Konijnenhokken zijn in alle soorten en maten te koop. Van een kleine traliekooi tot een ruime konijnenvilla met een vaste ren. Toch kan het natuurlijk zo zijn dat dat konijnenhok niet precies zijn wat je wil, of dat je die gewoon veel te duur vind. Als je dan handig bent, of iemand kent die handig is kun je natuurlijk lekker zelf aan de slag gaan met het bouwen van een konijnenhok. Maar wat komt er nou allemaal kijken bij het zelf bouwen van het konijnenhok? Waar moet je op letten en welke materialen kun je het best gebruiken om je konijnenhok zo goed mogelijk te krijgen?


De plaats van je konijnenhok


Zet je konijnenhok niet in de felle zon, zorg er voor dat het konijnenhok met de opening naar de juiste kant staat zodat het niet te snel inregent en de wind niet vol op je konijnenhok staat. Probeer een beschutte plek te vinden voor het hok, bijvoorbeeld met één kant tegen een muur aan. Op die manier zitten je konijnen beschut tegen extreme weersomstandigheden en zal je konijnenhok langer meegaan.


Het ontwerp

 

Bedenk om te beginnen hoeveel plaats je hebt voor het konijnenhok en hoeveel konijnen er in gehuisvest moeten worden. Hoe groter je konijnenhok hoe beter. Voor een koppel is de minimale leefruimte 2 vierkante meter, maar het is beter om ze 4 vierkante meter leefruimte te geven. Zorg er in ieder geval voor dat de konijnen de ruimte hebben om elkaar te ontlopen en om een fijn sprintje te trekken. Verdiepingen en plateau's zijn fijn en zullen zeker ook wel gebruikt worden, maar de minimale vierkante meters leefruimte moeten op één niveau zijn.

De minimummaten van een konijnenhok zijn één vierkante meter leefruimte per konijn. Liever nog twee vierkante meter per konijn. Hoe meer ruimte er is, hoe groter de kans dat je een gelukkig konijnenkoppel krijgt. Dit is dus meer ruimte dan de standaard hokken die te koop zijn bieden.

Het formaat van het verblijf  is natuurlijk ook wel wat afhankelijk van de grootte van het ras en de beweeglijkheid van je konijnen.  Dit vertekend echter wel! Een actief dwergkonijn heeft ook ruimte nodig, ook al is hij klein van formaat! Eigenlijk geld hoe groter, hoe beter!

Voor de hoogte van het konijnenhok geld dat je konijn er op zijn achterpoten in moet kunnen staan. Het is niet erg als een deel lager is (bijvoorbeeld waar het nachthok zit) maar het is wel belangrijk dat er één of meer punten zijn waar het konijn kan staan. Denk er wel aan dat het voor de baasjes vaak fijner is dat ze zelf ook goed in het konijnenhok kunnen staan. Zo kun je overal goed bij als je wil schoonmaken.

Let bij het maken van een konijnenhok op of het knaag-proof is. Aan hoekjes en randjes zullen je konijnen gaan knabbelen. Om het knagen tegen te gaan kun je hoekstrips kopen. Deze zijn te koop bij bouwmarkten, maar ook in de bunnybunch webwinkel.

Let er op dat het konijnenhok makkelijk schoon te maken is en dat je je konijn er makkelijk uit kunt pakken. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door een dak met scharnieren te maken zodat dat makkelijk opengeklapt kan, en de voorkant van je konijnenhok moet voor een groot deel of helemaal open kunnen om het hok makkelijker te kunnen verschonen.

Voor het gaas kun je het best kiezen voor stevig volièregaas. Dit gaas heeft openingen van 1 bij 1 centimeter. Door grover gaas kunnen roofdieren als steenmarters in het hok komen. Kippengaas is niet geschikt voor konijnenhokken. Een konijn kan hier te makkelijk zijn tandjes in zetten en dit gaas is dus binnen de kortste keren kapot geknaagd.

Konijnen stellen een nachthok in je konijnenhok of in ieder geval een wat donkerdere beschutte plek erg op prijs. Houd hier rekening mee bij het ontwerpen van je konijnenhok. Als het mogelijk is, zorg dan dat er of meerdere schuilhokken zijn, en als het kan dat de schuilhokken ook meerdere uitgangen hebben. Dit vergroot het veiligheidsgevoel van de konijnen. 

Ook kun je een vaste hooiruif maken in het konijnenhok, let er op dat deze wel makkelijk schoon te maken is. Pas bij het ontwerp wel op dat het konijn er niet in vast kan komen te zitten. Voldoende afstand tussen de spijlen van de hooiruif, of juist zo smal dat er geen pootje tussen past.

Vergeet ook niet om het dak van het hok voldoende schuin af te laten lopen zodat er geen regenwater op blijft liggen. Dat zorgt er namelijk voor dat het dak gaat lekken.  Zorg er ook voor dat het dak voldoende oversteek heeft, zodat het regenwater niet terug in het verblijf kan komen. Het netst is natuurlijk om het in een gootje netjes af te voeren.

Natuurlijk moet het hok er ook voor de eigenaar mooi en aantrekkelijk uit zien, maar denk toch vooral aan het welzijn en de beweegruimte van het konijn als je het maakt. Konijnen houden van rennen en springen en een konijnenhok met daaraan een ruime, vaste ren is dus het meest geschikt.

Dit filmpje maakt duidelijk waarom wij zo pleiten voor een minimale permanente leefruimte van 2 vierkante meter voor een koppel konijnen

 


Helemaal zelf een konijnenhok bouwen of iets verbouwen?


Je kunt natuurlijk je konijnenhok opbouwen uit het niets, maar soms kan het ook makkelijk zijn (bijvoorbeeld binnenshuis) om een leuk dressoir of een kast om te toveren tot konijnenpaleisje! Voor buitenhokken worden ook wel eens kinderspeelhuisjes, hondenhokken of kippenhokken gebruikt, zeker voor de grote konijnen als vlaamse reuzen of franse hangoren zijn deze ideaal! Zie je het niet zitten om helemaal zelf iets te bouwen, kijk dan ook eens op marktplaats of in ons vraag en aanbod forum. Daar worden regelmatig tweedehands hokken aangeboden. Soms moet er nog wel iets aan opgeknapt worden.


Waar moet je op letten bij een buitenhok?


Let er op dat het dak van een konijnenhok flink uitsteekt, ongeveer 25 cm. Als je dit niet doet regent het namelijk in. Het liefst niet veel meer dan 25 cm laten uitsteken, omdat het konijnenhok anders erg donker word.
Ook is het het best om het dak iets scheef te laten lopen, zodat er geen water op het konijnenhok blijft staan.
Verder is het het best om een konijnenhok op poten te bouwen zodat het vocht en vuil er niet in op kan trekken en het konijnenhok makkelijker is schoon te maken. De palen kunnen het beste op steen staan, zodat ze minder snel zullen rotten. Als je slim bent span je gaas tussen de poten van je hok en zorg je er voor dat dat ook extra leefruimte wordt voor je konijnen!

Mocht je een vaste ren maken aan je konijnenhok, let er dan op dat je konijnen zich er niet uit kunnen graven. Je kunt bijvoorbeeld gaas op een diepte van ongeveer 30 cm in de bodem ingraven, zodat ze er nooit uit kunnen graven. De andere manier is om geen gaas op de bodem te leggen, maar de omheining tot minstens 70 cm diepte te laten lopen. Als het goed is zullen de konijnen daar niet onderdoor graven. als je houten palen gebruikt voor de ren moeten deze aan de buitenzijde staan, met het gaas erbinnen gespannen. Een overdekte ren is het best, ook tegen roofvogels en andere roofdieren. Als je dat niet wil kun je de ren tot een hoogste van minimaal 120 cm door laten lopen. Een hoogte van 150 cm is nog beter, er zijn namelijk konijnen die 120 hoog nog prima kunnen springen.


Materialen


De houtsoorten die geschikt zijn voor een konijnenhok zijn onderandere betonplex, hardhout, beuk, berk, kastanjehout en multiplex. Alle houtsoorten die buiten gebruikt worden moeten wel geïmpregneerd, gebeitst of geschilderd worden om bestand te zijn tegen het weer en tegen het vocht dat in het hok komt door bijv. de urine van je konijn.

Tegenwoordig is het in om producten te maken van pallethout. Pallethout is echter in veel gevallen behandeld met chemische stoffen om rotting en ongedierte tegen te gaan. Wij adviseren om geen pallethout te gebruiken bij het maken van een konijnenhok.

Vuren is een houtsoort die veel verkocht wordt in bouwmarkten. Dit kun je wel gebruiken bij de bouw, het is echter wel naaldbomenhout (fijnspar). Het hout zelf is niet giftig, maar controleer goed of er geen hars aan of op zit. Dat is namelijk wel giftig voor konijnen. Ook veel bouwpakket konijnenhokken zijn gemaakt van sparrenbomen, omdat dit bomen zijn die snel groeien.

Maak het gaas vast aan de binnenzijde van het hout om knaagplekken te voorkomen en/of maak gebruik van anti-knaagstrips als je vurenhout gebruikt voor je konijnenhok.

In veel konijnenhokken voor buiten die je in de winkel koopt zit een zinken lade. Dit is echter niet ideaal. Konijnen kunnen zich er aan verwonden, ze kunnen er zere hakjes van krijgen en in de winter is het net een soort koelkast.  Er zijn makkelijkere alternatieven. Vaak wordt stevig plakplastic gebruikt om de binnenkant van het hok te bekleden. Ook een stuk vinyl kan als bodem dienen. Verder is aanrechtblad prima geschikt en makkelijk schoon te houden. Een houten plaat als bodem kan natuurlijk ook, maar behandeld deze dan meerdere malen met een geschikte beits. Er zijn ook mensen die het hok zo maken dat een onderbak van een binnenkooi of een wasmachine lekbak in het hok past als onderbak.

Het gaas dat je gebruikt voor het konijnenhok mag niet te grote mazen hebben. Door kippengaas kunnen konijnen heen bijten, dit is dus niet geschikt. Wat wel geschikt is zijn de stevige soorten volieregaas (dikte van 1mm of dikker) en nertsengaas. Ook zijn er vaak stevige panelen groen tuingaas te koop. Dat is ook wel geschikt, maar let dan wel goed op dat je niet een te grote maaswijdte kiest  (1-1.5 cm maaswijdte is prima) en houd er rekening mee dat ongedierte zoals nertsen en marters daardoor soms wel heen kunnen komen. 
Veel konijnenbaasjes gebruiken tegenwoordig ook de kant-en-klare volierepanelen die te koop zijn. Dat zijn panelen die je makkelijk aan elkaar vast kan maken, waar je meestal net rechtop in kan staan (als je zelf niet te lang bent) en die je makkelijk overdekt kan maken. Er zijn bij de meeste soorten ook bijpassende gazen dakpanelen te koop of dichte dakplaten die er goed op passen.
De kleur gaas kan ook nog uitmaken. Niet voor de konijnen, maar voor de baasjes. Gaas dat je in de bouwmarkt koopt is vaak verzinkt of zilverkleurig. Daardoor zie je de konijnen vaak wat minder goed. Bij zwart of groen gaas zie je de konijnen wat beter.

Het dak kan van gewoon dakleer gemaakt worden. Dit is goed waterdicht. Het kan ook van andere materialen maar let er wel op dat het waterdicht is en dat het het water snel afvoert. Andere alternatieven zijn golfplaten, een goed gebeitste houten plaat of EPDM rubber dakbedekking (bij een plat dak). Je kan het dak ook van gaas maken. Dan is het wel veilig tegen roofdieren. Maar in de herfst en winter kan een konijnenren soms een natte boel worden. Vaak kiezen konijnenbaasjes daarom om toch wel een gedeelte van de ren waterdicht te overdekken.


Welke verf mag je gebruiken voor het konijnenhok?


Je kunt je konijnenhok gerust behandelen met beits. Let wel op, zolang de beits vochtig is, is deze gifitig voor je konijn! Laat de beits dus goed drogen voor je je konijnen weer in het hok laat. Veel konijnenbaasjes kiezen voor een beits op waterbasis.


Voorbeelden van een konijnenhok


Voorbeelden van zelfgemaakte konijnenhokken vind je in ons artikel met voorbeelden van zelfgemaakte hokken. Wij hebben ook een artikel met voorbeelden van zelfgemaakte konijnenrennen.


Toch te veel werk?


Blijkt het toch te veel tijd of geld te kosten om zelf je droomhok te maken? Neem eens een kijkje in de bunnybunch webwinkel. Wij verkopen mooie konijnenhokken voor een goede prijs. Ook maatwerk is mogelijk!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren