+ Toon categorieën

Konijnen zindelijk maken

07/14/2017 18:33:00

Konijnen zijn dieren die met een beetje geduld zindelijk te maken zijn. Onthoudt hierbij echter goed dat het ene dier het andere niet is en ga er bij het aanschaffen van een konijn dan ook niet zomaar vanuit dat dit gaat lukken.

 

Waarom zou je een konijn zindelijk maken?

 

Een konijn produceert 300-350 keutes per dag. En ze plassen. Als baasje moet je dat allemaal opruimen. Dat betekent dat je eindeloos mag blijven vegen en moeilijk moet doen om de urine uit tegels en vloeren te krijgen. Veel makkelijker toch als konijnen zindelijk zijn en ze hun behoefte op een toiletbak doen? Dan hoef je alleen dagelijks de toiletbak te legen!

Veel konijnen zijn van zichzelf al een heel eind zindelijk. Wilde konijnen keutelen vaak ook op vaste plaatsen rond de burcht, en houden hun leefgebied schoon. Als je huisdierkonijnen daar ook de kans voor geeft, is dat dus niet alleen prettig met schoonmaken voor het baasje, maar ook fijn voor het konijn!

Op de ontlasting van konijnen komen vliegen af.  Dit gebeurt vooral als een konijn blinde darmkeutels laat liggen en/of diarree heeft. Maar ook op wondjes komen vliegen af.  Vliegen kunnen eitjes leggen op jouw konijnen. Dan krijgt hij maden: myiasis heet dat. Dat is heel pijnlijk voor konijnen en echt niet leuk om mee te maken. Een schoon verblijf helpt mee om dit te voorkomen. Meer informatie over myiasis lees je hier.

Een konijn dat voldoende plekken heeft waar hij kan plassen, zal ook beter drinken. En beter drinken zorgt er voor dat afvalstoffen goed worden afgevoerd. Dat heeft als voordeel dat de kans dat jouw konijnen blaasprobemen krijgen kleiner is.

 Officieel is zindelijkheid een benaming voor het leren ophouden van de keutels en plas. Dat kun je een konijn niet leren. Met zindelijkheidstraining in dit artikel bedoelen wij dat je je konijnen toiletbak-training geeft, ze dus op een bepaalde plek leert plassen en keutelen.

 

Wordt elk konijn zindelijk?


Nee, niet ieder konijn zal even makkelijk zindelijk worden. Wil je beginnen aan konijnen in huis? Houd er dan dus rekening mee dat ze mogelijk toch in huis zullen plassen. Vind je dat erg? Denk dan goed na of je wel aan konijnen wil beginnen en of je eventueel ook buiten plek hebt voor de konijnen.

 

In november 2016 hebben wij onze forumleden gevraagd of hun konijnen zindelijk zijn. Dit is de uitkomst van de pollVeel konijnen doen vanuit zichzelf al hun behoefte op een vaste plek. Als dat het geval is, is het vaak nog maar een kleine stap om je konijn zijn behoefte in een konijnentoilet te laten doen. Andere konijnen doen hun behoefte echter waar het hen uitkomt en vaak is dit verspreid door het hele hok.

 


Hoe werkt het?   

Het belangrijkste in dit verhaal is hetaanschaffen van een toilet voor de konijnen. Dit kan een hoektoiletzijn, gemaakt voor fretten en konijnen, maar ook een (afwas) teil, (kleine) kattenbak of andere plastic bak kan hier prima geschikt voor zijn. Neem geen kartonnen doos, deze doorweekt snel door de urine en konijnen zullen dat niet prettig vinden en de wc dus gaan mijden. Zorg er voor dat het formaat van de toiletbak is aangepast aan het formaat van de konijnen.

Een hoektoilet is bijna in elke dierenwinkel wel te koop, waaronder in de Bunnybunch webwinkel,  en ziet er zo uit:

Hoektoiletten kunnen handig zijn als jouw konijnen over de rand van een lage toiletbak heen plassen. Door de hoge achterkant wordt het over de rand plassen voorkomen.  Deze hoekbak kun je ook goed in combinatie met een grote kooi-onderbak gebruiken, om het over de rand plassen te voorkomen. Om je een idee te geven van de andere mogelijkheden hier nog een aantal mogelijke toiletbakken voor konijnen:

 

Bovenstaand zie je links een kitten-kattenbak en rechts een speciaal konijnentoilet. Dit soort toiletbakken zijn bijna in elke dierenwinkel te koop en prima geschikt voor kleine en middelmaat konijnen. 

Voor grote konijnen is het fijner om echt een kattenbak te kiezen, bijvoorbeeld eentje zonder kap, zoals onderstaande toiletbak. Deze bakken hebben vaak ook een rand die naar binnen staat, zodat er bij het in- en uitspringen niet veel bodembedekking over de rand gaat.  

 Let bij het kiezen van een bak op het formaat van de bak en het formaat van je konijn. Een Vlaamse reus of Franse hangoor zal niet snel op eenklein hoektoilet gaan en een dwergkonijn moet je niet een grote, hoge bak geven. Het moet een bak zijn waar ze met gemak in kunnen komen zonder al te veel moeite te moeten doen en waar ze comfortabel in kunnen zitten.

Voor groot formaat konijnen worden vaak wasmachine lekbakken gekocht (te koop in bouwmarkten voor 12-15 euro) of wordt de onderbak van een (cavia) traliekooi gebruikt als toilet. Ook de wat grotere curverbakken worden vaak gebruikt als toiletbak. Let wel op dat de rand ook weer niet te hoog moet zijn, de konijnen moeten er makkelijk in- en uit kunnen springen.

Als je jouw konijnen wil aanleren om zindelijk te worden is het prettig als je wat meer toiletbakken hebt. Dat hoeven dan niet allemaal "echte" konijnentoiletjes of kattenbakken te zijn, tijdens de training voldoet als extra bak bijvoorbeeld ook een afwasteil of een cuverbak. Als de konijnen het idee van de toiletbak snappen kun je langzaam aan weer terug naar minder toiletbakken. 

 

Hoe train je jouw konijnen om hun behoefte op het toilet te doen?


Bij konijnen die uit zichzelf al hun behoefte op één plek doen, zul je minder werk hebben dan bij een konijn dat zijn behoefte overal doet. 

Hieronder lees je 5 punten die erg belangrijk zijn als je jouw konijnen zindelijk wil maken.

Tip 1: De locatie: Zet de bak in het begin neer op de plek waar je konijn (het meeste van)zijn behoefte doet. Kiest je konijn er ineens voor om hier een andereplek voor uit te kiezen dan verplaats je de bak met hem mee. In het begin kan het best zo zijn dat je meerdere bakken nodig hebt om jekonijn het principe van op de bak gaan door te laten krijgen. Hebben jouw konijnen veel ruimte, zorg er dan ook voor dat er voldoende bakken zijn en dat ze goed bij de toiletbakken kunnen komen. Soms kan dat betekenen dat er bijvoorbeeld naast de bank een toiletbak staat, terwijl je die er eigenlijk niet wil hebben. Toch raden wij aan om tijdens de training daar wel een bak neer te zetten. Liever dat dan dat ze op de bank of stoelen plassen.

Tip 2: Wees consequent: Als baasje is het belangrijk consequent te zijn als je, je konijn zindelijk wilt krijgen. Elke keutel die naast de bak gaat moet je zelf in de bak leggen. Plasjes die buiten de bak gaan veeg je op met een beetje bodembedekking of een keukenpapiertje envervolgens leg je het met de urine in het toilet van je konijn. Je konijn zal in het begin nog geregeld een plasje of keuteltje buiten hettoilet deponeren. Dit heeft deels met het wennen aan de bak temaken maar ook zeker met het afbakenen van territorium. Het is dus belangrijkdie plasjes op te vegen en in de bak te deponeren om je konijn zijntoilet ook als zijn territorium te gaan leren zien. Het is aan te raden de "foute" plasplek ook goed schoon te maken om herhaling op die plek te voorkomen, daarvoor zijn speciale middeltjes te koop, die ook de geur weghalen.

Tip 3: Konijnen eten graag waar ze keutelen. Zorg dat er hooi in of bij de toiletbak te vinden is. Zo kunnen ze lekker op hooi knagen terwijl ze aan het keutelen en plassen zijn. Hooi in de toiletbak wordt wel snel vies, als ze er eenmaal op gezeten hebben zullen ze er niet meer van eten. Het is dan eigenlijk bodembedekking geworden. Ververs het hooi dus regelmatig of zorg dat er een ruif is waar ze vanuit de toiletbak bij kunnen.

Tip 4: Castratie. Onder invloed van hormonen zullen konijnen meer keutels en plasjes in hun omgeving doen. Zowel voedsters als rammen kunnen dit gedrag vertonen. Ze markeren daarmee hun territorium en maken het gebied eigen. Zowel voedsters als rammen kun je laten castreren. Daarmee neem je een groot deel van de hormonen weg en zijn ze vaak makkelijker zindelijk te maken. Het is aan te raden om jouw konijnen te laten castreren voor er onzindelijkheidsprobemen zijn. Meer informatie over castratie lees je in dit artikel. Soms zijn jonge konijntjes in het begin wel zindelijk, maar als ze gaan puberen spelen de hormonen op, en daarmee komt ook de territoriumdrift. In die levensfase zie je vaak dat het konijnenverblijf één grote smeerboel wordt. Castratie is dan zeker aan te raden. 

Tip 5: Bodembedekking. Soms is het even zoeken naar een bodembedekking die werkt, zowel voor jou als baasje, als voor jouw konijnen. Zorg er voor dat je in het toilet een andere bodembedekking stopt dan in de rest van het hok, zodat de konijnen gaan snappen wat de toiletplekken zijn, en wat niet. Het is zelfs mogelijk om de bodembedekking in de rest van het hok weg te laten en alleen in de toiletbakken te doen. Hoe dat werkt staat hieronder uitgelegd.

 

 

 

Onzindelijkheid bij huiskonijnen

Sommige baasjes van konijnen die in huis leven hebben moeite om hun konijnen zindelijk te krijgen. Vaak komt dit omdat de afstand naar de toietbak te ver is voor de konijnen. Zorg dus echt dat er op meerdere plaatsen in huis een toiletbak staat. Zorg er vooral ook voor dat de toiletbakken goed te bereiken zijn. Konijnen vinden gladde vloeren niet prettig en zijn soms onzindelijk omdat ze niet makkelijk bij de bak kunnen komen. Zorg er voor dat je een kleed neerlegt voor meer grip, zodat ze wel goed bij het toilet kunnen komen.

 

Onzindelijkheid bij jonge konijnen

Jonge konijnen hebben vaak nog geen hele goede controle over hun blaas. Met als gevolg dat ze vaak plassen, soms gewoon omdat ze hun plas niet meer op kunnen houden, maar vaak ook op momenten dat ze bang zijn, als ze dingen spannend vinden. Zo komt het bij jonge konijntjes vaak voor dat ze plassen als ze op schoot zitten, of op meubels. Konijnen zijn geen schootdiertjes, wij raden dus af om ze veel op te tillen. Hoe je wel een jong konijn tam maakt en er leuk mee kan spelen lees je in ons artikel over het tam maken van een konijn

Vanaf een week of 12 gaan bij jonge konijntjes ook nog eens de hormonen opspelen. Het territoriumgedrag krijgt langzaam aan een belangrijkere rol. Je ziet ze steeds vaker met hun kinnetje over objecten gaan "van mij". Maar ook keutels en urine worden gebruikt om geursporen achter te laten in hun territorium. Laat je de dieren niet castreren, dan bereikt dit gedrag meestal een hoogtepunt als de dieren 6-8 maanden oud zijn, en vervolgens ook elk jaar in het voorjaar. 

Wij adviseren om rammetjes op een leeftijd van 12-16 weken in ieder geval te castreren om dit ongewenste gedrag te voorkomen, en zodat ze samen kunnen leven met soortgenootjes. Maar ook voedsters kunnen flink last hebben van hormonen. Voedsters kunnen net zo goed sproeien als rammen, en daarnaast zullen ze schijnzwanger worden en graafgedrag gaan vertonen, vaak net op plekken die je niet fijn vind, zoals in een stoel, de gordijnen of de plantenbakken.  Castratie kan bij voedsters zeker helpen om dit gedrag te verminderen, voorkomen of als je geluk hebt te laten verdwijnen. 

 

 

Welke bodembedekking doe je in het konijnentoilet?


Het is belangrijk dat je konijnen het verschil doorkrijgen tussen de looprumte en hun toilet. Het is daarom ook raadzaam om in het toilet een andere bodembedekker te gebruiken dan in hun hok of ren. De konijnen voelen opdie manier het verschil tussen kooi en toilet. Kies voor een bodembedekker die goed absorbeert, zoals bijvoorbeeld geperste houtkorrels, katoenbedding of aubiose. Merken als barn-i cotton clean, Back-2-nature en houtkorrels worden vaak gebruikt als toiletbak-vulling. Deze zijn onder andere te koop in onze webwinkel.

Veel konijnen vinden het prettig om hooi te eten tijdens het keutelen. Stop dus, naast een goed absorberende bodembedekking, ook een pluk hooi in de toiletbak.

 

 

 

 

Geen bodembedekking in het verblijf

Wil het echt niet lukken, kun je ook nog proberen om je konijn enkeledagen helemaal geen bodembedekking in zijn hok of kooi te geven enenkel in zijn toiletje. Let hierbij wel op dat dit bij buitenkonijnenin de winter niet kan ivm de koude temperaturen!


Bij het zindelijk maken van een konijn is nogal wat geduld vereist. Verwacht niet dat je konijn dit hele principe binnen enkele dagendoorheeft. Blijf consequent en blijf volhouden en je zult zien datzowel jij als je konijn veel profijt ervan heeft als je konijnzindelijk is. Houd er ook rekening mee dat niet alle konijnen zindelijk zullen worden. Soms zit er echt een konijn bij dat het maar niet wil snappen. Is dat het geval? Kijk dan of je de huisvesting aan kan passen zodat de onzindelijkheid een minder groot probleem is. Verhuis de konijnen bijvoorbeeld naar een ruim buitenverblijf. Let wel op dat dat alleen tussen mei en september kan in verband met de wintervacht.

 

Als het gelukt is

 

Als het gelukt is om de konijnen zindelijk te maken is het soms ook nog even proberen waar en hoeveel toiletbakken er nodig zijn. Tijdens de training kan het soms zo zijn dat je bijvoorbeeld 3 of 4 bakken hebt staan voor jouw koppel. Later is dat langzaamaan weer af te bouwen.

Als het een paar weken goed gaat, zou je kunnen proberen om één bak weg te halen. Doe dat niet te snel. Gaat dat ook goed, kun je eventueel nog een bak weg halen. Over het algemeen raad ik aan om wel per konijn een toiletbak te laten staan. Voor een koppel heb je dus 2 toiletbakken nodig. Wonen de konijnen in een heel groot verblijf, kan het zijn dat er meer bakken nodig zijn. Zorg er in ieder geval voor dat er altijd binnen een meter of 2 van de konijnen een toiletbak te vinden is. Als de bakken te ver weg zijn, kan dat er voor zorgen dat de konijnen weer onzindelijk worden.

Ook konijnen die zindelijk zijn zullen nog wel eens een enkele keer wat keutels of een plasje naast de bak kunnen doen. Dat komt zeker voor rond periodes dat er veranderingen zijn, zoals nieuwe spullen in het verblijf, een nieuwe omgeving, een koppeling of een nieuw huisdier. De meeste konijnen die zindelijk zijn, doen 90-95% van hun keutels en plasjes op de daarvoor bedoelde toiletbakken.

 

Plotseling niet meer zindelijk

Er zijn verschillende redenen waarom konijnen opeens niet meer zindelijk zijn. Het eerste wat je moet uitsluiten is medische problemen. Blaasontstekingen, blaasgruis en nierstenen bijvoorbeeld kunnen invloed hebben op de zindelijkheid. Maar ook bij E. Cuniculi komen zindelijkheidsproblemen voor. Een controle bij de dierenarts is dus aan te raden. 

Naast medische oorzaak kunnen hormonen invloed hebben op de zindelijkheid, zeker bij ongecastreerde konijnen. Jonge konijnen die in de puberteit komen kunnen daardoor ook onzindelijk worden, en krijgen in die periode vaak ook sterker ruikende urine. Ook volwassen konijnen kunnen onzindelijk worden, vaak zie je dat dan in het voorjaar als de hormonen opspelen. Dat kan vervelend zijn, maar in zo een geval kan castratie wel helpen. Het is geen wondermiddel, er is geen garantie dat het helpt, maar er is wel een goede kans dat het verschil maakt. Het duurt vaak wel een aantal maanden voor de hormonen na castratie echt uit het lijfje zijn verdwenen, het is dus niet zo dat het konijn de dag na castratie opeens zindelijk is. 

Daarnaast zijn veranderingen in het territorium ook vaak de reden dat konijnen onzindelijk worden. Een verhuizing, een nieuwe huisgenoot (bijv. een baby, een nieuwe partner, een hond of kat), een hond op bezoek, een ander konijn in de omgeving, na een tijdelijk verblijf bij een oppas. Het kan allemaal reden zijn dat de konijnen opeens beslissen dat ze met alle plasjes en keutels aan moeten gaan geven dat hun verblijf toch echt van hun is. Dit is vervelend, maar als ze na verloop van tijd (vaak weken!) weer tot rust komen, en weten dat hun verblijf toch echt wel veilig en van hun zelf is, worden ze met wat motivatie van het baasje vaak weer opnieuw zindelijk. 

 

Lukt het echt niet?

 

Dan zou je een konijnentrainer kunnen benaderen, zo iemand kan helpen en eventueel aan huis komen om te achterhalen wat de reden is dat jouw konijn onzindelijk blijft. In deze lijst staan konijnenscholen vermeld.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, nodigen we je graag uit om deze te stellen op ons forum.

Succes!

 

Save

Save

Save

Geplaatst in Konijnen gedrag en opvoeding Door