Ga naar inhoud

Bronchitis


Domino

Aanbevolen berichten

Toch maar even een topic openen. 

Het viel me namelijk pas op dat Joris te snel ademt, alsof hij het erg warm heeft, of benauwd heeft. Hierop ben ik naar de dierenarts gegaan en die heeft foto's gemaakt. Op de foto's zijn de bewuste "donuts en tramrails" te zien wat typisch is voor bronchitis. Verder vertoont Joris totaal geen klachten. Eet nog alsof hij nooit wat krijgt, maakt nog binkies, geen snot ofzo, longen klinken verder ok. Enige is dat hij snurkt als hij slaapt, maar dat doet hij eigenlijk al vanaf dat ik hem heb. En hij heeft altijd al een "hoekige" ademhaling gehad.

 

Afspraak bij specialist is reeds gemaakt omdat mijn da aangaf dat hij met konijnen met bronchitisklachten niet veel ervaring heeft. Alleen met katten. Verder heeft hij met konijnen wel een hoop ervaring, maar dit had hij nog niet vaak meegemaakt. 


Maar ik ben benieuwd of er iemand is die toevallig ook zoiets heeft meegemaakt en ben benieuwd naar de ervaringen en eventuele behandelmethode die is gebruikt. 

Ik heb al eerder een konijn met een thymoom gehad, ik mag toch van harte hopen dat dat het niet is :( 

 

360.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vrijdag heb ik een afspraak bij de specialist staan. Een thymoom zou in theorie nog kunnen, maar het lijkt mij dat die dan al wel duidelijker op de foto zichtbaar had moeten zijn. AB doet ook eigenlijk niks dus een bacteriële infectie is het niet. Ook heeft hij totaal geen snot ofzo. Verder rent hij nog steeds rond, druk zoekend naar eten of wat lekkers dus echt heel veel last lijkt hij er niet van te hebben. Al lijkt het me toch niet prettig voor hem. Ik hoop echt dat er wat aan te doen is zodat hij nog lekker kan genieten want als het erger wordt vrees ik dat hij er wel een hoop last van gaat krijgen en dat vind ik vreselijk zielig. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog niet bijster veel nieuws te vertellen. Da was het eens met mijn eigen da dat het bronchitis klachten zijn. Hij is nog aan het uitzoeken welke medicatie en in welke hoeveelheid ik kan gaan geven. Het komt niet zo vaak voor bij konijnen, hebben wij weer... :oops:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is wel een soort bronchitis, maar het komt niet zo vaak voor bij konijnen, dus er is geen standaard riedeltje bekend hoe zoiets te behandelen. Bij een kat gebruikt men vaak een soort puffer met een kapje. Maar een konijn zou te oppervlakkig gaan ademen als je hem zo'n kapje voor z'n mond doet. Dus dan werkt het niet goed genoeg. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een bijzonder geval dus.

 

Ik moet zeggen dat ik er ook nog niet eerder van gehoord had. Maar ja, ik verbaas mij nog steeds wel eens over hoe veel dingen konijnen kunnen mankeren. Van een buurvrouwtje heeft één van de konijnen een voetbalknie :'D Had ik ook nooit eerder gehoord. Bronchitis ook niet. Lastig dat het te behandelen is met een puffer. Ik zie inderdaad ook nog niet direct voor mij hoe je dat bij een konijn zou moeten aanpakken. Zijn er wel ook alternatieve medicijnen? Anders zou je bijna ook nog in het stomen zoals Iris deed terecht komen of iets dergelijks... geen idee of dat zou kunnen met die medicatie natuurlijk, maar als een kapje niet werkt, misschien een afgesloten ruimte wel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je hebt Respulmin, dat is een vloeistof en dat is in de mond te geven. Heb ik hier wel staan, destijds voor Luna gekregen omdat die ook benauwd was, maar die bleek een thymoom te hebben (ook vrij zeldzaam) dus dat bleek niet te helpen. Maar dat spul is van 2014 dus durf ik nu niet uit te proberen. Maar wie weet wordt het wel zoiets. Respulmin is eigenlijk voor paarden geregistreerd en is dus best geconcentreerd. Je hoeft er maar heel weinig van te geven voor een konijn. Dus het zou op zich mooi zijn als het zoiets zou worden. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is waar, ik ga eens opzoeken wat het is. Gelukkig weinig ervaring met luchtwegproblemen.

 

Edit: dat wordt wel een hele lage dosis voor een konijn :'D

4 ml siroop / 125 kg lichaamsgewicht is het advies voor paarden.

 

Ook lees ik dat ze bij ernstige klachten aanraden dat het eerst via injecties wordt gegeven. Misschien dat dat nog praktischer is, ik weet niet hoeveel Joris weegt, maar 0.04 ml per 1,25 kg is wel weinig om te geven. Op zich nog wel te doen met een klein spuitje natuurlijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb nog geen nieuws gehad over welk middel Joris gaat krijgen. Maar wat @Dollie zegt is wellicht ook een goede oplossing. 

 

@Evee Joris weegt teveel 8)8) dus hij moet ook op dieet. Ik ga ze dus apart voeren want op zich krijgen ze niet veel maar hij schrokt het zo snel naar binnen en eet Amber haar deel dan ook op. 

 

@MichelleloveElmo Hij heeft al AB gehad, wat niks heeft gedaan. Hij heeft ook geen uitvloeiiing ofzo. 

Maar nogmaals, ik wacht het even af. Wellicht komt er een andere ab bij of ontstekingsremmer. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Hoi Hoi!

Ik reageer nooit meer op BB maar dacht zal toch even reageren. Mijn konijn Jackson is sinds 2.5 jaar (denk ik mss al 3?) erg benauwd zonder medicatie. ik heb ook eerst een rontgen laten maken en hij heeft aan de AB gezeten dit deed echter vrijwel niks. op de CT-scan was wel schade aan zijn longen te zien. het klinkt dus anders dan bij jouw konijn, maar hij is ook benauwd en heeft een soort astma/copd, aldus de diagnose van de universiteit utrecht. Jackson is daar onder behandeling en ik ben zeer tevreden over de artsen en behandeling daar. Ik raad je dan ook zeker aan om daar langs te gaan voor verdere diagnostiek. 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .