Ga naar inhoud

Konijn is agressief


Marie en Odette

Aanbevolen berichten

Mijn konijn is totaal niet zinnelijk. Ze bijt en knaagt aan alles! Ze wil ook nooit meer met me spelen en wil met rust gelaten worden als ze vrij is. Ik wil haar zinnelijk maken met snoepjes maar dat lukt niet echt. Ze wil ook nooit gepakt worden. Ik twijfel er soms aan dat ze niet van me houdt! :(( heeft iemand tips zodat ze naar me luistert en van me houdt?

Link naar reactie
Delen op andere sites

met het zindelijk maken is het echt een kwestie van geduld. schaf een grote bak aan en leg er hooi bij (in een ruif of gewoon in de toilet) en leg alle poepjes en plasjes  die in het verblijf liggen weer in de bak. 

ga er gewoon bij zitten en laat je konijn je gang gaan als ze los is al geef je ze een beetje eten vinden ze je al snel aantrekkelijk en komen ze bij je kijken pak ze dan niet op. konijnen houden eigenlijk ook niet van oppakken en aaien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Konijnen houden totaal niet van oppakken. Het zijn prooidieren, dus wanneer ze worden opgepakt denken ze al snel dat ze in gevaar lopen. Probeer ze naar je toe te laten komen terwijl je op de grond zit of ligt. Wat ik hier veel heb gedaan is hun groentes (mits ze dit gewend zijn!!) uit de hand voeren. Oh, een dun plakje banaan doet ook echt wonderen. Plegen ze nog net geen moord voor. 🙂 

Is ze gesteriliseerd? Zo nee, dan kan dit helpen met het zindelijk konijnen van je meisje. Daarnaast heeft het nog heel veel andere voordelen!

Heeft je konijn een vriendje? Het kan goed zijn dat ze zich verveeld omdat ze zich alleen voelt en daardoor knaagt aan dingen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat je je verwachtingen van konijnen wat moet bijstellen. Helaas hebben konijnen de reputatie van knuffelige en makkelijke huisdieren, maar in de meeste gevallen klopt dat niet. Het zijn ontzettend leuke dieren (anders zouden we er niet met z'n allen een heel forum over bijhouden), maar je moet wel weten hoe je ermee om moet gaan. 

- Konijnen houden niet van oppakken, het zijn prooidieren, dus in de natuur betekent oppakken dat hun laatste uur geslagen. Je kunt ze dus het beste met 4 pootjes op de grond laten staan, tenzij oppakken echt noodzakelijk is voor bijv. de dierenarts of medicijnen geven.

- Zorg dat de basis goed is: een ruim verblijf van 4 m2 voor een koppel konijnen en een goed matchende partner. Als de basis niet goed is, zul je problemen blijven houden met gedrag, omdat ze gefrustreerd worden omdat hun basisbehoeften niet worden gehaald.

- Sommige konijnen houden van aaien, anderen totaal niet. Heb veel geduld, en dring je niet op. Laat je konijn naar je toe komen, en probeer eerst wat brokjes uit de hand te geven. Als dat goed gaat, dan kun je langzaam overgaan op aaien, en breid dat ook langzaam uit met waar en hoe lang. Maar misschien houdt je konijn er niet van om aangeraakt te worden, die konijnen zijn er ook en die zijn nog steeds hartstikke leuke dieren.

- Zindelijk maken van konijnen is een proces met veel geduld. Een goede toiletbak is belangrijk, die groot genoeg is en goed absorberende bodembedekking heeft. Zet de bak weg op een van de vaste keutelplekken, en bied alleen daar het hooi aan. Begin dan met alle plasjes en keutels die buiten de bak zijn er consequent in te plaatsen. Het kan handig zijn om haar tijdens dit proces alleen in haar verblijf te houden, dus niet los te laten lopen in de kamer. Wisselend territorium zorgt er vaak voor dat konijnen overal gaan keutelen en soms plassen om hun geur te markeren. Als ze goed zindelijk is, kun je haar territorium uitbreiden. Maar het kan ook zijn dat ze nooit zindelijk wordt, die konijnen zijn er ook.

- Konijnen knagen, dat zit in hun natuur en is ook nodig om hun constant groeiende tandjes te slijpen. Het beste wat je dus kunt doen, is veel veilig knaagmateriaal zoals wilgenspeeltjes aan te bieden, en alles wat gevaarlijk is, zoals kabels, veilig weg te werken (bunnyproof maken). Extra speeltjes en bijv. een graafbak kunnen ook helpen om knagen uit verveling tegen te gaan. 

 

Nogmaals, konijnen zijn dus ontzettend leuke dieren, maar misschien klopt het beeld wat je van ze hebt niet helemaal. Dat betekent niet dat ze niet van je houdt, maar dat ze dat niet op de manier laat zien die jij verwacht. 

 

Je klinkt als een beginnend konijnenbaasje. Hier op de site staan ontzettend veel handiger artikelen, die de moeite waard zijn om te lezen, om zo jouw konijntje het beste leven te geven. 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/overzicht-van-alle-konijneninformatie

  • Mee eens! 6
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben het eens met @happy211. Ik denk dat het goed is dat je hier terecht bent gekomen en de eerste stap je goed inlezen is. Hier nog wat leesvoer 😉

https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen (staan ook de basisvoorwaarden genoemd)

https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijn-optillen

https://www.bunnybunch.nl/informatie/hoe-maak-je-een-konijn-tam

https://www.bunnybunch.nl/informatie/gedragsproblemen-bij-konijnen

https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnen-zindelijk-maken

https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijn-samen-alleen

 

Er heersen helaas veel verkeerde en ouderwetse gedachten over konijnen houden, dus het goed om je kennis bij te schaven 😉

 

Ik zou beginnen bij de basis; een konijn is een groepsdier en heeft een maatje nodig om gelukkig te kunnen zijn. Als ze dat niet heeft verklaart dat een heleboel “ongewenst” gedrag, want ze is gewoon gefrustreerd. 

Je kunt je konijn bij een opvang aan een geschikt maatje laten koppelen (je kunt daar voorkeuren doorgeven, zoals een knuffelkonijn, maar het is ook afhankelijk of je konijn er een klik mee heeft).

Zie hier de opvangen:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst

Een andere basisvoorwaarde is een ruim verblijf met ren, waar ze permanent in mag (van 4m2). In een hok/ kooi zijn konijnen echt niet gelukkig, daarom gaan ze vaak trakieknagen, want ze willen eruit.

Daarnaast zorgt wisselen van ruimte door af en toe los door de kamer te mogen voor een wisselend territorium, wat ze af willen bakenen door overal te plassen en keutelen. 

Door eerst aan de basisbehoeften te voorzien los je dus al meteen een heleboel problemen op! 

 

En daarna is het een kwestie van vertrouwen winnen: rustig in de ren gaan zitten, ze naar jou toe laten komen, uit de hand wat eten geven en niet optillen. Dan zien ze vanzelf dat je eigenlijk wel leuk bent 😉 en komen ze naar je toe.

 

 

  • Mee eens! 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Konijnen zijn eigenzinnige dieren. Je kunt ze niet opvoeden zoals bv een hond. Ze knagen en graven omdat dat hun natuur is. Je konijn gedraagd zich gewoon als konijn. 🙂

Ik had ook hele andere verwachtingen van konijnen in het begin. Goed dat je hier om advies vraagt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .