Informatie - - voeding

Lupine in hooi

22 apr. 2014 22:36:06

In 2013 hoorde je er opeens overal van, lupine in het hooi. Er kwam zelfs een "lupine meldpunt" en een "lupine alarm" Maar wat is lupine? En is lupine echt slecht voor je konijn?

Lees meer
Geplaatst in - medische informatie - voeding door Evelien de Vries

Voeding van een konijn

19 feb. 2014 22:43:00

Voor konijnen is voeding heel erg belangrijk. De darmen van konijnen zijn gevoelig, en als het konijn geen goede voeding krijgt kan dit hele vervelende gevolgen hebben. Hier vind je wat tips voor het samenstellen van een goed konijnendieet voor jouw konijn!

Lees meer
Geplaatst in - voeding door Evelien de Vries

Welke groentes, fruit en kruiden mag je in het dagelijkse menu van je konijn stoppen?

Lees meer
Geplaatst in Konijnen - voeding door Evelien de Vries

Giftige planten voor konijnen

18 feb. 2014 22:52:26

In dit artikel vind je een lijst van kruiden, groentes, fruit, planten en zaden die konijnen niet mogen eten.

Lees meer
Geplaatst in Konijnen - voeding door Evelien de Vries

Voedingsbehoefte van een konijn

18 feb. 2014 21:04:40

De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar wat een konijn nodig heeft. Vroeger werden konijnen als voedseldier gehouden. Het was toen van belang dat het konijn zo snel mogelijk een volwassen gewicht bereikte, op een zo goedkoop mogelijk voer. Tegenwoordig willen we gezonde huiskonijnen die niet te vaak ziek worden en lang leven. De laatste jaren is er dus ook veel veranderd in de konijnenwereld. Niet alleen op het gebied van voeding.

Lees meer
Geplaatst in Konijnen - voeding door Evelien de Vries

Kruiden voor konijnen

18 feb. 2014 20:24:09

In de natuur leeft een konijn vooral van grassen en kruiden. Het dagelijks bijvoeren van verse of gedroogde kruiden is dus heel natuurlijk en zorgt voor extra variatie in de voeding. Daarnaast hebben kruiden ook nog eens een positieve werking op de gezondheid van onze konijnen.

Lees meer
Geplaatst in Konijnen - voeding door Evelien de Vries

Groenten voeren aan een konijn

18 feb. 2014 20:05:14

Konijnen zijn dol op groenvoer. Het is ook erg gezond voor ze. Alleen hoe begin je met het voeren van groenvoer? En wat mogen ze wel en niet hebben? Mag een jong konijn alles al hebben? En wat als je konijn niet goed tegen groenvoer kan?

Lees meer
Geplaatst in Konijnen - voeding door Evelien de Vries

Hooi

18 feb. 2014 20:02:22

Hooi is het belangrijkste onderdeel van de dagelijkse voeding van een konijn. Maar wat nou als jouw konijn geen of maar heel weinig hooi eet? In dit artikel geven wij een aantal tips om dit op te lossen.

Lees meer
Geplaatst in Konijnen - voeding door Evelien de Vries

Overgewicht is een groot probleem onder konijnen. Hoeveel mensen voeren hun konijn niet elke dag een vol bakje gemengd voer? Hoeveel konijnen zitten niet in kleine hokjes waarin een actief leven onmogelijk is? Maar wat voor gevolgen heeft overgewicht nou echt op konijnen?

Lees meer
Geplaatst in Konijnen - medische informatie - voeding door Evelien de Vries

Spijsvertering van het konijn

23 dec. 2013 13:38:00

Het konijn is een herbivoor (planteneter), of meer specifiek een folivoor (bladeter), die uitermate geschikt is om te overleven op een dieet van groene vegetatie. Doordat het konijn klein is, heeft het een hoge stofwisseling, waardoor het niet kan overleven op een dieet met een lage energiedichtheid. Het gevolg hiervan is dat het konijn een zeer goede prooi is, die op zijn beurt zeer wendbaar en atletisch dient te zijn om roofdieren te snel af te zijn. Om met deze problemen om te kunnen gaan, heeft het konijn een totaal verschillend spijsverteringskanaal ontwikkeld dan andere planteneters zoals het paard.

Lees meer
Geplaatst in - medische informatie - voeding door 2003 Elsevier Science (USA), vertaald door CJ Masson

10 items

Terug naar boven
Van hoog naar laag sorteren