen, lekker warm dan in de tunnel, haha. Ik hoop dat ze gauw doorhebben dat ze niet in de zandbak moeten plassen. Boefjes inderdaad!
  20. Welkom ❀️. Wat leuk dat je van plan bent om ook konijnen te gaan houden. Hier op het forum vindt je veel informatie, want er zijn nogal wat misverstanden over konijnen en hun verzorging.
  21. Ook echt zo’n harde knal zo buiten beeld en die bal die rolt. 🀭🀣.
  22. Nee πŸ€”. Ik weet niet of hij daar 's ochtend wel zin in heeft, maar ik kan het altijd vragen πŸ˜„
  23. Ik heb hem een paar maanden geleden kocht. Ze komen er mooi en leuk uit. Al ben ik meestal lui en laat ik mijn man bakken. Dan krijg ik konijnen poffertjes op bed in het weekend πŸ‘πŸ₯°
  24. Zeker extreme versie, want 4,5kg en 3,5kg konijn samen op je benen, terwijl ligt en omhoog moet komen is wel actief sporten πŸ€£πŸ€£πŸ˜…. Gelukkig waren ze wel zo sportief om er ook wel weer af te gaan. πŸ˜‚. Als ze op zijn buik waren gesprongen en was blijven zitten had ik hem misschien wel moeten komen redden.
  25. Eigenlijk wel een goed idee dit topic. Ik vind het altijd sneu als mensen iets voor de konijnen kopen, omdat ze weten dat wij er gek op zijn en ze komen knuffelen. Dan moet ik uitleggen dat dierenwinkels dingen verkopen die konijnen niet mogen, maar waar heel groot een konijn op afgebeeld staan en dat voor konijnen wordt verkocht. Lijstje wat ik verder ken is: Veel van het snoep voor konijnen zoals: Yoghurtdrops, knaagbroodjes, snoep met (teveel) suiker of met honing erin. Gemixt voer Muesli achtig voer. Het ziet er zo gezellig uit, maar het is echt niet gezond. Knaagstenen/Likstenen Vroeger kreeg je te horen dat het per se moest voor je konijn, nu weten we dat het super slecht is, calcium op zo'n manier. Echt problematisch dat je die nog steeds kan kopen. Veel te kleine hokken Echt erbarmelijk als je dat ziet soms en dan die prijzen. Ugh. Vast is er nog wel meer, dus als ik daar weer op kom, vul ik verder aan.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .