Ga naar inhoud

Problemen achterpoten en keutels


Aanbevolen berichten

Ik heb net Panacur besteld, heel hopelijk krijg ik het snel binnen en anders ga ik bij de dienstdoende dierenarts langs in het weekend. Ik heb Olivier flink lopen knuffelen de afgelopen tijd en daar is hij ook door opgeknapt, hij gaat na een knuffelsessie altijd flink eten. Dus vannacht heeft hij weer zelfstandig kunnen eten en hij heeft ook wat beter gekeuteld 🙂 Hij beweegt ook wat beter met zijn achterpoten, maar nog steeds erg weinig en niet graag uit zichzelf. Ik zet hem dan ergens neer en dan hupst hij naar zijn vaste plekje, maar meer niet. 

 

Ik geef nu Tolfedine per injectie en Ciseral en lactulosesiroop geef ik oraal. Hij is 2,15 kilo, dus hoeveel pet paste zou ik moeten geven? En is een uur na de orale dosering van Ciseral en de lactulosesiroop voldoende als pauze tussen de toedieningen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een uur is zat 🙂 Het is ook meer voor de zekerheid. De invloed is beperkt.

 

Ik kom uit op 43mg, dus daar mag je voor de handigheid 50mg van maken. Dit is 1 streepje. Er zitten 18 streepjes op een spuit. Je geeft dus 2 keer per dag, 2 weken lang, 1 streepje per keer. Let op, de streepjes staan links en rechts, om en om. Dus je doet 9 dagen met de eerste spuit. Op dag 15, halverwege de 2e spuit ga je dan anders doseren. Dan geef je 2 keer daags een half streepje. Dat doe je in ieder geval 6 weken. De laatste spuit kun je gewoon opmaken. Die lagere dosis geef je 6 tot 10 weken. Zoals je ziet behandel je dus 2 a 3 maanden totaal. In jouw geval zal 2 maanden wel genoeg zijn is mijn verwachting.

 

Ik snap dat het een beetje raar klinkt, maak er maar 50, want dan ben je eigenlijk aan het overdoseren, maar geloof me, 43 is niet te doseren en je wil niet onderdoseren. Vandaar dat ik afrond naar 50.

 

Je zou even moeten testen, maar uit mijn hoofd gezegd is 1 streepje 4 keer klik horen en een half 2 streepje 2 keer klik horen. Ik vind dit zelf handig om naast het streepje ook zeker te weten dat ik ver genoeg heb gedraaid. Het is misschien nu lastig voor te stellen, maar er zit een ring op de spuit die je draait om de juiste dosering in te stellen en deze maakt dus klikgeluiden.

 

Als je je echt zorgen maakt over de dosering zou je kunnen overwegen om als het aantal kliks klopt met wat ik aangeef, niet 8 maar 7 clicks te geven. Dat betekent dus dat je 1 volledige streep geeft en driekwart van de 2e streep. Maar dan moet je dus iedere dag gaan rekenen, zit ik wel goed? Maak het jezelf niet te moeilijk. Iets hoger doseren is bij deze medicatie eigenlijk geen probleem.

 

Even voor de onervaren lezers, experimenteer nooit zelf met medicatiedoseringen. Heb je vragen over jouw konijn, maak een eigen topic aan of nog beter, bel of ga naar de dierenarts!

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Natuurlijk doet het wel iets met de nieren en de lever,  al heb ik wel meer gelijktijdig gegeven, om je even gerust te stellen. Ik neem aan dat cisaral en lactulose voor een dag of 5 is. Als het dan niet beter is met de darm moet je sowieso terug.

 

Het alternatief is niet behandelen en als het dan toch E.C. blijkt, dan begin je de behandeling met een flinke achterstand. Fenbendazol kan wat leverproblematiek geven, maar dat is met deze doseringen niet het geval!

 

Een verder gezond konijn (doelend op de organen) moet dit kunnen verdragen.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik geef Cisaral en lactulose inderdaad voor 5 dagen, maar met lactulose ga ik al naar 3x per dag, omdat keutelen al best goed gaat en zijn eetlust terug aan het keren is. En deze lichtere dosering was voor gisteren ook al voldoende om alles goed aan de praat te krijgen en te houden. En met een beetje dwangvoer iedere paar uur blijven zijn darmpjes ook nog goed werken. Ik hoop heel erg dat ik morgen of overmorgen de Panacur binnenkrijg, want DHL is wat trager geworden met het leveren van de bestellingen in mijn buurt. Nogmaals bedankt voor de hulp!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zijn gasbuik wordt alleen maar erger, dit wordt erg kritisch. De dierenarts raadt me aan om naar Wilhelminapark Utrecht te gaan om een echo te maken... hij heeft nog wel gekeuteld, maar niet uit zichzelf gegeten. Maar toen ik hem iets aanreikte begon hij te eten. 

 

Ik wil Infacol gaan proberen, de dierenarts raadt dat dus wel aan. 1 ml per kwartier het eerste uur en daarna ieder uur 1 ml. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat enorm rottig. Ik weet niet of je een konijnkundige dierenarts in de buurt hebt, via de lijst van bunnybunch?

https://www.bunnybunch.nl/informatie/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen

 

Op het forum staat ook een lijst, met ervaringen van leden hier:

 

Voor je belt naar een andere dierenarts, maak een goede tijdlijn:

 

Welke dag zijn welke klachten begonnen

Welke medicatie is wanneer ingezet

Wat zijn de huidige klachten

 

Dan kunnen ze het beste advies geven, ook als je niet langs kan komen.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat klinkt niet goed, hoe kijkt je dierenarts aan tegen metomotyl injecties?

 

Zit er een dierenziekenhuis bij je in de buurt? Niks doen is geen optie, lijkt me. Echo is nu wel voor de hand liggend. Ik heb wel gelezen over een behandeling, die ik op het forum nog nooit toegepast heb zien worden. Hele andere medicatie en dat moet per infuus, dus opname is dan echt nodig. Ik durf ook niet te zeggen of jouw dierenarts of dierenartsen in Nederland bekend zijn met deze behandeling. Als je wil kan ik je een PB sturen met een link naar de informatie, zodat je het met je dierenarts kunt bespreken.

 

Inffacol kun je proberen, het schema wat je geeft is inderdaad hoe je daarmee behandeld. In dit geval is het toch alle hens aan dek. Ik zou nog wel aan de dierenarts vragen of er contraindicaties zijn om nu door te gaan met lactulose. Ik heb het konijn niet gezien en zolang de darm niet stil is gevallen en er geen obstructie is, kan het, maar ik ben geen dierenarts. Lactulose kan ook gas veroorzaken als bijwerking, vandaar mijn opmerking.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat ga je niet menen 😞 Ik las gisteren al iets over een vies neusje, nu andere ademhaling... is er iets misgegaan met orale medicatie of dwangvoeding in de bek geven? Daar bedoel ik mee, is er een kans dat hij iets geaspireerd heeft? Dus dat er dwangvoeding of medicatie in de luchtwegen/longen terecht is gekomen.

 

Een ander iets wat natuurlijk kan is dat het immuunsysteem een klap heeft gekregen en dat er iets bacterieels aan de hand is, denk aan snot. Maar dan heb je antibiotica nodig en dat kun je niet zonder dierenarts voor elkaar krijgen.

 

Ik vind het vervelend om te horen dat ze je niet goed helpen. Een konijn dat gaat rochelen is niet goed natuurlijk. Wat ik ook nog zit te denken, zit er ergens vocht, of is de maag zo opgezet dat er dingen in de verdrukking komen? Voor mij is het gissen, ik weet veel, maar ook niet alles.

 

Dit kun je niet op ouderdom gooien, zo oud is 7 nou ook weer niet. Stress kan inderdaad wel de neus wat nat maken, maar rochelen vind ik daar niet bij passen.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik reageerde even snel omdat ik net op het punt stond om weg te gaan. Ik dacht als eerste aan vocht bij de longen maar het kan natuurlijk ook minder ernstig zijn, wat Kolino ook al noemt. Het klonk wel alsof je zo niet het weekend in kon gaan. Ik hoop dat het uiteindelijk mee lijkt te vallen🤞 Wel heel stressvol zo. Veel sterkte gewenst!

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

1 uur terug, Bunny566 zei:

Het klonk wel alsof je zo niet het weekend in kon gaan.

Zo klinkt het voor mij ook, noemde zelf het vocht ook. Ik vind dit potentieel levensbedreigend klinken, ik vind het gek dat de dierenarts dat niet ziet.

 

Natuurlijk hoop ik ook dat het meevalt, maar problemen met de luchtwegen icm met gas... daar word ik zenuwachtig van hoor! Onderschat aspiratie ook niet, dit kan longontsteking veroorzaken.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben vandaag twee keer bij de dierenarts langsgeweest en de gasbuik blijkt gelukkig mee te vallen, maar hij heeft een temperatuur van 40,1 terwijl hij tolfedine heeft gekregen. Waarschijnlijk heeft hij vannacht verhoging gekregen, want toen was hij gestopt met eten. Met zijn longen is verder niets mis, behalve dat hij sneller ademt dan normaal volgens de dierenarts, maar nog niet zorgbarend sneller en ook niet met vreemde bijgeluiden. Hij heeft nu een injectie van antibiotica gekregen die 4 dagen zou moeten werken en hopelijk verklaart de koorts zijn achteruitgang vandaag. Ik heb nu echter geen idee meer wat er aan de hand is met hem....

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Allereerst fijn dat de longen wel goed lijken te zijn 🙂 Wel heel vervelend dat er nog steeds geen duidelijkheid is over wat er met hem is.  Ik heb verder geen tips, hoop dat jullie het weekend goed doorkomen en dat de echo maandag duidelijkheid brengt. Nogmaals veel sterkte!

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .