+ Toon categorieën

Konijnvriendelijke tuin

08/04/2017 10:10:00

Een konijnvriendelijke tuin. Het klinkt heel mooi, maar dat zal het niet altijd zijn. Houd er rekening mee dat de planten die je in je tuin zet altijd kunnen sneuvelen. Konijnen knabbelen toch graag op iets lekkers en ook hun graafgedrag zal mening baasje frustratie bezorgen. Maar konijnen los in je tuin laten levert ook positieve dingen op. Gezonde, fitte konijnen. Veel kijkplezier naar het natuurlijke gedrag van konijnen zoals graven, fourageren, rennen en springen. In dit artikel tips voor een konijnvriendelijke tuin.

 

 

 

 


De tuin ontsnap-proof maken


Het eerste waar je aan moet denken voor je je konijnen los in de tuin laat is hun ontsnap mogelijkheden. Zorg dat je tuin omheind is. Zorg bij voorkeur dat de omheining ook de grond in gaat, zodat ze zich er niet onderdoor kunnen graven en alsnog kunnen ontsnappen. Zorg dat de omheining hoog genoeg is. Konijnen zijn echte ontsnappers, een stapel stenen of een raamkozijn van het huis of een schuurtje kan al een opstapje vormen om net wel over de omheining van 1.20 cm te springen, terwijl jij echt dacht dat dit hoog genoeg was. Of ze kunnen onder de tuinpoort door kruipen. Loop alles dus goed na voor je je konijnen los laat lopen.


Roofdieren


Er zijn heel wat roofdieren die de veiligheid van jouw konijn kunnen bedreigen. Lopen er in de omgeving van jouw huis veel katten? Overweeg dan om kat-werende maatregelen te nemen om ze uit jouw tuin te houden. De aanwezigheid van een kat kan erg stressvol zijn voor een konijn.


Ook roofvogels kunnen loslopende konijnen pakken. Een net over de tuin spannen is een simpele oplossing, maar niet altijd even mooi. Komen er marter-achtigen in de buurt voor? Overweeg dan toch een veilige, overdekte konijnenren te bouwen in plaats van je konijnen los in de tuin te laten. Of sluit ze in ieder geval de nachten op in een hok met ren dat voldoet aan de minimale afmetingseisen. Dat is minimaal 1 vierkante meter per konijn, liever nog 2 vierkante meter per konijn, voor een koppel dus 2-4 vierkante meter leefruimte.

Vergeet ook bij het nadenken over het konijn-veilig maken van de tuin niet dat je ook moet zorgen dat bijvoorbeeld loslopende honden uit de tuin geweerd kunnen worden. Je zal helaas niet het eerste konijnenbaasje zijn waarbij door een loslopende hond de konijnen doodgebeten worden.

 

 


Een schuilplek


Zorg er voor dat je konijnen wel een plek hebben waar ze zich veilig voelen. Koop een konijnenhok waar ze in- en uit kunnen lopen of zet een speelhuisje of hondenhok voor ze neer. Zorg daar in de winter voor lekkere bodembedekking tegen de kou. In de zomer moet je zorgen dat je konijnen altijd een schaduwplek in de tuin hebben waar ze kunnen afkoelen met warm weer.

 

 


Drinkwater


Je kan natuurlijk bij het schuilhok een drinkfles of waterbak zetten voor je konijnen. Maar konijnen kunnen ook uit vijvers of fonteinen drinken. Bedenk vooraf of je dit wil en zo ja, zorg dan dat er goede filtering is zodat je konijn wel schoon water drinkt. Zorg er voor dat er altijd schoon water aanwezig is voor je konijnen. Is het een grote tuin, zorg er dan voor dat er op meerdere plekken bronnen van schoon drinkwater staan voor de konijnen.


Voeding


Ook loslopende konijnen moeten eten. Dat je een grasveld in de tuin hebt is niet genoeg. Vaak zijn dit maar een beperkt aantal grassoorten, en is het niet jaarrond voldoende voeding.

Voer een beperkte hoeveelheid brokken bij en zorg dat er op één of meerdere plaatsen een hooiruif is, waar ze onbeperkt hooi kunnen eten. Hooi is het belangrijkste voedsel voor konijnen en mag ook voor konijnen die los in de tuin lopen niet worden vergeten. De meeste mensen kiezen er voor om het hooi in of bij het schuilhok te plaatsen. 

Let wel op dat je niet te veel brokken voert, je wil geen ratten en muizen aantrekken in je tuin. Een goede maatstaf is dat de konijnen zoveel brokken mogen hebben als ze in 15-20 minuten op kunnen eten. Dat komt meestal uit op ongeveer 20 gram brokken per kilogram (volwassen!) lichaamsgewicht. Een jong konijn mag je dus al voeren naar het gewicht wat hij of zij uiteindelijk gaat krijgen.


Verrijkingsobjecten

Als je je tuin konijnproof wil maken, denk dan ook juist aan plekken waar ze wel mogen komen. Zorg dat ze plek hebben om lekker een sprintje te trekken, maar ook verstopplekken en plekken waar ze op ontdekking kunnen gaan. Zet bijvoorbeeld boomstammetjes neer of maak een trapje van overgebleven tegels. Zorg dat er speeltunnels zijn, bijvoorbeeld van pvc buizen met een ruime diameter. Zet beplanting zo neer dat ze er lekker tussen kunnen fourageren.  Ga er van uit dat er zeker wel planten opgegeten worden door de konijnen. Daarover lees je hieronder meer.


Houd er rekening mee dat konijnen op tuinmeubelen springen, en zomaar op je tuintafel kunnen staan als je ’s ochtends de gordijnen open doet. Niets mis mee, een avontuurlijke tuin zorgt voor voldoende schuilplekken en voldoende beweging. Maar vergeet ook niet dat alles wat van hout gemaakt is aangeknaagd kan worden. Ook zijn konijnen van nature gravers. Kijk dus niet gek op als er opeens een gangenstelsel onder je grasveld of terras doorloopt.  Soms doen ze dit jaren niet, en beginnen ze opeens op een dag een project. Je kan je konijn dan dagen kwijt zijn en uiteindelijk pas terugvinden als je je terras afbreekt. Wil je dit niet, zorg dan dat ze er niet onder kunnen komen.Planten in een konijnvriendelijke tuin


Mensen denken soms dat konijnen een aangeboren instinct hebben, waardoor ze weten welke planten ze wel en niet kunnen eten. Dat is echter aangeleerd gedrag, niet is wat is aangeboren. Omdat onze huisdierkonijnen al lange tijd geen mogelijkheid hebben om hun jongen aan te leren wat ze wel en niet mogen eten, dat gaat immers niet als je opgesloten bent in een konijnenhok, zijn onze tamme konijnen dat volledig vergeten. Aan jou als baasje dus de taak om te zorgen dat er geen giftige planten in het leefgebied van het konijn aanwezig zijn.

Er zijn lijsten van giftige en eetbare planten voor konijnen, maar wat zet je in een tuin waar konijnen vrij rondlopen? Geen giftige planten natuurlijk, maar eetbare planten worden vaak al snel verwoest door de fanatieke knagers.  


Eetbare planten die ook echt gegeten zullen worden zijn bijvoorbeeld:
-    Aardbeiplanten
-    Zonnehoed/Echinacea
-    Dille
-    Salie
-    Citroenmelisse
-    Grassoorten
-    Kamille
-    Munt
-    Goudsbloem

Voor een lijst met alle eetbare planten kun je in dit artikel kijken: Groenten, fruit en kruiden voor konijnen

Het lastige is dat de meeste (sier)planten voor in de tuin, precies de planten zijn die tussen de twee lijsten die er zijn in vallen. Het zijn planten die je niet echt als voedsel zou moeten aanbieden, niet in een groenvoerschotel hoort te stoppen. Ze staan dus niet op de lijstjes met eetbare planten voor konijnen. Maar ze zijn vaak pas schadelijk in echt grote hoeveelheden, of als konijnen er lange tijd van eten. Het zijn dus eigenlijk planten die precies tussen de lijstjes die overal te vinden zijn in vallen.

Er zijn ook planten waar konijnen wel redelijk vanaf blijven. Als je alleen een bakje met een paar plantjes neerzet en dat is het enige groen in de tuin, dan zullen ook deze planten gegeten worden.  Pas in een tuin met ruim voldoende aanplant, met borders en grotere plantenbakken, zijn dit suggesties met de meeste kans op overleven. Een garantie geven wij er niet bij, planten die en veilig zijn, en waar ze nooit van zullen eten bestaan namelijk niet. Wij raden aan om deze planten ruim te combineren met wat planten en grassen die konijnen wel echt mogen eten.

 

Relatief veilige planten waar konijnen (redelijk) goed vanaf blijven:

-    Aubrieta
-    Bosviolen
-    Bosaardbei
-    Bananenplant (Musa Tropicana)
-    Citroenmelisse (werkt tegen muggen en vliegen)
-    Campanula / klokjesbloem
-   Goudsbloemen (wordt wel van gegeten maar komt meestal zo massaal op dat er ook genoeg over blijft)
-    Madelief
-    Phylliopsissprite
-    Saxifraga
-    Struikmargriet
-    Vlinderstruik (Buddleja) 
-    Vergeet me niet- Hysop (werkt tegen luizen)
-    Heide
-    Vlijtig liesje
-    Druivenstruik (onderste bladeren en vruchten worden gegeten)
-    Bramenstruik (onderste bladeren en vruchten worden gegeten)
-    Frambozenstruik (onderste bladeren en vruchten worden gegeten)
-    Pachysandra terminalis
-    Palm soorten (met uitzondering van de Cycas palm, dat is voor zo ver wij weten de enige soort die giftig is)
-    Rozen
-    Vrouwenmantel - Alchemilla mollis
-    Hyssop
-    Hosta's
-    Zonnebloemsoorten – Helianthus
-    Appelboom
-    Perenboom
-    Bamboe
-    Rode bes (onderste bladeren en vruchten worden gegeten)
-    Zwarte bes (onderste bladeren en vruchten worden gegeten)
-    Berk
-    Wilg
-    Zonnebloemen
-    Rozemarijn
-    Meidoorn / Haagdoorn
-    Kruiptijm
-    Varens (Alle varensoorten zijn redelijk veilig voor konijnen, maar kunnen op termijn als ze er veel van eten vitamine B1 afbreken in het lichaam).
-   Siergrassen zijn over het algemeen wel veilig. Met een paar uitzonderingen: Arrowgrass, graspalm, switchgrass, langzwenkgras en hoogzwenkgras zijn giftig en/of kunnen flinke spijsverteringsproblemen geven. Die soorten kun je dus beter mijden!

Een extra tip die wij van één van onze leden kregen en met jullie willen delen: Hang een aantal planten uit het lijstje hierboven op in de tuin, in hanging baskets of muurhangers, buiten bereik van de konijnen. Zo houd je een vrolijke zomerse tuin, zonder dat de konijnen overal van eten!

Zorg er in ieder geval voor dat er geen giftige planten in de tuin aanwezig zijn. In dit artikel vind je een lijst met alle planten die giftig zijn voor konijnen en de gevolgen van het eten van deze planten.  Veel lijstjes op internet waar planten op staan waar konijnen niet van eten bevatten namelijk giftige planten. De meeste mensen die dit soort planten zetten willen namelijk helemaal geen (wilde)konijnen in de tuin en geven er niet om of een plant giftig is of niet. Controleer dus goed voor je iets plant, of het geen kwaad kan als jouw konijnen er van eten.


Weet jij tuinplanten die niet giftig zijn en waar konijnen (redelijk) goed vanaf blijven?Laat het ons weten! Mail het naar info@bunnybunch.nl  Zo kunnen wij dit artikel zo volledig mogelijk maken.

 

 Bewaren

Bewaren

Save

Save

Geplaatst in Konijnen huisvesting Door  
Labels:
konijn    planten    konijnentuin