+ Toon categorieën

Kruiden voor konijnen

08/29/2017 18:24:00

Waarom kruiden voeren aan konijnen?

In de natuur leeft een konijn vooral van grassen en kruiden. Het dagelijks bijvoeren van verse of gedroogde kruiden is dus heel natuurlijk en zorgt voor extra variatie in de voeding. Daarnaast hebben kruiden ook nog eens een positieve werking op de gezondheid van onze konijnen. Ook zijn kruiden vaak een goede manier om zieke konijnen aan het eten te krijgen of te houden, en dat is belangrijk zodat de konijnendarmen niet stil vallen. Er zijn dus heel wat redenen te bedenken om kruiden, in welke vorm dan ook, aan konijnen te voeren. 


Gezonde kruiden voor konijnen

Van veel kruiden is de gezonde werking algemeen bekend. Maar wist je dat sommige kruiden zowel een gezonde als een minder goede werking hebben? Geef kruiden dus altijd met mate en lees ook goed de melding die er bij staat wanneer je een bepaald kruid juist niet moet geven.


Hoe vaak mag je kruiden voeren aan konijnen?

Je mag dagelijks kruiden bijvoeren aan je konijn. Het voeren van gedroogde kruiden moet je wel een beetje opbouwen, maar niet zo als bij verse kruiden of vers groenvoer. Een enkeling met gevoelige darmen zal het nodig hebben dat je stap voor stap opbouwt. De meeste konijnen zijn stiekem toch al gewend wat gedroogde kruiden te eten. Deze zitten vaak tussen het hooi en in snacks voor konijnen. Daardoor hoef je gedroogde kruiden minder snel op te bouwen dan vers groenvoer.

Met gedroogd fruit en gedroogde groenten moet je wel rustig aan doen, dit moet je wel opbouwen zoals je vers groenvoer opbouwt. Hoe je dat opbouwt staat uitgelegd in het artikel over groenvoer voeren aan je konijn.

Als je elke dag dezelfde kruiden geeft verminderd de geneeskrachtige werking op termijn. Het is dus aan te raden om regelmatig te wisselen. Je kan bijvoorbeeld de kruiden in twee mixen verdelen. Eén mix geef je de ene week, de andere mix de andere week. Of een mix voor door de week en een mix voor in het weekend.

Je kunt één soort kruid beter niet langer dan een maand geven zonder tussenpozen als je de geneeskrachtige werking wil benutten. Het duurt wel enige tijd voordag je de geneeskrachtige werking van kruiden merkt, het gaat niet zo snel als de medicijnen van de dierenarts. Vaak worden kruiden daardoor gebruikt als ondersteuning bij of ter voorkoming van bepaalde ziektes.


Hoeveel kruiden mag een konijn?

Het is aan te raden niet te overdrijven met het voeren van kruiden. Kruiden zijn geen groenten en mogen ook niet in die hoeveelheid gegeven worden. Elk kruid is verschillend van structuur en gewicht, maar een goede richtlijn is om van de gedroogde kruiden niet meer dan 10 gram gedroogde kruiden te voeren per konijn per dag. Let op, het advies van 10 gram is een totaal,dus niet per kruid! Geef je 3 verschillende soorten, dan geef je dus 3.3 gram per soort om niet over de 10 gram per dag te komen. 

We snappen dat je niet dagelijks gaat wegen om precies op de 10 gram uit te komen. Maar het is aan te raden om als je begint met het voeren van kruiden wel de inhoud van een "handje" of maatschepje te wegen op de keukenweegschaal, zodat je een idee hebt hoeveel (of hoe weinig) er ongeveer gegeven mag worden.

Wat verse kruiden betreft mag je konijn meer hebben, ongeveer het dubbele. Let wel op dat niet alle konijnen hetzelfde reageren op de verschillende soorten kruiden die er zijn. Let dus goed op de keutels van je konijn. Zolang deze mooi vast en rond blijven, kun je doorgaan met het voeren van kruiden. Als er diarree is, voer dan minder of probeer te achterhalen door welk kruid dit veroorzaakt is. Lees ook ons artikel over het voeren van vers groenvoer aan konijnen.

Kruiden vallen in de categorie "gezonde snacks". Dat houd in dat ongeveer 5% van het dagelijks menu kruiden mag zijn. Let wel op, snoepjes en knaaghout vallen in dezelfde categorie. Geef je naast kruiden dus ook knaaghout of andere verwennerij, houd daar dan rekening mee en pas de hoeveelheid kruiden dan aan: geef dan dus minder, zodat het totaal op ongeveer 5% van het dagmenu komt.

Ons advies is om maximaal 5 gram per konijn per dag aan te houden voor gedroogd fruit en gedroogde groenten of maximaal 10 gram per konijn per dag voor gedroogde bladeren, planten, bloemen en grassen.
Geef je kruiden echt als ondersteuning van de gezondheid, dan kun je de hoeveelheid gedroogde kruiden tijdelijk wel iets ophogen in kritieke periodes. Houd dan wel een maximum aan van 40 gram per konijn per dag. Let wel op, dat is niet het maximale per kruid, maar in totaal. Houd verder goed in de gaten of het konijn ook nog voldoende eet van het hooi, de brokken en het verse groenvoer. Is dat niet het geval, geef dan minder kruiden.

Er kan wel wat overlap zijn naar de andere voedingscategoriëen, waardoor je dus wel op iets meer dan 5% kruiden uit komt: Als je bijvoorbeeld een grassoort als luzerne geeft valt dat ook wel voor een deel in de categorie hooi. Overdrijf niet, luzerne is eiwitrijk, en geen volledige hooivervanger, maar je kan wel luzerne door het hooi mengen voor konijnen die slecht hooi eten, en/of moeten aankomen of aansterken.

Met het voeren van vruchten en fruit moet je oppassen, deze bevatten veel fruitsuikers en dit moet dus echt met mate gevoerd worden. Vers fruit bevat veel vocht, maar gedroogd fruit is een stuk geconcentreerder. Het geven van gedroogd fruit met mate houd in dat je 1-3 stukjes gedroogd per dag geeft, afhankelijk van het formaat van je konijn.

Met welke kruiden begin je?

Het maakt niet veel uit met welke kruiden je start, of je nou voor vers of gedroogd kiest. Voor vers kiezen de meeste baasjes soorten die makkelijk te krijgen zijn, bijvoorbeeld als plantje in de supermarkt. Of konijnenbaasjes met kruiden in de tuin, geven daar regelmatig een kleine hoeveelheid van aan de konijnen. Controleer wel even of het wel een veilig kruid is in de lijst hier onder.

Wat gedroogde kruiden betreft heb je als konijnenbaasje nog veel meer keuze. Dat is best lastig. Er zijn wel een aantal soorten die de meeste konijnen lekker vinden. Ons advies is ook om te starten met kleine verpakkingen. Als blijkt dat jouw konijnen iets niet lekker vinden, zit je dan niet met een grote verpakking gedroogde kruiden waar je niets aan hebt. Soorten die bijna alle konijnen lekker vinden zijn: paardenbloem, weegbree, brandnetel, frambozenblad, aardbeiblad, berkenblad en korenbloem.

Wisselen per seizoen

Het is aan te raden om de kruiden die je voert aan te passen aan het welzijn van je konijn en aan de seizoenen. In het voorjaar kun je bijvoorbeeld kiezen voor paardenbloem, weegbree en brandnetel. In de zomer voor goudsbloem, kamille en tijm. In de herfst voor brandnetel, rozenbloemblaadjes en goudsbloem. In de winter kun je kiezen voor echinacea, rozemarijn, rozenbottel en munt. Hier kun je dan eventueel nog wat favoriete kruiden van je konijn aan toevoegen voor de smaak, of kruiden die inspelen op zijn gezondheid.

In onze webwinkel verkopen wij ook kant-en-klare mixen. Zo kun je in de zomer kiezen voor de bloemenweidemix, in de herfst voor de herfstmix of moestuinmix, in de winter voor de weerstandmix of kruidenoase en in het voorjaar voor de wilde bloemenweide mix of grasmix. 


Kruidenthee

Kook water en laat het vervolgens ongeveer 5 minuten afkoelen. Neem gedroogde of verse bladeren van het kruid waar je thee van wil maken. Giet het water op de kruiden en laat alles 10 minuten trekken. Als het afgekoeld is kun je de kruiden er uit halen en de koude thee aan je konijn geven. Niet alle konijnen vinden thee lekker, maar je kunt het altijd proberen. Voor sommige konijnen is het echt een lekkernij. Meer informatie over thee voor konijnen lees je in dit artikel.

https://www.bunnybunch.nl/informatie/thee-voor-konijnen


Gedroogde kruiden gebruiken bij konijnen, om hun geneeskrachtige werking

Wij krijgen vaak de vraag welke kruiden je het best kan voeren in een specifieke situatie. Daarom hebben wij hieronder op een rijtje gezet bij welke problemen je welke kruiden kan geven ter ondersteuning en voorkoming van de klachten.

Je kunt één soort kruid beter niet langer dan een maand geven zonder tussenpozen als je de geneeskrachtige werking wil benutten. Als je langer achter elkaar een bepaald soort kruid voert, neemt de werking af. Het is dus beter om bijvoorbeeld 2 mixen te maken en de ene mix de ene maand te voeren, en de andere mix de maand erna. Het duurt wel enige tijd voordag je de geneeskrachtige werking van kruiden merkt, het gaat niet zo snel en heeft niet zo een groot effect als de medicijnen van de dierenarts.

Kruiden kunnen invloed hebben op de werking van medicijnen die de dierenarts voorschrijft. Voorbeelden van kruiden die invloed hebben zijn bijvoorbeeld weegbree, valeriaan, kruidenpreparaten met groene thee, sint janskruid, echinacea, mariadistel, knoflook en rode salie. Geef jij kruiden en krijgt jouw huisdier ook medicatie van de dierenarts? Geef dat dan altijd aan bij de dierenarts en vraag of het kwaad kan. Je wil niet dat de kruiden de werking van de medicijnen versterken of verzwakken.

Hoewel wij hieronder aangeven gedroogde kruiden, fruit en groenten, is het natuurlijk ook mogelijk de kruiden (voor zover beschikbaar) vers te voeren aan jouw konijn. De meeste soorten kruiden die hieronder genoemd worden zijn in gedroogde vorm te koop, onderandere in onze bunnybunch webwinkel.


Voor een sterkere weerstand
Gedroogde kruiden: Weerstandmix, weegbree, brandnetel, rozenbloemblaadjes, goudsbloem, herfstmix, peterselie, echinacea.
Gedroogd fruit en groenten: Ananas, appel, papaja, pastinaak, rode biet, rozenbottel, wortel.

Spijsverteringsproblemen
Gedroogde kruiden: Aardbeiblad, brandnetel, braam, luzerne, kamille, korenbloem, goudsbloem, paardenbloem, hazelaar, pepermunt, weegbree, herfstmix, bloemenmix, framboos, kamille.
Gedroogd fruit en groenten: Johannesbrood, ananas, banaan, papaja, appel, pastinaak, kokos, erwtenvlokken.

Voor konijnen met huidproblemen en/of een slechte vacht
Gedroogde kruiden: Brandnetel, kamille, aardbeiblad, paardenbloem, pepermunt, peterselie, goudsbloem.
Gedroogd fruit en groenten: Ananas, erwtenvlokken, papaja, pastinaak, rode biet, rozenbottel, wortel, zonnebloempitten.

Voor konijnen met luchtwegproblemen
Gedroogde kruiden: Braam, brandnetel, weegbree, zonnebloem, echinacea.
Gedroogd fruit en groenten: Rozenbottels, wortel.

Voor konijnen met blaas en/of nierproblemen
Gedroogde kruiden: Aardbeiblad, berk, hazelaar, brandnetel, kamille, paardenbloem, peterselie, weegbree.
Gedroogd fruit en groenten: Ananas, rozenbottel, cranberry.

Let wel op, veel van de kruiden die hier vermeld worden zijn geadviseerd bij blaas en/of nierproblemen omdat ze bijvoorbeeld helpen bij het afvoeren van afvalstoffen of ontstekingsremmend werken. De meeste gedroogde kruiden zijn wel wat hoger in calcium. Als jouw konijn dus een calcium arm dieet volgt, geef kruiden dan echt met mate, in kleine porties of alleen als tijdelijke kuur. En let vooral ook goed op dat het konijn voldoende water drinkt. Het heeft bij nierproblemen de voorkeur om verse kruiden te geven, ten opzichte van gedroogd. 


Ontstekingsremmend
Gedroogde kruiden: Aardbeiblad, braam, goudsbloem, kamille, korenbloem, weegbree, wilg, bloemenmix.
Gedroogd fruit en groenten: Papaja, pastinaak.

Voor herstel na ziekte
Gedroogde kruiden: Weerstandmix, roos, brandnetel, spinazie, goudsbloem, kruiden oase, braam, bloemenweide mix, herfstmix, bloemenmix, luzerne, echinacea, framboos.
Gedroogd fruit en groenten: ananas, appel, papaja, pastinaak, rode biet, rozenbottel, wortel, snackmix, fruitmix, groentenmix, appel, kruidenmuesli.

Voor konijnen die wel wat mogen aankomen
Gedroogde kruiden: Paardenbloem, peterselie, weegbree, luzerne, kamille, pepermunt, hazelaar, kruiden oase, luzernemix.
Gedroogd fruit en groenten: Erwtenvlokken, johannesbrood, wortel, rode biet, zonnebloempitten, snackmix, fruitmix.

Voor konijnen die juist moeten afvallen:
Gedroogde kruiden: Aardbeiblad, braam, brandnetel, bladmix, grasmix.
Gedroogd fruit en groenten: Pastinaak, kokos.

Ter voorkoming / verlichting bij gewrichtsproblemen
Gedroogde kruiden: Aardbeiblad, brandnetel, wilg, berk.
Gedroogd fruit en groenten: Ananas, papaja, rozenbottel, banaan.

Waar haal je kruiden vandaan?

Je kan kruiden zelf kweken, vers kopen, gedroogd kopen, zelf drogen of plukken in de natuur.

Kruiden kopen in een winkel

Er zijn steeds meer (online) dierenwinkels die kruiden voor konijnen verkopen. Let wel goed op want regelmatig zien wij er giftige kruiden tussen staan waarbij toch vermeld staat dat ze voor konijnen geschikt zijn. Controleer dus goed of het kruid dat je koopt geschikt is voor konijnen en als je een mix koopt, of alle ingredienten veilig zijn voor konijnen. Ook hier op de website, in de Bunnybunch webwinkel, verkopen we gedroogde kruiden.  

Kruiden plukken in de tuin of in de natuur

Naast gedroogde kruiden, kun je veel soorten ook vers geven. Deze soorten zijn vaak niet of niet zo makkelijk gedroogd te krijgen, of zijn gedroogd niet geschikt om aan konijnen te voeren. Je kan deze dus in jouw eigen tuin plukken of op een openbare plek. Als je op een openbare plek kruiden plukt, kan het zijn dat dat niet is toegestaan. Dat is afhankelijk van jouw gemeente of de landschapsbeheerder waar het terrein van is. Wil je het zeker weten, informeer dan of je toestemming kan krijgen wat kruiden weg te halen. Vaak zijn gemeentes er juist wel blij mee, omdat het (on)kruiden betreft.

Let wel op dat je niet plukt op plaatsen waar honden en katten komen ivm wormbesmettingen en niet op plaatsen met wilde konijnen ivm besmetting met myxomatose en of RHD1 of RHD2. Ook niet plukken langs een drukke autoweg in verband met uitlaatgassen. Was de kruiden heel goed en dep ze droog voor je ze aan jouw konijnen voert. Eigenlijk is ons advies dus dat je onderstaande kruiden het best alleen kan voeren als ze uit jouw eigen tuin komen en je weet wat er mee gebeurd is.

Onderstaande kruiden mag je vers voeren aan jouw konijnen:

-Boerenwormkruid (natuurlijke ontwormer)
-Distel (Goed voor de spijsvertering)
-Dovenetel (Helpt bij bloedarmoede, ontstekingen, urine en blaasaandoeningen.)
-Duizendblad (Werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, vochtafdrijvend en helpt tegen gewrichtsklachten. Heeft een gunstig effect op de darmen.)
-Duizendknoop (Niet voeren als je konijn blaas- of nierproblemen heeft. Versterkt de natuurlijke afweer.)
-Geel nagelkruid (Werkt desinfecterend en pijnstillend. Helpt tegen ontsteking. Niet in grote hoeveelheden voeren.)
-Gewone agrimonie (Pijnstillend, ontstekingsremmend, antibiotisch. Als thee goed tegen darmproblemen.)
-Gewone berenklauw (Alleen jonge bladeren voeren. Helpt tijdens de zoogperiode.)
-Gewone melkdistel (Goed tijdens zoogperiode.)
-Goudsbloem (Versterkt het immuunsysteem, werkt ontgiftend, ontstekingsremmend, bevordert de spijsvertering, bevordert de stofwisseling, vrucht afdrijvend, wondhelend)
-Gras (Er zijn veel soorten gras, die allemaal gevoerd mogen worden. Gras helpt bij gewrichtsproblemen, is goed voor de urinewegen en werkt bloedzuiverend.)
-Guldenroede (Werkt tegen blaasontsteking)
-Herderstasje (jonge rozetten, Werkt bloedstollend, helpt tegen ontstekingen van urinewegen en tegen hoge bloeddruk.)
-Kaasjeskruid (bloemen, Helpt bij het afvallen, gewrichtsproblemen, goed voor luchtwegen en slijmvliezen, ontstekingsremmend, bevordert de spijsvertering, verhoogt vruchtbaarheid_
-Kamille (Natuurlijke ontwormer, versterkt de spieren, ondersteunt de nieren, wekt eetlust op, ontstekingsremmend, verlicht bij gas, kalmerend, antibacteriële werking, uitwerking op zenuwen, gezichtsvermogen, goed voor de huid, werkt tegen diarree en krampen en bevordert slaap.
-Karwij (Helpt gas te voorkomen.)
-Kervel (echte) (Zuivert het bloed, eetlustopwekkend, goed voor luchtwegen en slijmvliezen, bevordert de melkproductie, ondersteunt de nieren, bevordert de spijsvertering. Voer het wel met mate en alleen de steeltjes).
-Klaver (Helpt tijdens de verhaarperiode.)
-Kleefkruid (Helpt tegen blaasstenen, goed voor de urinewegen, bloedstollend. Aangezien deze plant plakt is het niet aan te raden deze aan langharige konijnen te voeren.)
-Klein hoefblad (Helpt tegen luchtwegproblemen)
-Klein kruiskruid (Beperkt voeren en niet als er oranje vlekken op zitten. Werkt laxerend. Zorgt voor een rustige, geleidelijke verharing.)
-Knoopkruid (Werkt bloedstollend.)
-Komkommerkruid / Bernagie (Versterkt nierfunctie, verzachtend voor slijmvliezen, koortswerend, urinedrijvend, bloedzuiverend, ontstekingwerend, antisepticum, kalmerend.)
-Korenbloem (Helpt bij verstopping, goed voor het gezichtsvermogen, werkt ontstekingsremmend.)
-Meidoorn (alleen bessen, helpt bij hartklachten, problemen met de bloeddruk, bevordert een goede bloedsomloop. Niet geven in combinatie met medicatie!)
-Rode klaver (bloeiende toppen, zuivert bloed en kalmeert. Helpt bij bacteriële infecties, huidaandoeningen, nier en leveraandoeningen, versterkt immuunsysteem. Niet geven aan konijnen die gevoelig zijn voor gasaanvallen, tijdens dracht of zogen. )
-Roze wormkruid (Natuurlijke ontwormer)
-Vogelmuur (Geen geneeskrachtige werking, maar een goede bron van vitamines en mineralen.)
-Weegbree (Is goed voor de blaas. Het zorgt er voor dat bloeden vermindert en vertraagd. Antibacteriële werking, zuivert het bloed, tegen diarree en krampen, bij verstopping, eetlustopwekkend, goed voor luchtwegen en slijmvliezen, ontstekingsremmend)
-Wikke (Alle soorten kunnen gevoerd worden. Bevat veel voedingsstoffen.)
-Wilde aardbei (Werkt bloedstollend)
-Wilde peen (Versterkt het immuunsysteem, zorgt voor gewichtstoename.)
-Wilg (Koortswerend, pijnstillend, ontstekingswerend, bloedverdunnend, urinedrijvend. Goed te gebruiken bij konijnen met gewrichtsproblemen.)
-Zevenblad (alleen blad voeren, geen bloemen. Zodra de plant in bloei raakt deze niet meer voeren! Verlichtend bij pijnlijke gewrichten, goed voor nieren en blaas, goed voor de weerstand.)
-Valeriaan (Zorgt voor een goede bloedsomloop, kan helpen bij het behandelen van aanvallen, het kan ook gebruikt worden als een kalmeringsmiddel. Slaapverwekkend, kalmerend, krampstillend, pijnstillend, antibioticum, natuurlijk wormmiddel.)

Verse kruiden uit de tuin / supermarkt

Heb je geen tuin of alleen een klein balkon? Dan kun je ook kruiden voeren die je makkelijk in potten kan kweken of die je als plantje koopt bij de supermarkt of tuincentra. Hieronder een lijstje met kruiden die vrij makkelijk te krijgen zijn op deze manier:


-Citroenmelisse ( Antibacteriële werking, eetlustopwekkend, helpt bij het afvallen, goed voor de huid, bevordert de spijsvertering, zenuwstelsel.)
-Dille (Bacteriedodend, tegen diarree en krampen, helpt bij tandvleesontsteking, gezichtsvermogen, bied verlichting bij gas, bevat oliën die kankerbestrijdende enzymen helpen. Bevordert de melkproductie.)
-Melisse (Heeft een kalmerende werking en brengt nerveuze dieren tot rust.)
-Munt (Helpt tegen parasieten in de vacht en verhoogd de eetlust.)
-Oregano (Antibacteriële werking, tegen diarree en krampen, eetlustopwekkend, ontstekingsremmend)
-Pepermunt (Kan gebruikt worden bij gas, diarree en spijsverteringsproblemen. Het bevordert de aanmaak van gal en zorgt voor een goede werking van de lever en galblaas. Het werkt ook rustgevend. Niet geven in combinatie met andere homeopathische geneesmiddelen!)
-Peterselie (Verlicht gas en bevordert en normale darmwerking. Eetlustopwekkend. verhoogt vruchtbaarheid. Helpt bij reumatische aandoeningen. Antibacteriële werking. Het helpt de blaas, nieren, lever en longfuncties en er word gezegd dat het vloeistof bevat die de vermeerdering van tumor cellen tegengaat. Helpt bij het afvallen, goed voor de spieren)
-Rozemarijn (Vecht tegen bacteriën, helpt neus allergieën, laat de maag tot rust komen, en zorgt voor een goede bloedsomloop en spijsvertering. Het helpt ook om vergiftiging van de lever te voorkomen, en mogelijk helpt het ook de vorming van tumoren tegengaan.)
-Salie (Stimuleert het zenuwsysteem en spijsverteringsstelsel. Het kan gebruikt worden bij het bestrijden van schimmel en bacteriële infecties in de mond en in het spijsverteringsstelsel.)
-Selderij (Eetlustopwekkend, gezichtsvermogen, bevordert de spijsvertering)
-Tijm (Werkt tegen gas, helpt tegen parasieten die zich in het lijf bevinden en verminderd koorts, hoofdpijn en slijm. Het kan helpen bij leveraandoeningen en ademhalingsproblemen. Het werkt tegen diarree en krampen Het kan ook gebruikt worden als antiseptisch middel voor de mond en keel. Heeft een antibacteriële werking, werkt eetlustopwekkend, is goed voor luchtwegen en slijmvliezen)

Kruiden bewaren

Verse kruiden zijn maar beperkt houdbaar, tenzij ze in de volle grond staan en je er elke keer een beperkte hoeveelheid van oogst. Dan kun je er wel vrij lang mee doen.

Gedroogde kruiden zijn over het algemeen heel lang te bewaren, wel tot 3 jaar. Na één jaar vermindert de kwaliteit vaak wel, maar dat houd niet in dat je het dan niet meer kan voeren aan je konijnen. Gedroogde kruiden bewaren moet je dan wel op de juiste manier doen. Als je gedroogde kruiden in een warme ruimte of in het zonlicht legt, dan kan er condens in de  verpakking ontstaan, waardoor ze gaan schimmelen. Hoewel de kruiden gedroogd zijn, zit er meestal nog steeds 10-15% vocht in. Als ze in een te warme omgeving zijn, verdampt dat, en dat kan schimmel geven. Onder invloed van zonlicht gaan ook vitaminen verloren. Bewaar de kruiden dus op een koele plaats, maar niet in de koelkast, daar is het namelijk te vochtig. In een donkere voorraad kast is prima. 

De beste manier om gedroogde kruiden te bewaren is op een donkere, droge, koele plaats. Veel konijnenbaasjes bewaren de kruiden in een emmertje, blik of bak. De verpakking waar de kruiden in zitten hoeft niet luchtdicht te zijn. 

Meer weten over konijnenvoeding?


Dan zijn onderstaande artikelen misschien interessant voor jou!

Voeding voor konijnen

Hoe kies je het beste hooi voor jouw konijnen?

Tips om konijnen meer hooi te laten eten

Voedingsbehoefte van konijnen (het etiket van konijnenvoer uitgelegd)
 

Groenten voeren aan konijnen

Kruiden voor konijnen

Knaaghout voor konijnen

Groenten, fruit en kruiden voor konijnen (veilige planten lijst)

Geplaatst in Konijnen voeding Door