+ Toon categorieën

Voorbeelden van zelfgemaakte konijnenhokken

08/01/2017 11:39:00

In dit artikel vind je een aantal voorbeelden van konijnenhokken die gemaakt zijn door de leden van de bunnybunch forums.


Konijnenhok voor een drietal


Kosten: ongeveer 200 euro
Benodigdheden:
4 balken (5x5x160)
achterwand (150x120)
2 zijwanden (150x61)
3 bodemplaten (110x61)
dak (120x93, steekt 32cm over ivm regen, dmv latje dak schuin laten lopen)
gaas 1 rol (50cmx10m) klein vierkant kaas (mazen 1cm)
latjes (12 van 2 of 3 meter ongeveer?)
12 hoeksteunen
beits
3 slotjes/schuifjes
6 schanieren
krammetjes (voor vastzetten gaas)
spijkers en schroeven
kattenluikje


Dit hok is gebruikt voor een drietal konijnen. De konijnen konden in dit hok gebruik maken van alle verdiepingen, via een kattenluikje aan de zijkant van het hok, konden ze zelf in- en uit het hok komen in de ren. 


Omschrijving: De zijkanten zijn elk aan twee palen vastgemaakt. De zijwand is uitgemeten zodat er om elke 50cm een hoeksteun kwam. Hierop kwamen later de bodems te liggen. Vervolgens is de achterwand vastgemaakt. Daarna kon het hok rechtop gezet worden. Hierna konden de bodemplaten er in. In deze planten hebben wij eerst nog 2 gaten gezaagd zodat de konijnen van verdieping naar verdieping konden springen.  Daarna zijn de latjes aan de voorzijde vastgezet aan de palen aan de zijkanten en aan de bodemplaten. Bovenaan het hok kwam ook een latje, zodat het dak goed schuin afloopt en er dus geen water op blijft staan.
Daarna zijn de deurtjes in elkaar gezet. Wij hebben voor een gedeelte gaas en een gedeelte hout in elk deurtje gekozen. De deurtjes zijn opgehangen aan scharnieren en gaan dicht met een schuifje. Daarna is het hok nog goed een aantal keren goed gebeitst. Aan de zijkant van het hok is een kattenluikje bevestigd waardoor de konijnen zelf konden beslissen of ze in de ren gingen zitten of in het hok. 


Konijnenhok voor een koppel konijnen (konijnenhok van Zero)


De afmetingen:
140 breed (links naar rechts)
75 diepte, dus van de voorkant naar de achterkant
125 (hoogte)

Ze hebben 2 verdiepingen tot hun beschikking waarbij er boven nog een nachthok is. 
Alles is gemaakt van hout en de gehele binnenkant is betegeld, dus makkelijk schoon te maken/houden. 's Zomers lekker koel en in de winter stiekem ook lekker, want ze staan in de kamer waar de verwarmingsbuizen doorheen lopen.  Aan de buitenkant is alles afgewerkt met houten plankjes.


Konijnenhok voor een koppel konijnen (konijnenhok van Judith)


Dit konijnenhok van 1 vierkante meter heeft een vaste  ren van 2 bij  meter. Voordat het hok gemaakt werd is eerst het hele stuk uitgegraven. Er zijn hoekpalen in de grond gezet. Daarna zijn er balken tussen de hoekpalen gezet op de hoogte waar het hok komt. In het uitgegraven gedeelte is gaas gelegd dat vastgemaakt is aan de onderste balk. Daarna is het gaas vastgezet aan de konijnenren. Uiteindelijk zijn er planken gezet tegen het gedeelte wat het hok wordt. De bodem van het hok bestaat uit één plaat. Deze plaat zit niet direct op de aarde, daar zit een ruimte tussen zodat het niet te snel gaat rotten en het niet te koud word in het hok. Het dak op de ren is gemaakt van een lattenframe met daartussen gaas, het dak van het nachthok is gemaakt van hout.

 


Konijnenhok voor een koppel konijnen (konijnenhok van Cositje)


Het hok bestaat uit 2 verdiepingen. De bovenste verdieping is in 2 gedeeld, met een slaapgedeelte zonder 'raampje' en met een daggedeelte, met raampje, eten & drinken. Er zit een schuif in de eerste verdieping, zodat dat makkelijk schoon te maken is. Vanuit de eerste verdieping loopt er een trapje naar de ren.


 

Geplaatst in Konijnen huisvesting Door  
Labels:
konijnenhokken