Ga naar inhoud

Konijn met snot/longontsteking?


MoppieFilou

Aanbevolen berichten

Ik heb een konijn van bijna 5 jaar die al haar hele leven snot heeft. Meestal bleef het wel goed onder controle, wanneer ze weer een periode meer last had ging er een AB kuurtje in om het even terug te dringen. Enkele weken geleden had ze het weer goed zitten, dus weer een tripje naar de dierenarts en toch maar eens een kweek laten nemen. Daar kwam uit dat het helemaal geen erge bacterie is, dus dat in principe de standaard antibiotica zijn werk zou moeten doen. Ik ben de AB afgelopen vrijdag gaan ophalen, dat was toevallig ook de dag dat ik merkte dat ze het lastig had met ademen. Ze reutelde met momenten, dat had ze voordien nog nooit gedaan. Savonds toch de dierenarts maar gebeld, die zei misschien best binnen zetten en meer dan de AB kunnen we voorlopig niet echt doen.

Zaterdag merkte ik dat ze ook zonder dat resterend geluid moeilijk ademde, dus ik begon het vermoeden te krijgen dat ze om een andere reden slecht ademt en daardoor het snot vrijdag slecht weg kreeg. Ze wou ook haar brokjes niet meer waar ze normaal gek op is, het enige wat ze at was wortel. Die dag had ze ook diarree, waarschijnlijk doordat ze enkel wortel en geen vezels at. Opnieuw de dierenarts gebeld, deze keer eentje van wacht, helaas niet gespecialiseerd in konijnen. Langsgegaan met haar en die zei longontsteking. Naast de AB die ze al kreeg ook ontstekingsremmer meegekregen en we moesten toch even dwangvoeren. Dat hebben we de dag zelf gedaan, dag nadien nog wel wat geprobeerd maar ze stribbelde erg tegen en at hier en daar alweer een brokje, dus maar even zo gelaten want een beestje dat al moeilijk ademt zo moeten dwingen lijkt me echt akelig voor haar. Sinds gisteren is ze weer normaal beginnen keutelen, uiteraard zagen de eerste er niet geweldig uit maar dat betert nu. Ze eet zelf ook redelijk wat brokjes in vergelijking met een paar dagen terug en ook de wortel blijft erin gaan. Heb ze een paar keer zelf zien eten en bied het regelmatig voor haar neus aan en dan eet ze meestal ook wel wat. Drinken zie ik ook geregeld. 

Ze is op zich al een stuk levendiger, komt meestal nieuwsgierig even kijken en snuffelen als ik eraan kom en eet en drinkt dus redelijk. Ze wast zichzelf ook regelmatig. Haar ademhaling lijkt mij nog niet echt verbeterd maar het is moeilijk te vergelijken. De dierenarts van wacht zei dat het na een 4-tal dagen toch beter zou moeten gaan, daar zijn we nog niet dus ik wacht nog even af.

Nu moest ik vandaag voor mijn kat bij de dierenarts zijn dus meteen even gevraagd naar mijn eigen konijnkundige dierenarts. Die vroeg of er ook een röntgenfoto is gemaakt, want anders is het natuurlijk enkel een vermoeden van die andere dierenarts, de longontsteking. Hij zei zelf nog nooit een echte longontsteking te hebben gezien bij een konijn, maar ik had ze dan ook niet bij dus hij kon ze niet bekijken. Hij denkt dus volgens mij dat het toch aan haar snot zal liggen. Hij gaf onder andere ook de tip om eventueel eens een vernevelaar te proberen. 

Kortom, ik weet het dus niet meer. Iedereen zegt wat anders. Ik vertrouw mijn eigen  dierenarts gespecialiseerd in konijnen natuurlijk het meest, maar heb toch al wel gelezen over longontstekingen bij konijnen. Is er iemand met een gelijkaardige ervaring die mij wat wijzer kan maken wat te doen? Ik vind het vooral heel zielig om te zien, wil alles doen om haar weer beter te maken, maar ik wil ze ook niet te lang laten afzien. 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Chronisch snot is echt een kwestie van trial & error, symptoombestrijding en terugdringen met antibiotica (als dat lukt) en tijdig afscheid nemen als het niet meer gaat. Dat verklaart ook de verschillende adviezen. Als antibiotica niet werkt hebben ze eigenlijk weinig troeven nog achter de hand. Soms kun je het konijn nog wat verlichting bieden met slijmverdunners, vernevelen en spoelen. Mijn voedster had erg last van niezen en heeft daarvoor druppels gehad die de prikkel wat wegnam. Mijn ram werd benauwd, antibiotica hielp op gegeven moment ook niet meer. Toen bij mijn voedster het niezen te erg werd heb ik haar in laten slapen, mijn ram heb ik laten gaan toen de antibiotica tegen benauwdheid niet aansloeg. Op gegeven moment werkt niks meer en wordt het ongemak te groot. Ik vrees dat jouw konijn in dat stadium aan begint te komen. 

 

Ik denk dat ik zelf zou stoppen met dokteren (als het vervelende behandelingen zijn voor je konijn) en het konijn zou laten gaan als het ongemak te groot is. Mijn voedster heb ik op een goed moment laten gaan, bij mijn ram vind ik dat ik te lang ben doorgegaan met behandelen, ik had hem achteraf gezien wat eerder willen laten inslapen. Maar het is jouw konijn en jouw beslissing. Het enige dat je zeker weet is dat je konijn nooit meer echt beter wordt. Het is nu echt een kwestie van ongemak zoveel mogelijk beperken en nauwlettend in de gaten houden of er niet teveel lijden is. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het duurt een dag of 3 voordat een AB-kuur zijn werk gaat doen, dus dat je die tijd even af moet wachten is wel normaal. Ik denk ook dat het aan het snot ligt, maar dat het snot op de longen is geslagen. Een longontsteking kan best hoor. Mijn gevoel zegt om toch voor een 2nd opinion bij je vertrouwde dierenarts te gaan. Dan heb je een extra mening.

 

Ik denk ook dat je op een punt bent dat het misschien niet meer lukt om het terug te dringen, maar daarvoor heb je even een extra set ogen nodig die er verstand van hebben. Een konijn dat het echt benauwd heeft laten lijden, is ook wel heel sneu. Dus ik zou wel een maximum aantal dagen met jezelf afspreken waarin het beter moet gaan. De antibiotica moet wel echt aanslaan!

 

Siem van @Jamesthebunnybutler heeft ook snot en kreeg daar bovenop een longontsteking, ook daar is snot een terugkerend probleem. Siem is er nog, ik weet alleen niet hoe het nu met hem is. 

 

Zelf heb ik ook een snotteraar, ook ik ben er beducht op dat het snot op de longen kan slaan. Gelukkig krijgt de mijne al jaren geen antibiotica meer, dan is de kans dat als het wel een keer nodig is dat het aanslaat wel groter. Ik neem het voor lief dat hij iedere dag een keer niest en kucht, zolang het maar niet de hele dag door is!

 

Welke antibiotica heb je gekregen?

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik sluit me aan bij Eefje. Een röntgenfoto is nog te overwegen, daarmee zie je of er ook nog iets anders aan de hand is en in hoeverre de longen aangetast zijn. Als er al sprake van snot was, dan is een longontsteking zeker mogelijk. In een laat stadium slaat snot vaak naar binnen met als gevolg longontsteking of bloedvergifitiging. Wat voor antibioticum heb je meegekregen nu? Ze zetten bij een acute longontsteking vaak draxxin in. Mijn ram met snot had onlangs een longontsteking en doet het na draxxin een stuk beter. Echter, het reutelen en snel ademen blijft bij hem dus zijn longen zullen flink aangetast zijn. Qua gedrag doet hij het nu heel goed, maar ik bekijk per dag hoe het met hem gaat en maak er een einde aan als hij benauwd wordt en niet meer kan spelen. Het is een kwestie van alles uit de kast halen en als je dat al gedaan hebt dan heel goed kijken naar het gedrag van je konijn. Neemt de benauwdheid toe, dan is inslapen echt de beste optie. Het is een vreselijk naar beeld helaas. Met dwangvoeren in zo'n stadium zou ik zelf oppassen. Dat kan erge benauwdheid veroorzaken en ze kunnen zich ook verslikken. Dan ben je nog verder van huis. Als het echt moet dan kan je niet anders, maar als er wat gegeten wordt zou ik het niet doen.

Sterkte!

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik was al bezig @Kolino haha! Dit is even een hele korte versie van mijn kant, stuur een privé berichtje als je meer wil weten.

Ik heb afgelopen jaar ook een voedster gehad die al oud was en acuut snot met een acute longontsteking kreeg. Zij is toen ook met draxxin behandeld waardoor de longontsteking opgelost was, maar uiteindelijk heeft ze het ondanks dat het er positief uit zag heel plotseling toch niet gered.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankjewel voor de reacties.

 

Ik denk dat ik er morgen nog eens mee naar mijn eigen dierenarts ga, vragen naar Draxxin of eventuele andere opties, nog één keer iets proberen en als dat niet aanslaat dan laat ik ze gaan. Liefst van al had ik dat ze minimaal tien zou geworden zijn, maar op deze manier is dat echt niet konijnwaardig.

aangepast door MoppieFilou
Link naar reactie
Delen op andere sites

In welke regio woon je? Goed om inderdaad naar je dierenarts te gaan. Draxxin mag niet zomaar voorgeschreven worden, het is een breedspectrum antibioticum en een heftig middel. Het gaat ook via injectie. 

Ik snap heel goed dat je wil dat ze tien worden, dat wil iedereen. Helaas is dat niet ieder konijn gegund en is het soms de beste keuze om ze te laten gaan. Maar misschien hoeft dat niet en komt het konijn er met een ander antibioticum zoals draxxin (of duplocilline kan soms ook, afhankelijk van het soort bacterie dat de snot veroorzaakt) er nog redelijk bovenop.

Sterkte!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik woon in België, regio Turnhout. Wel redelijk dicht bij de grens dus. 

 

Hopelijk kan mijn dierenarts eraan geraken. Ik lees op internet dat het vooral voor varkens, schapen en dat soort dieren gebruikt wordt. Ik ken zelf iemand die veearts is dus misschien dat die er ook wel aan kan geraken.

 

Dankjewel!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dierendokters Breda is een dikke aanrader wat mij betreft, daar ga ik ook altijd. Wel naar Michèle vragen bij dit soort complexe konijnenvragen mocht je daar naartoe gaan. Zij is heel eerlijk en geeft het ook aan als ze vindt dat je moet overwegen om in te slapen. Desalniettemin is ze bereid om heel ver te gaan voor het dier als je dat zelf wil.

Link naar reactie
Delen op andere sites

35 minuten geleden, Jamesthebunnybutler zei:

Dierendokters Breda is een dikke aanrader wat mij betreft, daar ga ik ook altijd. Wel naar Michèle vragen bij dit soort complexe konijnenvragen mocht je daar naartoe gaan. Zij is heel eerlijk en geeft het ook aan als ze vindt dat je moet overwegen om in te slapen. Desalniettemin is ze bereid om heel ver te gaan voor het dier als je dat zelf wil.

Of Erik. Ze zijn samen eigenaar van de praktijk. Die heeft dezelfde instelling en hij weet ook enorm veel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankjewel voor de tips! Ik kan wel eens kijken hoe ver dat rijden zou zijn van hieruit. 

 

Net bij de dierenarts geweest, hij was er redelijk zeker van dat het echt haar bovenste luchtwegen zijn door het snot en gezwollen slijmvliezen. Bij konijnen is luisteren naar de longen om iets te weten te komen heel moeilijk omdat alle geluiden die van hoger komen tot over de longen hoorbaar zijn. Enkel een zeer specifiek geluid dat duidt op vocht op de longen kan eventueel te horen zijn maar dat was bij haar niet het geval. De diagnose longontsteking van die andere dierenarts kon ze dus in feite helemaal niet weten zonder een foto te nemen.


We moeten de AB blijven geven en hebben nu ook twee soorten druppels meegekregen om in haar neus te doen. 
Moest ze toch te resistent blijken tegen deze AB dan kunnen we nog duplocilline proberen. Draxxin werkt vooral op de onderste luchtwegen en aangezien het hoogstwaarschijnlijk dan toch geen longontsteking is zou dat niet veel uithalen. Ik ga sowieso nog de druppels proberen en hopen dat dat haar kan helpen. Vind het zo moeilijk om te beslissen wanneer het klaar is...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor degenen die nog mee zouden lezen, het gaat stukken beter met haar snot. Zit er niet heel de dag naast natuurlijk, maar ik hoor haar veel minder snotteren. Twee weken geleden kon ze niet eens meer wat eten zonder te niezen, terwijl dat nu zonder problemen lukt. Qua ademhaling vind ik het moeilijk te beoordelen hoe het nu is tov een week geleden, maar haar slijmvliezen hebben sowieso nog wat tijd nodig om te herstellen. 

 

Heb een plekje voor haar gemaakt in de berging met een rennetje eraan, want ik ga ze sowieso binnenhouden tot het beter weer wordt buiten. 

  • Vind ik leuk 5
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .