Ga naar inhoud

Geslaagde herkoppeling


Aanbevolen berichten

Hallo, even een update over mijn konijnkoppel dat ruzie kreeg. Het forum topic wat ik hierover geplaatst heb is inmiddels afgesloten:

 

Even een herhaling in het kort: ik heb een konijnenkoppel (broer en zus), nu inmiddels ruim 3 jaar oud. Ik had ze zelf gekoppeld na de castratie van het rammetje (Milky). Ze zitten in een vrij groot verblijf in de tuin. Milky is een vrij rustig, stabiel rammetje dat heel snel bang is. Voedsterte Mica is vrij pittig, veel dapperder en aanhankelijker.

 

Na 2 jaar een perfect koppel te zijn, kwam ik op een dag thuis en lag het hele verblijf overhoop en lagen overal plukken haar. Milky was helemaal gestrest en zat zielig in een hoekje te stampen met zijn voetje. Elke keer als Mica in de buurt kwam, rende hij angstig weg. Ik heb het nog een paar uur aangezien maar de situatie verbeterde niet. Ik heb toen besloten ze van elkaar te scheiden door het deurtje tussen de ren en kooi dicht te doen. Zodat ze apart even tot rust konden komen (dacht ik).

 

Elke keer als ze elkaar bij de tralies zagen, begonnen ze naar elkaar te happen en krabben. Ik had toen de tralies afgezet. Na een paar dagen nog eens bij elkaar gelaten, maar ze begonnen gelijk heel heftig te vechten. Ik heb ze toen apart in een kooi gezet met een scherm ertussen zodat ze elkaar niet konden zien. Ondertussen advies inwinnen (hier en bij een konijnen gedragsdeskundige). Het advies was om het voedstertje te laten castreren en dan na 6 weken te herkoppelen. Het duurde wel een maand voordat Mica gecastreerd was. Daarna heb ik haar een weekje binnen gehouden en daarna hebben ze nog 6 weken apart gezeten.

 

Dus in totaal hebben ze 3 maanden apart gezeten. Hun gedrag was in die periode erg veranderd. Ze waren continu gefocust op elkaar (ze konden elkaar wel horen en waarschijnlijk ruiken). Ze waren best wel vervelend geworden, niet geïnteresseerd in mij en begonnen steeds depressiever gedrag te vertonen. Vooral Milky zat de laatste twee weken alleen maar in zijn toiletbakje voor zich uit te staren. Hij kwam er alleen uit voor zijn brokjes of een snackje, maar ging dan weer terug daar zitten. Heel zielig. Ze probeerden ook van alles om te ontsnappen (wat ze voorheen nooit deden).

 

Het was echt geen fijne tijd. In feite was ik mijn konijnenkoppel kwijt en had nu twee depressieve konijnen apart in een hok. Ik moest twee hokken schoonmaken, en ze om de beurt aandacht geven. Ook langer aandacht omdat ze normaal elkaar hebben. Maar zoals ik al zei, leek het wel of ze van mij ook niet veel meer moesten hebben. Alsof ze mij de schuld gaven dat ik ze niet bij elkaar liet. Het ergste is dat je het ze ook niet kunt uitleggen. Al die tijd wist ook niet of de herkoppeling zou slagen.

 

Begin Januari was dan eindelijk het moment aangebroken en kon ik ze wegbrengen voor de herkoppeling. Ik mag denk geen reclame maken, maar ze worden daar in een koppelruimte gezet onder toezicht van een konijnen gedragsdeskundige. Je krijgt dagelijkse updates via Whatsapp. De eerste dag werden ze nog gescheiden naast elkaar gehouden, op de tweede dag werden ze bij elkaar gezet en de situatie ingeschat. Toen ze voor het eerst bij elkaar werden gezet was er wel wat spanning tussen die twee maar na een paar minuten lagen ze naast elkaar 😍 Dat was zo fijn om dat videootje binnen te krijgen. Maar dat was van korte duur en begonnen ze elkaar achterna te zitten. Ze werden toen weer gescheiden. De derde dag werden ze weer bij elkaar gezet en toen ging het beter. Volgens de gedragsdeskundige is Milky dominant en Mica accepteert dat. Ze zijn toen niet meer uit elkaar gehaald.

Na 6 dagen kon ik ze weer ophalen en kreeg ik ze mee samen in 1 reismand. De gedragsdeskundige had vooraf niet verwacht dat Milky dominant zou zijn. Maar voorheen was dat volgens mij ook zo. Hij is erg rustig en teruggetrokken, maar als het nodig is zet ie Mica op haar plek.

 

Thuis had ik hun oude verblijf weer opgezet zoals voorheen. Ik heb ze toen vrij gelaten met spanning. maar het bleef goed gaan. Eigenlijk was het net of er niets gebeurd was en lagen ze weer continu samen te knuffelen. Ook hun gedrag is vrij snel weer zoals voorheen. Ik zie het ook gewoon aan hun gedrag, ze zijn gewoon veel gelukkiger. Ze zijn weer nieuwsgierig, aanhankelijk, maken sprongetjes, en ze proberen ook niet continu te ontsnappen. Je kunt het zelfs aan de blik in de ogen en hun snuitjes zien (gezichtsexpressie, maar dan voor een snuit🫢).

 

Hopelijk blijft het zo. Mica is misschien iets minder pittig nu ze gecastreerd is, maar nog steeds vrij pittig vergeleken met Milky. Ik had nog wel gevraagd of deze twee wel echt goed bij elkaar passen, maar volgens de gedragsdeskundige passen ze best goed bij elkaar.

 

Om de een of andere reden kan ik helaas geen foto toevoegen vanaf mijn PC, wel een URL.

 

 

  • Vind ik leuk 5
Link naar reactie
Delen op andere sites

Super dat ze nu weer een gelukkig koppel zijn!
 

Het was maar zeer de vraag of ze weer bij elkaar zouden kunnen, maar echt fijn om te horen dat het toch is gelukt!

 

En nu kan jij ook weer van je konijnen genieten 🙂 

 

Leuk dat je een update geeft.

aangepast door Lienappelsien
  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja gelukkig wel, net alsof er niets gebeurd is. 

Toen ze apart zaten gingen ze vrij snel weer hun kooi in als ik ze eruit liet. Als ik ze wilde aaien of spelen liepen ze weg. Nu komen ze zelf naar me toe en lopen ze continu rond me te dartelen. Ook met schoonmaken vh verblijf komen ze weer overal aanzitten 🙂

  • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .