+ Toon categorieën

Veilige groenten, fruit en kruiden voor konijnen

04/10/2020 17:59:00

Niet alle soorten groenvoer zijn even goed voor konijnen. De soorten die in deze lijst staan mogen aan konijnen gegeven worden. Sommige soorten hebben wel een "gebruiksaanwijzing". Dit staat duidelijk in de lijst vermeld. Lees ook ons artikel groenvoer voeren aan een konijn. Daarin staat een uitleg hoe je een konijn leert groenvoer te eten, en wat makkelijke groentes zijn om mee te starten.

Gras


Iets wat altijd vers in de groenteschotel van je konijn mag is gras. Gemaaid gras mag je niet geven, geplukt gras wel. Gemaaid gras mag pas gegeven worden als het een aantal weken heeft kunnen drogen, dan is het namelijk hooi geworden.

 

 

Dagelijks menu

Bij het samenstellen van een dagelijkse groenvoerschotel moet je er rekening mee houden dat je konijn eerst moet wennen aan een nieuwe soort. Begin dus met kleine hoeveelheden. Bij veel soorten groenvoer is het ook nog eens zo dat het wel goed is voor je konijn, maar niet elke dag. Wissel dus gerust af met de verschillende soorten groenvoer, zodat je konijn een gevarieerd menu krijgt.

 

 

Fruit

Let op dat fruit meer een lekkernij is, en dat dus met mate gegeven moet worden! Geef niet dagelijks fruit, en echt in kleine porties. De fruitsuikers kunnen voor spijsverteringsproblemen zorgen. Voor konijnen die gevoelige darmen hebben, is het voeren van fruit helemaal af te raden. Voor de rest van de konijnen geldt dat je het alleen sporadisch mag geven. Niet dagelijks, niet veel.

 

 

Sla en koolsoorten

Met sla en koolsoorten moet je wat voorzichtig zijn. Soms staan koolsoorten zelfs op lijstjes met giftige planten. Ze zijn echter niet giftig. Sommige konijnen zijn echter best gevoelig voor koolsoorten en krijgen er diarree of gas in de darmen van. Je mag het wel geven, maar test eerst met een klein beetje uit of de konijnen er tegen kunnen, en geef het altijd met mate en in combinatie met veilige groenten. Let goed op de keutels van je konijn, zolang die er goed uit zien, kun je gerust groenvoer blijven voeren.

 


 

 

Lijst met veilige groenvoersoorten

Groenten

aardpeer
alfalfa
andijvie
biet
bleekselderij
bloemkool
boerenkool
broccoli
chinese kool
cichorei
courgette
ijsbergsla
knolselderij
komkommer
koolrabi
koolraap
luzerne
mais (alleen de bladeren en stengels, oppassen met de kolven!!)
paksoi
paprika (niet de plant, alleen de rijpe vrucht! )
pastinaak
pompoen (met mate)
radijs
ruccola
selderie
sla
spinazie
spruiten
spruitkool
spurrie
taugee
tuinkers
tomaat (alleen rijpe tomaten, geen tomaten die niet goed rijp zijn en ook de plant niet!)
veldsla
venkel
waterkers
witlof
wortel (ook het loof!)
zonnebloem


Fruit

aardbeien
ananas
appel*
banaan
bosbes
bramen
cranberries
druiven* (alleen pitloze druiven, de bladeren en takken mogen ook)
frambozen (ook de takken en bladeren van de struik)
grapefruit
kersen* (Alleen de rijpe kersen, zonder pit. Bomen, bladeren en bloesems zijn giftig).
mandarijn*
meidoorn (bessen)
meloen
papaja
peer*
rode bessenstruik
sinaasappel*
veenbes
watermeloen*
zwarte bessenstruik

De meeste fruitbomen zijn veilig, met één belangrijke uitzondering: Let op dat je geen vruchten, pitten of takken geeft van steenvruchten (oa. pruimen, perziken, abrikozen, avocado's, olijven, dadels, walnoten en mango's. ) De enige uitzondering hierop zijn rijpe kersen, die mogen konijnen wel (met mate).

* Het is aan te raden voorzichtig te zijn met het voeren van fruit met pitten er in. Appelpitjes, perenpitjes, druivenpitten, ze bevatten allemaal grondstoffen voor blauwzuur (cyanide). En dat is giftig. In kleine hoeveelheden kan een konijnenlijfje het wel afbreken, maar konijnen zijn niet zo groot, het is dus lastig te zeggen waar de veilige grens is. Wij raden dus aan om pitten te verwijderen voor je fruit aan konijnen voert.
Wat betreft druiven zijn er enkele gevallen bekend dat er cavia's en honden overleden zijn door een schimmel die op druiven voor kan komen, daar is alleen geen bewijs voor / geen goed onderzoek naar gedaan. Wat betreft konijnen zijn er geen problemen bij ons bekend en hebben we er ook niets over kunnen vinden dat het problemen zou veroorzaken, alleen dat het met mate gevoerd zou moeten worden, voorzichtig zijn ivm pitten en fruitsuikers.


Kruiden

Meer informatie over het voeren van (gedroogde) kruiden vind je in dit artikel.

Kruiden kunnen invloed hebben op de werking van medicijnen die de dierenarts voorschrijft. Voorbeelden van kruiden die invloed hebben zijn bijvoorbeeld weegbree, valeriaan, kruidenpreparaten met groene thee, sint janskruid, echinacea, mariadistel, knoflook en rode salie. Geef jij kruiden en krijgt jouw huisdier ook medicatie van de dierenarts? Geef dat dan altijd aan bij de dierenarts en vraag of het kwaad kan. Je wil niet dat de kruiden de werking van de medicijnen versterken of verzwakken.

aardbeiblad
basilicum
berkenblad
brandnetel (alleen gedroogd of heel jong)
braam (takken, bladeren en vruchten zijn veilig)
citroenmelisse
dille
dovenetel
duizendblad
echinacea
gierst (hiervan wordt stro gemaakt)
goudsbloem
haver (hiervan wordt hooi en stro gemaakt)
hazelaar
herderstasje
kamille
korenbloem
komkommerkruid (bernagie)
marjolein
munt
paardenbloemblad
peterselie
pepermunt
roos (niet uit bloemenwinkel ivm pesticiden)
rozemarijn
salie
tarwe (de halmen, niet de korrels, hiervan wordt ook vaak stro gemaakt)
tijm
valeriaan
viooltje
wilgenblad
zonnebloembladeren

 

Bomen

Van onderstaande boomsoorten is het veilig om takken en bladeren als knaagmateriaal te geven. Geef alles wel met mate, te veel van hetzelfde is niet goed. Ook is het niet de bedoeling dat ze bijv. minder hooi gaan eten door een grote  hoeveelheid knaaghout. Zorg er voor dat het altijd onbespoten takken en bladeren zijn! Was de takken ook altijd goed en geef liever geen takken waar vogelpoep op zit.

Er zitten giftige stoffen in de planten en vruchten van steenvruchten waar konijnen niet tegen kunnen. Cyanogene glycosiden, deze stoffen worden omgezet in het konijnenlijfje naar oa cyanide. In de meeste gevallen merk je het pas nadat ze er meerdere keren of echt grote hoeveelheden van gegeten hebben. Het veroorzaakt ademhalingsproblemen, hartstilstand, kreupelheid, en schildklierproblemen.

De enige uitzondering wat betreft steenvruchten zijn rijpe kersen, die mogen konijnen wel (maar wel met mate).

Verder zitten deze stoffen ook in vlierbessen, onbewerkt lijnzaad, amandelen en cassave. En in de pitten van appels en peren.

Veilige boomsoorten om van te voeren aan de konijnen zijn:

Appelboom (geen sierappel en geen appelpitjes)
Bamboe
Beuk (beukennootjes wel met mate!*)
Berk
Eik
Els
Hazelaar (hazelnoten wel met mate!*)
Perenboom (geen perenpitjes)
Populier
Tamme kastanje (kastanjes wel met mate!*)
Wilg (alle soorten)

* Het bovenstaande lijstje gaat om het hout van de bomen, het knaaghout dus. Met beukennootjes, hazelnootjes en tamme kastanjes moet je wel voorzichtig zijn, echt ontzettend met mate voeren. Het is voedsel met best scheve verhoudingen aan voedingsstoffen, geef er dus echt niet veel van. Het knaaghout van die bomen is wel veilig.  Let ook op dat het om de TAMME kastanje gaat, niet om de paardenkastanje. De paardenkastanje is waar kinderen herfstknutsels mee maken, dat is dus niet de juiste boom en die is giftig. 

 

Meer informatie over hoeveel en op welke manieren je knaaghout kan voeren aan konijnen lees je in het artikel knaaghout voor konijnen. 

 


 

 

Meer weten over konijnenvoeding?

Dan zijn onderstaande artikelen misschien interessant voor jou!

 

Voeding voor konijnen

Hoe kies je het beste hooi voor jouw konijnen?

Tips om konijnen meer hooi te laten eten

Voedingsbehoefte van konijnen (het etiket van konijnenvoer uitgelegd)

Groenten voeren aan konijnen

Kruiden voor konijnen

Knaaghout voor konijnen

Groenten, fruit en kruiden voor konijnen (veilige planten lijst)

Giftige planten voor konijnen

Bewaren

Save

Save

Save

Geplaatst in Konijnen voeding Door  
Labels:
planten    groenten    eten    fruit    kruiden    veilige