-
Items
155 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
-
Dagen gewonnen
1
WOKKY won de laatste dag op 26 februari 2020
WOKKY had de meest gelikete inhoud!
Profiel informatie
-
Provincie
Limburg
-
Namen van de konijnen:
Chibi & Shep
-
Huisdieren
Konijntjes
Recente bezoekers van dit profiel
788 profielweergaven
WOKKY's prestaties

Lamprei (2/6)
92
Reputatie
-
Ik gaf mijn 2 konijnen van 2 - 2,5 kg in totaal 25gr cuni sensitive vanwegen darm en blaasproblemen. Volgens DA en verpakking zouden deze brokken daarbij helpen. Niet dus. Het werd eigenlijk steeds erger. 2 jaar geleden heb ik per konijn 3-4 keer bij de DA gezeten met verstopping en 1 keer met een pijnlijke blaas, volledig gevuld met calcium. Op aanraden van een andere konijnengroep en DA ben ik overgestapt op permanent gras en groenvoer. In het anderhalf jaar sinds de overstap hebben we 2 verstoppingen en 1 gasbuik gehad. En ik merk dat het gelukkig steeds minder wordt. Ze zijn ook allebei 200 gr bijgekomen, wat zeker mocht. En ze hebben nu veel meer energie dan ooit tevoren. Alleen baasje wordt wat moe van al dat voer aandragen en gras plukken bij een boer in de buurt. Maar als ik zie hoe goed ze het nu doen is het dat zeker waard π
-
Ze gaan inderdaad minder drinken. Maar groenten zorgen sowieso voor minder calcium. Bij droogvoer is alles veel meer geconcentreerd. En je kan de groenten ook nog extra bevochtigen met wat water. Mijn meiden met 24/7 groenvoer (vooral gras en bladgroenten) en geen brokken, drinken helemaal niets meer. Sterker nog, als ze wel drinken weet ik dat er iets niet in orde is met ze. Maar ze plassen nog veel meer dan toen ze wel nog dronken, en zelfs als ik ze een keer echt heel veel wortelloof geef (wordt van gezegd dat het veel calcium heeft) hebben ze geen spikkeltje wit in hun plasjes. Ze zijn er ook wat van bijgekomen en zijn nog veel actiever geworden dan voor de verandering π. Ik kan het alleen maar aanraden om heel veel groen te geven.
-
Ze kregen al sowieso dagelijks wat groenten, minimaal pellets en hooi. Nu krijgen ze de hele dag door hooi en groenvoer. Er ligt sowieso de hele dag een bakje met oa andijvie, witlof, wortelloof, pastinaak, paprika, komkommers, selder, tomaat, pakchoi, tuinkruiden,... Het meeste krijg ik gratis op de markt. Daarnaast kan ik bij een boer in de buurt zo goed als iedere dag gaan plukken. Dus in de zomer heel veel onkruid, nu een grote bak gras. Ook bladeren en takken staan op het menu. En nu in de wintermaanden nog boerenkool en savoiekool omdat die tegen vriezen kunnen. In de zomer zorg ik nog voor een moestuintje voor ze en kaninchenkiste levert de groenten nu ook buiten Duitsland. Het is wel zeker niet gemakkelijk, en neemt wel wat tijd in beslag. Ik heb ook het geluk dat ik in een boeren gat woon π . Maar als ik zie hoe goed mijn meiden het nu doen ga ik niet meer terug naar pellets.
-
Chibi heeft dit ook gehad. Als het lang aansleept kan dat voor heel wat pijn zorgen. Dus goed in de gaten houden. Bij haar is het gelukkig opgelost geraakt zonder blaasspoeling. Maar we hebben wel haar volledige dieet omgegooid. Nu staat ze op onbeperkt groen en hooi maar absoluut geen pellets meer. Zelfs die uroplex dingen maakten het erger. Ondertussen is ze actiever dan ooit tevoren.
-
Groenten uit de koelkast geven of op kamertemperatuur laten komen
WOKKY reageerde op To van de Veluwe's topic in Voeding
Recht uit de koelkast. De boerenkool bewaar ik gewoon buiten onder een afdak, zelfs als het vriest. Het gras dat ze eten heeft ook gewoon buitentemperatuur π -
Als je het conservatief wil aanpakken, zou ik wel de hoeveelheid groenten verhogen als je konijntje groenten gewend is natuurlijk. En ze ook wat nat maken. Daarmee help je in ieder geval de spijsvertering (verstopping)een handje π
-
Bij mijn konijnen zijn kleine keutels steeds een voorbode voor verstopping. Maar dat hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Zijn ze nog gewoon rond of hebben ze scherpere kantjes. Bij rond en zwart zou ik me namelijk niet te veel zorgen maken, dat kan door grote hoeveelheden groenvoer komen. Scherpere kantjes daarentegen kan eerder wijzen op te weinig vocht en vertraagde spijsvertering. Je kan de DA misschien eens vragen om de keuteltjes onder de microscoop te leggen om te kijken of er geen wormen, gisting oid te zien zijn. En inderdaad de tanden kunnen het ook zijn natuurlijk.
-
2 jaar terug hebben we het nog eens buiten in hun vertrouwde/ veilige ren geprobeerd omdat er wegens Corona een 'vuurwerkverbod' was. Ik ben heel blij dat ze het overleefd hebben. Het leek net als altijd een oorlogsgebied, en dat op een 50 tal meter van de ren. Vorig jaar hebben we ze naar binnen gehaald in een onverwarmde kamer. Niet ideaal want ze hadden het duidelijk toch wat warm omdat ik vanwege het vuurwerk het raam dicht moest doen. Maar voor de rest hebben ze een stressloos eindejaar beleeft. Dit jaar wordt het dus opnieuw die onverwarmde kamer ondanks dat er bij ons nog steeds een 'verbod' is. Maar deze keer zet ik ze na het schieten terug lekker buiten, daar zijn ze toch het liefst.
-
Als je zegt dat het nog steeds vooral vrij droge keuteltjes zijn zou ik, als die dat gewend is, meer vochtige groenten gaan geven. Meer vocht = gemakkelijkere weg naar buiten.
-
Wat goed dat het toch weer wat beter lijkt te gaan π Hopelijk is ze snel weer de oude. Bij verstopping krijg ik altijd standaard lactulose (laxatract) mee. Het lijkt bij ons echt wonderen te doen soms. Is misschien ook iets dat je met de DA kan bespreken.
-
Door de darm en blaasproblemen heb ik ze op vooral groenvoer (bladgroenten, bladeren, onkruiden, gras,etc) staan. Maar dat vind je nu natuurlijk een stuk minder. Dus de verhouding is wel duidelijk aan het veranderen. Ook begin ik nu langzaam met boerenkool en dergelijke voor wat meer vulling, en dat kan ook beter tegen vriestemperaturen.
-
Konijn heeft ketting keutels maar wil geen hooi eten
WOKKY reageerde op Myrthee's topic in Gezondheid
Vochtige vezels helpen bij het verharen, dus als je nog veel gras kan geven zou ik dat zeker zo lang mogelijk blijven doen. Ook de groenten lekker vochtig maken, of wat meer keukenkruiden en zo helpen vaak ook want in de rui hebben ze vaak toch wel extra vocht nodig. Tijdelijk minder hooi eten hoeft niet erg te zijn als ie veel gras eet. En met vochtige handen over hem heen gaan helpt met het verwijderen van losse haren. -
Ik heb hele kieskeurige beesten. Maar het hooi van bij Heu Tom gaat er hier prima in. Duurder dan de boer, maar goedkoper dan de dierenwinkel.
-
Heb je ook lactulose meegekregen en iets van infacol of zo. Klinkt als buikpijn namelijk, en dit zijn middelen waar je niet echt kwaad mee doet. Sowieso naar binnen halen, kun je temperaturen? Ze krijgen het namelijk echt snel te koud, zou rond de 39 graden moeten zitten. Vocht bijgeven kan ook helpen, zeker als je lactulose zou geven. Veel succes!
-
Ziet er uit als wikke, die lange zeker. Een eetbare boom. In sommige soorten hooi komt het vaak voor. In ieder geval eetbaar, en kan geen kwaad voor konijnen π In hooi hoef je je eigenlijk alleen maar zorgen te maken voor herfststijlloos, dat is gigantisch giftig en gedroogd niet te herkennen voor dieren. Maar dat is dit zeker niet. Die is heel lederig, en ziet eruit als een krokus.