Ga naar inhoud

WOKKY

Members
 • Items

  168
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  1

Profiel informatie

 • Provincie
  Limburg
 • Namen van de konijnen:
  Chibi & Shep
 • Huisdieren
  Konijntjes

Recente bezoekers van dit profiel

1.072 profielweergaven

WOKKY's prestaties

Lamprei

Lamprei (2/6)

 1. Ik prak alles onder bananen of (zelfgemaakte) appelmoes, werkte bij de meeste dingen heel goed πŸ˜‰
 2. Mijn konijntje heeft spondylose. Hier zijn we bij uitgekomen omdat ze zich niet meer goed schoon hield. Door de spondylose was het moeilijk om bij de blindedarmkeutels te komen, en ook het helemaal leeg plassen wad een uitdaging. Ze had er daardoor ook een flinke blaasontsteking bijgekregen. Bij de DA hebben we vooral de tip metacam gekregen. Dat krijgt ze nu sinds een jaar iedere dag. Als er koud weer voorspeld wordt verhogen we de dosis. Wordt het warmer, gaan we omlaag. Ik heb ook gemerkt dat het bij nat weer erger wordt. De grootste tip die ik gevonden heb is goed in beweging blijven. Dus wordt er extra gespeeld, moet ze zich meer moeite doen om eten te vinden etc. En daarnaast krijgt ze gladiator plus. Dat is een Duits middeltje (online verkrijgbaar) met een heleboel plantenextracten. Het is een soort energiedrankje voor konijnen. En ik moet zeggen sinds ze dat krijgt is ze weer een stuk actiever 😊. Binnenkort wil ik op aanraden van de DA ook eens kijken naar CBD olie. Dit zou kunnen helpen met de pijn.
 3. 0 gram sinds een jaar of 2. Wel hebben ze permanent gras, bladgroen, kruiden en hooi ter beschikking. Daarnaast krijgen ze nog 2 keer per dag een vers bakje groenten. Als het vriest krijgen ze kool (ja dat kan als je het goed opbouwt en geen brokken geeft) Sinds we dit doen hebben we geen verstoppingen meer gehad, terwijl ik ervoor 3-4 keer per jaar bij de DA stond (in het midden van de nacht natuurlijk)
 4. Als ze het hele jaar door gras eten is er niet echt een probleem. Het voorjaarsgras is niet ineens vol eiwitten, dat bouwt op. Als ze dus het hele jaar gras eten bouwen ze die tollerantie ook mee op.
 5. Wat sneu voor je konijntje, steeds weer die buikpijn. Mijn pluizenbolletjes hadden dit ook vaak. 5-6 keer per jaar naar de DA en natuurlijk altijd in het weekend of 's nachts. Ik heb inmiddels met de dierenarts een plan afgesproken. Als ik meer kettingen zie dan gewone keutels, of ik merk dat ze kleiner worden, dan mag ik meteen emeprid en lactulose (laxeermiddel) opstarten. Ik merk dat dit best goed helpt. Daarnaast heb ik ook voor meer vocht in het dieet gezorg zodat alles wat gemakkelijker door het diertje spoelt 😊 Zeker in de zomer merkte ik dat wanneer ze weinig vocht binnenkregen (nu krijgen ze heel veel planten en spuit ik de groenten extra nat) de keuteltjes vaak kleiner werden. Ik zou dus aanraden om groenvoer te verhogen en een plan van aanpak op te stellen met de dierenarts zodat je de problemen voor kan zijn.
 6. Het gaat vooral over de manier van maaien. Als het gras in 1 keer afgesneden wordt zoals bij de boer, een manuele maaier of een grasschaar, dan kan je het gras gewoon geven. Maar zo'n elektrische grasmaaier snijdt niet gewoon 1 keer, die maalt en plet het allemaal fijn waardoor het gras heel snel begint te gisten. Dit kan je nooit aan konijnen geven, ook niet gedroogd. Het laat zich namelijk niet goed drogen, het begint echt meteen te gisten. Overigens als je met gedroogd (geknipt) gras geen risico's wil lopen, kan je het best 6 tot 8 weken laten drogen, dan heb je hooi πŸ˜‰ of het gewoon meteen als gras geven natuurlijk 😊
 7. Hebben ze genoeg beweging? Als ze een stuk minder bewegen dan thuis kan het zijn dat ze iets minder willen eten (natuurlijk niet helemaal stoppen). Beweging is ook gewoon goed voor de spijsvertering. Blijven aandringen natuurlijk met lekkere kruiden en groenten die ze gewend zijn. Als ze wat veel brokken/ dwangvoeding krijgen laten ze de rest ook staan. Dus dat misschien terug minderen en veel lekkers aanbieden. Ook fruit als ze dat gewend zijn. Iets eten is beter dan niets.
 8. Kruiden zijn altijd een aanrader. Dingen zoals munt en citroenmelisse gaan zelfs woekeren πŸ˜…. Ik vind ze nu overal in de tuin.
 9. Als je je zorgen maakt is het altijd beter om even met een dierenarts te overleggen natuurlijk. Konijnen zijn vreemde wezentjes met allemaal hun eigen eigenaardigheden. Tijd brengt vaak raad bij deze dingen. Hoe beter je je konijnen kent, hoe beter je weet wat normaal is voor ze. Ik heb er ook eentje die vooral in de zomer regelmatig niesbuien heeft. Wat bleek? Ze kan niet zo goed tegen stof. Dus nu sta ik regelmatig met de tuinslang in de ren πŸ˜… De andere heeft ook de gewoonte om steeds op dezelfde plaats te plassen, ongeacht er een bak staat of niet 🀣. En vooral het elkaar uitdagen en achter elkaar aanrennen was voor mij een moeilijke. Blijkt dat ze dat dus gewoon leuk vinden om te doen.
 10. Ik zou vooral groenvoer beginnen opbouwen. Het weglaten van brokken kan later ook nog. Hooi hebben die van mij vrij eiwitrijk. Niet mijn keuze, ze zijn gewoon heel kieskeurig in hun hooi. Verder heb ik eigenlijk nooit echt gekeken naar de samenstelling van hun eten. De meeste brokken bestaan ook vooral uit gedroogd en geperst gras. Ik kijk alleen dat ze een mooie variatie krijgen van alles. Dat wil zeggen dat ze hier minimaal 10-15 (winter) maar liefst zo veel mogelijk verschillende dingen per dag krijgen. Momenteel met alles wat er in de tuin groeit zit ik aan een 30 verschillende dingen. Maar dat lukt sowieso niet van de ene dag op de andere natuurlijk. Zoals ik al zei heb ik mijn tuin aangelegd in functie van de konijnen, en mag ik mij uitleven bij het grasveld van een boer in de buurt. Daarnaast ga ik nog iedere week naar de markt waar ik bij de groentenboer vanalles meekrijg dat niet verkocht is die dag, en vragen ze zelfs aan klanten of ze het loof van de wortels af mogen halen 🀣 Het is dus zeker niet gemakkelijk, en je bent er echt wel een tijdje mee bezig. Maar persoonlijk vinden mijn konijnen en ik dit het beste.
 11. Ik geef inderdaad ondertussen al 2 jaar helemaal geen brokken meer. En daarvoor maar een kleine hoeveelheid, 10 gr per dag voor 2 konijnen van 2-2,5 kg. Het zijn 2 leeuwenkopjes met best veel haar en daardoor extra gevoelig voor verstopping. Dat was ook altijd het probleem. Chibi is zelfs een keer geopereerd moeten worden om de haar-en voedsel bal uit de maag te halen. Nu krijgen ze beiden sinds 2 jaar enkel nog groen en hooi. En dat onbeperkt. Het is best wel wat werk, en onze hele tuin is in functie van de konijnen. Maar ze hebben allebei geen verstopping meer gehad. En in de winter krijgen en verdragen ze ook kool hierdoor. Wel geef ik ze nog af en toe lactulose. Hier ben ik dus toch nog niet helemaal van af. Maar het is vooral preventief nu als ik zie dat er alleen nog maar kettingen in het toilet liggen en de keuteltjes echt heel klein worden. Ook emeprid kan dan goed helpen. Ik geef dat dan 1-2 dagen in banaan en het is weer opgelost. Allemaal in samenspraak met de dierenarts natuurlijk. Ik kan het dus echt alleen maar aanraden om over te stappen op onbeperkt groen en de brokken uiteindelijk weg te laten. Mijn meisjes doen het nu veel beter, ze zijn zelfs allebei ongeveer 0,5kg bijgekomen en ze hebben veel meer energie. En op warme dagen als vandaag kunnen ze door al dat vocht de hitte beter aan. Hun dieet nu bestaat uit (vanveel naar weinig)heel wat gras en (on)kruiden. Daarnaast krijgen ze bladeren met en zonder takken, bladgroenten, vocht houdende groenten en een kleine hoeveelheid fruit. Bijvoorbeeld Shep krijgt medicatie voor arthrose, dus krijgen ze nu dagelijks 2 kleine stukjes banaan. En in de winter schakelen we dus langzaam over op kool. Maar dat kan dus alleen als de spijsvertering niet meer vertraagd wordt door de brokken.
 12. Vocht is je beste vriend bij darmproblemen en al helemaal bij deze temperaturen. Ik zou aanraden de groenten die ze gewend is zeker te blijven geven en de hoeveelheid zelfs langzaam te verhogen. Dan maken ook de gemiste vitaminen van de brok niet zo uit. En al het voer dat ze wil eten lekker nat maken dan gaat het allemaal wat gemakkelijker door de darmen.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .