+ Toon categorieën

Koken voor je konijn

03/01/2017 11:38:00

Voor je start met koken, bakken of shaken, is het handig dat je weet wat je konijn wel en niet mag eten. Neem dus eerst een kijkje in onze lijst met veilige planten of jouw idee wel veilig is voor je konijnen. 
Groenten, fruit en kruiden voor konijnen (veilige plantenlijst): https://www.bunnybunch.nl/informatie/groenten-fruit-kruiden-konijnen

De recepten in dit artikel zijn bedoeld om je op ideeën te brengen, variëren mag dus zeker!

Houd wel in gedachten dat fruit veel suikers bevat, en dus echt als snoepje gezien moet worden, te veel suikers zorgen voor darmproblemen. Snoepen met mate dus! Een mooie richtlijn is één theelepel fruit per kilo konijn per dag. Voeg geen zuivel, suiker, honing of andere zoetstoffen toe aan je baksels. Pas ook op met granen en gebruik geen meel. Hieronder een aantal recepten waar je konijnen zeker van zullen smullen!
Vers groenvoer is iets waar konijnen wel aan moeten wennen. Geef je in één keer heel veel (onbekend) groenvoer, dan krijgen konijnen diarree. Wil je weten hoe je konijnen laat wennen aan groenvoer, dan staat daar hier een hele uitleg over: https://www.bunnybunch.nl/informatie/groenten-voeren-konijn

 

Konijnenthee


Als het goed is krijgt je konijn elke dag vers drinkwater. Maar wist je dat je ter afwisseling ook konijnenthee kan zetten? De meest bekende konijnenthee is hooithee, maar met gedroogde kruiden kun je nog veel meer soorten thee maken!

Hooithee voor konijnen


Kook water in de waterkoker. Pak een schaaltje. Leg een plukje hooi in het schaaltje en giet het gekookte water er over heen. Laat het afkoelen en trekken. Als de thee lauw-warm is (even met je eigen vinger er in om te voelen of het niet te heet is voor je konijn) pak je de pluk hooi er uit en kun je de thee serveren. Dit kan in een drinkbakje of in een drinkfles. Hooithee is ook ideaal voor konijnen die uit een operatie komen. Veel konijnen vinden hooithee lekkerder dan water en drinken daardoor beter. Erg belangrijk na een operatie!

Kruidenthee voor konijnen


Kook water in de waterkoker. Pak een schaaltje. Leg een eetlepel kruiden in het schaaltje en giet het gekookte water er over heen. Laat het afkoelen en trekken. Als de thee lauw-warm is (even met je eigen vinger er in om te voelen of het niet te heet is voor je konijn) giet je het door een zeefje om de kruiden er uit te halen, en kun je de thee serveren. Je kan dit met diverse soorten gedroogde kruiden doen. Bijvoorbeeld met kamille, brandnetel, echinacea, weegbree, berkenblad of paardenbloem. Gedroogde kruiden koop je bijvoorbeeld in de Bunnybunch webwinkel.

Wil je weten welke kruidensoorten mogen, en meer tips over konijnenthee? Lees dan dit artikel op onze website Thee voor konijnen https://www.bunnybunch.nl/informatie/thee-voor-konijnen

Konijnensmoothie


Konijnen houden van fruit en groenten. Een leuke en lekkere manier om je konijn te verwennen is door hier een smoothie van te maken. Houd er rekening mee dat fruitsmoothies wel echt als snoep gezien moeten worden en geef je konijn er niet te veel van. Eén theelepel per kilo konijn per dag is voldoende. Van de groentesmoothie mogen konijnen wel meer, maar test wel eerst met een kleine hoeveelheid of je konijn er goed tegen kan.

Fruit smoothie voor konijnen

Nodig: een paar aardbeien, een handvol blauwe bessen, een halve banaan zonder schil en twee plakjes appel (zonder pitten of schil), 1/5 kop vers geperste sinaasappelsap (niet uit pak ivm toevoegingen).

Stop alle ingredienten in een blender of gebruik een kom en staafmixer. Mix tot alles goed gepureerd is. Hoe meer sinaasappelsap je gebruikt, hoe vloeibaarder je smoothie wordt. Als alles goed gemixt en gepureerd is kun je de smoothie aan je konijn voeren. Maar let op, fruitsmoothies echt met mate geven! Deze fruitsmoothie is 4 dagen houdbaar in de koelkast, je konijnen kunnen er dus een paar dagen van genieten. Fruit bevat namelijk van nature fruitsuikers, en als konijnen daar veel van binnen krijgen kan het diarree geven. Zorg er dus voor dat jouw konijnen verder een goed vezelrijk dieet hebben (veel hooi) en geef lekkernijen zoals de fruitsmoothie echt met mate. 


Groentes moothie voor konijnen

Wat betreft een groentesmoothie zijn de mogelijkheden eindeloos. Kies twee of drie soorten groenten en meng dit met water of vers sinaasappelsap en je hebt al een konijnensmoothie. Vergeet ook niet dat je ook kruiden mag gebruiken voor in je groentesmoothie.

Bleekselderij-komkommer smoothie
Nodig: Halve komkommer in plakjes. halve banaan zonder schil, 2 stengels bleekselderij in stukjes, 1/2 glas water.
Stop alle ingredienten in een blender of gebruik een kom en staafmixer. Mix tot alles goed gepureerd is. Hoe meer water je gebruikt, hoe vloeibaarder je smoothie wordt. Als alles goed gemixt en gepureerd is kun je de smoothie aan je konijn voeren

Spinazie-sinaasappel smoothie
Nodig: 100 gram spinazie, 1 sinaasappel geschild en zonder pitten, 5 gram basilicum, 5 gram munt, 1/2 glas water.
Stop alle ingredienten in een blender of gebruik een kom en staafmixer. Mix tot alles goed gepureerd is. Hoe meer water je gebruikt, hoe vloeibaarder je smoothie wordt. Als alles goed gemixt en gepureerd is kun je de smoothie aan je konijn voeren

Konijnenkoekjes

Er zijn heel wat recepten te vinden voor konijnenkoekjes. Let wel op dat sommige recepten wel ingrediënten bevatten die niet zo goed zijn voor konijnen, zo kom je bijvoorbeeld soms recepten tegen waar honing in moet. Hieronder geven we een recept met ingrediënten die wel goed kunnen voor konijnen, voor een groot deel bestaan deze koekjes namelijk gewoon uit konijnenbrokken!


Nodig: 1 kleine wortel, 1/2 banaan, 1 eetlepel water, 100 gram konijnenbrokken (korrels), 100 gram havermout (let op dat het havermout zonder toevoegingen is). 

Bereiding: Verwarm de oven voor op 160 graden. Snij de wortel zo fijn mogelijk, plet de konijnenkorrels en pureer de banaan. Meng alle ingredienten en kneed het met je handen.

Het is afhankelijk van je mengsel hoeveel water er bij moet, is het te droog kun je er iets meer water bij doen, maar het niet te nat. Rol het deeg uit tussen keukenfolie tot het minder dan 1 cm dik is. (geen bloem gebruiken!!!). Gebruik een vormpje om koekjes uit te snijden. In de bunnybunch webwinkel verkopen wij zelfs konijnen-koekvormpjes!

Bak de koekjes 30 minuten op 160 graden. Let op dat ze niet verbranden, de bereidingstijd is namelijk afhankelijk van de dikte van je deeg. Zet de oven af en laat de koekjes nog een uur afkoelen in de oven. Op deze manier drogen de koekjes nog na. Pas de hoeveelheid die je geeft aan op het formaat van jouw konijnen. Het snoepen van koekjes mag de rest van de voeding niet uit balans brengen, hooi blijft het belangrijkste, en let goed op dat de keutels van de konijnen goed blijven. Maak de koekjes dus niet te groot, en geef niet meer dan één koekje per dag. 

Konijnenverjaardagstaart maken


Is jouw konijn binnenkort jarig en lijkt het je wel iets om een taart te bakken voor zijn verjaardag? Hier is het recept voor een grastaart!

Nodig: 200 gram gras, één banaan en een klein handje havermout.

Bereiding: Pak een beslagkom. Knip of snijd het gras in fijne stukken. Pel en pureer de banaan en voeg deze toe. Voeg ook de havermout toe. Meng alles goed met elkaar. Rol het deeg uit op een bakplaat met bakfolie. Gebruik een stuk keukenfolie er tussen zodat het niet aan je deegroller plakt. Rol het tot een platte mat van ongeveer 5 mm dik. Snijd de plak uit in cirkels of vierkantjes, net welke vorm je wil dat de taart uiteindelijk heeft. Je kan dit ook doen na het bakken, door de plak te breken. 

Stop de bakplaat in de oven op 130 graden. Het duurt ongeveer 3 uur voor je grastaart klaar is. Als de grastaart is afgekoeld is, en je hem niet vooraf in stukken had gesneden, kun je deze nu in stukken breken. Stapel een paar stukken of plakken op elkaar om een echte taartvorm te maken. Versier het met vers groenvoer, knaaghout of een paar kleine stukjes fruit en je verjaardagstaart is klaar!

High Tea voor je konijn


Met bovenstaande recepten is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een high tea samen te stellen voor je konijnen! Maak verschillende lekkernijen en vul het aan met gedroogde kruiden en verse groentes voor een echt feestmaal!

Meer informatie?

Kruiden in de Bunnybunch webwinkel

https://www.bunnybunch.nl/konijnenhokken/kruiden-voor-konijnen/

Groenten voeren aan konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/groenten-voeren-konijn

 

Groenten, fruit en kruiden voor konijnen (veilige plantenlijst)
https://www.bunnybunch.nl/informatie/groenten-fruit-kruiden-konijnen

 

Giftige planten voor konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/giftige-planten-voor-konijnen

 

Kruiden voor konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/kruiden-voor-konijnen

 

Knaaghout voor konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/knaaghout-voor-konijnen

Bewaren

Save

Save

Geplaatst in Konijnen voeding Door