+ Toon categorieën

Giftige planten voor konijnen

02/21/2024 10:05:38

Hieronder vind je een lijst van kruiden, groentes, fruit, planten en zaden die konijnen NIET mogen eten.

Wij hebben ons best gedaan deze lijst zo volledig mogelijk te maken. Hier hebben wij veel tijd in gestoken, het is dus ook niet de bedoeling dat deze lijst gekopieerd word naar andere websites. Mocht je konijn toch een van de onderstaande planten eten bel dan naar een dierenarts voor advies. Konijnen kunnen niet overgeven, afhankelijk van de plant (dus het soort gif) dat je konijn binnen gekregen heeft, kan een dierenarts het best advies geven. Om gif te binden wordt vaak norit geadviseerd. Pas hier echter mee op als de plant ook verstopping kan oorzaken. Norit kan verstoppingen in de hand werken. Overleg het wel of niet geven van norit met een konijnkundige dierenarts. De totale spijsvertering van een konijn duurt 24 uur. De eerste gifstoffen worden 3 tot 6 uur na het eten in het lichaam opgenomen. Let wel op dat sommige planten effecten hebben die pas na langere tijd zichtbaar worden, of niet aan de buitenkant van je konijn te zien zijn.  


Uitleg over de lijst met giftige planten voor konijnen


Naam Sommige planten komen meerdere keren in deze lijst voor, omdat ze meerdere namen hebben. Fruit, kruiden, kamerplanten, buitenplanten, alles staat in deze lijst bij elkaar, op alfabetische volgorde.


Welk deel is het meest giftig
Als hier bijvoorbeeld bessen staat, wil het niet zeggen dat de struik of plant zelf niet giftig is. Het deel dat hier genoemd is is het meest giftige deel van de plant en dus het deel wat de meeste kans heeft op schadelijke gevolgen.


Mate van giftigheid

- licht: deze planten zijn schadelijk voor de gezondheid, maar niet snel dodelijk of ze zijn pas schadelijk als het konijn er grote hoeveelheden van gegeten heeft.

- matig: deze planten zijn niet direct dodelijk, maar het heeft wel gevolgen op korte- of lange termijn als jouw konijn hiervan gegeten heeft. Wat die gevolgen zijn en in welke mate deze te zien zullen zijn bij jouw konijn ligt aan de plant en de hoeveelheid die er van gegeten is. Neem voor de zekerheid contact op met je dierenarts.

- Zeer: deze planten zijn schadelijk, zelfs als ze in een kleine hoeveelheid gegeten worden. In veel gevallen leid dit zelfs tot de dood van je konijn! Heeft je konijn deze plant gegeten, neem dan met spoed contact op met een dierenarts. 

 

Instinct

Vaak horen wij dat mensen denken dat konijnen een bepaald instinct hebben waardoor ze weten wat giftig en wat veilig is om te eten. Dat is echter iets wat is aangeleerd, niet aangeboren. Wilde konijnen leren van hun moeder welke planten ze wel en niet kunnen eten. Onze tamme konijnen leren dat helaas al lange tijd niet meer, omdat dat met de manier waarop konijnen door ons mensen gehuisvest worden dat niet mogelijk is.

Als je konijnen dus los laat in je tuin of  als je iets in het hok legt, is het belangrijk om te controleren dat het geen giftige planten zijn. Vroeg of laat zullen jouw konijnen ook van de giftige planten gaan eten! Niet alle planten zijn direct giftig, sommige stoffen stapelen zich op in het lichaam en zijn pas na langere tijd schadelijk, of in grote hoeveelheden. Ons advies is toch wel om te zorgen dat de planten uit deze lijst niet in het leefgebied van konijnen staan. Staan ze daar wel, scherm ze dan heel goed af met gaas, zodat ze er niet bij kunnen. Of beter, haal de plant uit de tuin of uit huis en vervang deze voor een veilig alternatief.

 

Gevolgen van het eten van een giftige plant

De gevolgen die jouw konijn daadwerkelijk krijgt zijn afhankelijk van de hoeveelheid, het deel van de plant dat gegeten is en de conditie en weerstand van jouw konijn. Bij twijfel altijd een dierenarts raadplegen.

 

Brood, menseneten en konijnensnoep


Naast verschillende planten is het ook zo dat brood, crackers en konijnensnoep zoals yoghurtdrops en knaagstengels zeer slecht zijn voor konijnen. De suikers die in deze producten zitten zijn voeding voor de schadelijke bacteriën die in de darm van je konijn zitten. Als je veel producten die koolhydraten of suikers bevatten voert aan je konijn voed je de slechte bacteriën, die op hun beurt de goede bacteriën uitschakelen. Hierdoor krijgt je konijn dus gevoelige darmen en last van spijsverteringsproblemen, en helaas is dit heel moeilijk te herstellen. Voer dus nooit brood,crackers, pasta, chocolade, yoghurtdrops en knaagstengels aan je konijn. Er zijn genoeg gezonde alternatieven om je konijn mee te verwennen. 

 

Kerstbomen

Een vraag die wij vaak krijgen is of kerstbomen, naaldbomen, sparrenbomen en/of dennenbomen giftig zijn. Het antwoord is niet simpel ja of nee. Het is ook per boomsoort verschillend. De reden dat er veel voor gewaarschuwd wordt is omdat er in sommige naaldbomen een olie zit, die giftig kan zijn voor bepaalde diersoorten. Maar dit is vooral bekend over honden en katten, niet over konijnen. Ook als een hond of kat water drinkt waar naalden in gelegen hebben, kunnen ze daar last van krijgen.

Konijnen in de natuur eten echter wel dennenappels en sparappels. En in tijden van schaarste ook schors van sommige naaldbomen, zonder daar last van te krijgen. In onze webwinkel verkopen wij soms zelfs dennen- en sparappels als speelgoed voor konijnen. Zolang je dit met mate geeft, is er niets aan de hand. Waar je wel voor moet oppassen is grote hoeveelheden hars. Hars bevat etherische olieën,  en die zijn in grote hoeveelheden giftig, zeker als ze onverdund worden ingenomen.

Zoals eerder gezegd zijn er wel verschillende naaldbomensoorten, die niet allemaal even giftig zijn. Hieronder een aantal soorten met de giftigheid er bij;

  • Sparren - de piceasoorten, bijvoorbeeld de fijnspar en blauwspar : niet giftig, maar de etherische olieën uit de hars kunnen wel problemen geven.
  • Dennen - de Pirussoorten: De naalden veroorzaken abortus bij mens en dier
  • Icea abies = Noorse spar :  Vooral de naalden zijn giftig voor dieren (met name voor honden en katten).
  • Taxus baccata  = Gewone taxus :  Giftig, met name voor paarden, koeien, geiten en schapen maar er zijn ook gevallen van problemen bij konijnen bekend, en dan met name door het eten van de takken, naalden en zaden. De dodelijke dosis voor een paard wordt geschat op 0,5 tot 2 gram naalden per kg lichaamsgewicht.
  • Ook de mistletoe en dan met name de bessen daarvan, zijn zeer giftig voor dieren, ook voor konijnen!
  • Zet de kerstster (Euphorbia) ook veilig buiten bereik van de konijnen en andere huisdieren!

Om terug te komen op de kerstbomen is er echter nog een punt; veel kerstbomen worden behandeld met chemische middelen die er voor zorgen dat ze de naalden minder snel verliezen en dat ze vlamvertragend worden, minder brandbaar dus. Neem het zekere voor het onzekere, en zorg er voor dat jouw konijnen niet bij de kerstboom kunnen komen. Nog een tip: werk ook het snoer van de lampjes veilig weg! 

 

Lijst met giftige planten voor konijnen 

Plant Welk deel is het meest giftig Mate van giftigheid Gevolgen van het eten van deze plant
aardappel ongekookte aardappels, bladeren en steel matig Zowel de plant als aardappel bevat lectine. Veroorzaakt diarree, heftige darmkrampen, snelle hartslag, benauwdheid, coma
abrikoos pit en vrucht bevatten cyanide matig ademhalingsproblemen
acacia blad, bloemen en twijgen matig mondontstekingen, hartritmestoornissen, darmproblemen
adonisroosje gehele plant zeer hartritmestoornissen, dood
afrikaantje plant en bloem matig huidirritaties, irritatie in de mond na het eten van de plant.
agave alle soorten matig Vers kan de plant in sommige gevallen darmproblemen geven. Sisaltouw, gemaakt van een bepaald soort agave,  is wel geschikt voor konijnen en is ook vaak verwerkt in speeltjes.
akelei wortels en blad licht diarree, ademhalingsproblemen, gezwollen tong.
aloë met name het plantsap (familie van lelie) matig veroorzaakt nierschade
amandelen bevat cyanogene glycosiden, waar blauwzuur uit ontstaat zeer darmproblemen, kortademigheid, irritatie huid en neus, coma
amaryllis met name de bol matig spijsverteringsproblemen, leverschade, verlammen zenuwstelsel.
amerikaanse kastanje zaad en bladeren zeer bevat looizuur, dat is giftig, darmproblemen, koorts, dood.
anemoon alle soorten zeer spiersamentrekkingen, darmproblemen, ademhalingsproblemen, hartproblemen
anjers alle planten uit deze familie matig diarree
appeltje der liefde gehele plant zeer dodelijk
aronskelken gehele plant zeer huidirritatie, tast slijmvliezen aan, moeite met ademhalen, stikken
asperge gehele plant matig krampen in maag en darmproblemen
aspidistra gehele plant licht krampen, maag- en darmproblemen, nierfalen
aubergineplant plant zelf, uitgezonderd rijpe vruchten matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma
azalea gehele plant matig tranende ogen, slijm uit neus, verlaagde bloeddruk, krampen, verlamming, dood
begonia gehele plant matig diarree, ademhalingsproblemen, schudden met kop
belladonna gehele plant zeer spijsverteringsproblemen, leverschade, verlammen zenuwstelsel
berenklauw bladeren en stam matig irritatie van huid- en slijmvliezen, diarree
besenginster gehele plant matig hartproblemen, diarree, duizeligheid, hoofdpijn
bieslook gehele plant matig darmproblemen, gasaanvallen, bloedarmoede, donkere urine, zwakke hartslag, wankelen
bilzekruid gehele plant zeer opgezwollen buik,krampen en verlamming
bingelkruid zaden en wortels matig irriterend voor huid en slijmvliezen, maag- en darmstoornissen
bitterzoet gehele plant zeer zenuwstelsel en maag worden aangetast, ondertemperatuur, ademhalingsproblemen, nierproblemen
blaartrekkende boterbloem gehele plant, bevat protoanemonine zeer maag- darmontstekingen, zenuwaandoeningen, dood
blauwe monnikskap gehele plant, bevat protoanemonine matig maag- darmontstekingen, zenuwaandoeningen, dood
blauwe regen (wisteria) zaad en vruchten matig buikpijn, diarree
bloedwortel gehele plant, vooral sap, bevat sanguinarine zeer doodt dierlijke cellen, vernietigd huid en weefsel.
boerentabak bladeren matig irritaties huid- en slijmvliezen, blindheid, bot- spier en gewrichtsziekten, schildklierziekten.
boksdoorn gehele plant matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma
bolderik gehele plant matig diarree, ademhalingsproblemen, gezwollen tong
bonen gehele plant, alle soorten matig Rauwe bonen bevatten lectine. Veroorzaakt heftige darmkrampen en darmproblemen, bloedstollingen. 
boomwurger gehele plant zeer zenuwstelsel en maag worden aangetast, ondertemperatuur, ademhalingsproblemen, nierproblemen
boon gehele plant matig darmproblemen, bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
bosanemoon gehele plant zeer spiersamentrekkingen, darmproblemen, ademhalingsproblemen, hartproblemen
bosbingelkruid gehele plant matig irriterend voor huid en slijmvliezen, maag- en darmstoornissen
boterbloem alle planten uit deze familie matig Diarree, nierschade
braaknootboom sap, bevat strychnine zeer dodelijk, strychnine werd vroeger als rattengif gebruikt.
brem gehele plant matig darmproblemen, vertraagde hartwerking
brunfelsia gehele plant matig tast zenuwstelsel aan
buxus bladeren matig Diarree, bewustzijn kwijtraken, dood
cactussoorten gehele familie, bevatten Mescaline licht hallucinaties, huidirritaties
caladium gehele familie zeer veroorzaakt blaren in mond en keel waardoor konijn kan stikken
calla gehele plant zeer huidirritatie, tast slijmvliezen aan, moeite met ademhalen, stikken
cannabis bloemen matig tast zenuwstelsel aan
capsicum gehele plant matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma
champignons gehele plant matig verstopping, het vormt een soort rubberachtige klonten in de darmen die niet te verteren zijn en verstopping veroorzaken. 
chinese boksdoorn alleen rijpe bessen (goji bes) mogen matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma
christoffelkruid gehele plant, bevat protoanemonine matig maag- darmontstekingen, zenuwaandoeningen
christusdoorn bessen licht Ademhalingsproblemen, diaree, toevallen
chrysant bladeren en stam, bevat Pyrethrum matig Voor katten dodelijk, hoewel konijnen er iets beter tegen kunnen is het niet goed als ze er van eten. De stof die er in zit, pyrethrum , wordt gebruikt als insecticide
clematis alle planten uit deze familie licht Diarree, ademhalingsproblemen, geirriteerde huid- en slijmvliezen
clivia gehele plant matig darmproblemen, irritatie huid- en slijmvliezen
colocasia gehele plant zeer huidirritatie, tast slijmvliezen aan, moeite met ademhalen, stikken
coniferen gehele plant, met name bast matig uit de bast wordt terpetijn gemaakt, huidirritaties, jeuk
crocus gehele plant zeer irritatie van slijmvliezen, dodelijk
croton schors, wortel, plantsap matig huidproblemen
cyclaam bol en wortelstok matig Diarree, ademhalingsproblemen
cypres wolfsmelk plantsap en zaden matig irriterend voor huid en slijmvliezen, maag- en darmstoornissen
dagbloem gehele plant, bevat alkaloïden matig problemen met stofwisseling, problemen met centrale zenuwstelsel, hallucinaties
dalkruid gehele plant matig maagproblemen
daphne vruchten en bladeren zeer huidirritaties
denneboom ook het water waar naalden in drijven matig sufheid, darmproblemen, lever- en nierschade, hartproblemen
diefenbachia bladeren en stam zeer veroorzaakt blaren in mond en keel waardoor konijn kan stikken
donsnachtschade gehele plant zeer diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma, dood
doornappel gehele plant zeer maag-darmontstekingen, apathie, coma
dotterbloem gehele plant licht Diarree, nierschade
druivenpitten pit is giftig matig braken, nierbeschadigingen
duitse brem vruchten en zaad, bevat cytisine zeer kramp, benauwdheid, coma en uiteindelijk stikt het konijn
eenbes gehele plant matig Darmproblemen
erwt gehele plant (vers) matig Rauwe peulvruchten bevatten lectine, veroorzaakt gasaanvallen en spijsverteringsproblemen. Gekookt en geplet zijn deze wel veilig te voeren.
eucaliptus bladeren matig Diarree, buikkramp
europese trollius gehele plant, bevat protoanemonine matig maag- darmontstekingen, zenuwaandoeningen
ficus gehele plant matig diarree, huidirritaties, ontstekingen van huid
flamingplant gehele plant matig sap irriteert huid en slijmvliezen
freesia gehele plant zeer irritatie van slijmvliezen, dodelijk
gatenplanten gehele plant matig darmproblemen, ademhalingsproblemen
gebroken hartje gehele plant matig ademhalingsproblemen, verzwakt het hart
gelderse roos onrijpe vruchten, bevat viburnine matig irritatie maagdarmkanaal, bloed in urine
gele narcis gehele plant matig spijsverteringsproblemen, verlammen zenuwstelsel
gele valse acacia schors, bladeren, zaden zeer mondontstekingen, hartritmestoornissen, darmproblemen
geranium gehele plant licht Irritaties in mond en slijmvliezen
gerst zaad licht Gebitsproblemen, blaas- en nierproblemen. Spijsverteringsproblemen/
gevlekte scheerling gehele plant, bevat coniine zeer tast werking centrale zenuwstelsel aan, misselijkheid, verlamming ademhalingsspieren, dood
gewone steenraket gehele plant matig gasaanvallen, spijsverteringsproblemen
gewone vlier gehele plant, behalve bloemen en rijpe bessen matig darmproblemen, kortademigheid, irritatie huid en neus, coma
gewone vogelmelk steel en bloemen matig krampen in maag en darmproblemen
gewoon duizendblad gehele plant matig huidirritaties
gladiolen gehele plant zeer irritatie van slijmvliezen, dodelijk
gouden regen gehele plant zeer kramp, benauwdheid, coma en uiteindelijk stikt het konijn
granen zaad licht Gebitsproblemen, blaas- en nierproblemen. Spijsverteringsproblemen. 
grote anemoon gehele plant, bevat protoanemonine matig maag- darmontstekingen, zenuwaandoeningen
halfmens alle planten uit deze familie matig blindheid
hazelwortel gehele plant matig werkt laxerend
heggenrank gehele plant matig spijsverteringsproblemen
helleborus Hele familie is giftig zeer branderig in mond en keel, maagpijn, diarree, hartverzwakking
herfststijlloos bol zeer Maag en darmproblemen, verlamming ademhalingswegen, dood
hortensia gehele plant zeer Diarree en problemen met de bloedsomloop, dodelijk
hulst gehele plant matig Diarree, darmproblemen, hartritmestoornissen, verlammingen, dood
hyacinten met name de bloembol matig in grote hoeveelheden giftig, huidirritaties, diarree
ijzerhard gehele plant licht verstopping, spijsverteringsproblemen
ipomoea gehele plant, bevat alkaloïden matig problemen met stofwisseling, problemen met centrale zenuwstelsel, hallucinaties
iris gehele plant zeer irritatie van slijmvliezen, dodelijk
jakobskruiskruid Gehele plant, bevat pyrrolizidine alkaloïden matig Conditieverlies, gewichtsverlies, sloomheid, overgevoeligheid voor zonlicht, haaruitval, korsten, eczeem, ontstekingen van huid, diarree.
japanse kamperfoelie bessen matig diarree
japanse (sier) kers gehele plant, met name bladeren. zeer trillen, spierzwakte, benauwdheid, hartritmestoornissen, hartstilstand
jasmijn gehele plant matig diarree, huidirritaties, ontstekingen van huid
jeneverbes gehele plant zeer ademhalingsproblemen, diarree, ontstekingen in maag-darmkanaal, dood
kamercalla gehele plant zeer spiersamentrekkingen, darmproblemen, ademhalingsproblemen, hartproblemen
kamperfoelie gehele plant matig diarree, hartkloppingen
kapucijner gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
kardinaalsmuts gehele plant matig Diarree, stoornissen bloedsomloop, bewusteloosheid
karmozijnbes gehele plant matig Keelpijn, maagkramp, stuipen, blindheid
kastanje (wilde) gehele plant matig koorts, buikpijn
kerstroos (helleborus) gehele plant matig Darmkrampen, diarree
kerstster gehele plant matig blindheid, diarree.
kervel (dolle) gehele plant, bevat coniine zeer tast werking centrale zenuwstelsel aan, misselijkheid, verlamming ademhalingsspieren, dood
kikkererwt gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
Klaproos gehele plant, vooral onrijpe zaden zeer ademhalingsproblemen, verzwakt het hart
klein kruiskruid gehele plant, bevat pyrrolizidine alkaloïden matig conditieverlies, gewichtsverlies, coördinatiestoornissen, verminderde eetlust, huid- en vachtproblemen, diarree, gele slijmvliezen, dood
klimop (hedra) gehele plant matig in grote hoeveelheden giftig, krampen en verlamming
knikkende vogelmelk bol matig krampen in maag en darmproblemen
knoflook gehele plant matig darmproblemen, gasaanvallen, bloedarmoede, donkere urine, zwakke hartslag, wankelen
kornoelje gehele plant matig bevat cyanide, voorkomt opname zuurstof in bloed, verstikking
kousenband gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
kralenboom /chinese bes vruchten matig niet eetbaar, worden insecticiden van gemaakt
kransbladige salomonszegel gehele plant matig irritatie van maag en darm
kroontjeskruid sap matig irriterend voor huid en slijmvliezen, maag- en darmstoornissen
kruisbladige wolfsmelk sap matig irriterend voor huid en slijmvliezen, maag- en darmstoornissen
kruiskruid Gehele plant, bevat pyrrolizidine alkaloïden matig Conditieverlies, gewichtsverlies, sloomheid, overgevoeligheid voor zonlicht, haaruitval, korsten, eczeem, ontstekingen van huid, diarree.
lampionplant bessen en bladeren zeer dodelijk
lathyrus stelen en zaden matig verlamming
laurier gehele plant matig tranende ogen, slijm uit neus, verlaagde bloeddruk, krampen, verlamming, dood.
laurierkers bladeren en zaden zeer dodelijk
lavendel gehele plant licht verhoogde lichtgevoeligheid, tast immuunsysteem aan.
Lavendelheide (Andromeda) plantensap en bladeren, bevat grayanotoxine zeer verlaagde bloeddruk, ademhalingsproblemen, diarree
lelie-achtigen gehele plant matig krampen, maag- en darmproblemen, nierfalen
lelietjes van dalen gehele plant zeer ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen
lenteklokje gehele plant matig spijsverteringsproblemen, verlammen zenuwstelsel.
levensboom loten en kegels matig huidontstekingen, maag-darmstoornissen, nier- en leverschade
liguster gehele plant matig diarree, stuipen, bloedsomloopstoornissen
linze gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
lis (familie, Iridaceae) gehele plant zeer irritatie van slijmvliezen, dodelijk
lobelia (campanula, klokjesbloem) Met name de bloemen zeer misselijkheid, diarree, dodelijk
lupine hele plant, vooral zaad matig spijsverteringsproblemen, levercellen sterven af en hersenproblemen
maagdenpalmen gehele plant matig bevat alkaloïde, onderdrukt immuunsysteem, dodelijk
mahonia gehele plant licht Bevat berberine en oxyacanthine
mais kolven / korrels licht De hulzen van maiskorrels zijn niet goed verteerbaar en kunnen verstopping veroorzaken. Blad is wel veilig.
mansoor gehele plant matig werkt laxerend
maretak gehele plant matig bloeddruk en hartritmestoornissen, bij grote hoeveelheden verlamming
marijuana bloemen en stam zeer dodelijk
meibloem gehele plant zeer ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen
mistletoe gehele plant matig Diarree
moerasaronskelk gehele plant zeer huidirritatie, tast slijmvliezen aan, moeite met ademhalen, stikken
monnikskap gehele plant zeer Speekselen, diarree, gevoelloosheid, coma
naaldbomen ook het water waar naalden in drijven matig sufheid, darmproblemen, lever- en nierschade, hartproblemen
nachtschade-achtigen gehele plant matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma, dood
nachtschone zaden matig onbekend wat de gevolgen zijn
narcis gehele plant matig spijsverteringsproblemen, verlammen zenuwstelsel.
narcissoorten gehele plant matig spijsverteringsproblemen, verlammen zenuwstelsel.
nieskruid (helleborus) Hele familie is giftig zeer branderig in mond en keel, maagpijn, diarree, hartverzwakking
okkernoot groene schaal van vruchten matig veroorzaakt o.a. nier- en blaasstenen
oleandersoorten gehele plant, bevat hartglycosiden zeer hartritmestoornissen, spasmen, dood door verstikking
olijven gehele plant en vrucht matig diarree, huidirritaties, ontstekingen van huid
oranjeappelboompje gehele plant zeer dodelijk
oranjeboompje gehele plant zeer dodelijk
orchidee gehele plant matig Pijn en irritatie van mond en slijmvliezen, zwelling in de keel, ademhalingsproblemen.
oxytropis gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
paasklokje gehele plant zeer ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen
paddenstoel soorten alle soorten zijn giftig zeer verstopping, effect op lever en nieren.
papaver gehele plant, vooral zaad zeer ademhalingsproblemen, verzwakt het hart
paprikaplant (nachtschade) plant zelf, uitgezonderd rijpe vruchten matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma
paradijsvogelbloem gehele plant matig gevolgen zijn onbekend
parapluplant bladeren matig verstopping
passiebloem Gehele plant, vooral onrijpe vruchten matig hallucinaties, spijsverteringsproblemen
paternosterboontje zaden zeer dodelijk
pelargonium gehele plant licht Irritaties in mond en slijmvliezen
peperboompje schors en bessen zeer langs schors komen geeft huidirritatie, bessen eten is dodelijk
perzik vrucht bevat cyanide, plant bevat blauwzuur matig ademhalingsproblemen
petunia gehele plant matig maag-darmontstekingen, apathie, coma
peultjes gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen, spijsverteringsproblemen en gasaanvallen.
peulvruchten gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen, spijsverteringsproblemen en gasaanvallen.
philondendron gehele plant matig ademhalingsproblemen, diarree
pinda gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen, spijsverteringsproblemen en gasaanvallen.
pioenroos bloemen en zaad matig Schade aan lever, hart, nieren. Irritatie van slijmvliezen. Huiduitslag.
podocarpus gehele plant, met name bast matig uit de bast wordt terpetijn gemaakt, huidirritaties, jeuk
pothos gehele plant matig Pijn en irritatie van mond en slijmvliezen, zwelling in de keel, ademhalingsproblemen.
prei gehele plant zeer darmproblemen, gasaanvallen, bloedarmoede, donkere urine, zwakke hartslag, wankelen
primula gehele plant matig Pijn en irritatie van mond en slijmvliezen, zwelling in de keel, ademhalingsproblemen.
pronkboon gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
pruimen vrucht bevat cyanide matig ademhalingsproblemen
Prunus gehele familie matig Dodelijk. De bladeren van de prunussoorten zijn giftig, konijn wordt onrustig, krijgt krampen en ademhalingsproblemen. Kan dood tot gevolg hebben.
rabarber bladeren, bevat oxaalzuur matig in grote hoeveelheden giftig; diarree, geelzucht, nierfalen
ranonkel (familie) gehele plant, bevat protoanemonine matig maag- darmontstekingen, zenuwaandoeningen
reuze berenklauw plantsap matig irritatie van huid- en slijmvliezen, diarree
rhodondendron Gelehe plant, met name blad en bloem zeer Spiertrillingen, hartritmestoornissen, krampen, eten van deze plant kan dodelijk zijn. De gehele plant, inclusief het nectar bevat het stofje acetylandromedol.
ridderspoor gehele plant zeer Irritatie slijmvliezen, diarree, trillen, coördinatiestoornissen, spierzwakte, speekselen
rode kamperfoelie rijpe bessen matig diarree, hartkloppingen
salomonszegel hele plant, vooral bessen matig maagproblemen
sanseveria gehele plant matig tast de slijmvliezen aan  
sierpeperplantje gehele plant matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma, dood
sjalotten gehele plant zeer darmproblemen, gasaanvallen, bloedarmoede, donkere urine, zwakke hartslag, wankelen
skimmia gehele plant matig gevolgen zijn onbekend
slaapbol gehele plant zeer dodelijk
slangewortel gehele plant matig sap irriteert huid en slijmvliezen
sleutelbloem gehele plant matig Pijn en irritatie van mond en slijmvliezen, zwelling in de keel, ademhalingsproblemen.
smalbladige lepeltjesboom gehele plant zeer dodelijk
sneeuwbes bessen matig huidirritaties, waterige diarree, coma
sneeuwklokje bol matig spijsverteringsproblemen, verlammen zenuwstelsel
snijboon gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
sojaboon gehele plant matig Rauwe soja bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
spar kerstboom licht Kerstbomen zelf zijn niet giftig, maar de middelen zoals brandvertragende middelen, spuitsneeuw etc waarmee de bomen behandeld zijn wel.
sperzieboon gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
sporkehout schors en onrijpe vruchten zeer zeer ernstige diarree
steenvruchten gehele plant matig bevat cyanide, voorkomt opname zuurstof in bloed, verstikking
stijve steenrakket gehele plant matig gevolgen zijn onbekend
stinkende gouwe (goudswortel) gehele plant matig Bloederige ontstekingen van maag-darmkanaal, sufheid, dood.
syngonium gehele plant matig gevolgen zijn onbekend
tabaksplant gehele plant matig Maag-darmstoornissen, apathie, coma, dood
tamarinde gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
tarwe zaad licht Gebitsproblemen, blaas- en nierproblemen, spijsverteringsproblemen.
taxus gehele plant zeer Diarree, stoornissen bloedsomloop, hartritmestoornissen, lever- en nierschade, hartstilstand
tomatenplanten bladeren en stam matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma. Alleen rijpe tomaten mogen gevoerd worden, niet de plant en geen groene vruchten.
trosvlier gehele plant, bevat cyanide matig huiduitslag, diarree, hoe meer er gegeten wordt, hoe giftiger het is.
tuinboon gehele plant matig Rauwe bonen bevatten lectine, veroorzaakt bloedstollingen
tulpen gehele plant matig Krampen in maag en darm, irritatie huid- en slijmvliezen
tungboom gehele plant zeer dodelijk
uien gehele plant zeer darmproblemen, gasaanvallen, bloedarmoede, donkere urine, zwakke hartslag, wankelen
valkruid wortel en bloemen zeer huidirritaties, lever- en lymfe problemen
valse wingerd bladeren en vruchten zeer dodelijk, bevat oxaalzuur, diarree, geelzucht, nierfalen
varens gehele plant matig Breekt vitamine B1 af in het lichaam, dan moet er wel echt veel van gegeten zijn. 
vaste kool gehele plant licht Niet zozeer giftig, maar met vaste kool moet je wel voorzichtig zijn, het kan zorgen voor diarree en gasaanvallen.
venijnboom bladeren en vruchten zeer trillen, spierzwakte, benauwdheid, hartritmestoornissen, hartstilstand
verbena gehele plant licht verstopping, spijsverteringsproblemen
verfbrem gehele plant zeer darmproblemen, vertraagde hartwerking, dodelijk
vijgenboom sap matig Tast slijmvliezen en nieren aan
vingerhoedskruid volledige digitalis familie zeer Diarree, hartritmestoornissen, effect op bloedsomloop en nieren, dood
vingerplant blad en stengels matig darmproblemen en ademhalingsproblemen
vleugelboon gehele plant matig bevat lectine, veroorzaakt bloedstollingen
vlier gehele plant, bevat cyanide matig huiduitslag, diarree, hoe meer er gegeten wordt, hoe giftiger het is.
voerbieten gehele plant matig gasaanvallen, spijsverteringsproblemen
vogelmelk gehele plant matig diarree, ademhalingsproblemen
vredeslelie gehele plant matig krampen, maag- en darmproblemen, nierfalen
walnoten gehele plant matig veroorzaakt o.a. nier- en blaasstenen
waterscheerling gehele plant, vooral de wortel zeer verstoort werking centrale zenuwstelsel, misselijkhid, buikpijn, dood.
westerse karmozijnbes gehele plant zeer Darmproblemen, laat rode bloedcellen samenklonteren.
wild kattenkruid verse plant matig huidirritatie, dodelijk in grote hoeveelheden
wilde hyancint bol, bloemen en bladeren matig in grote hoeveelheden giftig, huidirritaties, diarree
wilde kamperfoelie bessen matig diarree, hartkloppingen
wilde kardinaalsmuts gehele plant matig Diarree, stoornissen bloedsomloop, bewusteloosheid
wilde kastanjes gehele plant matig koorts, buikpijn
wilde liguster bessen zeer diarree, stuipen, bloedsomloopstoornissen
wilde ridderspoor alle planten uit deze familie zeer Irritatie slijmvliezen, diarree, trillen, coördinatiestoornissen, spierzwakte, speekselen
wildemanskruid gehele plant matig maagproblemen, verlamming
winde (ipomoea) gehele plant, bevat alkaloïden matig problemen met stofwisseling, problemen met centrale zenuwstelsel, hallucinaties
wisselbloem gehele plant licht verstopping, spijsverteringsproblemen
witte heggenrank gehele plant zeer spijsverteringsproblemen, dodelijk
witte narcis gehele plant matig spijsverteringsproblemen, verlammen zenuwstelsel.
witte nieswortel gehele plant zeer branderig in mond en keel, maagpijn, diarree, hartverzwakking
witte paardekastanje bloemen, bladeren, onrijpe vruchten matig koorts, buikpijn
wolfskers bessen matig dorst, koorts, vertraagde ademhaling en hartslag
wolfsmelkachtigen (euphorbia) gehele plant matig irriterend voor huid en slijmvliezen, maag- en darmstoornissen
wollige sneeuwbal bessen matig diarree en darmproblemen, pas bij grote hoeveelheden giftig.
wonderboom zaad zeer Irritatie mond, buikpijn, dorst, blindheid, stuiptrekkingen, dood
zegekruid gehele plant matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma, dood
zomeradonis gehele plant, bevat protoanemonine matig maag- darmontstekingen, zenuwaandoeningen
zuring bladeren matig in grote hoeveelheden giftig
zwarte nachtschade(familie) gehele plant, vooral onrijpe vruchten matig diarree, snelle hartslag, benauwdheid, coma, dood

Naast de planten die in deze lijst vermeld staan, zijn er ook groepen / families die niet veilig zijn voor konijnen. Pas bijvoorbeeld op met steenvruchten, planten uit de nachtschadefamilie en bloembollen. Ook die zijn giftig voor konijnen.

 

 

Planten die niet op de lijst voorkomen.

Er staan heel veel planten niet op deze lijst. Veel van die planten zijn niet per definitie giftig. Als je niet weet of een plant wel of niet gegeten kan worden, geef het dan niet. Dat is beter dan een hoge dierenartsrekening of een dood konijn na afloop. Op onze forums is er ook een topic waarin je vragen kan stellen over deze lijst.

 

 

Meer weten over konijnenvoeding?

Dan zijn onderstaande artikelen misschien interessant voor jou!

 

Voeding voor konijnen

Hoe kies je het beste hooi voor jouw konijnen?

Tips om konijnen meer hooi te laten eten

Voedingsbehoefte van konijnen (het etiket van konijnenvoer uitgelegd)

Groenten voeren aan konijnen

Kruiden voor konijnen

Knaaghout voor konijnen

Groenten, fruit en kruiden voor konijnen (veilige planten lijst)

Copyright

Helaas hebben wij gemerkt dat er websites zijn die de lijst met giftige planten zonder toestemming gekopieerd hebben naar een eigen website, dit is niet toegestaan en is een copyright schending. Andere websites mogen wel naar deze lijst verwijzen, maar kopiëren is niet toegestaan.

Save

Geplaatst in Konijnen voeding Door  
Labels:
konijnenvoeding    gezondheid