+ Toon categorieën

Konijn eet niet, een stappenplan wat te doen

03/03/2024 12:37:36

Jouw konijn eet niet? Hier volgt een stappenplan met wat je moet doen. We beantwoorden vragen als "Binnen hoeveel tijd bel je de dierenarts? 

SPOED?
Let op! Heeft jouw konijn 12 uur of langer niets gegeten? Bel dan echt nu direct de dierenarts!!! Dit is een spoedgeval!

Bij twijfel over de gezondheid, bel direct een dierenarts! Dit lijstje is geen vervanger van een bezoek aan de dierenarts en als eigenaar ben je altijd zelf verantwoordelijk dat jouw dier de nodige zorg krijgt!

Stroomdiagram, wat te doen als jouw konijn niet wil eten? Heel beknopt maar snel kun je in onderstaande afbeelding zien wat je moet doen. Daarna volgt er meer uitleg. 

- DIAGRAM VOLGT NOG-


Het konijn heeft 1-4 uur niet gegeten

Op dit punt is het nog geen spoed, maar is het wel belangrijk om het konijn goed in de gaten te houden. 
Een konijn kan best tijdens een rustmoment 4 uur niet eten zonder dat dat erg is, ze eten ook niet 24/7. Het gaat in dit geval echt om konijnen die tijdens een moment van de dag waarop ze wel eten, dat weigeren. 

Stappenplan:

1. Bekijk het konijnengedrag. Wijkt dit af van hoe het konijn normaal is? Is het konijn gewoon actief en levendig of zit het wat lusteloos en apathisch in een hoekje? Of gaat het konijn telkens ongemakkelijk in een andere houding liggen? Bij afwijkend gedrag -> bel direct de dierenarts.
2. Controleer het voedsel: Bied diverse verschillende producten aan om uit te sluiten dat daar iets mis mee is. Bied ook voldoende vers drinkwater aan.
3. Controleer de konijnenkeutels. Keutelt het konijn nog? Hoe is het formaat en de vorm? Is er diarree? Bij geen keutels -> bel direct de dierenarts.
4. Doe een gezondheidscheck, hoe is de conditie en het gewicht van het konijn? Is het konijn afgevallen? Zijn er gezondheidsproblemen zichtbaar die pijn of ongemak kunnen geven? Meet indien je het kan de temperatuur van het konijn en als je een stethoscoop hebt kun je luisteren of er buikgeluiden zijn en of deze normaal zijn. Afwijkende dingen gevonden -> bel direct de dierenarts.
5. Sluit stress uit. Zorg dat het konijn zich prettig en veilig voelt. Soms kan er iets plotseling stress geven waardoor het konijn een tijdje niet wil eten, zoals een blaffende hond of een overvliegende roofvogel.
6. Eet het konijn langer dan 4 uur niets en/of zijn er meer signalen dat er iets goed mis is? Bel een konijnkundige dierenarts en maak een afspraak.

Let ook op het moment van de dag dat dit speelt. Bel gerust eerder de dierenarts als je dan die dag nog terecht kan of vóór het spoedtarief nog een afspraak kan maken.
Bij twijfel -> bel de dierenarts!

Het konijn heeft 4-12 uur niet gegeten


Bel de dierenarts en maak een afspraak, voor dezelfde dag nog!

Laat je niet zonder hulp of zonder goede oorzaak te achterhalen naar huis sturen door de dierenarts! 12 uur niet eten is een grens waarbij het van zorgelijk naar spoedgeval gaat. Vanaf dat punt zijn er echt medicijnen nodig om jouw konijn hier doorheen te krijgen.

De dierenarts zal vaststellen wat het probleem is. Dit kan bijvoorbeeld een gasbuik zijn, verstopping of haakjes op de kiezen. Maar ook andere gezondheidsproblemen, pijn en stress kunnen er voor zorgen dat een konijn niet eet.
Als de dierenarts het niet zelf voorstelt, kun je zelf vragen om röntgenfoto's te laten maken van de buik. Vermoed je dat het aan het gebit ligt, dan is er meestal een roesje nodig om de kiezen goed te kunnen bekijken en haakjes uit te sluiten. Als je konijn dan toch uitgebreid onderzocht wordt, kun je ook om gebitsfoto's vragen waarop de kieswortels te zien zijn. Problemen hiermee zie je niet aan de buitenkant, maar kunnen wel veroorzaken dat het konijn slecht, selectief of niet eet. Durf hier echt zelf om te vragen, laat je niet zonder hulp naar huis sturen!

Het konijn heeft 12-24 uur niet gegeten


Inmiddels is jouw konijn een echt spoedgeval geworden.
Zorg dat je binnen de grens van 12 uur niet eten bij de dierenarts bent. Hoe langer het duurt, hoe groter de kans op blijvende spijsverteringsproblemen en hoe kleiner de overlevingskans. Als een konijn 24 uur of langer niet eet zijn de darmen leeg, vallen deze stil en zijn ze ontzettend lastig weer op gang te krijgen. Zit je tussen de 12-24 uur niet eten, dan is de kans groot dat jouw konijn opgenomen moet worden, medicijnen via injectie of infuus nodig heeft en warmte om hem of haar er doorheen te krijgen. Het is dus echt een spoedgeval, hiervoor moet je ook echt naar een spoeddienst als het buiten de normale openingstijden van jouw dierenartspraktijk is. Een konijn zal sterven als het niet lukt de spijsvertering weer goed op gang te krijgen. Zorg dus echt dat je binnen deze tijd bij de dierenarts bent.

Komen de problemen vaker terug? Dan hieronder een aantal tips:

  • - Achterhaal de oorzaak! Komt het vaker terug, ga dan echt aan de slag om de oorzaak te achterhalen samen met een konijnkundige dierenarts. Sommige konijnen zijn zo lastig dat er baasjes zijn die een dagboek bijhouden met de voeding van die dag, weersomstandigheden, hoe de keutels waren en andere bijzonderheden om een patroon te ontdekken in de problemen.
  • - Zorg voor een goede basis van voeding. Vooral hooi, hooi, en nog eens hooi! Vergeet ook niet voldoende vers drinkwater. Zowel voor gas, verstopping als gebitsproblemen is een goede basisvoeding ontzettend belangrijk.
  • - Preventieve middelen: Denk aan het geven van lijnzaadbrokjes rond verhaarperiodes voor konijnen die gevoelig zijn voor verstopping, of een bepaald type brok kiezen die gebitsproblemen wat langer kan helpen uitstellen.
  • - De thuisapotheek, de konijnen EBHO box: Vraag aan de dierenarts of je een aantal medicijnen op voorraad mag houden en vraag advies over wanneer die wel en niet ingezet kunnen worden. Pas wel op, hier kan veel mee fout gaan. Dit is dus pas verstandig in te zetten als je ervaring hebt en overlegd hebt met de dierenarts.

Links naar aanvullende informatie

Informatie over konijnenvoeding

Gas en verstopping

Medicijnen geven

Konijnenkeutels

Megacolon

Ziektes / medische problemen bij konijnen.

Geplaatst in Konijnen medische informatie voeding Door